• 9.374.549 stemmen

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies

Releasedatum: 23 augustus 2007

Plot Rescue Dawn

"A true story of survival... declassified."

De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Dieter: When I was uhh... five or somethin', I was looking out the window, with my brother... and we see this fighter plane was coming right at us. I was not scared. I was mesmerized! Because for me, this pilot was this all-mighty being from the clouds. From that moment on, I knew I wanted to be him. I wanted to be one of them. I wanted to be a pilot.
Duane: You're a strange bird, Dieter. A man tries to kill you and you want his job.

Rescue Dawn.

Nadat de aftiteling begon, ben ik nog even blijven zitten. Even tot me door laten dringen wat ik net had gezien. Want dat was niet niks. Wat ik net had gezien was zonder twijfel het beste acteerwerk so far in een film (dat wil zeggen van de films die ik tot nu toe heb gezien).

Na een kort hollywood-achtig intro'tje focust de film op Christian Bale die hier zijn beste performance aflevert. De film sleept ons mee door de verschillende martelingen die Dieter te wachten staan, en doordat de camera overal lekker dicht op zit is de film al snel flink intens.

Het tempo neemt pas iets af als we in het kampt terecht komen. Maar voor het snelle tempo in de plaats krijgen we een fenomenale introductie van de personages in het kamp. En dan met name Jeremy Davies die werkelijk de sterren van de hemel speelt en bijna meer indruk maakt dan Bale. Verder is ook Steve Zahn zeer noemenswaardig.

Na een prachtig mooie maar ook verschrikkelijke schets van het leven in het kamp neemt de film weer toe in tempo en krijgen we de ontsnappingspoging te zien die zonder twijfel 'mesmerizing' te noemen is. Enige minpuntje hier is het hollywood-einde dat we voorgeschoteld krijgen, mijns inziens had de de film beter kunnen stoppen op het moment dat de helikopters aankomen bij Dieter. Maargoed, hier is overheen te komen.

Rescue Dawn is een geweldige film. Het acteerwerk is werkelijk fenomenaal, behoort tot het beste wat ik tot nu toe heb gezien. Alles komt ongelofelijk realistisch over, de cameravoering is heerlijk los, maar ook weer niet te warrig, en het geluid is indrukwekkend. Verder zit de film ook goed in elkaar. Enige storende puntjes zijn de hollywoodelementen en de nét wat te lange speelduur. Maar laten we eerlijk zijn; dat is te verwaarlozen.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Knisper schreef:

Ik vind het een enorm sterke rol. Hij blijft een logisch personage, ondanks dat hij enorm vervreemd is geraakt van de realiteit. Hij is niet meer rationeel aan het denken, maar is toch heel consistent in zijn doen en laten. Hij vervult deze functie meer dan prima en zijn appearence in deze film (uitgemergeld en al) maken het des te indrukwekkender.

Ik ben ook met je eens dat het personage een logische is. Maar tóch vni ik Jeremy Davies zijn maniertjes en overacting aanstellerig (zoals vaker). Is denk ik een kwestie van smaak. Ik kan hier slecht tegen, anderen weer tegen iemand anders. Het heeft me in deze film overigens minder gestoord dan anders, tenminste het heeft de film geen kwaad gedaan.

avatar van Redlop

Redlop

Tweede ijzersterke oorlogsfilm van dit jaar. De andere vind ik Flandres. De overeenkomst is dat ook in Rescue Dawn het niet duidelijk is waar ze precies terechtgekomen zijn, maar zich alleen maar met overleven bezighouden. Speelballen van militaire propaganda.

Prachtig beklemmend gefilmd en Christian Bale opnieuw in een toprol. 4*

avatar van neo

neo

Eens met Redlop. Een andere goede oorlogs van dit jaar is ook Indigines.

Wil nu wel graag eens de eerdere documentaire van Herzog zien. Hopelijk komt deze een keer langs bij de publieke omroep.

avatar van Mug

Mug

neo schreef:

Little Dieter Needs to Fly wordt 13 november uitgezonden op BBC4. Als je deze (fantastische) zender kunt ontvangen, schrijf het dan in je agenda.

avatar van neo

neo

Gelukkig heb ik die in het pakket. Thanks.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

ik heb genoten van de film! een echte usa film over kidnapping en ontsnapping. mooie shots en goed acteerwerk. werd wel soms moe van het fluisteren in het kamp, maargoed ze moesten wel. aanradertje. een 4

slechte poster! dat wel....

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Stuk beter dan mijn vorige Herzog film, hoewel dat een documentaire was. Verwachte een film met een overdreven boodschap gedurende de film maar was eigenlijk gewoon een goede ontsnappingsfilm. 3,5*

avatar van Chr.s

Chr.s

Veel heb ik nog niet gezien van Herzog, enkel zijn docu Grizly man en zijn bijzondere rol in Julien Donkey Boy. Daarvan uitgaande had ik toch wat meer van deze film verwacht. Veel meer dan een redelijk uitgewerkte maar standaard ontsnappingsfilm is dit niet.

