• 9.380.134 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.622.088)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

avatar van ruud1234

ruud1234

mooie film, vooral het eerste stuk is erg mooi.

vooral omdat het echt is gebeurt maakt het zoveel indruk

avatar van dammit

dammit

hele goede oorlogsfilm wist me heletijd te boeien , heel mooi

avatar van skipy05

skipy05

ik had hem al ooit eens gezien en ik vond hem toen heel goed. nu ik hem een 2de keer bekijk vond ik hem toch iets minder. verhaal is zeer goed. het is schitterend gefilmd. de cast is ook heel goed. het begin op het strant is wel het beste van de film.

avatar van Movsin

Movsin

Indrukwekkende, prachtig in beeld gebrachte oorlogsfilm

Heldenmoed en oorlogsdrama vullen deze memoranele prent.

mikey

Ik denk dat alles al over deze film is geschreven, maar 1 ding: jammer van de finale tegen de Duitsers.. Ik weet niet of het historisch klopt maar het had (ergens) een A-team gehalte.. Mooie film verder..

BoordAppel

Welke aflevering is dat dan, waar het halve A-Team kapot geschoten wordt?

avatar van 88Fabian

88Fabian

Dit is echt een fantastisch goeie oorlogs film 1 van de weinigen.

avatar van aerts007

aerts007

Openingsscene is oke, voor de rest familie amusement.

Wie weet nog meer films die redelijk nieuw(vanaf 1990) zijn en zich in deze oorlog afspelen?

BoordAppel schreef:
Welke aflevering is dat dan, waar het halve A-Team kapot geschoten wordt?
Die aflevering dat ze besluiten te blijven, ipv hun biezen te pakken, met de weinige middelen, dankzij creativiteit en met grote moed: de vijand gaan bestrijden.

Geen idee hoor of dit een correcte weergave is van deze specifieke gebeurtenis. Maar het zat wat mij betreft het 'realisme' in de weg.

BoordAppel

Wat zat dan het realisme in de weg? Ze maken een hinderlaag en uiteindelijk sterft vrijwel iedereen die je in de film leert kennen. Ik zie nergens een link met het A-Team.

avatar van Koudbloed

Koudbloed

Geen woorden voor... dikke 4.5*

mikey

Nee? Nou elke aflevering van het A-Team (maar je mag ook denken aan Chuck Norris films) volgt hetzelfde stramien: Introductie, de mission impossible (waar je vrijwillig voor kiest bovendien), het wordt nog erger en daarna de oplossing/verlossing (met hier de Amerikaanse vlag).

Verder heb ik zelf niet het schrijverstalent maar wellicht had ik het zo opgelost Ryan meenemen bij zijn nekvel en hem keurig afleveren bij de juiste mensen. En als het andere team wilt blijven: het zij zo!

MAW: deze (ware?) missie volgt een Hollywood blauwdruk van een actieverhaal.

mikey schreef:

Alsof die volgorde specifiek voor the A-Team is...

De verlossing komt er overigens alleen voor Ryan, de rest is namelijk doodgeschoten. Vandaar dat de vergelijking met the A-Team nergens op slaat, die schieten namelijk altijd mis en daar gaat er niemand dood.

Dramatisch gezien een slechte keus om de persoon waar je de hele film naar op zoek bent niet in gevaar te brengen.

BoordAppel schreef:
Ik noem dat een detail, en excuses hiervoor.

Nee, het is de meest logische keuze. Ik was zelf erg verbaasd dat de film zonodig verder moest gaan met een nieuwe heroische plottwist. Ryan zelf was wat mij betreft rijp voor de krijgsraad. Niet dat ik per se geloof in Amerikaanse legerregels, maar in dit geval was ik het helemaal niet eens met de keuze van blijven.

BoordAppel

Ryan wil blijven omdat hij zijn makkers niet in de steek wil laten. Volkomen normaal gedrag voor een soldaat.

Oh ja?

Ik blijf maar denken aan 'american heroism' and 'kick of war'.

BoordAppel

Lees Band of Brothers maar eens, of hoor de verhalen aan van willekeurige veteranen. Je makkers laat je niet in de steek.

Oh ja?

Ik ken ook hele andere verhalen, maar die komen meestal uit de verloren Vietnam oorlog.. en niet uit de gewonnen wo2

avatar van Zandadder

Zandadder

2,5 uur totale constante fascinatie. Alles klopt, en hij wordt elke keer beter.. Waanzinnig goed.

