Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 11 januari 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Apocalypto
"No one can outrun their destiny."
Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?
- Trailer (YouTube)
Blunted
Flint Sky
Turtles Run
papillon 25
uhm gaat ie nog in de bioscoop draaien terwijl die al uit is ?
klasse film
tom de filmman
ik wil niet tegen de draad ingaan maar ik vond het helemaal geen geweldige film.
ik vond het maar een zeer matige film, overtollig bloedgebruik (typisch Mel Gibson)en een vrij matig verhaal.
een van de weinige pluspuntjes vond ik het acteerwerk, dat was erg goed, zeker voor zulke onbekende acteurs.
maar kom op die vent rende 2 of 3 dagen zonder te stoppen da's toch niet geloofwaardig zeg.
2,5 ster
Leland Palmer
ik wil niet tegen de draad ingaan maar
...je doet het toch maar?
djelle
Dat Apocalypto geschiedkundig een beetje bij het haar getrokken is mag dan wel menig historici maagkrampen bezorgen, Mel Gibson zal het in elk geval een dikke worst wezen. Het was dan ook de bedoeling niet om een correcte weergave te brengen van de oude Mayahistorie, eerder om er een avontuurlijke draai aan te geven.
Helaas draait dat avontuur wat magertjes uit, en krijgen we een vrij doorsnee achtervolgingsverhaal die traag op gang komt en zich enkel onderscheidt door zijn setting. Het ergste is dat daar een dikke laag drama opgesmeerd wordt, waarbij Gibson's gevoel voor sadistisch geweld behoorlijk ééntonige proporties begint aan te nemen. Persoonlijk vraag ik me bijvoorbeeld het nut af van een ellenlange scene waarbij 'de slechterikken' arme dorpsbewoners aanvallen, en elke kopstoot tot 3 maal toe in detail geregistreerd wordt. Na zo'n 5 minuten weten we het wel al zou ik zeggen.
In Braveheart was het geweld nog leuk omdat het de helft om wraakacties ging en uberhaupt de gehele context anders lag, hier gaat het over 101 uitgerokken geweldplegingen na elkaar op -volgens Gibson's versie toch- onschuldige mensen. Overdaad schaadt, al is het wel de moeite om die beruchte mensenoffers van vroeger eens op de gevoelige plaat te zien. Verder maakt Gibson zichzelf nog een beetje belachelijk door er wat dubieuze boodschappen in te persen (let op de hilarische tekst in het begin) en een bedenkelijk staaltje gevoel voor humor.
Best boeiend en vermakelijk met momenten, maar lang niet het geweldige stukje cinema dat het had kunnen zijn. Misschien had Mel last van een zonsverduistering tijdens het regisseren.
decsss
hele spannende film. Mel Gibson mag van mij wel vaker regiseren. hij doet het heel goed, ik kan niet wachten op zijn volgende.
latrat
Mel gibson heeft een screenwriter ofzoiets nodig die hem het verschil uitlegt tussen een verhaal en een achtervolging, en een producer die hem een klap in zijn gezicht geeft als hij bloedfonteintjes uit slagaders wil maken.
Maar wel mooi gemaakt, uiteraard.
Bla
Ik begon de film te kijken zonder hoge verwachtingen maar na enkele goede reacties gehoord te hebben, en ik moet zeggen dat hij me goed beviel. Acteerprestaties waren erg goed naar mijn mening en de plaatjes waren mooi. Vooral de hoofdrolspeler, die grote die geen kinderen kon krijgen en die vent die hem 'Bijna' noemt speelden goed. Af en toe was ik het niet helemaal eens met de plaatsing van camera's, de close-ups van de gezichten tijdens de achtervolging bijvoorbeeld, was naar mijn mening niet 5x nodig. Ook las ik enkele reacties waarin mensen het hebben over het rijkelijk vloeien van bloed, ik vond het juist zeer gepast hier en ik ben ook blij met de manier waarop Mel Gibson dit in beeld brengt. Alleen het sproeiertje ergens op het eind vanuit die vent zijn kop vond ik minder, maar dat was ook het enige.
Nog niet eerder een film over de Maya's gezien op deze manier want The Road to Eldorado kun je hier niet echt mee vergelijken.
Al met al een mooie 4*
Kevin13
nou, voor mij was het anders een prachtfilm.
het eerste kwartiertje was gewoon effe in je zetel zitten, maar achteraf is het spanning tot op het eind.
het verhaal dan, vond ik redelijk, maya's die op een koelbloedige manier worden gevangen genomen door die azteken.
ik vond wel dat die breed gebouwde maya heel sterk was.
de acteurs speelden ongelooflijk geloofwaardig. en het was dan ook zeer realistisch dat ze in hun taal praatten, en niet in het engels.
ik snap niet waarom je deze film een 2* geeft, en judge dredd een 5*.
misschien omdat in deze film niet met machineguns worden geschoten, of er geen explosies zijn, maar ja, als je zo elke film gaat beoordelen.
Hectometerpaal
Ik ben geen Gibson fan, maar deze was in mijn ogen geweldig.
djelle
Wat is dat nu weer voor onzin? Ik heb Braveheart ook lekker op 5 sterren staan hoor (ook geen machineguns of explosies)...
