• 9.381.150 stemmen

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Rudy Youngblood, Dalia Hernández en Jonathan Brewer

Releasedatum: 11 januari 2007

Plot Apocalypto

"No one can outrun their destiny."

Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?

avatar van happy

happy

Ik ging de film bekijken met een beetje het idee dat het wel veel gruwelijke praktijken zouden zijn en weinig verhaal. Maar niets is minder waar, wat een super film!!!

Was van het begin tot het einde geboeid.

Weet helemaal niks van de maya beschaving af en ga er nu ook niet klakkeloos vanuit dat het dus allemaal zo is gegaan als in de film maar .....wauw wat een gave film!!!

Enne, die gruwelijk praktijken kwamen er wel in voor maar eerlijk gezegd ben ik daar ook niet echt vies van

avatar van moviegirl2

moviegirl2

Gelukkig heb ik niet op een zwarte school gezeten waardoor ik dus redelijk goed Nederlands kan lezen.

Is er dan iets mis met een zwarte school

avatar van fanaat

fanaat

Hé guys just cut it off!! We hebben nu wel genoeg ruzie gemaakt laten we gewoon weer onze meningen over deze film geven en ze respecteren.

avatar van paramount

paramount

Fantastische film. Keep up the good work Gibson! 4,5*.

avatar van Spiderwoman

Spiderwoman

Materny schreef:

De felle kritieken over de historische juistheid van de Maya's is misschien weggelegd aan degene die er verstand van hebben.

De neutrale en nietswetende algemene kijker '' 99%'' zal er waarschijnlijk niet van wakker liggen dat de film niet correct is aan de historie van dit volk.

Als iemand die veel weet over de oude culturen van Midden Amerika, wil ik even melden dat ik het op voorhand al geweldig dat er een bekende filmmaker is, die de moeite heeft genomen om een film te maken waarin een beeld van "de Maya" wordt neergezet.

Thank you Mel!

Historici die vallen over verdraaide "feiten" geven weinig blijk van hun kennis: ook de Maya zetten "feiten" naar hun hand, zoals elk "zichzelf respecterende" cultuur dat doet, zolang zij aan de winnende hand zijn.

avatar van Seyfo

Seyfo

Op het einde zie je de Spaanse Inquistors aankomen, die waren pas barbaren en goud-en bloedverslaafde. Toen zij kwamen sprak niemand Spaans in Latijns Amerika. Nu is Spaans de officiele taal van bijna alle landen in midden en zuid Amerika.

De feiten terzijde vond ik het een leuke film met een goed begin en einde. Een film met veel actie, avontuur en een beetje humor (begin) en drama (midden/einde).

waard

avatar van Spartaan

Spartaan

Materny schreef:

Welke film is wel correct aan de historie van een volk ? Alexander de Grote wordt als een nicht neergezet, de Romeinen als sadistische moordenaars (Passion OTC), Turken als wrede beesten (Midnight Express), de Engelsen als vrouwenverkrachters (Braveheart) etc etc.

Maar owee! Er komt een film over de Mayas en alle politiek correcte hagelslag-eters raken in paniek!

avatar van serpico

serpico

Spartaan schreef:

Misschien waren ze dat allemaal ook wel. Wie zal het zeggen. Van Alexander de Grote heb ik trouwens gehoord dat het ook waar was. Maar volken zetten de feiten inderdaad naar hun hand, dus zo kun je je moeilijk een beeld vormen van wat er werkelijk gebeurd is. En daardoor verzinnen filmmakers vaak wat bij.

avatar van kuneken

kuneken

Actietechnisch gezien een fraaie film, maar als je wilt kijken voor een verrassend verhaal dan valt de film zwaar tegen

Leuk om naar te kijken als je niet te veel na wilt denken.

avatar van flyer

flyer

happy schreef:

Was van het begin tot het einde geboeid.

Kan me hier helemaal in vinden voor mij 4*

avatar van morpheus

morpheus

Ik bewonder Apocalypto om zijn detail, de Maya cultuur, zeker het stamleven wordt fantastisch neergezet en gaat veel verder dan het alleen spreken van de orginele taal. Verwacht geen groots epos over die Maya cultuur. Apocalypto is een film die zich spits op een in tijd en cultuur bezien realistische gebeurtenis in het leven van de hoofdpersoon en de moeilijke situatie waarin hij zich uit moet zien te redden. Het verhaal is inderdaad heel simpel maar wordt wel heel effectief. met oog voor detail en onderhoudend gebracht. Er steken helaas wel wat stereotiepen de kop op, van Beul tot zonnekoning en dat is jammer, daar had dan ook iets meer nuance in gemogen.

Apocalypto is onderhoudend en en verassend kleine en ingetogen film van Mel Gibson maar ook heel interessant en geen moment saai.

