• 9.371.633 stemmen

Geregisseerd door: Mike Mendez

Met onder meer: Clare Kramer, Dominic Purcell en Josie Maran

Plot The Gravedancers

"Unrest in Peace"

Harris, Kira en Sid zijn drie oude vrienden die elkaar na jaren weer ontmoeten bij de begrafenis van hun vriend Devin. Tijdens een nacht vol drank besluit het drietal afscheid te nemen van hun overleden makker. Op het kerkhof vinden ze een kaart met een spreuk. Ze lezen hem hardop voor, dronken dansend op de graven.Wat ze niet weten, is dat daarmee een eeuwenouden vloek in werking treedt. Het duurt niet lang of Harris, Kira en Sid vallen ten prooi aan wraakzuchtige geesten die slecht één doel hebben: de grafschenners meesleuren naar het dodenrijk. Hun enige hoop zijn twee paranormale onderzoekers. Kunnen zij het kwaad stoppen?

Harris McKay

Haunted Woman

Police Officer

avatar van Left4Dead

Left4Dead

We sure know how to pick'em.

Mike Mendez, ben nog altijd verschrikkelijk blij met zijn debuut als regisseur. namelijk de prent Killers, menigmaal al gezien. Toch maar even gezocht naar wat meer prenten van hem, dat gun ik hem. Had er al drie van hem gezien en deze nog een paar op de watch-list staan. Mendez heeft zo zijn eigen aanpak, je moet ervan houden, het enige wat hij altijd serieus aanpakt is het niet serieus de prent aangaan.

Purcell in de hoofdrol, een drama want hoe die kerel een serieuze acteercarrière heeft kunnen opbouwen is mij volkomen onduidelijk. Zal iets te maken hebben met zwarte magie als je het mij vraagt, zeker niet aan talent. De film neemt een niet heel erg boeiende aanloop voordat het losgaat. Het begin is eigenlijk gewoon slecht te noemen, het eerste half uur moet je gewoon doorheen.

Maar helaas ben ik door de jaren gewend geraakt aan horror, ik vind 95 % gewoon niet eng. Ook deze niet, maar Mendez zijn humor is wel weer lekker. En dan komt Tchéky Karyo langs, geweldig die kerel altijd. Hij speelt een paragnost, hulptroep voor onze hoofdrolspelers die schijnbaar opgejaagd door geesten worden. Alles met één grote knipoog en dat mag ik graag zien, een handtekening van Mendez onder zijn werken.

Een leuke invalshoek m.b.t. wie nu de geesten zijn die onze protagonisten achtervolgen. Zo ook de oplossingen die men bedacht heeft, tenminste waar men vanuit gaat. Echter blijkt het allemaal iets ingewikkelder te gaan worden dan gedacht.

Waarom er hier op MM en op IMDB geen humor bij het genre staat begrijp ik eigenlijk niet. De humor vond ik juist het beste onderdeel van de prent. De horror is slap maar het script is fun. Absoluut een Mendez aanpak en daarom kan ik het wel waarderen. 3**.

avatar van Brabants

Brabants

The Gravedancers heb ik in het verleden eerder gezien. Met het idee dat ik hem toen best goed vond nu nog eens gekeken. Eigenlijk bij tweede kijkbeurt niet meer dan een middelmatige film. Viel me eigenlijk best tegen. Het is niet slecht maar zeker niet goed.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ach.

Geen beste film dit, maar wel een hele andere van regisseur Mendez. Ik ken hem verder nog niet zo goed qua stijl, maar het lijkt me een regisseur die meer de voorkeur geeft aan komedie met wat spanning erdoorheen verwerkt. The Gravedancers is dan toch wel een serieuzere film van deze man.

Ik was in het begin verrast Purcell te zien in de hoofdrol. Lijkt me toch een op-en-top actieacteur die vooral de lompe good guy speelt. Qua look ziet hij er ook wel heel erg gebouwd uit voor deze rol, maar niets is minder waar want hij doet het best redelijk. Verrassend eigenlijk dat de dialogen nog redelijk uit zijn mond komen.

