Genre: Oorlog / Biografie
Met onder meer: Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies
Releasedatum: 23 augustus 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Rescue Dawn
"A true story of survival... declassified."
De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot Dieter Dengler (Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven Laos wordt neergehaald en in een gevangenenkamp terechtkomt. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.
Dieter Dengler
Jet Pilot
Pathet Lao Guard
U.S. Navy Pilot
JDSsmetje
Gekocht Bij Free Record Shop aan € 2,99. Enorme verwachtingen. Topcast en een plot dat uiterst interessant lijkt.
JDSsmetje
Enorm mooie film die geen seconde verveelt. Zeer veel sfeer en enorm mooie muziek die een grote toegevoegde waarde geeft. Ik ben al altijd gefacineerd door de overlevingsdrang en hoe te overleven in een onbekend gebied, hierbij wordt dit dan nog eens fantastisch uitgevoert. Spanning, drama, actie, oorlog en pure sensatie. Geweldige acteerprestaties, enorm realistsich en boeiende karakters. Nr 2 in top 10.
Samio
wat was/is vaag en raar aan de film? maakt mij dat intelligent?
ik denk dat het aan hem ligt.......
sommige vinden alleen tekenfilms toppers
Samio
Bale is een topacteur..........wie dit tegenspreekt moet "the machinist" gaan kijken..........prachtig!
sommige vinden alleen tekenfilms toppers
Nou dit vind ik ook een nogal onvolwassen antwoord.
Freakshow79
Hij komt vanavond op tv (22 Aug) Goede recensies dus pak ik deze ff ,mee.....
En wat is er mis met tekenfilms???
huVILEub
Aparte film. De acteurs komen een beetje langzaam op gang maar dat geeft niet. Camerawerk is goed en soms zitten er hele mooie shots bij. Het verhaal is fantastisch en het blijft boeiend. De omgeving is (zoals bij elke vietnam-oorlog film) schitterent. Maar de soldaten, helikopters etc. maken het wel weer een meer standaart vietnamoorlog film.
Het einde snap ik ook niet helemaal, waarom zijn ze allemaal zo blij dat hij terug is, hij was maar een piloot.
Don MN
Aparte en sterke film, mede door het sterke acteren van de hoofdrolspelers.
AchmedATM
Ik heb maar een woord hiervoor; Goed!
Meestal ontwijk ik films met Bale erin, maar deze heb ik lekker weggekeken!
JDSsmetje
Ja, op het einde gaan de makers wat over-the-top.
Xx_se7en_xX
Zeer ondergewaardeerde film. En ja, het einde is voor sommige waar overdreven of warrig, maar voor mij niet. Waarschijnlijk dachten ze dat hij doodt was want hij was heel lang vermist, dus waarschijnlijk zijn ze niet alleen blij maar ook verbaast. Het is natuurlijk heel bijzonder dat hij is ontsnapt en dat hij het heeft gehaald. Dat maakt de film er zeker niet minder op hoor.
En verder: Niet heel veel actie, maar het wordt nooit saai. Want die scenes vullen zich op met ontsnappings voorbereidingen en humor. Cast was fantastisch. Bale en Davies vond ik uitstekend gecast. Omdat Bale gewoon nooit slecht acteert en Davies gewoon perfect is voor die rol. Tjonge, wat is die mager zeg. Daar kan ie misschien niks aan doen maar heeft ie dat expres voor die rol gedaan of heeft ie een eetstoornis? Trouwens vond ik Zahn en die Jumbo het ook heel leuk doen.
ILDIB
Tsja, lastig te beoordelen. Tis een zeer prettige film daar het geen rambo achtige showpraktijken bevat maar grotendeel reeele situaties schetst. Ook uitleg voor van alles en nog wat blijft achterwege. Tis echt een een kijkplaatje zonder verdere uitleg. Aan de ene kant verfrissend maar maar daar zit ook meteen het minpuntje, tis wel heel veel stilte. Kruising tussen castaway en bridge on river kwai. Muziek het laatste half uur is echt goed. Twijfel tussen 3,5 en 4, toch 3,5.
