Genre: Animatie / Avontuur
Met onder meer: Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe
8,2 (1.194.618)
Releasedatum: 27 november 2003
Plot Finding Nemo
"There are 3.7 trillion fish in the ocean. They're looking for one."
De clownvis Marlin leidt samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste kortetermijngeheugen en het grootste hart van de hele oceaan.
Marlin (stemrol)
Gurgle (stemrol)
Bubbles (stemrol)
Deb / Flo (stemrol)
Dr.Phillips
Goed verzorgt zorgeloos vermaak. Dory is leuk en de scene met de hapgrage meeuwen vergeet je ook niet snel.
psycholamp
- 1960 berichten
... de scene met de hapgrage meeuwen vergeet je ook niet snel.
Serieus, die kan ik me niet herinneren.
kochheimsc
Vind dit nog steeds de beste animatie film
Heb hem echt al 10 keer gezien ofzo, echt super! En die scene met die meeuwen is idd erg lachen! Miiine
Hint:
Mine, Mine, Mine, Mine!
Zeil van een zeilschip...
Plop, plop, plop, plop....

Friac
Een leuke film, niet meer en niet minder.
De humor is de voornaamste sterktehouder, al vond ik de grappen bij momenten een beetje debiel en irritant (bv. het "walvis-spreken"). De figuurtjes op zich zijn nagenoeg stuk voor stuk erg leuk aangepakt, mijn persoonlijke favoriet is absoluut Jacques (liever zo'n kleine figuurtjes die wanneer ze in beeld komen perfect in hun rol zitten, dan hoofdpersonages als Dory die af en toe irriteren met mislukte grappen).
De kleuren in de film vond ik iets te flashy naar mijn smaak, en het continue terugkoppelen tussen de zoektocht van vader Marlin en de scènes in het aquarium begint op den duur een beetje repetitief aan te voelen, net als de hele zoektocht in de oceaan (op den duur lijkt het allemaal hetzelfde, maar dan met andere dieren in de hoofdrol).
De Pixarfilms zijn op zich best wel leuk om te bekijken, maar de oude Disneyromantiek is volgens de makers duidelijk niet meer besteed aan de hedendaagse kinderen en met de nodige portie 'hip' en 'cool' hebben ze het voor mekaar gekregen dat volwassenen zich niet meer schamen om naar een tekenfilm te gaan kijken (terwijl iedereen volgens mij ook graag Dumbo of Pinocchio ziet
). Op een manier betreur ik die evolutie wel een beetje, en eerlijk gezegd zorgt het ervoor dat ik de Pixarfilms misschien iets strenger beoordeel dan ik eigenlijk zou mogen.
Finding Nemo: leuke film, maar duidelijk voor een nieuwe generatie filmkijkers bedoeld.
serpico
Tegen Finding Nemo liep ik altijd al een beetje aan te hinken. Ik heb het begin geloof ik wel 5 keer gezien, met de bedoeling de film af te kijken, maar dit is er tot 2 dagen geleden nooit van gekomen. En dat terwijl Finding Nemo zo ongeveer onbetwist werd gezien als Pixar's beste van de laatste jaren.
Misschien ligt het daaraan dat ik het begin best wel saai vond. De animatie was prachtig, de basis die wordt gelegd ontroerend, maar de vegetarische haaien en het personage van Dory vond ik gewoon minder geslaagd. Ook nu weer. Gelukkig kwam daar wel verandering in naarmate de film vorderde: de film wordt steeds leuker, de animatie blijft misschien wel de mooiste voor een moderne computeranimatie ooit en zelfs de humor lijkt zich te ontwikkelen. Ik heb dubbel gelegen, dit keer júist om Dory! Vooral best geniaal als ze walvis' gaat praten
Ik kan eigenlijk geen enkel personage bedenken dat niet absoluut fantastisch was: de schildpadden waren briljant, de vissen bij Nemo in het aquarium hilarisch, de meeuwen, de pelikaan, en natuurlijk Marlin en Nemo zelf - geen enkele zwakke schakel. Het verhaal is vermakelijk en natúúrlijk een beetje voorspelbaar, maar dat is amper storend. Ook de dramatische (lees: emotionele) kant van de film is prima in orde. Het had al snel kunnen verzakken in overdadig sentiment, maar het blijft allemaal prima te behappen.
