• 9.373.998 stemmen

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies

Releasedatum: 23 augustus 2007

Plot Rescue Dawn

"A true story of survival... declassified."

De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Hmm... ik vond het maar niks. Tamelijk drakerig zelfs. Een cliche-gegeven dat clichematig is uitgewerkt. Met over-the-top-maar-niet-genoeg climax.

Ik vermoed dat Herzog vooral qua sfeer iets bijzonders wilde maken (zoals bijvoorbeeld Apocalypse Now en The Thin Red Line), maar dat is mislukt, wat mij betreft. De beelden zijn aardig, maar roepen niet genoeg emotie op en de muziek is ronduit drakerig. Veel te dramatisch, al vanaf de eerste scene.

avatar van Knisper

Knisper

Inderdaad een prima film en dan heb ik het over het stuk in het kamp en de ontsnapping. Misschien qua verhaal niet baanbrekend, maar wel heel sterk in beeld gebracht, in combinatie met de prachtige natuur, kwam de penibele situatie goed over. Helaas is het begin en het einde walgelijk Hollywoodiaans, waarmee het eigenlijk de creerde spanning wat teniet doet. 3,5*

p.s. Jemery Davies (Gene) speelt echt de pannen van het dak.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Helaas niet het meesterwerk waar ik op gehoopt had, maar een goede film was het zeker. In feite zit je als kijker 2 uur lang opgesloten in de film, dit wordt mede veroorzaakt door het fantastische camerawerk. Maar zoals gezegd mist de film "iets". Wat het precies is weet ik niet. Het mindere einde lost het in ieder geval niet op. Maar vergeleken met andere films die de laatste tijd uitkomen, steekt Rescue Dawn er bovenuit.

avatar van lykathea

lykathea

janhero schreef:

Ik snap er niks van dat deze film nu op 3,54 staat. Zo goedkoop en slecht geacteerd. Plastic en namaak. De goede amerikaan en de beesten uit vietnam.

Kom mensen kijk nog eens. Ik denk niet dat je het trekt.

Herzog laat in de film overduidelijk zien dat ook de Amerikanen beesten zijn door dorpen plat te bombarderen, maar kan dit niet stellig de hele film lang doen, want deze film draait om Dieter, en zijn verhaal.

Maar wat steeds terugkeert is de angst waarin ze beiden leven. Die van de Amerikanen wordt uitbelicht, sure. En de angst van de Vietnamese heeft niet de uitwerking die je misschien zou verwachten, alhoewel het wel de realiteit weerspiegelt: Men wordt (nog) agressiever. - Maar om te stellen dat dit over goed vs slecht gaat is zo beperkt.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Dit waargebeurde verhaal is mooi verfilmd. Er zijn al meerdere opmerkingen gemaakt dat de film zo goedkoop en simpel oogt en dat het er uitziet als een jaren 80 film. Dit stoorde mij niet en ik vind het eigenlijk wel eens verfrissend. Eens niet zo'n mega hollywoodproject. Niet iedereen heeft ook hetzelfde budget.

Het enige wat ik mij nou afvraag. Het gevangenschap en zijn tocht door de jungel. We zullen af moeten gaan van wat Dieter ons verteld, maar in hoeverre zijn bepaalde gebeurtenissen nog rationeel beschreven. Op een gegeven moment kan het toch zijn dat hij door de verschrikkelijke gebeurtenissen bepaalde dingen heel vertekend kan herinneren.

De beelden zijn heel mooi. Vooral de bombardementen in het begin waren heel indrukwekkend en gaven goed weer wat voor ellende en schade er aangebracht werd in dat prachtige land.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Portret van een Amerikaans-Duitse piloot die terecht komt in een Vietnamees gevangenenkamp. We volgen als kijker zijn ontsnapping door de jungle. Zoals gewend van Werner Herzog brengt hij de natuur in beeld als een levensgevaarlijke factor die onze oer-instincten naar boven brengt. Het wordt allemaal intiem gefilmd waarbij altijd dicht bij de realiteit wordt gebleven. Zo zien we de gevangenen uit het kamp op een bepaald moment rondlopen als uitgemergelde levende doden wiens geest bijna aan de waanzin grenst. Als tegenwicht aan dat schokkende realisme zit er een subtiel snufje humor doorheen. Mijn enige punt van kritiek is het wat flauwe einde. Juist van een regisseur met deze statuur mag je toch verwachten dat hij de grootste cliches wel voor blijft. Maar desondanks toch een indringend staaltje cinema, dat zich kan meten met andere grote Vietnam-klassiekers.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Gratis bij de nieuwe Filmvalley van deze maand gekregen en na het zien had ik misschien wel geen betere keuze kunnen maken. Heel andere verwachtingen had ik van deze film, maar ik ben blij dat die verwachtingen die ik had niet helemaal juist waren. Wat ik vanavond heb gezien is echt groots in bijna alle opzichten...