Visueel was het allemaal niet bijzonder, geen mooie shots, nergens echt boven een normale hollywood flick uitstijgend. De muziek daarintegen was vaak wel erg mooi.

Gelukkig was de film spannend en wist hij me van het begin tot het eind te vermaken.

3* kan ik hier nog wel aan kwijt, geen hoogvlieger.

avatar van Knisper

Knisper

Chr.s schreef:

Visueel was het allemaal niet bijzonder, geen mooie shots

Heb je wel dezelfde film gezien?

Film bevat echt prachtige shots van de jungle. Misschien dat het in eerste instantie niet opvalt, maar die beelden zijn echt zo belangrijk om je het verhaal in te slepen (wat blijkbaar ook gelukt is). Dat broerige sfeertje is echt geheel op het conto te schrijven van het sterke visuele aspect.

avatar van Chr.s

Chr.s

Film bevat echt prachtige shots van de jungle.

Vond ik zelf wel meevallen. Ik denk dat er veel meer uit te halen is (zie bijv. Apocalypse Now) het was nu veel te braaf en voor de hand liggend.

Vind het juist net belangrijk dat het opvalt.

avatar van tiny8

tiny8

Viel me toch een beetje tegen deze film. Beetje hoog hollywood gehalte. Maar hij was nog wel ok, de interactie tussen de personen in het kamp was wel goed gespeeld en erg interessant. Wel een beetje jammer dat de persoon die oorspronkelijk het ontsnappingsplan bedacht en uiteindelijk achterblijft om de zieke gevangene Y.C. To te helpen (en in mijn ogen de echte held is) in de film word afgeschilderd als een verrader en een lafaard (Eugene). Dit hebben de twee overlevenden, Pieter Dengler en Pisidhi Indradat, zelf bevestigd. (meer te lezen op www.rescuedawnthetruth.com)

avatar van ASroma

ASroma

Begint een beetje amateuristisch maar blijkt toch gewoon wel een topper te zijn als je van dit genre houdt

avatar van simpelekees

simpelekees

Een film die mij langzaam liet weten wie deze persoon was. Je kreeg steeds meer over de hoofdrolspeler te weten.

In het kamp werd vooral ingegaan op de personages van de hoofdrolspeler en de bijrollen. Deze zaken die je te weten kreeg hadden weer belang voor het vervolg van de film. Wat hem goed in elkaar doet zitten.

De film gaat over het geheel van zijn avontuur en daarom vind ik dat ze goed hebben gedaan aan vooral hem in beeld te brengen en niet te focusen op wat er allemaal gebeurd in dat kamp.

Gebeurtenissen die emotioneel zwaar waren voor hem werden super snel weer achtergelaten. Ik denk dat dit een functie had in de film. De functie om ons te laten weten hoe hij overleefde en hoe emotioneel sterk hij is.

Een film met kracht maar ook kleine zwaktes. Die kan ik zo niet benoemen nadat ik hem 1 keer heb gezien. Impressie is goed.

avatar van johnrambo

johnrambo

Toen ik deze commentaren las, dacht ik dat ik een andere film heb gezien.

Na enige controle, bleek het toch de film te zijn die ik net heb bekeken.

Ik verbaas me dus over de hoge waardering die deze film van de meeste mensen krijgt.

Ik heb al vele films mogen bekijken, maar kan hier niet meer van maken dan een middelmatige B-film.

Het acteerwerk vond ik zeker niet overtuigend.

Ook het inleven in de karakters en het verhaal viel me zeker niet mee.

De film boeide mij totaal niet, en de spanning van de omstandigheden waarin de piloot verkeerde lieten me volledig koud.

Voor mij heeft een gemiddelde aflevering van tour of duty nog meer te bieden.

avatar van aideb37

aideb37

deze film begint wat traag,de kamp scene te langdradig, maar de ontsnapping perfect en spannend en een goed stuk acteerwerk.

al met all een 4 sterren movie

avatar van edgroesz

edgroesz

ik vondt dit weer echt eens een toppertje

acteerwerk vond ik ook zeer sterk vooral christian bale

speelt zeer overtuigend

zeker een 4 sterren film

avatar van simpelekees

simpelekees

johnrambo schreef:

Toen ik deze commentaren las, dacht ik dat ik een andere film heb gezien.

Na enige controle, bleek het toch de film te zijn die ik net heb bekeken.

Het acteerwerk vond ik zeker niet overtuigend.

Ook het inleven in de karakters en het verhaal viel me zeker niet mee.

Voor mij heeft een gemiddelde aflevering van tour of duty nog meer te bieden.

Zoals ik zei was dat de bedoeling van deze film. Ieder mens maakt dingen op een andere manier mee.

