Genre: Actie / Avontuur
Releasedatum: 11 januari 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Apocalypto
"No one can outrun their destiny."
Tegen het einde van het Maya-tijdperk woont Jaguar Paw samen met zijn familie in een kleine Maya nederzetting in het bos. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door een groep Maya uit een naburige gemeenschap. Hij weet zijn hoogzwangere vrouw en zoontje te verstoppen in een grot in de grond, maar wordt zelf gevangen genomen. Zal hij z'n vrouw en kinderen ooit nog terug zien?
- Trailer (YouTube)
Flint Sky
Turtles Run
thomzi50
- 1991 berichten
Als al het voorgaande al lukte, was het redden wel een peuleschil, hoefde niet in beeld
Maar het touw was weg, het regende enorm, ze waren bijna verdronken (hij had weinig tijd), hij was verzwakt..
thomassi
mooie film, laatst gezien in de bioscoop in Utrecht. Dat er geen engels in gesproken word, stoor ik me helemaal niet aan. Het is daardoor echter en geloofwaardiger. Films waarin mensen uit bijvoorbeeld China ofzo ineens amerikaans praten erger ik me kapot aan. Dit is zo onrealistisch en ongeloofwaardig. Het enige wat ik jammer vond aan deze film was het einde, dit had van mij niet zo gehoeven en ik vond dit ook wat ongeloofwaardig overkomen, ondanks dat tog 4*
FutskeDB
Mwoah een 2.
Goede beelden, geloofwaardig. Ook een goede zaak dat ze hun eigen taal spreken.
Maar.........na de inval in het dorp en totdat die gast ontsnapt vind ik het karig. Ik heb er geen uur voor nodig om te begrijpen dat de bovenliggende stam in deze er gruwelijke praktijken op na houd. Daar had ik graag een wat sterker verhaal gezien. En dan die one man show op het einde. Dat hij heel die achtervolgende groep even uit moord. Dat vind ik jammer, had liever wat massale scenes gezien waarin de onderdrukten voor vrijheid streden of iets dergelijks.
car-men
Goede film. Eens een keer wat anders dan die bekende acteurs. Leuk verhaal erin, jammer dat het einde alleen wel voorspelbaar is.
Zeker een aanrader.
Miss M
Ik vond dit echt een SUPERGOEDE film!!!! En die Jaguar Paw (hoofdrolspeler) is echt een lekkerding!
Maar ik vond het echt heel mooi gedaan allemaal.
Ik geef het gewoon 5*!
mikey
Gekke film van wansmaak director gibson. Het begint weer als een doodnormale martelgang en eindigd als een rambo-achtige achtervolgings thriller in het enge woud. En natuurlijk de 'spring van die waterval-scene'. Vooral het einde is ook zo heerlijk over the top en de gehele wereldgeschiedenis is in 1 shot verduidelijkt Dat is natuurlijk vet cool. En ik heb me kostelijk vermaakt. 3 sterren. Maar verwacht geen topper hoor.
aphexfreak
Het kan me geen ruk schelen of het historisch correct is, ik heb gewoon 2 uur lang naar een vette, groots opgezette en goed geacteerde film zitten kijken!
Van mij mag Mel goochelen met feiten tot hij een ons weegt, zolang het zinderende cinema oplevert vind ik het best.
Ithildin
mooie film maar ik had gehoopt op een beter inkijkje in de mayaanse cultuur in die tempelsteden; films met bosachtervolgingen en platgebrandde indianendorpjes kende ik allang. Toch n 3,5 voor camera en acteerwerk
Serpentash
Twee keer in bios gezien, wat een film.
Een van de betere van het jaar.
4 sterren.
Linn
Erg mooie film!
Had ik niet verwacht van Gibson. Geeft een goede kijk op de Mayacultuur(goh ze hadden zelfs een soort van humor). Verder erg mooie beelden, goede acteurs(hoe leren ze in godsnaam die taal) Heeft me echt geen moment verveeld. En dit is toch heel wat beter als Passion of the Christ die gemaakt lijkt te zijn om zijn gruwelijkheden. Gruwelijk is deze film niet, op een paar smerige bloederige scenes na. Maar daar gaat het hier niet om, geniet van de prachtige beelden en het knappe acteerwerk. Alleen de zwarte panter was wat nep neergezet. Maar verder ben ik erg enthousiast.. Way to go Mel!! 4,5*
macrobody
Ik vond het eigenlijk net Rambo: first blood alleen dan in een ander jasje. Die film vond ik goed, maar deze is zeker nog een stuk beter. Stukje historie is ook nooit weg en de sfeer is fantastisch. Vraag me af of het een echte taal was die ze spraken of dat ze er een verzonnen hebben.
het enige wat me een beetje vreemd overkwam was het feit dat ie in het begin erg veel last had van die speerwond die door zijn lichaam was gegaan, maar later rende hij alsof hij nooit gewond was gewoon weer als een speer. Aanrader!