Kevin13
maar volgens mij wel veel bloed
en geef mij nu maar ongelijk
djelle
Nu gaat het plots over de hoeveelheid bloed?
Genoeg films 'zonder bloed' die ik evenzeer kan waarderen, en daarnaast is Apocalypto op dat vlak zowat gelijklopend.
QuidQuoPro
Oei, wat een duistere film, vooral het eerste gedeelte !
En om de inwoners nu eens in hun eigen taal te horen
is een verademing. Moet deze echt nog een tweede keer
zien om hem goed te beoordelen ....
mister blonde
Gelukkig staat hier ook 'avontuur' als genre-aanduiding bij. Als geschiedenislesje of epos dat ons inzage moet geven in hoe het toen was, vind ik de film helemaal niet interessant (hoewel de setting an sich dat zeker wel is). Dit is gewoon een dijk van een avonturenfilm. Op dat gebied kan ik me niet verplaatsen in veel van de kritiek. De film ziet er prachtig uit, de beelden van de oerwouden zijn indrukwekkend en het tempo is ontzettend hoog (op een inkakmoment halverwege na).
Op het moment dat je de film te serieus gaat nemen (ook al doet Ginson dat wellicht wel) wringen er wel een aantal zaken. Waarschijnlijk historisch niet correct (zou het niet weten, ik neem het van een aantal critici dan maar aan), een aantal moraaltjes en ja ja, zelfs een aantal onwaarschijnlijkheden. 'Who cares?' Denk ik dan. Blijkbaar toch nog wel wat mensen. Nogmaals als je deze film al te serieus neemt is zelfs de spanningsboog nogal kwalijk. Een film als Deliverance zou je hetzelfde kunnen verwijten. Heb er behoorlijk van genoten. Gibson is zeker geen briljant filmmaker, maar laat in al zijn projecten talent en potentieel zien. Ben beniewd naar zijn volgende film.
djelle
Vond dat nu net niet zo speciaal eigenlijk. Nogal vrij standaard geschoten, en heb al mooiere (meer kleurig & meer fauna & flora) oerwouden gezien.
Saldek
Lekkere film en spannend, zekers. Had alleen gehoopt op meer nadruk op geschiedenis. In dat opzicht kwam ik wat bedrogen uit. Maar ja, voor dat soort zaken kan ik ook een historisch boek erbij pakken. Verder is het louter toe te schrijven aan de commotie rond de film dat mij wist te prikkelen m te gaan zien. Want ook toen ik de omschrijving las dat het met nadruk een achtervolging was had ik er eigenlijk een hard hoofd in. Het is idd hoofdzakelijk een achtervolging, maar qua spanning is het toch beslist goed opgebouwd. Doch gezien de aard van de film had het net zo goed over japanners of afrikanen kunnen gaan ipv de azteken.
Maar de film is bruut, spannend en verveelt niet. 3,5*
Kevin13
mja, ik ook, maar deze mag er echt wel wezen.
de " mooiste " jungle dat ik ooit in een film heb gezien, is die van Predator.
prachtige film, al een pluspunt dat ze in het maya's praten.
mooie scenes zoals het offer op die piramide. walgelijk gewoon.
de maya's werden echt heel hard vernederd, de vrouwen werden verkocht, ik dacht dat ze oudere vrouwen gewoon aan de kant hebben laten staan, en natuurlijk die blauwe verf.
ik dacht dat ik het al eens gezegd heb, maar is die "dikke" maya niet die chinees uit Blood Sport waar Frank de finale van won
decsss
mja, ik ook, maar deze mag er echt wel wezen.
de " mooiste " jungle dat ik ooit in een film heb gezien, is die van Predator.
prachtige film, al een pluspunt dat ze in het maya's praten.
mooie scenes zoals het offer op die piramide. walgelijk gewoon.
Nee dat is hij niet. Die andere is veel gespierder en niet dik.
Kevin13
van de 2 argumenten dat je me nu geeft ben ik nog altijd niet zeker.
hoeveel jaar zit er niet tussen Blood Sport en Apocalypto
decsss
van de 2 argumenten dat je me nu geeft ben ik nog altijd niet zeker.
hoeveel jaar zit er niet tussen Blood Sport en Apocalypto
Zo beter dan de persoon uit Blood Sport is "Bolo Yeung" en die uit Apocalypto is "Jonathan Brewer". Duidelijker kan niet toch
Barend777
nou, voor mij was het anders een prachtfilm.
ik vond wel dat die breed gebouwde maya heel sterk was.
ik snap niet waarom je deze film een 2* geeft, en judge dredd een 5*.
kan jij mij uitleggen wat het verhaal was miss kan ik dan een passender cijfer geven....
Jorge-E
Menen jullie dit nou? Deze film was gewoon verschrikkelijk slecht!!! Ik ben zelf Mexicaan en dit is gewoon een zware belediging tegenover mij! De Maya's waren zeer vredelievend, het offeren dat je hier ziet werdt enkel uitgevoerd door de Azteken en dat was nog een hele eer! De Spanjaarden kwamen ook 500 jaar te vroeg!
F*CK MEL GIBSON!!!
ja, het verhaal is :
azteken die een maya dorp komen veroveren, die de overlevenden meepakken bij hun om te verkopen en te doden natuurlijk, maar 1 iemand kan op een spectaculaire manier ontsnappen en gaat achter zijn vrouw ondertussen dat er een groepje getrainde mannen achter hem aan zitten met wapens.
ken je nu het verhaal

