• 9.377.091 stemmen

Geregisseerd door: Alfonso Cuarón

Met onder meer: Clive Owen, Julianne Moore en Michael Caine

Releasedatum: 26 oktober 2006

Plot Children of Men

"The year 2027: the last days of the human race. No child has been born for 18 years. He must protect our only hope."

In de nabije toekomst wordt de wereld geplaagd door een totale onvruchtbaarheid van het menselijk ras. Sinds 2009 zijn er geen kinderen meer geboren. Dan komt het schokkende nieuws dat de jongste persoon op aarde - die achttien jaar is - gestorven is. Er ontstaat complete chaos, en een voormalig revolutionair wordt ingeschakeld om de meestgezochte persoon op aarde te beschermen: de laatste zwangere vrouw.

avatar van AC1

AC1

Een miskleun van jewelste (dat script!) maar met lekkere Poolse fotografie.

Verklaar u nader aub

avatar van planet_of_death

planet_of_death

psycholamp schreef:

Nee.

Juist ja. Prima verwoord.

avatar van Denveen

Denveen

@ Planet of Death:

Alle punten die jij opnoemt als slecht aan de film (je gaat van hot naar her, het open einde, de onduidelijkheid) zijn juist de kracht. Je komt als kijker terecht in een werkelijkheid die zo realistisch wordt weergegeven dat het bijna eng lijkt. Niemand heeft het antwoord..

avatar van AC1

AC1

Q Jones schreef:

Verklaar u nader aub

Moeilijk uit te leggen maar het verhaal en de dialogen hebben een zodanige misplaatste overdreven ernst dat ik het gevoel kreeg dat het geschreven is door een jong manneke die nog niet veel van de wereld heeft gezien. De 'gewichtigheid' voelt naief aan en de dialogen hebben iets amateuristisch.

Wat die poolse fotografie betreft, het deed denken aan wat Kaminski deed in Saving Private Ryan.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Ik kreeg echt een heel raar gevoel bij deze film. De actiescene in de flat is het enige wat ik er goed aan vond.

Het verhaal is best origineel gevonden, maar de uitwerking is zeer matig.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

88Fabian schreef:

er zit totaal geen spanning

avatar van Triple G

Triple G

Vrij origineel verhaal, leuk geacteerd en compleet in elkaar gezet. Na 5 minuten al saai...? Slecht open einde..? Onzin. Spanning genoeg (niet direct prioriteit) en eigenlijk geen open einde zoals reeds eerder is gemeld. Het doel is bereikt. En geschikt voor een eventueel vervolg....

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Karl van H. schreef:

Wel als je van maintstreamfilms houdt

En dan nog is dit niet echt een alternatieve film.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Zeker geen slechte film, maar had er toch wat meer van verwacht. Vond hem soms zelfs wat langdradig, maar er zaten wel erg vermakelijke stukken in.

Muziek vond ik erg mooi, en Owen vond ik, zoals altijd, erg goed acteren.

avatar van dave

dave

Indrukwekkende prestatie van Owen, die zich met zichtbaar ongemak door een kapot, doch levendiger dan ooit landschap baant. Een post-apocalyptisch uitgangspunt trekt sowieso al mijn aandacht, maar zeker hier is er in geslaagd het daadwerkelijk boeiend te houden tot de laatste seconde. Vooral het laatste halfuur is redelijk fantastisch. Cuarón zet zijn beste beentje voor en zorgt met zijn hand-held shooting voor extra spanning en realisme.

Een meeslepende film met een heleboel originele en aandoenlijke scènes, die net geen vier sterren verdiend omwille van een treuzelende aanvang.

3,50 (3,75)

avatar van DwarreI

DwarreI

Toch altijd grappig dat je bij de tweede keer naar een film kijken een heel andere bril op hebt. Zo schuift het verhaal nu voor mij totaal naar de achtergrond en komt de achtergrond juist veel sterker naar voren. En aan de achtergronden blijkt Cuarón ontzettend veel aandacht besteed te hebben, ik ontdekte opeens een prachtige gelaagdheid

Nomak

Erg flauwe film die me niet kon boeien. Ten eerste wil ik weten waarom er overal chaos is. Wat is er aan de hand met al die vluchtelingen die je zo vaak in beeld ziet? Ik hoef niet alles haarfijn uitgelegd te krijgen, maar hier word je volledig in het ongewisse gelaten en is het allemaal heel erg onduidelijk. Fugi's, Fishes, Human Project,.... Waar gaat het allemaal over?
Eigenlijk had ik de film al na 10 minuten moeten afzetten. De jongste persoon is dood wat verder nogal irrelevant is, maar toch allemaal janken.
Clive Owen heeft ongeveer de uitstraling van een zak patatten en loopt er ongeïnteresseerd bij. Toch gaat hij al snel de laatste zwangere vrouw helpen en zet hij daarbij zijn leven op het spel. Maar goed, dit is zo een acteur die me maar niet kan overtuigen. Toch is de rest van de cast helemaal niet beter en zetten ze allemaal platte en oninteressante personages neer.
Een enkele goede scène zoals de auto die wordt aangevallen kan de film voor mij niet redden. Het happy end vind ik ook maar niets. Clive Owen gaat wel dood, maar niet getreurd, we kunnen weer lachen want de baby en de moeder zijn gered.
Children of Men is een lege en overschatte film waar meer in had gezeten.

