Genre: Oorlog / Biografie
Met onder meer: Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies
Releasedatum: 23 augustus 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Rescue Dawn
"A true story of survival... declassified."
De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.
Dieter Dengler
Jet Pilot
Pathet Lao Guard
U.S. Navy Pilot
Ronnievb
Wat is die Christian Bale toch een vreemde vogel. Heel Hollywood ligt aan zijn voeten. De Nederlandse pubermeiden dreigen de plakband ter hande te pakken om posters van hem boven hun bed te hangen. Roddelbladen als Tina zijn bijna zover om hem als hapje van de week te nomineren. Kortom: Christian Bale balanceert tussen cult en het grote publiek. Vaak gebeurt het dan dat een acteur eieren voor zijn geld en gaat voor de echt grote rollen. Christian Bale niet. Die doet rustig zijn eigen ding en probeert zijn rollen zoveel mogelijk gevarieerd en origineel te houden (inclusief een berg leuke, originele accenten). Dat hij daarbij ook een groot aandeel big-budget films doet, vind ik helemaal niet zo erg. Dat de acteur nog steeds echte uitdagingen zoekt zie je ook bij deze film, zijn tweede gevangenenkamp-film. Je ziet duidelijk dat Bale het geheel naar een hoger plan trekt. Sterker nog: Ik denk dat veel mensen dit een vreselijk over-the-top Amerikaans slap oorlogsdrama'tje hadden gevonden hadden ze welke andere acteur dan ook gecast.
Dit betekent echter niet dat het an sich een slechte film is, dat zeker niet. Veel mooie shots, een pracht-thema van Badelt en een geweldige openingsscene. Al dit nodigt uit om meer van deze regisseur te zien.
Omdat deze film valt of staat bij het acteerwerk van de protagonist, blijft hij fier overeind, met hartelijke dank aan Christian Bale, dat hij nog maar lang op dat randje mag balanceren.
Jan met de pet
Het is gewoon een hele goede film, snap niet dat je de film moet vergelijken met andere films, Deer Hunter is heel goed maar deze film ook. 4,0
Ronnievb
Sorry, met welke film wordt deze film vergeleken?
orbit
- 12092 berichten
Vergelijken is gewoon niet nodig, daarvoor staat dit teveel op zichzelf... praise Herzog.
illMattie
het begin en het eind hadden van mij wel wat beter uitgewerkt mogen worden.
daarom 3,5* ipv 4*
TheRisingSun
Indrukwekkende film!
Een film van Herzog die me vanaf het begin pakte en weer enigszins los liet kort na de aftiteling.
De opbouw naar het gevangenschap is precies lang genoeg. Geen ellelang gezever en/of geschiet en geknal. Nee, gewoon een korte introductie, Bale die in zijn vliegtuig stapt voor zijn eerste vlucht en kort daarna al de crash. Vanaf dat moment wordt de film een lange, intrigerende overlevingstocht van Bale en zijn mede gevangenen.
Vooral bij Bale's mede gevangene Eugene vond ik het schrijnend om te zien hoe erg hij er al aan toe was, aangezien hij al zo'n twee en een half jaar gevangen zat. Deze man was de weg al wel zo'n beetje kwijt geraakt. Erg goed weergegeven door deze acteur, al weet ik zijn naam niet. Ook Zahn was hier te zien. Eens niet in een komische rol en dat zou hij vaker moeten doen, want het gaat hem goed af!
En Bale, ja Bale hè! Hij heeft natuurlijk al enkele zeer goede performances achter zijn naam staan en kan deze daar aan toevoegen! Hij is weer érg goed! Waar hij in "The Machinist" een eng afgetakeld lichaam had aangemeten, was het hier niet nodig te laten zien. Maar sommige van zijn mede gevangenen hadden dit zichtbaar wél, dus nu is respect voor hun op zijn plaats.
Ondanks dat de tijd in het kamp misschien lang duurt, weet Herzog dit aardig in te vullen. Het wordt geen enkel moment saai.
