menu

Rescue Dawn (2006)

mijn stem
3,44 (1603)
1603 stemmen

Verenigde Staten
Oorlog / Biografie
126 minuten

geregisseerd door Werner Herzog
met Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies

De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=UNm9Tzo5rvI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Boneka
3,5
Helemaal geen verkeerde film. In het begin moest ik wel even denken aan Rambo IV. In die stijl, maar deze film wordt veel serieuzer neergezet. Prima opbouw met details waar je niet aan wil denken. Al moet ik zeggen dat onze held Dieter Needs het wel erg lekker verorberd. Het begin en eind hadden van mij wat anders gekund. Beetje klef als je het mij vraagt. Verder zit de film degelijk in elkaar. Vond de maat van Dieter overigens een prima rol spelen. Daarbij zag je duidelijk dat hij veel meer getraumatiseerd was dat Dieter die er nog maar net zat. Al met al een hele degelijke goede pre Vietnamfilm!

avatar van Antonev
3,5
Om te beginnen: het was mijns inziens een drama/oorlog i.p.v. een actie/oorlog (zoals in de omschrijving staat).

Christian Bale speelt wederom een fantastische rol. Ditmaal als getergde POW gedurende de Vietnam oorlog. Ik vind dat hij zich geweldig in een rol kan inleven en dat zie je ook erg goed terug op het scherm. Het verhaal an zich is niet bijster origineel, we have seen it before. De invulling hebben ze echter wel erg goed gedaan, want het geheel is meeslepend, overtuigend en soms zelfs een beetje ontroerend. Hier en daar misschien enigszins langdradig.

Je ziet de martelingen wel in meer Vietnam films, maar ik blijf dat toch hard vinden om te zien. Vooral dat ze de soldaten, met de handen op de rug, laten watertrappelen in die smalle put, vond ik echt verschrikkelijk. Ik zou echt compleet doordraaien.

avatar van Nixon17
2,0
De film kan een 3,5 krijgen tot het moment dat ze ontsnappen. Dan gaat de film in een wel heel erg hard tempo achteruit zeg. Het is een wonder dat de film zo hoog staat hoor wat een slecht eind zeg en met eind bedoel ik zeker de laatste 10min maar ook eigenlijk het laatste uur na de ontsnapping.

avatar van Argyle
5,0
Een zeer boeiende film om naar te kijken.
Geweldig geacteerd.

dikke 10.

avatar van john mcclane 2
4,0
ondergewaardeerd oorlogslacht offer film.
'zie je zeker meerdere keren kan kijken.,ondergewaardeerd dan bedoel ik de aandacht die de film kreeg en ik vraag me af of hij succesvol in de bioscoop heeft gedraaid.
Maar gelukkig krijgt hij hier een flinke voldoende en kan me daar natuurlijk alleen maar bij aansluiten.
De vietnamezen waren goed vals,en naast bale die weer een fantastische rol neer zet valt steve zahn erg op.
de tijdsduur was gezien het imponerende verhaal op zijn plaatst.
erg goed.

avatar van jippie2010
3,5
Prachtige film, die ondanks dat het op een waar gebeurt verhaal gebaseerd is toch soms onrealistisch oogt. Daarentegen worden naar mate de film vordert de scenes indringender. Jammer dat ze dat niet tot het slot hebben weten vast te houden. *3,5

avatar van david bohm
2,5
Vrij langdradige film met mooie beelden vanuit de jungle en een goed acterende Bale. Met name het gedeelte in gevangenschap begon me vervelen met die zeurende medegevangenen hoewel ik me realiseer dat in realiteit dit nog veel vervelender en langer zal aanvoelen.

2,0
Langdradig en onrealistisch en ook nog slecht geacteerd door Bale die zowel mijn partner als mijzelf irriteerde. Na de belachelijk slechte vliegtuigcrash werd de irritatiefactor door Bale nog even opgevoerd. Vervolgens allerlei kleine fouten (in je broek poepen maar wel schone broek houden bijvoorbeeld). Dan de ellenlange gevangenschap en de beroerde ontsnapping.... Gewoon een slechte film. De Vietnamezen waren wel goed overigens, puntje voor hen.

avatar van Rickyman
3,0
Een aardig oorlogsdrama, met een prima cast en vond Bale toch weer sterk spelen.
Verhaal is wat mager en traag, ook wordt het nergens echt gruwelijk of pakkend.

avatar van rupie
3,5
Prima film, verhaal pakte mij van begin tot eind. Zeker dikke voldoende, Bale speelt sterk.