BoordAppel

Heel erg duidelijk voor een ieder die oplet en een beetje kennis van de wereld heeft waar we in leven.

Hoe is dat irrelevant in een wereld waar geen mens meer geboren wordt? Elk leven is nog kostbaarder dan het nu al is.

BoordAppel schreef:

Is dat zo? Ik heb geen idee waarom er wereldwijde chaos is. Ik weet na het kijken van deze film nog steeds helemaal niets over The Human Project en al die andere vage groeperingen.

BoordAppel schreef:

Ja, heel kostbaar, daarom maken ze elkaar aan de lopende band af. Maar ondertussen wel tranen laten om één of ander mannetje die aan de andere kant van de wereld is overleden.

BoordAppel

Je beleeft de film een beetje vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon en die heeft ook niet echt een idee wat ze doen. Theo denkt wel dat ze de mensheid verder kunnen helpen en wellicht het probleem op kunnen lossen en daarom doet hij wat hij doet. Dat is voldoende om te weten.

De vergrijzing wordt nu al als een probleem gezien, wat zou er gebeuren als deze gigantisch wordt omdat er niemand meer geboren wordt? Wereldwijde chaos misschien? In de film wordt ook uitgelegd dat Engeland een baken van rust is in een chaotische wereld, vandaar al die vluchtelingen.

Was die jongste persoon geen Brit? Anyway, de mensen die tranen laten om die persoon zijn ook niet de mensen die een hoop anderen overhoop schieten.

Nomak

De jongste persoon was een Argentijn.

En vergrijzing, je kunt gelijk hebben. Maar het blijft giswerk. Met een klein beetje fatsoenlijke inleiding was het voor mij makkelijker geweest om me in de situatie in te leven. Ik hou niet van dit soort rollercoasters waar je maar zonder achtergrondinformatie alles op je moet laten afkomen.

Dat kan, ik wel .

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Nomak schreef:

Is dat zo? Volgens mij was hier sprake van een open einde, aangezien het totaal niet zeker is in wat voor handen de moeder en baby terecht zijn gekomen. In de bioscoopzaal werd dit einde als zeer plotseling ervaren, maar eerlijk beviel het mij wel. Past in de sfeer van de hele film, open begin en open einde zonder al teveel uitleg.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Vakkundig in elkaar gezette film, aantal erg mooie lange shots, een erg degelijke cast en een erg boeiend concept. Enkel jammer dat het dan op een dergelijke manier wordt uitgewerkt dat het voor mij noch op actie-vlak, drama-vlak, sci-fi-vlak of elk ander vlak weet uit te blinken.

Ruime 3*

avatar van -Wijnand-

-Wijnand-

Zizek on Children of Men

Kijken! Geeft je vast en zeker nieuwe inzichten in de film.

DonOswaldo schreef:

Ruime 3*

Juist wel de sfeer is zo pakkend en dreigend teglijk. Alleen al hoe London er uit ziet vind ik gewoon machtig in beeld gebracht. De film weet ook goed te compenseren tussen drama en actie, eigenlijk kun je op deze film geen stempel plakken want hij is zo divers. Elke scene is weer anders en je weet nooit wat er gaat komen in de volgende scene

avatar van Karl van H.

Karl van H.

-Wijnand- schreef:

Zizek on Children of Men

Kijken! Geeft je vast en zeker nieuwe inzichten in de film.

Zeker wel een interessant filmpje, alleen jammer dat Zizeks accent zo verschrikkelijk is dat het zonder ondertiteling af en toe niet te volgen is. Maar de punten die hij maakt zijn zeker wel interessant.

avatar van Picker

Picker

Aangenaam verrast door deze film.

Dikke 4 *

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Q Jones schreef:

Of de film/sfeer je pakt is natuurlijk geheel subjectief (al heb ik nergens gezegd dat de film/de sfeer me niet weet te pakken). Zelfde geldt voor de balans tussen drama en actie.

DonOswaldo schreef:

Waarop ik antwoorde dat het juist een goede compensatie is van al die genre's

avatar van Qar

Qar

Een redelijke film die het vooral van zijn verhaal, de sfeer en het uitstekende camerawerk moet hebben.