Mr_White
- 2067 berichten
Krijg toch steeds meer spijt dat ik het werk van Werner Herzog niet eerder heb ondervonden, wat een meesterlijke regisseur. Ik weet niet hoe hij het doet maar zijn cameravoering zorgt altijd voor een heel unieke sfeer van claustrofobie en verlatenheid. Acteerprestaties zijn allemaal top evenals die schitterende muziek die op de juiste momenten opzwelt maar nooit dramatisch wordt.
ElGringo
Mooie film, een mooi en goed uitgewerkt verhaal, goed geacteerd en mooie beelden van het oerwoud natuurlijk al kwam t me soms wel iets te dicht bij met al die slijmerige insecten
Halverwege vond ik het af en toe net iets te traag gaan maar de rest van de film maakt dat allemaal wel weer dik in orde.
Madecineman (moderator films)
Beetje mixed feelings bij deze Rescue Dawn, tot mijn persoonlijke toplijstje Vietnamfilms zal hij iig niet snel behoren. Niet dat het alleen kommer en kwel is, de film heeft best zo zijn sterke momenten.
Het begin en het einde vind ik niet al te best, het gedeelte in het kamp op zijn hoogst redelijk maar moet zeggen dat de helse ontsnappingstocht door de jungle me dan weer wel kon bekoren.
Bij aanvang verliest de film zich wat in goedkoop ogende sfx. Die vliegtuigjes zagen er echt niet overtuigend uit en de crash leek alsof ze vanuit een kraan een brandend stuk schroot in de sawa donderde (wat waarschijnlijk ook zo was). De introductie van Dieter gebeurt op een wel erg Hollywoodiaanse manier, althans zo deed Hollywood het vooral in de jaren '80. Populair haantjesgedrag van stoere piloten enzo. Waarschijnlijk realistisch gedrag maar doe het dan op de rauwe en realistische Oliver Stone (Platoon) manier ipv de gelikte en cheesy Tony Scott (Top Gun) manier.
Gelukkig neemt dit gedeelte niet al te veel tijd in beslag en gaat het na de crash al heel vlot richting gevangenkamp. Medegevangenen Davies haalt bij mij al vanuit mijn comfortabele positie, thuis op de sofa, het bloed onder de nagels uit laat staan als je opgesloten zit met zo'n gast in een klam, klein bamboe hutje. En helaas bedoel ik dit niet op de positieve manier van dat hij zijn rol dus met verve vervult. Nee, hij is gewoon vreselijk irritant en schmiert er lustig op los.
De interactie met de bewakers van het kamp vind ik niet altijd even sterk, vooral wanneer er "grappig" bedoelde elementen in sluipen komt dit op mij nogal wat geforceerd over. Ik heb sowieso wat problemen met de dialogen uit Rescue Dawn, vooral Bale en Zahn doen zeker hun best maar vind ze zeker niet altijd even realistisch.
Iig wanneer de ontsnapping een feit is, ben ik gelukkig meteen ook verlost van Davies en zijn het nog slechts het duo Bale en Zahn die het moeten zien te rooien in een zeer onvriendelijke omgeving. Dit gedeelte vind ik veruit het beste van de film, mooie beelden van een groene hel, een goed "men against nature" thema en een goede en meer realistische interactie tussen de twee acteurs. Hier voelt de film ook meteen zwaarder aan, zoals het voor mijn gevoel eigenlijk al vanaf het begin had moeten zijn.
Het uiteindelijke einde is er dan helaas weer net een tikje (of eigenlijk een flinke slag) er over en we zijn weer helemaal terug bij het Top Gun-achtige begin... Jammer.
Wik... Weeg...