Het begint al prachtig met de prachtige score van Klaus Badelt die we in het begin te horen krijgen. Een paar leuke, grappige scenes volgen waarna we direct het minste van de film zien. De vliegtuigrit van Dieter Dengler terwijl hij neerstort in vijandelijk gebied. Beetje goedkoop in beeld gebracht allemaal. Vanaf het moment dat hij bij het vliegtuig weggaat en de wildernis betreed begint een overweldigend en beklemmend avontuur. Christian Bale is een klasse acteur, maar in het begin leek hij toch wat moeite te hebben met zijn rol. Na een tijdje begon hij op dreef te komen en met de minuut werd Bale beter en zijn prestatie rijkt uiteindelijk tot perfectie, want over het geheel gezien zet Bale hier simpelweg een buitenaards goede rol neer. Waarom er in deze film voor Steve Zahn is gekozen is me vanaf minuut één niet duidelijk geweest en dat is het steeds nog niet. Hij doet het niet slecht, maar het klikt gewoon niet.

Cinematografish is deze film een pracht. Geweldige gebieden krijgen we te zien en dit maakt het totaalplaatje natuurlijk veel mooier. De bergen, watervallen, rotsen en alle planten waar Bale en co. zich doorheen moeten worstelen dragen veel bij aan een beklemmende en ijzersterke sfeer die je laat denken niet eerder rust te mogen hebben totdat je in die helicopter stapt en terug bent op de basis bij je landgenoten. De scenes in het kamp zijn ijzersterk, maar ook de dialogen tussen de Amerikanen zijn geweldig en worden elke keer beter. Je voelt gewoon wat zij voelen en denkt wat zij denken. Herzog weet alles op een geweldige en indringende manier over te brengen op de kijker.

Het einde is prachtig en geeft de film een halve punt extra wat mij betreft. Ik hoor hier dat de scene met het karretje niet gewaardeerd kan worden. Ik vond het geweldig. Langzaam naderd het einde en als Bale dan terug op het vliegdekschip uit de helicopter stapt is het ook echt even slikken geblazen. De overtuiging die Bale brengt in deze scenes zorgen voor het nodige kippenvel en brengen de kijker het zoveelste hoogtepunt wat deze film te bieden heeft. Ik ben erg tevreden met deze film. Bale op zijn best!

* * * *

avatar van Spetie

Leland Palmer schreef:

Volledig mee eens HarmJan die scene met dat karretje is zeer mooi en laat goed zien hoeveel zijn kameraden voor hem over hadden. Erg mooi gedaan en wat mij betreft ook een memorabele scene.

avatar van Theunissen

Ik heb deze film vorig jaar voor het eerst gezien en toen vond ik hem niet echt boeiend. Maar nu draaien ze hem op Film1 en vond ik het best een goede film. Christian Bale speelt eigenlijk zoals zeer vaak prima. Het verhaal zit prima in elkaar en is ook boeiend. Het einde is zeer mooi en ook wel grof (en dan bedoel ik op de onthoofding van zijn vriend).

Aardig, maar zeker niet meer dan dan.

Echt Hollywood zou ik dit zeker niet willen noemen, daarvoor is het toch echt te weinig gelikt.

Hoewel het begin en einde natuurlijk wel wat hebben van de vet aangezette Amerikaanse cinema. Vooral het einde is eigenlijk een vreselijk gedrocht.

Verder vielen in het begin vooral de vreemd crappy sfx op. Geen idee of Herzog daar nu wat mee wil zeggen, maar Bale's vliegreisje deed mij denken aan die autoscenes uit oude films. Vreselijk CGi wolkje er af en toe bij, en het had allemaal iets erg komisch.

Sowieso kent de film nogal wat vreemd luchtige momenten, waardoor ik het eerste half uur nu niet bepaald wist waar de film heenwou. Eens in het kamp aangekomen valt het allemaal best mee, ook een leuke variatie op het hele Vietnam gebeuren, wat toch meestal erg doorsnee macho filmpjes oplevert.