@ Jorge-E
het waren inderdaad geen mayas maar Azteken. en ik zou het offeren toch niet als een eer beschouwen moesten ze mijn hart er zo uitsnijden, of met stenen, pijlen en speren naar mij moesten gooien.
Kevin13

nou , nu weet ik het tenminste
¤smas¤
opzich wel een mooi verhaal en mooie film alleen vond ik hem zo niet geloof waardig. vooral dat stukje dat hij als Blauw mannetje vlucht en dan dat hij heel lang maar dan ook heel lang door kan rennen terwijl hij gewond is en niet een beetje maar aardig erg...je ziet dat niet aan hem....en hij kan er zelfs mee zwemme zoo knap maar bijna niet geloof waardig enzo...
omdat de film, het verhaal wel heel mooi en goed doordacht was (op enkele dinge na) vond ik hem 3* waard!!
moviegirl2
F*CK MEL GIBSON!!!
Ja idd ben zelf ook Mexicaanse en de Maya's waren vredelievend. De Azteken daarentegen offerden wel de harten en dat werd juist bezien als iets eervols voor de goden en iets normaals. (ik kan het weten want de overgrootmoeder van mn opa was een Azteekse prinses, maar dat even terzijde)
Heb hem nog niet gezien, maar denk ook niet dat ik daar zin in heb tenzij er heel goede redenen voor zijn om hem wel te zien.
M.Goodkat
Geweldige film, je moet ervan houden.
En de manier hoe Gibson te werk gaat vind ik fenomenaal, alles in zijn authenticiteit
Alleen zoals sommige zeggen, Maya vs Azteken????
Sommige weten ook geen eens welke volk waar woonde?
En volgens mij hadden ze in Chilli de film opgenomen,niet?
darkjaap
ik vond dit helemaal geen geweldige film.
ik vond het maar een zeer matige film, die mijn verwachting totaal niet waarmaakte heb hem vandaag even gehuurd want er kwam niks op tv maar vond het erg jammer dat ik die film heb moeten huren overtollig bloedgebruik (typisch Mel Gibson)en een vrij matig verhaal.
maar niemand kan toch 3 dagen rennen zonder te stoppen.. dat is erg onrealistisch erg jammer van zon flop waar veel meer in had kunnen zitten
2 *

Bejubelde avonturenfilm 'Apocalypto' dinsdagavond te zien op televisie

Geprezen avonturenfilm 'Apocalypto' ook weer te streamen via Prime Video

'Apocalypto' is terug op streaming: 'Gibson is een geniale gek'

Vijf van de meest gewelddadigste speelfilms ooit gemaakt

Nuit et Brouillard

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Frost/Nixon
Biografie / Drama, 2008
verlies van geliefdesolar eclipseslavernijjaguar dorpmaya civilizationwoudtribeindiaanhuman sacrificecentral americaancient civilization 16e eeuwyucatec maya language films about indiansфильмы об индейцахancient language film