Het verlies van zijn vriend werd ook heel snel verwerkt in de film en zo gaat het in het echt ook. Wil hij overleven dan kan hij niet gaan denken aan de erge dingen die hij meemaakt maar moet hij alles pakken wat hij vinden kan.

Hij had te maken met het feit dat hij zijn vriend nog steeds zag. Hem hoorde praten en zelfs met hem wou communiceren. Dit is logisch omdat hij een hele tijd als enige met hem omging.

Misschien heeft jou lage waardering dus niet te maken met het gebrek aan emoties in de film maar aan het feit dat jij de film niet goed begrijpt.

De film legt dit heerlijk neer, waarom waren ze niet bij de keuken toen ze er moesten zijn? Een heleboel vragen komen bij deze man omhoog.

Ik hoop dat ik het voor je goed heb uitgelegd

avatar van Timecop

Timecop

Steengoede film die alles in zich heeft. Film pakt je meteen en laat je vervolgens ook niet meer los. Voor mij een 'kippenvel' einde en dat bedoel ik dan positief. Een dikke 3,5.

avatar van raza1

raza1

Ben het met johnrambo eens. Een vreselijk slecht gemaakte film waar ik 1 ster voor zal geven, plus 1 ster voor de mooie rol van Christian Bale. Film springt vd hak op de tak.

simpelekees schreef:

Ik hoop dat ik het voor je goed heb uitgelegd

Bij de kijkers blijft deze vraag ook hangen. Waarom wordt dit niet gewoon uitgelegd? Maakt de film een beetje irritant om te kijken. En dat de man paranoia wordt en zijn dode vriend zogenaamd ziet, vind ik niet zo geweldig gevonden. Je ziet dat ook in films waar mensen door de hete woestijn lopen en rare dingen gaan zien.

avatar van ghostman

ghostman

Chr.s schreef:

Vind het juist net belangrijk dat het opvalt.

Deze film ziet er veel beter en mooier uit dan Apocalypse Now. Mag ook wel, omdat Apocalypse Now inmiddels al 27 jaar oud is.

Veel te braaf? Dit is Werner Herzog-film! Al je iets te zeggen hebt, moet je wel weten waar je het over hebt.

avatar van Hando

Hando

De naam van de regisseur maakt de film natuurlijk niet minder braaf.

avatar van ghostman

ghostman

Hando schreef:

De naam van de regisseur maakt de film natuurlijk niet minder braaf.

Hij heeft zijn bekendheid en de erkenning te danken aan dit soort films. Als je hem afgelopen jaren hebt gevolgd (heb jij Invincible gezien?), weet je dat dit zijn stijl is.

En Herzog (artistiek georiënteerd cineast) zet zijn reputatie niet op het spel enkel om Hollywood (of mij en jou) te plezieren. Hij is de man met een visie en veel talent. Artistieke uitwerking van Rescue Dawn is precies hoe Herzog die voor ogen heeft (had).

Er komen hier geen puberale en zieke grappen die wij gewend zijn van Oosterse cinema in voor. Maar als je het “braaf” vindt wat Christian Bale hier doet, dan ... !

Verder, cinematografie en beeldtaal is verre van “braaf”. Rescue Dawn is eerder een experimentele film dan een “brave” film.

En het einde (laatste 8 min. na de redding) is perfect!

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Fantastiche en prachtige film om te zien.

Eindelijk weer een realistische film, zonder al te veel over the top onzin. De beelden zijn natuurlijk ook prachtig. Ik vond er alleen niet al te veel dreiging van uit gaan.

Hoe dan ook, ook weer eens een goede film in de videotheek. Na al die slechte Pirates of the Coconut flutfilms.

avatar van christophel

christophel

heel mooie realistische film ..voor mij 4 *

avatar van Raffael77

Raffael77

Mooie film dit. Veel beter dan ik had verwacht.

Dale acteerd goed. Geen minuut verveeld. 4

avatar van Rehydration

Rehydration

Een waargebeurd verhaal, waarin Christian Bale een knap staaltje acteerwerk neerzet. Persoonlijk had ik meer actie verwacht en ook de martelpraktijken bleven beperkt. Desondanks een film die mij van begin tot eind heeft geboeid.

Een waargebeurd verhaal doet mij nou eenmaal toch anders kijken.

Beoordeling: 3 sterren.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Misschien was ik niet in de mood voor deze film, maar ik vond 'm echt zaaddodend vervelend. Normaal hou ik wel van oorlogsfilm, maar ik had hier eerder het idee dat ik naar een docu. van Expeditie Robinson aan het kijken was. Heb 'm dan ook niet afgekeken.

avatar van Timecop

Timecop

Uier schreef:

Ik vraag me af hoe je een cijfer kunt geven aan een film die je niet af hebt gekeken???

avatar van bossie40

bossie40

Erg veel lovende berichten over deze film.Ik vond er niet veel aan.Er gebeurt erg weinig.1,5 ster.