Visueel echter faalt Herzog stevig. Enige pracht en praal komt van de omgeving, maar deze wordt verder zoutloos en ongeïnspireerd in beeld gebracht. Herzog deed vooral afbreuk aan de omgeving, jammer want had de film dat broodnodige zetje kunnen geven.

Was voor mij beter te verteren dan de doorsnee vechtoorlogsfilms, maar het begin en het einde, de nogal vreemde komische ondertoon en de weinig interessante visuele kant van het verhaal zorgen ervoor dat het niet veel verder komt dan een aardig doorsnee filmpje, leuk om een keer gezien te hebben maar daarmee is ook wel alles gezegd.

avatar van wwelover

wwelover

Wel een aardige film, geen standaard oorlogsfilm. Ook niet super veel actie, was ook meer een drama-oorlogsfilm. Het verhaal is niet verbluffend sterk, maar blijft toch wel continue boeiend ondanks de wat matige start van de film. Maar de leuke karakters houden het leuk. Zeker door het acteerwerk van Christian Bale, één van de beste acteurs op dit moment. Maar ook opvallend genoeg een zeer sterke Zahn. Heb hem wel eens in komedies gezien, maar die viel hij me nooit echt op. Maar hij kan dus wel degelijk acteren. Ook mooi score.

avatar van Zinema

Tegenvaller.

Bale is niet in goede doen en dit soort verhalen kennen we nu zo langzamerhand wel. Het is niet slecht, maar binnen het gevangenis-genre zeker gemiddeld. Het lijkt of de film soms ietwat stuurloos is. Het einde is tenekrommend.

Gemiddeld met af en toe een uitschieter. Niets meer, misschien minder. Jammer.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De film houdt zich bij mijn weten redelijk nauwkeurig aan het boek en de documentaire, aangezien alles in grote lijnen echt gebeurd is. Prima.

Maar als je het als film bekijkt, vond ik het gevangenschap wat tam, het ergste wat er gebeurt is dat ze rare dingen moeten eten. De gemiddelde Vietnam film is wat dat betreft stukken wreder. Het gedeelte dat daarna komt is stukken beter waarbij je echt meeleeft met hetgeen zich op je scherm afspeelt. Waarmee ik niet wil zeggen dat een film wreed moet zijn om goed cq. geloofwaardig te zijn, maar het was me allemaal wat te 'steriel' in het kamp. Bale schijt in zijn broek, maar daar zie je niks van, bijvoorbeeld.

Desondanks een boeiende film met prima muziek van Badelt.

3.5 sterren

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een erg mooie Vietnamfilm dat ik ook wel een beetje weg vind hebben van The Great Escape. Figurantenkoning Christian Bale weet ook hierin weer een erg mooie rol neer te zetten als een Duits staatsburger uit Amerika alias Vietnampiloot. Het verhaal begint ook pas als Dengler neerstort en in die uitzichtloze oerwoud van Laos terechtkomt... en gevangen word genomen. En dan gaat het er in de film het grootste gedeeldte om puzzelen en trucjes verzinnen met de medegevangenen om uit zo'n kamp te vluchten.

Verder vond ik die ondsnappingscenes ook erg mooi en ontroerend. Vooral met die Amerikaanse medegevangene die Dengler op sleeptouw heeft, en uiteindelijk word vermoord. De achtergronden zagen er ook erg goed uit voor de film. Allemaal troosteloos en eindeloos in zo'n enorm oerwoud.

Het einde vond ik dan daarintegen wel weer te lauw maar ok.

Verder gewoon weer een prima Vietnamfilm. Der zijn der al zoveel van maar mensen verzinnen altijd weer iets nieuws om dat dito term altijd weer tot een klassieker weten te maken. Of ze maken gewoon een hele mooie biografie. Ook opnieuw weer petje af voor Christian Bale.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De jungle

Herzog kan als geen ander de atmosfeer van de jungle weergeven. Hij bewees het al met "Aguirre". Je kan bijna de vochtigheid aanvoelen en deze open zee van groen is veel meer een gevangenis dan het kamp waaruit ze willen ontsnappen.