Shakermaker
Een typische "vietnam oorlogs" film zoals je kan verwachten. Het begin van de film, typisch amerikaans. Soldaten die stoer naar het front trekken, waarbij het lijkt alsof het geen moer uitmaakt naar welke oorlog ze gaan. Het midden van de film, slachtoffer rol van amerikaanse soldaten, die toevallig gevangen genomen worden door de "bad boys", de vijand. Het deel welke afspeeld in het kamp is te langdradig. De vlucht uit het kamp is toch erg voorspelbaar, net zoals het grote helden welkom aan het einde van de film.
Een niet al te beste film.
Justinw
Leuk film, maar vooral het begin was zwak. De special effects in het begin kwamen uit het jaar 1980 ofso niet uit 2006. Ik had ook het gevoel alsof ik naar een film zat te kijken die 15 jaar eerder is gemaakt. Middenstuk is sterk en einde is ook wel leuk. Acteerwerk redelijk. Maar ik snap niet dat dit uit 2006 komt.
Als je cinematografie beter was, was dit een 3/3,5 geworden nu een,
2.5
rokkenjager
Leuk filmpje. Visueel ziet het er allemaal verzorgd uit en het cameravoering is vrij feilloos. Ook wordt er bij vlagen best sterk geacteerd. Anderszijds is het verhaal zwak en bewandelt nogal de cliché-padden. Ook heb ik mij groen en geel geërgerd aan bepaalde personages (met name die rete irritante hippie). 3,5*
kort0235
Een goede film, inderdaad het begin was een beetje irritant, te Amerikaans heldhaftig.
Het einde kan ik wel begrijpen, daar vind ik niets mis mee.
Boeiend, ontroerend en mooi verfilmd!
Een 4.0 *
Near_Dark
Deze regisseur hééft iets met films die zich afspelen in de woeste natuur, ook deze Rescue Dawn.
Whooow, ik vond het een héél beklijvende film, de 1e 30 minuten zien we Dieter door de jungle vluchten nadat hij was neergestort, heel sfeervol in beeld gebracht met mooie muziek.
De scènes van hun gevangenschap konden me iets minder boeien, maar die waren absoluut noodzakelijk om je te doen meeleven met de personages, anders zou het je geen moer kunnen schelen wat hen later overkomt.
Het is héél realistisch in beeld gezet, géén grote helden maar normale mensen die stilaan gek worden van ontbering, want als je elke nacht geboeid moet doorbrengen kan je niet meteen naar toilet, dus wat doe je dan...? Inderdaad, het in je broek doen, doodnormaal maar weinig gezien in andere films, blijkbaar hebben de personages die in Hollywoodfilms meespelen een halve doos Imodium binnen zodat ze hun behoefte 10 dagen of langer kunnen ophouden, hoe realistisch is dat, huh ?
Het voordeel van zo'n trage opbouw is dat je op't einde écht meeleeft met de personages en bezorgd bent om wat hen overkomt, ik moest alleszins een traan wegpinken op het einde, en ik kan je verzekeren dat dat voor mijn doen een zeldzaamheid is !
7/10.
Een mooie film over krijgsgevangenen in Vietnam en hun ontsnappingspoging doorheen de Jungle.
ENKEL voor de liefhebbers van trage, realistische films !
p.s. De film heeft één scène teveel op't einde, waardoor het wat klef overkomt, maar da's slechts een klein minpunt...
Filmsite : Rescue Dawn from MGM.com - rescuedawn.mgm.com
juhnzun
verhaal doet denken aan een keiharde overlevings film maar dit was een zware tegenvaler absoluut niet serieus tenemen
kwam op mij dan ook veel eerder over als komedie dan serieus verhaal
Thorak
Enige pluspunt in deze film vond ik Steve Zahn. Bale was niet erg in vorm vond ik. Overigens deed de manier waarop hij zijn karakter neetzette wel denken aan een Amerikaanse Duitser. Arrogant en met erg veel capsones. Davies was zeer irritant en ook ik was blij dat hij weg was bij de ontsnapping. Het eind maakt de ellende van deze film helemaal compleet, zeer over the top zoals alleen Amerikanen het kunnen. De muziek vond ik ook niet al te best, vond het gewoon niet passend en niet ondesteunend werken.