avatar van nadrin
3,0
Op geen enkel moment geloofde ik het verhaal. Leek me meer een bfilm

avatar van Noodless
2,5
Vermoeiende zit !
Het verhaal wordt nergens pakkend of boeiend. Buiten 1 scène wist de film ook de gruwel van de oorlog niet echt te brengen. Ook veel te traag waarbij de gevangenschap een saai gedeelte van de film was. Tegenvaller ! 5/10

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Toen ik de trailer van deze film zag dacht ik dat het een spannende film met veel actie zou zijn, maar dat is het dus niet, wat niet wil zeggen dat dit dan een slechte film zou zijn, integendeel, het is een prachtige film geworden.
Christian Bale is uitstekend in zijn rol als krijgsgevangene, maar ook Steve Zahn is voortreffelijk, en bewijst hier dat hij meer kan dan alleen komische rollen spelen.
De locaties zijn prachtig en het scenario is prachtig uitgewerkt.
Het is zeer mooi gebracht dit waar gebeurde verhaal en ben ook een beetje benieuwd naar de docu van deze regisseur over hetzelfde verhaal, 'Little Dieter Needs To Fly'.
5 sterren waard in zijn geheel.


Na deze tweede kijkbeurt, toch een iets lagere score.
Het blijft een goede film hoor, maar toch een beetje té lang.
Het gaat een beetje vervelen daardoor.

avatar van Lovelyboy
2,5
geplaatst:
Nu wil ik niet veel zeggen maar die bovenste helicopter op de movieposter lijkt qua profiel toch wel erg op een Black Hawk en niet een Huey, of ligt dat aan mij...?

avatar van HK Senator
3,5
geplaatst:
Aan het eind helaas wat Spielbergiaans sentimenteel. Verder wel een mooie film maar de documentaire is beslist indrukwekkender.

avatar van Lovelyboy
2,5
geplaatst:
Na lange tijd weer eens geprobeerd en afgezien van de verhaallijn, neergeschoten, gevangen en ontsnapt, wist ik er eigenlijk niet veel meer van. Maar helaas heeft de film andermaal niet weten te overtuigen.

Het begint best wel aardig, de aanloop op het vliegdekschip, de beelden van de Skyraider die er niet onder aardig uit zagen, en al vrij snel bevind Dieter zich op de grond en in de penarie. Al vrij snel volgt gevangenname en de uiteraard weinig tot de verbeelding sprekende behandeling. De 'echte' bombardementsbeelden in het begin spreken voor zich en zijn wellicht bedoeld om de kijker te laten zien wat een piloot als Dengler routinematig over het landschap uitstrooide aan napalm, fosfor en fragmentatie, en dat hij daarom niet bepaald op een vriendschappelijk ontvangst hoefde te rekenen. Dit zijn eigenlijk ook de beste momenten van de film, de aanloop, het neerstorten en de gevangenname met de daarop volgende behandeling, hoewel de aanloop met de vlucht wel iets langer had mogen duren.

Dengler wordt vervolgens naar een gevangenkamp toe gesleept waar niet alleen de gevangen aan een saaie routine onderworpen worden maar ook de kijker. De ontsnapping en de vlucht door de jungle met Zahn is al net zo eentonig en langdraderig. Goed geacteerd wordt er wel overigens. Zahn zet meer dan prima de uitgebluste Duane neer met zijn glazige blik, en Jeremy Davies, beter bekend als Upham uit Saving Private Ryan, speelt zoals gewoonlijk weer een moeilijke ziel die het vooral erg moeilijk heeft met zichzelf, iemand waar je weer zonder moeite een hekel aan hebt.

De film heeft zeker hele aardig punten. Zo wordt er zo nu en dan sfeer technisch echt wel wat van gemaakt met muziek. Zo zijn de natuurshots natuurlijk adembenemend en de acteurs proberen er het beste van te maken. Het lijden en de angst komen hier en daar ook prima naar voren, als mede de honger en onmenselijke behandeling. Toch boeien de personages niet in het bijzonder, lijkt de film over het geheel nogal te slepen, en is wat er gebeurt eerder allemaal ter kennisgeving dan meeslepend te noemen.

Een aardige film, zeker geen topper, zelfs in die zin een lichte misser op alle vlakken te noemen. Wel grappig overigens die kop van Bale wanneer hij de maden op zit te eten en wanneer één van de crewchiefs in de heli Denglers rugzak leeg haalt en de reactie wanneer hij de dode slang eruit haalt.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:44 uur

geplaatst: vandaag om 15:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.