Na de ontsnapping blijft de film boeiend om te zien, met als toch wel kleine schok de onthoofding (?) van Zahn.
De uiteindelijke redding was misschien wat te heroisch, maar kon er nog wel mee door.
Enige minpuntje is - of ik moet dit even gemist hebben - dat ik niet echt te weten kom hoelang Dieter nou uiteindelijk in dat kamp gezeten heeft. Ik weet dat ze 4 juli wilden ontsnappen, maar dit een dag eerder deden. Maar ik weet niet wanneer Dieter precies is neergestort. Misschien dat iemand me kan helpen dit te beantwoorden?!
Al doet dit niets af aan de goede acteerprestaties, het goede filmwerk en de schitterende locaties waar dit alles gefilmd is.
Uiteindelijk een meer dan verdienstelijke Vietnamfilm!
Elementofone
Prima film met goed acteerwerk van Bale (logisch toch!) en ook Zahn die eigenlijk niet veel voor hem onderdoet.
Maarrr, een vraagje: Na de ontsnapping ontmoeten Bale & Zahn, Jeremies en zon andere knakker. Maar, waar is die derde opeens gebleven!?
Het einde was al bekend, en sowieso te verwachten, maar deze happy ending werd mij een beetje te lang en doet afbreuk aan een verder prima film
Erg mooie poster trouwens, hier op MM
3.5
Waku
Ondanks dat er al vele van dit soort films op de markt zijn verschenen is deze "Rescue Dawn" aantrekkelijk genoeg om te boeien.
Mooi euforisch einde
Ché Cliché
Aardige film, maar ik had er meer van verwacht. Vond de manier van filmen af en toe ' soap-style' door er extreem dicht op te zitten. Verder vond ik het acteerwerk niet altijd even sterk en het eind veel te langdradig.
Een prachtige soundtrack en verder mooie beelden trekken de film weer omhoog naar een voldoende. 3 sterren.
Betamax
Geen slechte film.
Alleen als het waargebeurd is dan zou ik als ik de echte piloot was geweest het geheim gehouden hebben.
Wat een bizare manier van ontsnapen, super omslachtig en die vlucht ook niet echt slim.
Maar wel leuk om naar te kijken.
Manu
leuke film die lekker wegkijkt....alleen, wat konden ze allejesus makkelijk ontsnappen zeg!
tevelenco
Prima film die me ondanks het wat neppe begin met de beelden van het vliegtuig tot het eind wist te boeien.
Mede door het meeslepende verhaal wat naar mijn mening behoorlijk realistisch in beeld wordt gebracht.
En natuurlijk de goede akteerprestaties en de prachtige beelden van de natuur aldaar scoort deze film een hele dikke voldoende.
AmazingPP
Mooie, makkelijk wegkijkende film met een uitmuntende Christian Bale in de hoofdrol. Wat kan die man toch acteren!
3,5 *!
brucecampbell
Dankzij Bale is dit niet weer het zoveelste ontsnappingsverhaal.
Roel27
Erg goede prestatie van Bale, die net als bij the machinist zelfs de nodige kilo's weer laat varen. Erg overtuigend gespeeld en een indrukwekkend verhaal, zeker als je bedenkt dat het gebasseerd is op een waar gebeurd verhaal.
Toontje35
Aardige film, die mij niet kon boeien. Ontbrak een stuk spanning en de acteerprestaties vond ik matig
bartje30
Aardige Vietnam-film, maar heb zeer zeker veel betere gezien. Ik had ook meer aktie verwacht aangezien het genre oorlog/aktie is, maar er had beter oorlog/drama kunnen staan, dat is namelijk meer het geval bij deze film.
Bale speelt weer een formidabele rol, zoals ie altijd doet, hij krikt de film echt omhoog!!
Al met al heb ik me wel vermaakt.
trojan.exe
zeer slecht geacteerd, bijna lachwekkend imo
ik heb hem dan ook halverwege uitgezet wan t ik kon er niet meer naar kijken.
1,5 *
lykathea
zeer slecht geacteerd, bijna lachwekkend imo
ik heb hem dan ook halverwege uitgezet wan t ik kon er niet meer naar kijken.
1,5 *