Op de een of andere manier had ik bij de meeste Vietnamezen ook niet het idee dat ik naar Vietnamezen aan het kijken was, meer naar Indonezen o.i.d.
Verder zitten er ook nog een aantal niet kloppende historische punten in de film. Iets dat in een waargebeurd verhaal toch niet zou moeten kunnen....
Deze film beoordeelde ik eerder met 3*, mijn stem bij herzien verlaagd naar 2*
Het 1e half uur vond ik weinig soeps.
Het ziet er allemaal wel prachtig uit, alleen ik mistte iets. De martelingen op Bale waren weinig overtuigend. Je zag de hele tijd maar 1 seconde marteling, zo had ik dus het 1e half uur het probleem dat ik weinig het gevoel had dat Bale echt martelingen onderging. Dit kan in mijn ogen veel en veel beter in beeld worden gebracht.
Vanaf het moment dat hij gevangen kwam te zitten met de anderen, waaronder een uitstekende Steve Zahn, werd het stukken beter.
Je leerde de mensen kennen en kreeg ook echt het gevoel dat ze onder slechte omstandigheden leefden.
Daarna volgde de ontsnapping, dat er ook indrukwekkend en realistisch uitzag.
Het verval van Bale en Zahn was overduidelijk zichtbaar, wel onverwachts dat Zahn onthoofd werd, maar dat maakt het wel minder sprookjesachtig en je wordt meteen weer down to earth gezet.
Nadat Bale zijn vrijheid had gevonden is het wel wat klef allemaal, maar het stoorde me niet. Na zoveel negatieve ontwikkelingen in zijn leven is het wel een verademing om te zien dat hij weer gelukkig kan zijn.
Al met al een prima film, met een wat minder begin en een betere 2e helft van de film.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Goede en sterke film. Maakt me even goed duidelijk dat ik nooit in een oorlog zou willen zitten en dan in zo'n situatie terecht komen.
Mooi verhaal dat ontzettend sfeervol word gebracht, en onze batman doet het ook weer goed.
Visueel en qua muziek ook in orde.
4* (7.8/10)
hatebreeder
Redelijk film, ik vond hem persoonlijk niet heel indrukwekkend en dat kwam voornamelijk door het nogal matige acteerwerk! film duurt ook net wat te lang eigelijk! aanzien waard maar ook niet meer dan dat! 3 sterren
shrink
Het was wel een leuke film met goed acteerwerk. Het is ook waar gebeurd. Ik vond alleen het gedeelte in het kamp op den duur erg langdradig en te lang. Hierdoor was de ontsnapping een beetje kort.
83Utreg!
Ik vind dit nog steeds een erg goede film. Dat er weinig aktie in voorkomt stoort me totaal niet. integendeel, een overmaat aan aktie zou onrealistisch zijn. Juist doordat alles rustig en naturel in beeld word gebracht komt het allemaal realistisch over.
Ik ben mede door deze film toch steeds meer fan van Bale aan het worden. Die man kan bijna alles goed neerzetten.
simonvinkie
kwam op mij dan ook veel eerder over als komedie dan serieus verhaal
Ja het was echt een komedie
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Mooie, spannende film met goede acteerprestaties van Christian Bale.

Vijf spannende survival-films gebaseerd op een echt verhaal | MovieMeter Toplijst

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

Vijf survival-films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Lektionen in Finsternis

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media
Documentaire, 1992

Les Diaboliques
Mystery / Thriller, 1955
war crimesvietnamese oorloglaos soldaatgeweldpipe smokingrice paddyletter from homeant's nestnet fishingdragging someoneairplane shot down