• 9.383.154 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

avatar van Wouter

Nope.

avatar van neo

neo

Dan weet jij iets wat ik niet weet

avatar van b_cru

b_cru

SUPER GOEDE NEDERLANDSE FILM!!! Deze film is NIET gebaseerd op de bende van Venlo, want dan komen ze wat acteurs te kort... Toch is deze film behoorlijk hard en vraag je je af hoe mensen zover af kunnen dwalen.

Aanrader en daarom een dikke 4.

avatar van synesthesia

synesthesia

Toch even een reactie op hierboven.. ik vond hem nog vrij zacht eigenlijk

avatar van TheDon250

TheDon250

Een mooie maffia sfeer heefd de film wel.

Vooral het begin dat vertelt word doet mij wel aan Goodfellas denken!!!!!!

avatar van mdma

mdma

dit vind ik toch 1 van de betere nederlandse producties, goede sfeer en goede acteer prestaties, vooral de "hardheid" word goed gebracht

avatar van Wouter

TheDon250 schreef:

Een mooie maffia sfeer heefd de film wel.

Vooral het begin dat vertelt word doet mij wel aan Goodfellas denken!!!!!!

Doe iets aan je Nederlands!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Dit valt nog wel mee, heb hier wel slechter NL gezien.

Best nederlandse film ooit gezien, erg knap gedaan met een sterke cast, goed acteer werk. ook de sfeer worderg goed neergezet. nee geen kritiek van mij op deze film.

:evil

avatar van Patrickvanschaik

Patrickvanschaik

• 2096 stemmen

Zeer goeie film! we krijgen steeds betere nederlandse films 4,5

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ongelooflijk. Stijgt boven alle hooggespannen verwachtingen uit. Bij vlagen zelfs letterlijk ademloos gekeken.

Spanning, emotie, prachtige shots, aangrijpende muziek die de vervreemding zo briljant accentueert, subliem spel, gruwelijk knap verhaal.... en dat allemaal in één film!

4,5* eh, nee toch een 5*

avatar van FisherKing

FisherKing

madboy schreef:

Deze is vooral goed de eerste keer dat je 'm ziet, want hij moet het van de spanningsopbouw hebben.

Oneens. Eindelijk eens herzien, en ik herken een hoop meer positieve dingen.

Vooral dat tragische levensverhaal van Stan, dat zo mooi door de ritmiek van de film doorkomt. En hier werkt de voice-over, sterker nog, het geeft een grote verdieping aan de film. Komt ook door de combinatie van de suggestie hier.

In eerste instantie overheerste bij mij het geweld (daarom had ik een 3* staan eigenlijk), nu pas had ik de diepgang en symboliek echt door.

Prachtige vertolkingen van Angele Schijf en Tygo Gernandt

Ach kom, muziekscore was wél mooi hoor.

Ik verhoog naar 4.5* Geen moment van verveling in de film, zoals het hoort. En wat zeldzaam is. Je blijft met een schok de aftiteling afkijken.

Quido

Inderdaad, ook na de derde keer kijken zat ik nog geëmotioneerd naar de aftiteling te kijken. Het einde is werkelijk zo mooi ... dat je voor alle personages zoveel sympathie op kunt bouwen zie je niet vaak. Ik voel de tranen elke keer achter mijn ogen branden.

Prachtige shots, muziek en vooral de sfeer, die op sommige momenten ijzig stil is en op andere momenten donker/spannend. Mooiste stuk vind ik nog de begrafenisscene, waar je eerst een belangrijke flash-back te zien krijgt waar Stan's relatie met zijn vader aan het bod komt en waar hij ook de twee oude mensen van het einde ontmoet. Daarna komt echt een prachtig mooi shot waar je Maikel uit zijn eigen schaduw tevoorschijn ziet komen onder begeleiding van een prachtig stuk muziek. Kippenvel ... zoals bij wel meer scenes van deze film.

Ik had na de eerste keer kijken niet gedacht dat ik deze film na de derde kijkbeurt nog steeds indrukwekkend zou vinden, laat staan indrukwekkender !

avatar van ikkezelf

ikkezelf

Ik heb het boek over de bende van Venlo gelezen en dan weet je pas dat een verfilming wel heel erg veel beperkingen heeft.

Zo heeft de verfilming veel minder diepgang als het boek (logisch), en mis ik erg veel andere dingen. Film op zich is wel erg goed gefilmt en blijft boeien tot het eind.

avatar van gotti

Net weer herzien en hij is me beter bevallen. Vooral Gernandt is echt geweldig; wat is die gozer eng zeg.

avatar van E V

E V

Spannende, gevoelvolle drama thriller.

Niet zo happy. Leuk dat Venloose dialect.

Fantastisch geacteerd door Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weever, en ook door Angela Schijf.

avatar van neo

neo

FisherKing schreef:

Ach kom, muziekscore was wél mooi hoor.