Ondankt het goede verhaal, goed acteerwerkt en realitische omgeving, vind ik het een overgeromantiseerde, irritant belichte, ijdele, typische amerikaanse film.

avatar van markie1978

markie1978

feanaro surion schreef:

Onnodig hard zou je kunnen zeggen maar het is juist heel realistisch... En D-day was ook niet zo prettig...

Maar als je deze film ziet is het wel heel geweldadig. Het bloed spat alle kanten op, nog voor dat ze op het strand zijn. Dat het niet prettig was weet ik ook wel, maar je moet niet overdrijven in een film

avatar van ninaleertje

ninaleertje

markie1978 schreef:

Oorlog is over het algemeen ook erg geweldadig! Ik vond het juist prachtig gemaakt. Ik was zeel onder de indruk van deze film... En ik hou echt hellemaal niet zo van al het bloed vergitten maar het was hier juist een toevoeging aan de film ik denk dat als ze het minder realisties hadden gemaakt het nooit de goede film was geworden die het nu is!

avatar van wingstone

wingstone

Typisch amerikaanse film, maar het geeft een fantastisch beeld rond de tijden van D-day. Kippenvel, dat is wat je van deze film krijgt.

avatar van stijf

stijf

BoordAppel schreef:

Over dat boek gesproken, er werd een paar zinnen gewijd aan dit voorval, ik meen toen ze terugkwamen van D-Day naar het Engelse platteland om uit te rusten.

avatar van Stephan

Stephan

markie1978 schreef:

je moet niet overdrijven in een film

Ik vrees dat als jij erbij was geweest je met je knietjes opgetrokken, trillend achter een obstakel had gezeten.

avatar van aerts007

aerts007

Stephan schreef:

Klopt, ik vrees wij allemaal zelfs.

avatar van Don MN

Don MN

Saving Private Ryan

Verhaal
Na de meest overweldigende openingsscene in jaren neemt de film sterk tempo af en krijgt hoofdpersoon Kpt. Miller te horen een reddingsmissie te moeten ondernemen. Hij selecteert het groepje soldaten waarvan hij denkt dat ze het meest geschikt zijn en gaat op pad. Daarna wordt de film heel anders, nog steeds spannend omdat Ryan natuurlijk gevonden moet worden en het gevaar nog steeds aanwezig is.
Wanneer Ryan dan gevonden wordt, ontstaat de meest realistische situatie sinds de landing op Normandië.

Acteurs
Ik ben erg te spreken van Tom Hanks, beide Oscars waren uitstekende rollen. In Saving Private Ryan speelt hij zoals gewoonlijk ruim voldoende. Bij de rest van het groepje zitten een aantal charismatische figuren, maar van allen vind ik Matt Damon het beste naar voren komen.

Conflicten
Oscars werden gewonnen voor: Cinematografie, Montage, Geluid, Geluidsmontage en ook beste Regisseur!

Dit is terug te zien in de film:
De openingsscène op het strand is legendarisch, geheel terecht, de film heeft veel krediet gekregen waar ik me bij kan aansluiten. Zelfs al houd je niet van Oorlogsfilms of WO II kun je er niet onderuit dat de conflicten oogstrelend in beeld worden gebracht maar in werkelijkheid hartverscheurend zijn.

Conclusie
Saving Private Ryan balanceerd op het randje van geromantiseerd verhaal waarbij dappere jongemannen het leven willen geven voor hun kamaraden en de gruwel die de oorlog met zich mee brengt. Het einde waarbij Ryan de vraagt stelt of zijn leven van waarde is geweest en zijn vrouw die hem geruststelt is ook echt wat je kunt verwachten.
Good versus evil, wat in deze oorlog ook volledig klopt.

Daarom vind ik Saving Private Ryan zowel een verheerlijking van de Amerikaanse maatschappij als een goed verzorgd Oorlogsdrama.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

aerts007 schreef:

Klopt, ik vrees wij allemaal zelfs.

Als je dan je overlevingskansen het groots lijken zou ik dat vooral doen. Gelukkig waren er mannen die wél gingen, ondanks hun angst. maar als je van te voren al weet dat je bang achter een obstakel gaat liggen, winnen we de volgende oorlog sowieso niet.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

83Utreg! schreef:

In de volgende oorlog heb je de kans dat de kernraketten je om de oren vliegen en dan heb je ook niets meer aan zo'n obstakel waar je je achter kan verschuilen.