Genre: Horror / Drama
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Robert Wise
Met onder meer: , Claire Bloom en Richard Johnson
Plot The Haunting
"You may not believe in ghosts but you cannot deny terror."
Dokter John Markway doet onderzoek naar geestverschijningen en nodigt een aantal mensen uit om naar het landhuis Hill House te komen onder het valse voorwendsel hem te komen assisteren bij onderzoek naar het fenomeen 'angst'. Onder het gezelschap bevindt zich het onschuldige meisje Eleanore, dat een vreemde aantrekkingskracht voelt tussen haarzelf en het huis. Dan gebeuren er opeens vreemde dingen in het huis...
Theodora
Mr. Dudley
Carrie Fredericks
Eldridge Harper
Ramon K
Spannende film die je zonder special effects de rillingen over je huid laat lopen. De spanning wordt hier gecreeerd door geluiden, schaduwen, suggestie en zeer overtuigend spel van de cast. De makers van The Others en The Sixth Sense hebben eerst naar deze klassieker gekeken alvorens met hun film te beginnen, denk ik. Jammer dat deze film zo'n onwaardige remake heeft gekregen. Onwaardig omdat deze remake aan de essentie voorbij ging en aan de special-effects-rage meedeed. En de essentie van de originele versie is spanning, veroorzaakt door het effectief gebruik maken van de simpelste middelen. 4 sterren
Queto Yurlunyur
Ik las toevallig de CineBooks recentie van deze film (link die lichte spoilers bevat) eens door, waarbij de volgende passage mij opviel: But the politically incorrect and oversimplified notion that Eleanor's repressed lesbianism is the cause of her downfall, was outdated even when the film was made.
Nu vraag ik mij af, is er iemand die de film als dusdanig ervaren heeft? Zelf heb ik die link nooit gelegd namelijk, en ik heb dan ook mijn twijfels of dat wel het uitgangspunt was.
Same here.
jay73
Ik heb 'm hier thuis op video. Ik zal hem binnenkort ook nog eens bekijken. Staat me helemaal niks bij van dergelijke zaken. Zeker weer zo'n geflipte recensent die overal symbolen ziet. Maar wie weet, misschien heeft-ie wel gelijk en hebben wij iets essentieels over het hoofd gezien.
ichi
Dat van dat lesbianism is me tijdens het kijken toch echt ontschoten, stom hoor. Misschien dat in die tijd die kritiek makkelijker te plaatsen was. Persoonlijk ben ik niet zo'n liefhebber van overgeanalyseer. De film staat als een huis, blijkt maar weer dat Robert Wise een echte allrounder was. Naast Carnival of souls('62) een van de meest creepy films uit die tijd.
titan
Deze film viel me gezien het gemiddelde nogal tegen. Echt spannend wil het maar niet worden en de neurotische Eleanor werkte mij al heel gauw op mijn zenuwen. 2,5*
gimli f
Deze heb ik op de best mogelijke manier gezien, vele maanden terug:
op de BBC, om een uur of twee tot vier 's nachts!
Dit hier is echt heerlijk spannend. Nu geen dommige externe invloeden (behalve wat gekraak en lichtverschijnselen), maar vooral suggestie.
En juist dat houdt het spannend... de volle film lang.
Waar de meeste mensen menen engig te doen met allerlei sukkelige randverschijnselen, gaat het hier om de ware aard van het horror-achtige: dat, wat diep in ons allen verborgen zit, en waarmee een ieder van ons te maken kan krijgen!
Kijk maar eens naar Repulsion, bijvoorbeeld: het is het verliezen van de controle, die de mens angstig om zich heen doet kijken en ons naar de keel grijpt, de adem indrukt en ons met bedrukt gevoel achterlaat...
Deze film is mij een 4,25 waard.
Deze film is mij een 4,25 waard.
Heeee, dat mag toch niet......
narva77 (crew films)
Goede haunted-house film, maar helaas vond ik em net iets te oudbollig om hem echt eng te vinden.
Het vermeende lesbische gedrag van Eleanor kon ik er wel een klein beetje uithalen, maar het wordt niet echt superduidelijk.
Toch zeker 4*, maar ik vond "The Changeling" toch echt spannender.
tovenaar
Zoals zo vaak zijn de engste horrorfilms de horrorfilms waarin veel tot je eigen verbeelding wordt overgelaten. Zo ook The Haunting! Heerlijke spanning met de kleinste middelen (alhoewel, huis is best groot).
Het deed me vaak denken aan de bizarre uurtjes die ik achter mijn Gamecube heb doorgebracht terwijl ik Resident Evil speelde. Veel kamers in het spel zijn bij wijze van spreke zo uit The Haunting gepakt. Sfeer!
WB
Mee eens! Wat een jankwijf...
Had eerst de Jan de Bont versie gezien, voordat ik deze keek, en kan niet zeggen dat ik de 1963-versie leuker/spannender/mooier vond...
Maar zou vast wel eng zijn geweest in dat jaar
(een echte optimist, ik weet et)
Klein 6je waard (3 sterren dus)
mr.Frielink