***1/2

avatar van Enigma

Enigma

Het kunnen nooit de Maya,s zijn die in deze film worden afgebeeld aangezien de Maya cultuur allang niet meer bestond toen de spanjaarden in zuid-amerika aan land gingen het zijn de Azteken ik vond het trouwens wel een super goede film en hij krijgt van mij 4*

avatar van reveal

reveal

wat een ongeloofelijk slechte film. En vooral het einde dan. Behoorlijke anti climax voor een redelijk begin.

avatar van film-gek

film-gek

@ Enigma: ik zou maar is wikipedia nalezen de maya cultuur bestond nog wel degelijk toen de spanjaarden in zuid - amerika aankwamen

avatar van JurassicPark

JurassicPark

echt een geweldige film en een geweldig verhaal ik geef hem een 5,0

avatar van Enigma

Enigma

film-gek schreef:

Foutje van mij maar toch waren het echt alleen de azteken die mensenoffers brachten en niet de maya,s.

avatar van nirvana

nirvana

Ben deze film gaan zien gisternavond aangezien al de rest VF was . Dit was zowat de enige OV die er tezien was gisteren in onze plaatselijke bioscoop. Maar ben aangenaam verrast, ik weet helemaal niks van de maya stammen en ik ga mij ook niet bezig houden met of het allemaal historisch correct is of niet om de simpele reden dat het mij niks uitmaakt bij het kijken van een film. Ik vond dit een zeer goed in beeld gebrachte film. Verhaal was mij wel nogal voorspelbaar en je hebt als kijker snel door wie de held word. Maar de sfeer was leuk, de kostuums waren mooi, de omgeving was leuk en allemaal leuk gefilmd. Soms beetje sadistisch bloederig maar moet wel kunnen . Bij momenten deed de sfeer en sommige scenes mij een beetje denken aan Cannibal Holocaust en zelfs Indiana Jones The Tempels of Doom. Maar dit is uiteraard niet te vergelijken. De held acteur deed het goed. In het begin vond ik het indianentaaltje wel wat irrititant maar naarmate de film vorderd lette ik er niet meer op. Goede film als je eens iets anders wil. 3,5 *

avatar van Makz

Makz

Afgelopen weekend deze film gezien. Omdat de regie van Mel Gibson was dacht ik dat er toch wel het een en ander Engelstalig zou zijn. Normaal hou ik dan ook totáál niet van niet-Engelse/Duitse films. Ondanks dat dit niet het geval was vond ik het een genot om naar te kijken!

Deze film vond ik heel goed gemaakt. Het verhaal was lichtelijk voorspelbaar maar het was zeker mooi gefilmd.

Wel enigzins jammer dat een aantal 'vrienden' van het hoofdpersonage al vrij snel in de film werden geofferd.

Mocht je deze film nog niet gezien hebben: zeker een aanrader.

*4,5

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Makz schreef:

Normaal hou ik dan ook totáál niet van niet-Engelse/Duitse films.

Hoe kun je dat nu zeggen? Beetje kortzichtig lijkt me.

avatar van BlueSword

BlueSword

vette film, wist niet precies wat ik moest verwachten maar het is allemaal wel goed gekomen, ik heb geen idee hoe de geschiedenis ervan echt was maar dat boeit mij dan ook niet gewoon genieten van de mooie sfeer en beelden! verhaal was gewoon goed en kon ook wel meeleven met die mensen het zag er allemaal wel hard uit.

van mij krijgt die een 4.0*!

avatar van RoBoVitch

RoBoVitch

Rare maar meeslepende film.

Een Zuid-amerikaans epos/mytisch/drama-verhaal.

Het tijdstip in de geschiedenis verraad zich op het einde.

Ik geef een 4 voor de originaliteit.

avatar van sioux505

sioux505

zeker een film die goed inelkaar is gezet

die krijgt een 4.

avatar van vogelzang

vogelzang

Heb de film met wat twijfels gaan bekijken, en ik heb het mij zeker niet beklaagt ik vond het een prachtige film. Mel Gibson doe zo voort. Ik geef hem dan ook een verdiende 5

avatar van pietjuh

pietjuh

Ik vond de film wel een beetje wazig. Niet dat hij slecht is maar had er veel meer van verwacht met name zoals je hoort zo vaak over geheime gangen enzo kon niet echt eruit halen wie en wat de maya's waren vlgende keer bordjes erbij 3 *

avatar van xangadix

xangadix

Mel Gibson heeft Kuifje en de Zonnetempel gelezen en dacht 'Kom, laten we dat op film zetten'. De film opent met de jacht op een tapir en als ze het beest eindelijk te pakken krijgen wordt het uitelkaar gesneden en de onderdelen onderling verdeeld: 'Het hart is voor Rokende Kikker, de lever is voor Krommende Neus.' En dat gaat dan nog een dikke twee uur zo door. Toegegeven, het ziet er allemaal prachtig uit, maar daar is alles ook wel mee gezegd. 2*

avatar van Tizzy

Tizzy

naar mijn idee was dit niet veel meer dan een historisch kort ingeleid 'catch me if you can' film (letterlijk) met een giga budget: 1,5

avatar van FeRdY

FeRdY

Redelijke film had er meer van verwacht.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Eerste uur leek dit een beetje af te stevenen op een standaardwerkje. Vanaf het moment dat het dorp wordt platgebrand en onze hoofdrolspelers worden ontvoerd wordt alles stukken interessanter met als hoogtepunt de offerscene en de 'schietschijf' scene. Aantal erg mooie shots ook in dit gedeelte. Helaas vervalt de film hierna in een iets te lange achtervolgingsscene die nergens verveelde maar toch niet meer het niveau haalde van het middenstuk. Had makkelijk ingekort kunnen worden aangezien het verhaaltechnisch nergens wat voorstelde. 3,5* voor deze 'First Blood' in het Maya tijdperk .

avatar van baklap007

baklap007

Ik was het zien lijden van mensen na een uur toch wel zat, heb hem maar uitgezet. 1,5*

avatar van Elementofone

Elementofone

Jammer dat je een cijfer geeft je de film maar voor de helft heb gezien.

recensie eindelijk online!