Dieter

Rescue Dawn is meer een psychologisch drama dan een oorlogsfilm. Het personage van Dieter Dengler heeft een ongelooflijk sterke wil, meer dan zijn medegevangenen, die vol angst en twijfel zitten. Hij neemt de leiding en plant van A tot Z de ontsnapping. En het einde leert ons dat hij nog vier crashes overleeft . Meermaals toont Dieter aan de vijand dat hij niet bang is om te sterven. Hij laat zich niet onder druk zetten, denkt nuchter en houdt vast aan de mogelijkheid dat hij zijn leven kan redden. Herzog toont ook het volledig tegengestelde karakter van Dieter. Gene is laf en wacht liever gewillig zijn eigen dood af. En wanneer hij mee ontsnapt, wil hij zijn eigen weg gaan maar lijdt het geen twijfel dat hij ook nu zijn dood tegemoet treedt

Het kamp

Toegegeven, het stuk in het kamp is erg lang. Dat was dan ook meteen het grootste nadeel in de film en ik moest vaak eens doorbijten om de aandacht erbij te houden. Maar ja, in een gevangenenkamp kun je erg lang vastzitten, en de tijd speelt ook op gemoedstoestand in. Daarom denk ik dat de regisseur dit stuk opzettelijk liet rekken. Wanneer ze daarna toch ontsnappen komt één van Herzogs favoriete thema's terug naar boven : mentale aftakeling en het terugkeren van de rationele mens naar zijn dierlijke overlevingsinstincten.

Vrij knappe film, alleen jammer van dat ellendig lange stuk in het kamp.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Met Terminator: Salvation nog vers in het geheugen is het goed om weer eens een film te zien waarin Bale wél goed op zijn plek is. In Rescue Dawn is de acteur weer op zijn allerbest en haalt duidelijk het onderste uit de kan. Maar hij staat niet alleen; Steve Zahn en Jeremy Davies leveren als Duane en Gene ook verrassend sterk werk af. Onvoorstelbaar wat de acteurs laten zien, ook lichamelijk. Verder zorgen de acteurs er samen met Herzog voor dat je als kijker meeleeft met de karakters en hun pijn bijna voelt. Herzog gebruikt een minimum aan middelen, terwijl de make-up effecten, de fysieke staat van de hoofdrolspelers en hun geweldige spel de rest doen.

Eigenlijk kent Rescue Dawn maar twee grote minpunten; het begin en het einde. De film opent met wat dom geneuzel en niet serieus te nemen karikaturen. Vooral die zogenaamd komische Spook is irritant. En ook in de laatste scènes gaat Herzog veel te veel over-the-top en wordt het vervelend sentimenteel. Maar gelukkig gaat het hier slechts om de eerste paar minuten en het laatste minuutje; alles wat daar tussenin zit is zonder meer fantastische cinema.

4 sterren.

avatar van huVILEub

huVILEub

Aparte film. De acteurs komen een beetje langzaam op gang maar dat geeft niet. Camerawerk is goed en soms zitten er hele mooie shots bij. Het verhaal is fantastisch en het blijft boeiend. De omgeving is (zoals bij elke vietnam-oorlog film) schitterent. Maar de soldaten, helikopters etc. maken het wel weer een meer standaart vietnamoorlog film.

Het einde snap ik ook niet helemaal, waarom zijn ze allemaal zo blij dat hij terug is, hij was maar een piloot.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Beetje mixed feelings bij deze Rescue Dawn, tot mijn persoonlijke toplijstje Vietnamfilms zal hij iig niet snel behoren. Niet dat het alleen kommer en kwel is, de film heeft best zo zijn sterke momenten.

Het begin en het einde vind ik niet al te best, het gedeelte in het kamp op zijn hoogst redelijk maar moet zeggen dat de helse ontsnappingstocht door de jungle me dan weer wel kon bekoren.

Bij aanvang verliest de film zich wat in goedkoop ogende sfx. Die vliegtuigjes zagen er echt niet overtuigend uit en de crash leek alsof ze vanuit een kraan een brandend stuk schroot in de sawa donderde (wat waarschijnlijk ook zo was). De introductie van Dieter gebeurt op een wel erg Hollywoodiaanse manier, althans zo deed Hollywood het vooral in de jaren '80. Populair haantjesgedrag van stoere piloten enzo. Waarschijnlijk realistisch gedrag maar doe het dan op de rauwe en realistische Oliver Stone (Platoon) manier ipv de gelikte en cheesy Tony Scott (Top Gun) manier.
Gelukkig neemt dit gedeelte niet al te veel tijd in beslag en gaat het na de crash al heel vlot richting gevangenkamp. Medegevangenen Davies haalt bij mij al vanuit mijn comfortabele positie, thuis op de sofa, het bloed onder de nagels uit laat staan als je opgesloten zit met zo'n gast in een klam, klein bamboe hutje. En helaas bedoel ik dit niet op de positieve manier van dat hij zijn rol dus met verve vervult. Nee, hij is gewoon vreselijk irritant en schmiert er lustig op los.
De interactie met de bewakers van het kamp vind ik niet altijd even sterk, vooral wanneer er "grappig" bedoelde elementen in sluipen komt dit op mij nogal wat geforceerd over. Ik heb sowieso wat problemen met de dialogen uit Rescue Dawn, vooral Bale en Zahn doen zeker hun best maar vind ze zeker niet altijd even realistisch.