Op filosofisch vlak bijzonder interessant, maar de pogingen tot spanning (extreme hoeken en opzwepende muziek) miste hun effect (bij mij althans). De essentie van de film ligt dan ook eigenlijk bij het drama rondom Eleanor, die inderdaad wat zeurderig acteert. Ik kon absoluut niets lesbisch aan Eleanor ontdekken; waaruit zou dat dan moeten blijken? 3,5*
WB
Dit zou een goed alternatief zijn.
Dit is daarentegen WEL een goeie poster ja...
darkcity
Wat een ongeloofelijk saaie film zeg, er gebeurt echt niks gewoon en het verhaal is niet spannend, het enige pluspuntje aan de film is dat het door zwart wit wat enger wordt maar toch vond ik het maar flut.
En Eleanor was hier zo irritant en idd neurotisch.
Ik had m gekocht bij frs maar dit is echt een miskoop !
Ik vind het echt geen vergelijking met The Others of zelfs de remake waard.
Ik snap niet wat iedereen hier zo goed aan vind, hij is totaal niet eng ofzo (de remake was ook niet eng maar die had leuke acteurs, een goeie sfeer, een sprookjesachtig geheel en mooie muziek)
Ik heb er eerder hard om gelachen !
1.5 ster.
Ramon K
Jezus! Stelletje barbaren! Hier zakt mijn broek nu van af. Geweldig spel met camera, schaduw en ijzingwekkende geluiden! De remake is een ware aanfluiting, een flutwerkje dat weer eens met de fx-rage mee moest doen. The Others is ook erg goed, maar hier ligt de basis. The Others creeert de spanning op een zelfde manier. En Eleanore is zeker zeurderig en neurotisch, dat zit in haar karakter. Perfect geacteerd door die Harris. De scene in de slaapkamer, met die harde dreunen in het gehoor, geeft mij nog steeds de kriebels. En let eens op het camerawerk......Eleanore die angstig door de gangen dwaalt in beeld gebracht met een bolle(?) lens en het desorienterende effect dat dat geeft......de camera die de prachtige trap afsnelt, de sfeervolle uitzichten op dat prachtige donkere, haast levende huis.......dit is toch geen bocht? Dit is genieten! Lachen om deze film........kom nou even.
Gorro
Na het zien van het origineel realiseer ik me pas hoe slecht de remake van Jan de Bont eigenlijk wel is. Deze film weet zonder special effects en puur door suggestie vele malen meer spanning op te wekken, dan dat slappe aftreksel. Eén van de spannendste films allertijden. 5*
WB
Het camerawerk was op zich wel goed gedaan ja, maar deze film kon mij gewoon niet op het puntje van mijn stoel laten zitten! Het zwartwit maakte de sfeer wat grauwer, en was daardoor nog wel om aan te zien. Die deur met die hand leek wel van rubber, en kwam dus ook niet fantastisch tot zijn recht, wat wel goed was in de Jan de Bont versie. Zou wel een enorm spannende film zijn geweest in die tijd, maar dat was The Car ook, en daar heb ik ontzettend om moeten lachen, wat een boutfilm...
Prachtfilm. Moet maar eens op zoek gaan naar een mooiere poster.
Goodfella
Had het misschien wat spannender verwacht, kwam misschien ook doordat ik het verhaal inmiddels al in vele films heb gezien, maar toch is het razend knap dat met 100% suggestie en vele subtiele momenten zo'n sfeervolle film gemaakt kan worden. Het camerawerk en de belichting zijn in ieder geval bijna onovertroffen en zorgen voor een groot aantal fantastisch in beeld gebrachte scènes. Interessant ook dat het niet zozeer een enge spookhuisfilm is, maar meer een soort observatie van het bovennatuurlijke vs. rationele. M'n laatste film van 2003 krijgt ruim 3,5 sterren
Mijn laatste film van 2003, maar mijn eerste stem in 2004, net als bovengenoemde 3,5*.
Jeroen!
Ik vond hem saai.
veel trage dialogen en het verhaal kwam niet
geloofwaardig op me over.
1,5 ster
Ralfke
- 2075 stemmen
Ik vond het acteren niet bijzonder (kwam op mij wat gestunteld over) maar heb wel genoten van 1 schrikmoment. Werken met suggestie is uiteraard wel aardig maar dit cinematografisch trucje werkte in deze rolprent niet mijns inziens. Misschien toentertijd wel maar goed... Misschien nog eens kijken maar tot die tijd 'slechts' ***1/2. De plot was overigens wel aardig uitgewerkt.
Bijzonder boeiende film met een mooi suggestief plot. De remake lijkt me bij voorbaat al niks, want veel overdadige special effects passen absoluut niet bij dit fraaie, intelligente verhaal.
En dan komen er ook nog de mooie beelden bij. Een erg mooi decor, kamers die net iets te vol staan met meubels. Suggestie door middel van belichting en cameragebruik.
Kortom: Mooie film.

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Tagebuch einer Verlorenen
Drama, 1929

Yume no Ginga
Romantiek / Mystery, 1997

Gladbeck: Das Geiseldrama
Documentaire / Misdaad, 2022

Onibaba
Drama / Horror, 1964

What Ever Happened to Baby Jane?
Horror / Thriller, 1962

Inherit the Wind