• 9.379.091 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.738)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Stephan schreef:

Dat was in feite in het klein wat er gebeurde met de Falaise pocket. Het is maar hoe je tactisch opgesteld staat. Daar is in de film ook behoorlijk aandacht aan besteed.
Overigens... zonder de vliegtuigen hadden ze het ook verloren

Inderdaad je laatste zin klopt. Alleen om de zak van Falaise op kleinere schaal te weergeven is wel begrijpelijk, na de scenes van de gevechten op Omaha Beach. Die zullen wat miljoentjes gekost hebben!

avatar van john constantine

john constantine

Blijft een van de beste van Spielberg. En toch wel de beste oorlogsfilm ooit in mijn ogen!!

coldheaven schreef:

Ik ook; kan me alleen de openingsscene nog vaag herinneren en het moment dat ze de verkeerde Ryan treffen

Het uiterst begin is met Ryan en z'n familie die de oorlogsgraven bezoeken, en dan stoppen bij Miller's graf, waarin Ryan wordt teruggezogen in de tijd, maar dan begint het als het ware in de schoenen van Miller in de invasie op Normandië.. Dats het begin, en met dat verkeerde Ryan, dat is iets van halverwege de film..

ags50

Belachelijke Amerikaanse propagandafilm en bovendien met verminderd kleurgebruik, zogenaamd om "de sfeer van die tijd beter weer te geven". Wie, sinds de uitvinding van het kleurenfilmprocedé, nog met opzet een film niet functioneel in zwart-wit maakt (en deze vorm van kleuren wegdraaien beschouw ik ook als zwart-wit, zie Letters from Iwo Jima, Flags of our fathers, Sin city, Pathfinder) krijgt van mij gewoonweg geen hoge waardering.

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Misschien had Peter O'Toole de openingsscene moeten spelen, dan had hij nu een plaats in je top 10.

ags50

Helaas (voor jou en anderen die SPR hogelijk waarderen) zullen we dat dus nooit te weten komen ...

avatar van wibro

wibro

Belachelijke Amerikaanse propagandafilm

Als jij dit een belachelijke Amerikaanse propagandafilm vindt moet je er toch wel sterke anti-Amerikaanse gevoelens op nahouden. Anders moet jij mij dan toch maar eens verklaren waarom jij "Lawrence of Arabia" daarentegen geen belachelijke Britse propagandafilm vindt?

Oh... my... God!!!

ags50

Vooropgesteld: van MOETEN is geen sprake!

En ja, ik ben sterk anti-Amerikaans wanneer het politiek en mentaliteit betreft.

Voor zover ik weet is SVP geen historie, zoals Lawrence of Arabia uiteraard wel is. Dat er in die film ook sprake is van enige propaganda voor de Britten heb ik in commentaren bij die film zelf al aangegeven.

Het belachelijke vind ik het zoeken van die ene persoon, ondanks alle inspanningen en verliezen, alsof daarmee de gehele oorlog gewonnen zou kunnen worden. Bedoeld als propaganda voor het thuisfront toen verwordt de film mijns inziens tot propaganda nu.

Bart Simpson schreef:

Oh... my... God!!!

Wie? Leeft die nog?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

ags50 schreef:

Dat heeft dus wel degelijk een belangrijk doel om de motivatie van de troepen hoog te houden en is iets wat de Amerikanen (en tegenwoordig vast ook de Engelsen) nog steeds doen en in die zin is het zeker een reële situatie en geen onzin. Propaganda is een vast onderdeel van oorlogsvoering waar alle betrokken partijen zich schuldig aan maken.

Even misschien voor de duidelijkheid WO2 is al reeds 60 jaar geleden beslecht dus van Amerikaanse propaganda kan je dan moeilijk meer spreken lijkt me.

Madecineman schreef:

Inderdaad!

En als je het verhaal slecht vind Lawrence Of Arabia, het is tenminste origineel. Het is niet net als andere oorlogsfilms waar het gewoon gaat over een bepaalde operatie die ooit is uitgevoerd.

Ik vind het verhaal fantastisch en mede daardoor krijgt de film zo'n hoge score van mij!

ags50

Ik geef toe dat de formulering van mijn zin achteraf enigszins krom overkomt, zal wel aan het tijdstip hebben gelegen. Wat ik bedoelde is dat een film over WWII wordt gemaakt waarin het thema, indien het toentertijd werkelijk had plaatsgevonden, zuiver voor de propaganda van het thuisfront bedoeld zou zijn.

avatar van lykathea

lykathea

Ik kan heel goed begrijpen dat men deze film helemaal top vind, maar om nu juist 't verhaal aan te halen als (één van de) absolute toppunt, daar kan ik me dus totaal niet in vinden. - Wat een bout was dat zeg.