Chapeau, wees trots op jezelf, want dat uurtje was natuurlijk zeer kostbaar.
't Komt sowieso erg goed over om een half geziene film een cijfer te geven, of een film waar zo goed in geacteerd wordt weg te zetten als lachwekkend. Ik weet dat de magische afkorting "imo" erbij stond, maar toch. Wauw.
The Last
Prachtige film zeg.
De film blijft boeien van begin tot eind en is uitstekend geacteerd.
Het is mooi om te zien hoe Dieter probeert te overleven in de jungle.Verder zijn de natuurbeelden uiteraard ook erg mooi om te zien, prachtig gefilmd allemaal.
Het mooie muziek is tevens ook erg fijn om naar te luisteren.
Maar, het mooie aan dit allemaal is dat het ook nog waargebeurd is en laat dus perfect zien hoe het er allemaal er aan toe ging.
Rescue Dawn is zeker wel 1 van de betere films van het jaar.
4 sterren.
Meerkerkertje
Leuke film om naar te kijken,zeer goed geacteerd door Christian Bale
4 sterren (vooral door het acteerwerk van C.Bale)
garlic senior
Mooie film over het leven van Dieter Dengler. Christian Bale zet zijn rol net iets overtuigender neer als de rest van de gevangenen. Ook het intro met al die explosies vond ik erg mooi. Wat me een beetje dwarszit bij deze film is dat het niet over komt als een waar spektakel. Werner Herzog heeft mij enorm verrast met Aguirre der Zorn Gottes, maar deze film is -hoewel goed geacteerd- weinig bijzonder qua verhaal en sfeer.
Kw@kje
wow, geweldige film.
Heb me geen moment verveelt, prachtige beelden en vanaf het begin al spannend. Ook zeer goed geacteerd door bale, een toppertje.
trojan.exe
Chapeau, wees trots op jezelf, want dat uurtje was natuurlijk zeer kostbaar.
beetje vreemde en kinderachtige reactie dit. lijkt wel alsof je je persoonlijk aangevallen voelt door mijn mening .
ik vond de film ( en ook vooral de acteerprestaties ) daadwerkelijk zo ontzettend slecht dat verder kijken voor mij weinig zin meer had. en bijvoorbeeld het stukje dat de beste man het in zn broek had gedaan vond ik lachwekkend....en niet omdat het hem overkwam maar hoe hij het acteerde ( overigens is dit slechts een enkel voorbeeld waarop mijn mening o.a. is gebaseerd )
lykathea
Je neemt dan wel precies dát stukje waar Herzog het serieuze voor het humoristische overlaat, voor een paar seconden, verschrikkelijk voorbeeld. Bovendien vond ik die specifieke reactie vrij natuurlijk over komen, hij is er niet kwaad over, maar ook zeker niet blij door.
i.Ron S.
Goeie film, heel goeie Christian Bale, ongelooflijk hoe die zich in een rol kan inleven, samen met Edward Norton de beste acteur van het moment.
Weinig slecht te zeggen over deze film, het is allemaal heel realistisch denk ik. Veel ellende en niet echt voor gevoelige personen. Van de eerste minuut tot de laatste blijft het interessant, hoewel er niet altijd veel gebeurt.
Niet echt te vergelijken met The Deer Hunter maar de algemene sfeer lijkt er wel op.
4/5
janhero
Ik snap er niks van dat deze film nu op 3,54 staat. Zo goedkoop en slecht geacteerd. Plastic en namaak. De goede amerikaan en de beesten uit vietnam.
Kom mensen kijk nog eens. Ik denk niet dat je het trekt.

Vijf spannende survival-films gebaseerd op een echt verhaal | MovieMeter Toplijst

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

Vijf survival-films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Lektionen in Finsternis

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media
Documentaire, 1992

Les Diaboliques
Mystery / Thriller, 1955
war crimesvietnamese oorloglaos soldaatgeweldpipe smokingrice paddyletter from homeant's nestnet fishingdragging someoneairplane shot down