Iig wanneer de ontsnapping een feit is, ben ik gelukkig meteen ook verlost van Davies en zijn het nog slechts het duo Bale en Zahn die het moeten zien te rooien in een zeer onvriendelijke omgeving. Dit gedeelte vind ik veruit het beste van de film, mooie beelden van een groene hel, een goed "men against nature" thema en een goede en meer realistische interactie tussen de twee acteurs. Hier voelt de film ook meteen zwaarder aan, zoals het voor mijn gevoel eigenlijk al vanaf het begin had moeten zijn.

Het uiteindelijke einde is er dan helaas weer net een tikje (of eigenlijk een flinke slag) er over en we zijn weer helemaal terug bij het Top Gun-achtige begin... Jammer.

Wik... Weeg...

avatar van Justinw

Justinw

Leuk film, maar vooral het begin was zwak. De special effects in het begin kwamen uit het jaar 1980 ofso niet uit 2006. Ik had ook het gevoel alsof ik naar een film zat te kijken die 15 jaar eerder is gemaakt. Middenstuk is sterk en einde is ook wel leuk. Acteerwerk redelijk. Maar ik snap niet dat dit uit 2006 komt.

Als je cinematografie beter was, was dit een 3/3,5 geworden nu een,

2.5

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Leuk filmpje. Visueel ziet het er allemaal verzorgd uit en het cameravoering is vrij feilloos. Ook wordt er bij vlagen best sterk geacteerd. Anderszijds is het verhaal zwak en bewandelt nogal de cliché-padden. Ook heb ik mij groen en geel geërgerd aan bepaalde personages (met name die rete irritante hippie). 3,5*

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Deze regisseur hééft iets met films die zich afspelen in de woeste natuur, ook deze Rescue Dawn.

Whooow, ik vond het een héél beklijvende film, de 1e 30 minuten zien we Dieter door de jungle vluchten nadat hij was neergestort, heel sfeervol in beeld gebracht met mooie muziek.

De scènes van hun gevangenschap konden me iets minder boeien, maar die waren absoluut noodzakelijk om je te doen meeleven met de personages, anders zou het je geen moer kunnen schelen wat hen later overkomt.

Het is héél realistisch in beeld gezet, géén grote helden maar normale mensen die stilaan gek worden van ontbering, want als je elke nacht geboeid moet doorbrengen kan je niet meteen naar toilet, dus wat doe je dan...? Inderdaad, het in je broek doen, doodnormaal maar weinig gezien in andere films, blijkbaar hebben de personages die in Hollywoodfilms meespelen een halve doos Imodium binnen zodat ze hun behoefte 10 dagen of langer kunnen ophouden, hoe realistisch is dat, huh ?

Het voordeel van zo'n trage opbouw is dat je op't einde écht meeleeft met de personages en bezorgd bent om wat hen overkomt, ik moest alleszins een traan wegpinken op het einde, en ik kan je verzekeren dat dat voor mijn doen een zeldzaamheid is !

7/10.
Een mooie film over krijgsgevangenen in Vietnam en hun ontsnappingspoging doorheen de Jungle.
ENKEL voor de liefhebbers van trage, realistische films !

p.s. De film heeft één scène teveel op't einde, waardoor het wat klef overkomt, maar da's slechts een klein minpunt...

Filmsite : Rescue Dawn from MGM.com - rescuedawn.mgm.com

avatar van rep_robert

Het 1e half uur vond ik weinig soeps.
Het ziet er allemaal wel prachtig uit, alleen ik mistte iets. De martelingen op Bale waren weinig overtuigend. Je zag de hele tijd maar 1 seconde marteling, zo had ik dus het 1e half uur het probleem dat ik weinig het gevoel had dat Bale echt martelingen onderging. Dit kan in mijn ogen veel en veel beter in beeld worden gebracht.

Vanaf het moment dat hij gevangen kwam te zitten met de anderen, waaronder een uitstekende Steve Zahn, werd het stukken beter.
Je leerde de mensen kennen en kreeg ook echt het gevoel dat ze onder slechte omstandigheden leefden.