En juist één van de grootste storende factoren voor mij, in een anders zo mooie film.

avatar van speranza

speranza

matodonner schreef:

sterk begin,daarna behoorlijk ongeloofwaardig. op een gegeven moment zelfs saai te noemen.

acteerprestaties zijn erg mager. wie er ook afgeschoten werd. mij liet het siberisch koud

Ik ben het hier volledig mee eens. Het sterke begin kan mij niet weerhouden tot het geven van de laagst mogelijke waardering aan deze film om heel snel te vergeten.

avatar van Cosworth

Cosworth

Allerbeste film ooit! samen met shawshank redemption

avatar van DylannW

DylannW

Goeie film het verhaal valt alleen wat tegen

avatar van Stephan

Stephan

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

ags50 schreef:

Zoals ik al zei propaganda is een zeer wezenlijk onderdeel van de oorlogsvoering maar SPR heeft helemaal niet als thema "propaganda".

Het gaat over hoe het is voor de reguliere dienstplichtige zandhaas om te vechten in een voor hun vreemd land. Ze krijgen bovendien ook nog een in hun ogen niet al te zinvolle taak krijgen opgedragen. Er wordt heel wat geklaagd en gemopperd over de zoektocht naar Ryan.

avatar van TerryA

TerryA

Stephan schreef:

zegt de persoon die minder dan 2 heeft gestemt voor een aantal films in de MM Top 250? dus onder welke mand val jij?

als voorbeeld, top films zoals Requiem For A Dream, Snatch en Kill Bill 2 geef je zelf minder dan 2

ooit de engels uitdrukking "kettle pot black" gehoord?

Stephan schreef:

De 0,5 stemmers kan ik toch echt niet serieus nemen. Dat men zich aan iets stoort of hogere verwachtingen had, prima, maar een film als SPR verdient in zo'n geval ten minste een 2. Deze stemmers vallen door de mand als emo-stemmers, troll-stemmers, protest-stemmers...

Hoewel ik ten aanzien van Snatch en Requiem for a dream jouw stemgedrag deel, is daarvan bij SVP dus geen sprake. Maar om dan zo'n "etiket" opgeplakt te krijgen ?? Misschien ook een kwestie van smaak (afgezien van mijn eerdere commentaren)?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

ags50 schreef:

Ik ben het wel (gedeeltelijk) eens met Stephan. Waarom verdiend deze film een 0,5 volgens jou, ags50? Ben wel benieuwd naar je argumenten.

ags50

Stephan stelde iets in het algemeen, waarop ik reageerde als één van degenen die de film "slechts" 0.5* gaven. Mijn argumenten heb ik al eerder gegeven. Stel de vraag ook eens aan de anderen.

Minotaures

Hoort een tank niet te ontploffen als je er 3 granaten binnenin kiepert?

avatar van Stephan

Stephan

TerryA schreef:

Ik geef die films dus geen 0,5 en daarmee is jouw vraag beantwoord.

Weloverwogen laag beoordeeld, maar ook die films "verdienen" geen 0,5

Overigens... jij geeft SPR toch meer dan 0,5? Dus tegen jou had ik het niet.

ooit de engels uitdrukking "kettle pot black" gehoord?

Nee... ken wel iets dat erop lijkt, maar als zodanig niet nee...

Minotaures schreef:

Hoort een tank niet te ontploffen als je er 3 granaten binnenin kiepert?

Dat is met Battlefield, CoD, MoH etc. inderdaad ja. Maar als je 3 granaten in een Tiger Tank gooit niet. Dan vernietig je alles van binnen wel, maar dan ontploft hij niet. De bepantsering van de TT was enorm krachtig. Wanneer je er een aantal keer op schoot met een sherman tank dan zou de TT nog ''vrolijk'' doorgaan met vernietigen.

avatar van =michael=

=michael=

Bart Simpson schreef:

Is zelfs zo erg dat wanneer er een granaat naast de tiger ontploft dat die niet kapot gaat maar op zijn kan terecht kan komen!

Minotaures

Achzo, want daar hield ik ook rekening mee. Met COD 2 als voorbeeld. Ik was het een beetje aan het vergelijken. Maargoed, het is duidelijk... Het is alleen jammer dat er geen echte Tiger tanks in waren. Niettemin, ze waren uitstekend nagemaakt! Jackson maakte ook een foutje met het noemen van hun tegenstanders. Panzer is geen tanksoort. Panzer betekent gewoon tank in het Duits. Natuurlijk is er sprake van Panzer IV, etc. Het waren Marder's geloof ik. Maargoed, toch nog leuk om te weten voor de mensen die dat niet wisten.

=michael= schreef:

Op z'n kant? Bedoel je zoiets?: Tiger op z'n kant

Een Tiger weegt een paar ton. Gaat hij van zo'n kleine explosie op z'n zij? Dat geloof ik niet...

Minotaures schreef:

Op z'n kant? Bedoel je zoiets?: Tiger op z'n kant

Ik denk dat hij bedoeld met een van de spelletjes die ik opnoemde.

Maar op die foto is duidelijk te zien dat dat met een machine gebeurd is, om de weg vrij te maken voor voertuigen.

Maar zelfs in oorlogsgames is het bij mij niet voorgekomen, dat een TT op zijn zij kwam te lichen door een granaat.

Een spel die redelijk realistisch laat zien hoe sterk de TT was is Medal of Honor Airborne. Zelfs met 3 zwaardere granaten, 5 normale handgranaten en 2x schieten met een anti-tiger tank geschut gaat de TT nog niet kappot.

Maar laten we weer On-Topic gaan en het oer SPR hebben