Beter dan eerdere pogingen.
Al is het dan vooral het eerste gedeelte dat ik boeiend vond. Wel een fijn sfeertje, leuk om eens mayas aan het werk te zien, paar leuke, grappige en mooie scenes.
Daarna vervalt het in een veel te lange achtervolging die wel erg random aanvoelt, en zodoende veel te lang gerekt wordt. Het hele tweede deel van de film vanaf de zonsverduistering vond ik gewoon veel minder, kon me uiteindelijk ook niet meer zoveel boeien.
Jammer, wat op basis van het eerste deel had het heel wat meer kunnen zijn.
Gereserveerde 2.5*. Veel beter dan toestanden als Braveheart en PotChirst, maar niet het potentieel dat erin zat ten volle benut.
Van Nunen
Dat je deze slecht vind, kan ik idd. begrijpen als ik de rest van je 0,5 en 1* films zie.
In ieder geval bedankt nog voor de (anti-) tips . Ik weet zeker dat ik uit die 2 lijstjes nog veel goeie films ga zien
Exploitation
Net gekeken, en vond hem best in orde! Vooral een paar mooie beelden qua camera werk. En het acteren was ook best goed. Vond de film vanaf het begin af aan boeien en hij bleef ook boeien. Vooral dat einde is leuk bedacht...
Al met al een leuke onderhoudende film.
ketel
Ik ben onder de indruk van deze film. Je kan je natuurlijk afvragen of een en ander wel historisch correct is, maar dat maakt de film er niet minder om.
Knap dat dit Gibson dit thema aan durfde en op zo een beeldende wijze heeft weergegeven. Vier sterren.
euroburger
Net als in the House of Wax, waar de slechterik met een pijl dwars door zijn borst en door zijn bovenarm nog vrolijk door blijft vechten en lopen, heeft deze film ook speciaal gemuteerde mensen in petto, die in eerste instantie ten dode op lijken geschreven, maar na een wonderbaarlijk en spontaan genezingsproces weer als herboren en topfit doorvechten.
Ik verwacht dan meestal dat de huid van voornoemde ubermenschen op een bepaald moment gaat loslaten en er een blikken terminator onder vandaan komt, maar nee, het zijn gewoon mensen als jij en ik, zij het met een iets hogere pijngrens.
Gezien het feit dat iedereen aan deze absurde zaken gewend is geraakt, dan toch maar 3,5* Het had inhoudelijk allemaal wat beter gekund, en qua excessief geweld wat minder, maar ach, dan loopt de helft de zaal uit.
MovieFee
Een hele goeie film, en ik heb hem dan ook een 4,5 gegeven.
Je ziet hoe moordlustig ze "toen" ook al waren. Geen mierezoet verhaaltje maar gewoon een goed verhaal.
Ik zat van af het begin tot het einde op het puntje van mijn stoel.
Voor mij een "must have" voor mijn DVD collectie
Materny
De felle kritieken over de historische juistheid van de Maya's is misschien weggelegd aan degene die er verstand van hebben.
De neutrale en nietswetende algemene kijker '' 99%'' zal er waarschijnlijk niet van wakker liggen dat de film niet correct is aan de historie van dit volk.
Persoonlijk, viel me de film reuze mee.
Afgezien van enkele zeurende en te lange scenes is dit toch een productie die boven mijn verwachtingen scoorde.
Cast was niets over te zeggen. De hoofdpersonage's leverde gewoon solide werk. Niets speciaals, maar wel geloofwaardig en daar draait t om in deze film.
Alhoewel bij Mel weer verschillende belangengroepen en instanties aan zn deur staan te rammelen om de zogenoemde '' ware feiten '' bloot te leggen kun je toch eigenlijk wel aannemen dat het zij alleen zijn die heisa maken om niets.
Bij passion of the chirst was t een ander verhaal, daar werd zijn film fel werd bekritiseerd door de miljoenen ware gelovigen en kerkelijke poehá.
Maar bij deze, komop hey.
Laat die arme man met rust. het volk bestaat ook niet meer dus die zullen er ook niet meer van wakker liggen.
3* mel.
Maar een film als braveheart zien we weer liever volgende keer.
selo
.....
Maar bij deze, komop hey.
....
Ehm wellicht een tripje naar Mexico doen ?
Op het schiereiland Yucatan leven nog steeds maya's (of tenminste afstammelingen daarvan) en deze zijn te herkennen aan hun lengte (ongeveer 1m50) en het feit dat ze nagenoeg geen nek hebben.
Toen wij de film hadden gezien voor we op vakantie gingen dachten we ook dat we dat de film een redelijke weerspiegeling zou geven.
Echter daar aangekomen bleek e.e.a. toch wel iets anders te liggen. Het lijkt erop dat Mel Maya's en Tolteken door elkaar heeft gehaald.
Al met al een mooie hollywood productie en dus toch nog wel een 3* waard