Daarna volgde de ontsnapping, dat er ook indrukwekkend en realistisch uitzag.
Het verval van Bale en Zahn was overduidelijk zichtbaar, wel onverwachts dat Zahn onthoofd werd, maar dat maakt het wel minder sprookjesachtig en je wordt meteen weer down to earth gezet.

Nadat Bale zijn vrijheid had gevonden is het wel wat klef allemaal, maar het stoorde me niet. Na zoveel negatieve ontwikkelingen in zijn leven is het wel een verademing om te zien dat hij weer gelukkig kan zijn.

Al met al een prima film, met een wat minder begin en een betere 2e helft van de film.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Goede en sterke film. Maakt me even goed duidelijk dat ik nooit in een oorlog zou willen zitten en dan in zo'n situatie terecht komen.

Mooi verhaal dat ontzettend sfeervol word gebracht, en onze batman doet het ook weer goed.

Visueel en qua muziek ook in orde.

4* (7.8/10)

avatar van 606

Erg pakkende film over Dieter Dengler goed gespeeld door Bale.

Visueel sterk met bij passende muziek.

Verhaal is boeiend ook omdat het echt gebeurd is.

Zo zie je maar dat die vietnamezen geen lieverdjes waren.

Het stuk naar de ontsnapping toe is prima gedaan.

Alleen wat is er met de rest gebeurd van de ontsnapte die hun eigen weg gingen.

avatar van gotti

Wellicht op driekwart wat lang, maar overall doet Rescue Dawn toch wel zijn werk, mede door de inbreng van Bale, die de film grotendeels weet te dragen.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Redelijke film die een klassiek overlevingsverhaal vertelt. Christian Bale doet het oke en de mooie groene landschappen die Werner Herzog opzoekt met de camera zien er gaaf uit. Aardige scenes zo her en der, maar het had toch ook wat minpuntjes. De hele film lijkt het alsof er aan één stuk door gefluisterd wordt en het uitgerekte einde had ook niet gehoeven.

avatar van scorsese

Uitstekende film over het waargebeurde en inspirerende verhaal van een Amerikaanse piloot die terecht komt in een gevangenkamp aan de vooravond van de Vietnamese oorlog. Geloofwaardig en uitermate onderhoudend gefilmd. Prachtige natuuropnames van de jungle, die hier juist ook één van de grootste vijand is van het hoofdpersonage. Een geweldige (en wederom fysiek zware) rol van Christian Bale die hier weer eens bewijst één van de betere acteurs van zijn generatie te zijn.

avatar van movierobert

movierobert

Redelijk goede film die ik gister voor de 2e keer heb gezien. Vermaakte me er prima mee en het was een prima film, alleen geen echte oorlogsfilm. Christian Bale heeft er wel flink ze best voor gedaan om zoveel af te vallen na batman idd. Deze film word iedergeval voorlopig niet meer uit de kast gehaald.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een redelijk oorlog/actiefilm...
Geen spannend verhaal...
Jammer geen mooi HD kwaliteit...
Redelijk acteerwerk...
Wel bekende acteur Christian Bale...
Kan niet tegen: slang eten en insecten eten...
Het is wel een waargebeurd verhaal...

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Sterke vertoning van een Vietnam-avontuur dat perfect ingevuld wordt door een groepje gevangenen. Christian Bale zit weer heerlijk in zijn rol. Het blijft allemaal zeer overtuigend. Als Dieter op een idee komt om de handboeien los te maken wordt de oplossing hiervoor pas de volgende dag getoont en er komt een heel plan bij kijken. Vervolgens krijgen we ook nog een close-up van de handboeien te zien waarbij er uitgelegd wordt hoe je tegen de veren kan drukken om het zo te openen. Ook de voorbereiding op de overname van het kamp is goed uitgewerkt (het spiegeltje waar Dieter mee kan spioneren, de plaatsbepaling van de soldaten in de keuken en de wapens in de hutten, de rijst die bewaard wordt, etc). Gene is een apart figuur en zorgt voor wat frustratie in de groep (ook is hij erg mager en dat moet ook aangezien hij al twee jaar opgesloten zat). De ontsnapping is spannend en het was vrij verassend dat Duane alsnog onthoofd werd. De illlusies van Dieter die daar op volgen vond ik ook vrij passend. Het einde is natuurlijk op-en-top Amerikaans met al die mensen in de barack, maar het was wel leuk om Dieter's reactie hierop te zien. Leuk dat hij uiteindelijk nog vertrekt met z'n kameraden in dat karretje met witte laken. Sterk.