Helaas wist deze film me niet echt te raken. Ik vond het vooral jammer dat er nooit werd verteld wat de redenen van bepaalde groeperingen en gebeurtenissen waren, waardoor het toch een wat vaag geheel bleef. Daarnaast vond ik ook het einde zwak en wel heel makkelijk afgekapt.

Maar de shots bij binnenkomst van het vreemdelingenkamp samen met de eerder genoemde positieve punten maken het toch een voldoende.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik zag deze film in de TV-gids staan en in de IMDb top 250. Reken daarbij nog eens het interessante script, en ik was helemaal verkocht.

Zeker een aardige film. Het camerawerk is verbluffend en de film blijft enkel daarom al boeiend, om het even wat er gebeurd. De film vloog dan ook voorbij.

En ik leg specifiek de nadruk op 'wat er ook mag gebeuren'. Het verhaal zelf is namelijk een puinhoop. Ik heb er niets op tegen dat de film vervalt in een kruising tussen V for Vendetta en Schindler's list.
Maar waar ik wel irritant van werd is dat mensen en groeperingen gewoon wat schieten op mekaar zonder goed te weten waarom. Ik vraag me nog altijd af waarom iedereen de laatste zwangere vrouw dood wil? Waarom moet ze beschermd worden? Waarom Michael Caine dood moest? Wat willen die organisaties bereiken? Wat wil de overheid? Waarom schieten ze op mekaar?

Een ander negatief punt is het abrupte einde van de film. Geen verklaring waarom de mensheid onvruchtbaar is. Ook niet waarom die ene dame nu wel zwanger kon worden. Van wie die boot is. Wat die gaan doen, ... Men kon toch nog wel wat verzinnen. De film moest een half uur langer zijn!

3,5* (met kans op verhoging)

avatar van M.Luyken

M.Luyken

AGE-411 schreef:

3,5* (met kans op verhoging)

Die zwangere vrouw (Kee) wordt achterna gezeten door "The Fishes" die groep pleit voor gelijke rechten voor illegale immigranten in Groot-Brittannië. Ze willen haar baby gebruiken als een politiek middel om steun te verwerven voor hun aankomende revolutie. Zij wilden Kee dus niet dood hebben.

Julian de leider van The Fishes (tevens de ex-vrouw van Theo) wou Kee overhandigen aan "the Human Project". Maar toen schoot Luke (ook een lid van The Fishes) twee politieagenten dood, waardoor de overheid achter hun aan kwam te zitten, vandaar dat Kee beschermt moest worden, omdat ze bang waren dat de baby in de handen van de overheid zou vallen.

Later is Julian met opzet dood geschoten, zodat Luke de nieuwe leider zou worden van The Fishes, want zijn idee was dus om die baby te gebruiken voor een revolutie i.p.v. het overhandigen aan the Human Project. Theo kreeg dit per ongeluk te horen, en moest toen ook nog eens vluchten voor The Fishes.

Ze zijn toen gevlucht naar Jasper's (Michael Caine) schuilplaats. The Fishes vonden al snel Jasper's schuilplaats, maar Theo, Mirjam, en Kee waren op tijd weggekomen. Jasper wou achterblijven i.v.m. zijn vrouw die ziek is. Hij wou The Fishes niet vertellen waar ze heen gevlucht waren, en moest dit dus met de dood bekopen.

Dat er geen verklaring is waarom elke vrouw onvruchtbaar is doet er eigenlijk niet toe, ik denk ook dat de regisseur dit bewust achterwege heeft gelaten. Hetzelfde geldt overigens voor het feit dat Kee opeens als enige vrouw zwanger is geworden.

Dat schip is van the Human Project. Volgens Wikipedia is het een groep wetenschappers die zich bezighoudt met onvruchtbaarheid. Ze hebben interesse in Kee en haar kind, vermoedelijk voor een voortzetting van hun eerdere onderzoek.

Nog een opmerking van de regisseur over het eind van de film:
"We wanted the end to be a glimpse of a possibility of hope, for the audience to invest their own sense of hope into that ending. So if you're a hopeful person you'll see a lot of hope, and if you're a bleak person you'll see a complete hopelessness at the end."

avatar van chevy93

chevy93

Aardige film. Weet nergens echt te overtuigen, maar kijkt wel lekker weg. Het verhaal is wat pover. Het zorgt wel voor spanning, dat zeker, maar achteraf blijf je toch met een leeg gevoel achter. Af en toe wat mooie shots, maar soms ook echt slechte shots waardoor het amateuristisch lijkt. Acteerwerk, van met name Owen, overtuigde ook niet altijd.

Het was af en toe teveel op de automatische piloot en te standaard.