Dit jaar nog geweest
Playa del carmen nabij cancún.
Feit is dat de oorspronkelijke maya bij mijn weten uitgestorven zijn. De nakomelingen houden er een volledig andere cultuur op na.
selo
Goh toevallig
Wellicht zijn we elkaar wel tegen gekomen.
Volgende keer maar wat beter opletten bij de excursies
Of met wat archeologen praten.
Het is jammer dat Mel zo de plank mis kan slaan wanneer hij een film op het doek brengt, waarvan mede het doel is dat mensen er iets van oppikken. En het grappige is men gelooft het voor een groot deel ook nog.
Heb jij bijvoorbeeld op Yucatan (het deel van mexico waar de maya's leefden) bovengrondse rivieren gezien ? Nee want die bestaan daar niet, alleen ondergrondse.
Ook is het schiereiland Yucatan een laagland en zijn er geen bergen. Zeker geen bergen die zijn in de film wel te zien.
De archeologen zijn er ook van overtuigd dat de maya's geen mensen offerden.
Deze film moet je echt kijken als een actiefilm en zeker niet beschouwen als een kijkje in de wereld van de maya's. Daarvoor is discovery of national geographical channel beter op zijn plaats.
Wanneer hij zich iets meer aan de feiten gehouden had, was het net een betere film geworden.
Goh toevallig
Daar ligt het 'm.
Een betere film kwa historische waarheid misschien maar zoals ik al zei : 99% van de kijkers boeit dat niet.
Cheese
Geen geweldige film dit. Verhaaltechnisch vind ik de film wel erg magertjes. Beetje voorspelbaar allemaal. Camera- en acteerwerk zijn aan de ander kant wel weer prima. Op zich wel leuk ook dat er geen engels wordt gebruikt. Dat zorgt toch voor meer sfeer in de film.
3.0 *: Het verhaal vond toch echt niet goed genoeg voor een hogere beoordeling. Leuk vermaak dit, maar meer ook niet.
Miss M
Sorry hoor, maar ik kan er echt niet tegen als mensen zeggen dat de Maya's helemaal niet zo leefden enzo en dat die geen mensen offerden, die hebben er totaal geen verstand van. Als je dat soort reacties geeft moet je toch eerst wat beter nadenken en informatie over zoeken
En Maya's leven nog steeds voor de mensen die dachten van die slimme opmerkingen te plaatsen...
Materny
Zoals Selo en ik al zeiden, de leefwijze van de Maya's zoals het in de film wordt uitgebeeld is historisch gezien alles behalve correct.
Sla de naslagwerken of betere boeken er maar op na en je zal de werkelijke feiten onder ogen zien.Ook vertelde Selo dat hij persoonlijk van de archeologen te horen had gekregen ter plaatse dat mensen offerden waarschijnlijk niet hoorde bij de oorspronkelijke cultuur van de Maya.
En maak jij maar eerst even school af, dan praten we verder want het schijnt dat je niet al te goed bent in lezen.
Zoals ik al uiteindelijk aangaf.
De oorspronkelijke Maya's, met de historische cultuur zijn uitgestorven.
De afstammelingen leven inderdaad nog, maar met een totaal aangepaste cultuur na al die honderden jaren.
Succes op school, je zal het nodig hebben.
thomzi50
- 1991 berichten
Ik snap niet dat er zo een probleem wordt gemaakt van de historische achtergronden. Het is misschien wel zo dat het niet klopt, maar dat is toch niet zo ergerlijk? Als een film pretendeert historisch correct te zijn en bv. zegt dat Hitler levens redden van joden, dán kan je het als kritiekpunt noemen. Maar de levenswijze van de maya's, die is bij het merendeel van de bioscoopbezoekers compleet onbekend. Die gaan bovendien, lijkt me, niet naar Apocalypto om eens lekker te kijken hoe het er toen precies aan toe ging. Nee, ze krijgen in deze leuke avonturenfilm een goede implicatie van de grote lijnen van die levenswijze mee, maar dat lijkt me eerder bijzaak dan hoofdzaak.
De film geeft niet les over de historie, maar is in de eerste plaats een leuke en spannende avonturenfilm.

Bejubelde avonturenfilm 'Apocalypto' dinsdagavond te zien op televisie

Geprezen avonturenfilm 'Apocalypto' ook weer te streamen via Prime Video

'Apocalypto' is terug op streaming: 'Gibson is een geniale gek'

Vijf van de meest gewelddadigste speelfilms ooit gemaakt

Nuit et Brouillard

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Frost/Nixon
Biografie / Drama, 2008
verlies van geliefdesolar eclipseslavernijjaguar dorpmaya civilizationwoudtribeindiaanhuman sacrificecentral americaancient civilization 16e eeuwyucatec maya language films about indiansфильмы об индейцахancient language film