De rest van de crew was minder, maar ook niet perse slecht. In principe doet iedereen het naar behoren en kleuren binnen de lijntjes. De personages zijn verder niet bijster origineel, maar het voldoet. Het is vooral de horror die hier voor het entertainment moet zorgen, maar slaagt hier maar half in.

De horror is redelijk lomp verder en alles behalve spannend maar gelukkig nog wel een beetje entertainend. Van een echte spanningsopbouw is geen sprake, het wordt allemaal maar lomp opgebouwd en uitgevoerd. Vooral erg druk en lawaaierig ook, waardoor er voor de kijker eigenlijk geen ruimte is om überhaupt een beetje in spanning te zitten.

Geesten zien er verder qua look wel geinig uit, maar ook wat goedkoop soms. Het is ook onduidelijk op welke geest dit verhaal zich wil focussen aangezien er meerdere zijn. Ook niet vervelend om er eens twee te hebben, maar er zou er toch 1 moeten zijn die net wat meer aandacht krijgt lijkt me.

Verder is het als geheel een vermakelijke film die nergens verveeld of vermoeid en zijn remmen loslaat in de finale. Helaas gaat dat samen met lelijke CGI en een zeer lompe, bijna Evil Dead-achtige slotfase. Dat werkt wat minder met de rest van de film, maar ook dat weet best te vermaken.

Tussendoor kent de film nog een aantal degelijke horrorscenes, maar het is vooral de spanning die keer op keer ontbreekt door een te onrustige spanningsopbouw. Ze denken dat ze er al zijn met harde geluiden en een luide soundtrack, maar dat is dus niet zo. Hierdoor maakt het eerste deel van de film, een meer spookhuisachtige film, veel minder indruk dan dat het zou moeten maken. Jammer.

avatar van Collins

Collins

Deze film over drie vrienden die per ongeluk de geesten van een minderjarige pyromaan, een bijlmoordenares en een verkrachter doen ontwaken en door hen worden geterroriseerd is schitterende old school horror. Ontploffende gloeilampen, onheilspellende telefoontjes, vreemde geluiden en bizarre verschijningen. Daaronder een sinistere score van piano en viool. De film zit goed en strak in elkaar.

De speciale effecten zijn goed. Op voorhand had ik daar niet veel vertrouwen in, gezien het matige budget. Ben op dat vlak niet teleurgesteld. Prima sfeer ook. Lekker duister en verontrustend. Een sfeer die een film lang blijft hangen en gelukkig niet al te rigoureus wordt onderbroken door teveel luchthartigheid in de vorm van grappige acties of oneliners. Die dingen worden met mate en met ingetogenheid ingezet.

Helaas deugt niet alles. Het verhaal is wat simpel en vergt niet veel hersencapaciteit. Maar het loopt lekker door en genereert een prettige spookachtige spanning. De echte teleurstelling zit ‘m in de rolbezetting. De acteurs zijn gewoon niet goed. Flets en houterig worstelen zij zich door de film. Daar had regisseur Mike Mendez wel iets strakker op mogen zitten. Misschien was het ook wel onbegonnen werk. Het deed in ieder geval een beetje afbreuk aan de leuke rest van de film.

The Gravedancers heeft dus wat gebreken, maar voorop staat dat de film een erg fijne en sfeervolle old school horror is.

avatar van Boeikens

Boeikens

Demon horrortje dat van alles wel wat in huis heeft. Zo komt er wat Poltergeist en Exorcist kijken en op jet einde zelfs wat Evil Dead.

De sfeer, duister en mysterieus, zit er wel in en het verhaal loopt redelijk vlot. Spanning is eerder matig maar bouwt op evenals het bovennatuurlijke gebeuren. De uitwerking is niet altijd even geslaagd en zeker het einde vind ik wat teveel over de top.

Al bij al toch een vermakelijke prent.

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima horror met spannende momenten.