Zonder twijfel! Ik heb er gister even een kort artikel over geschreven.

avatar van Youri

Youri

Een van de kwalitatieve betere films die in nederland zijn gemaakt. Goed verhaal, goed verfilmd. Herkende enkele straten, die leken op Haarlem noord. Alle personages werden voldoende uitgediept. Geen zwakke momenten gezien.

avatar van savi_7

savi_7

zeer zwak klopt geen ruk van, alleen de scene hoe de oudjes vermoord worden is juist. en ze hadden het limburgs accent beter kunnen doen dan dat ze hier laten horen.

savi_7 schreef:

zeer zwak klopt geen ruk van

Waar niet van ?

avatar van savi_7

savi_7

van het verhaal, het gaat wel over de bende van venlo maar het klopt niet eens met wat er gebeurt, kom zelf uit venlo ken verschillende jongens uit die bende.

Quido

Het is dan ook geen verfilming van de werkelijkheid, maar geïnspireerd op de gebeurtenissen omtrent de Bende van Venlo.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

savi_7 schreef:

Die pretentie heeft de film ook niet, daarover zijn de makers heel duidelijk. Het is geïnspireerd op het verhaal van de Bende van Venlo, geen letterlijke verfilming ervan.

Het accent van de acteurs is trouwens helemaal niet slecht, zeg ik als geboren Venlonaar.

En tot slot zou ik ook niet te veel waarde hechten aan versie die de bendeleden zelf van hun zieke misdaden geven, als het al waar is dat je ze kent. Zitten de meesten trouwens niet nog steeds achter slot en grendel?

Wat de film betreft, dus los van het waargebeurde verhaal: vooral het spel van de hoofdrolspeler vond ik sterk, de anderen en het scenario konden mij minder overtuigen.

Quido schreef:

Desondanks heeft de film niets te maken met dat wat er werkelijk gebeurd is. Ik was echt verbaasd en verontwaardigd. Een paar details hebben ze overgenomen, meer niet.

Ook ik heb meerdere van de daders gekent. Wat in de film als een uit de kluiten gewassen junk was, was in werkelijkheid een vies, klein, mager, opgetogen, naief meelopertje van 1,60 uit een flodderfamilie die niet kan rekenen, schrijven of lezen. Trots op het feit dat hij voor 100€ per week bij een stuntteam uit 40 meter hoogte vastgebonden in een sloopauto naar onderen mocht donderen. Of zichzelf aftrekken als ie door de stad achter een lekker kontje aanliep.

Die film is echt een flop!!!

Ze hadden er veel meer uit kunnen maken.

avatar van Webby

Webby

George Adamski schreef:

Desondanks heeft de film niets te maken met dat wat er werkelijk gebeurd is.

Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Verder is het toch onzin als je zegt dat de film slecht is omdat het niet de werkelijkheid is...?

avatar van jessis

jessis

Wel een goed film,goed geacteerd en goed dat er bij werd vermeld dat het lossjes gebaseerd is op de bende van Venlo.

Maar snap niet dat deze film in de toplijst voor komt.

3.5 sterren

avatar van da_smak

da_smak

wat een bagger zeg. Ik vond dit echt kant en klare bullshit. Vlijend hoor Nederlandse actie, we bakken er alleen niks van. Ik had er nog best wat van verwacht, ik gaf Tygo het voordeel van de twijfel. Het lag ook zeke rniet aan hem dat de film faalde. Te veel fouten, slecht camera werk, slechte montage, slechte muziek. Dan kun je wel goed gaan acteren maar dat doen ze ook in het klokhuis. Daar kijk ik liever naar.

avatar van cornelis

cornelis

Nimmer bedoeld als actie, hoor. Wat stoorde je aan de montage?

avatar van Redlop

Redlop

cornelis schreef:

Wat stoorde je aan de montage?

O jee...daar gaan we

Random Duits flikkenfeuilleton meets wannabee-Hollywood-product uit een klein filmland.

Ik kijk niet veel Belgische en Nederlandse films, vergeef het me dan ook maar dat ik dit met De Zaak Alzheimer vergelijk. Want qua resultaat is er weinig verschil vind ik. Erg stoer allemaal, met wat lokale mafia, "coole" voice overs, "hippe" camera swoops en filters, en veel gescheld. De vele Nederland kan het ook reacties doen mij vermoeden dat veel mensen gewoon fier zijn dat ze (als land) een redelijk nauwkeurige reproductie kunnen maken hebben. Yay

Ik heb nooit echt de indruk gekregen dat ik een film aan het kijken was. Sfeerloos, veel matig tot slecht acteerwerk (met enkel Tygo Gernandt die af en toe wat laat zien), cliché na cliché (erg voorspelbaar verhaaltje - globaal maar ook bepaalde scenes zoals met het kleindochtertje - typische soundtrack/score, ...) en hoe verder de film vordert, hoe lawaaieriger hij wordt.

Gelukkig is de film kort, en krijg je niet echt de tijd om je te vervelen. Veel redden doet dat niet. In de Zaak Alzheimer kwamen die "groene" scenes na een tijdje geforceerd over ... de Zaak Alzheimer had ten minste wel dat soort scenes. 1*