Want Pixar is er op een knappe manier in geslaagd om een toch zwaar emotioneel verhaal eer aan te doen en het tóch luchtig en licht verteerbaar te maken. Dat laatste is natuurlijk een vereiste voor een kinderfilm, en daarom is het zo knap dat ze daarbovenop dat eerste nog hebben weten te bewerkstelligen. En alles binnen de mooist geanimeerde wereld van Pixar tot nu toe (waanzinnig hoe overweldigend de onderwaterwereld er ook in animatievorm uitziet, maar ook werkelijk alles daarbuiten is feilloos), maakt dat Finding Nemo een feest is om te kijken. Zeer genietbaar en zeer komisch. De ontsnappingsplannen van die vissen bijvoorbeeld
. Ook was ik onder de indruk van de kwaliteit van een aantal montage-sequenties, zo knap als ze gemaakt waren. Want dat zie je niet vaak in een animatiefilm.
Toch is Finding Nemo nog geen Ratatouille. Dit komt mogelijk doordat er niet opvallend veel sfeer in de film zit, en ik in het begin moeite had in de film te komen. Maar allicht lost een herziening dat op.
Finding Nemo is hoe dan ook een vrolijke, grappige en ontroerende aanrader die alleen om de prachtige animaties al gezien mag worden.
stefott
Goede film alleen vind ik dat hij, net als de Pixar films erna, iets te lang duurt.
Op zich een leuk verhaal met veel memorabele karakters die allemaal hun eigen afwijking hebben => 4*
The Last
Toch is Finding Nemo nog geen Ratatouille.
Ik zou het juist eerder andersom zeggen. Vind Finding Nemo qua entertainmentwaarde iets sterker, waarschijnlijk door het feit dat er veel meer avontuur in zit. Ratatouille is meer een komedie. Verder zijn het in principe 2 films die sterk aan mekaar gewaagd zijn en op het gebied van animatie niet te overtreffen zijn.
Mooie recensie trouwens.
PrinsesBanaan!
Mooie 3d-beelden,
het verhaal zat goed in elkaar!
Zeker voor een 2de keer bekijkbaar.
Lijkjuh
Dat lieve visje blijft leuk ^^ Maar disney blijft ook leuk voor jong en oud
Michou
Hou niet zo van animatiefilms.. dit is opzich wel een leuke film hoor, want ik hou dan wel weer van disney, maar ik zal hem niet snel nog een keer kijken.
notorious_kim
Mijn favoriete Pixar!!!
Erg leuk verhaal. Het was denk ik ook de eerste film waarbij in het Nederlands echt Vlaams en dialecten werd gebruikt, en dat vond ik super!
Kaffeefiltjer
Chicken Run had ook een eigen "Vlaamse" versie, die sappige dialecten bij elkaar bracht
Leuke animatiefilm met een aandoenelijk verhaal. Niet de originaliteit van de superieure Toy Story of Monsters inc. maar zeker de moeite waard. Prachtige animatietechnieken die een lust voor het oog zijn.
ViggøJøhnny
Leuke animatie fim,
met deze film kan ik mij goed amuseren!
Het verhaal is grappig bedacht!
3.0**
Parisa
Blijft een onwijs leuke film. Mooi en kleurrijk. Karakters waar men zoveel mogelijk menselijke karaktertrekjes in heeft gestopt. Lief maar ook cool ("Dude"), verslaafd ("fish are friends, not food") en gek. En ach, op een gegeven moment worden we allemaal weer kind, zeker als we dement worden. Dus om nou te zeggen dat ie te kinderachtig is. Finding Nemo is gewoon een goede film. Zelfs van de aftiteling is werk gemaakt.
gigauser
Ontroerend, grappig, leuk.
Lekker gezellige DVD avond gehad. Het gevreesde zingen (Disney) was gelukkig niet aan de orde.
richars
Ik heb deze film een 4,5 gegeven. Ik kijk hem echt heel vaak en hij blijft leuk! Vooral als je het geluid hard aanzet, kan je soms enorm schrikken. Bijvoorbeeld bij die haai, als die ineens op Marlin en Dory afkomt. Dan schrik je echt, en dat vind ik leuk. Verder vind ik dat de film heel realistisch lijkt. Echt een topper!
Jorge-E
Verder vind ik dat de film heel realistisch lijkt. Echt een topper!
Hoe is dit nu realistisch? vissen die een andere vis gaan zoeken
m1701
Erg leuke en ontroerende film
Heb ook flink moeten lachen om sommige stukken
Dory erg droog = erg leuk!
Deze film blijft leuk
M.Goodkat
Mijn stem verhoogd van 2,5 naar 4,0 sterren, film was gewoon prachtig, raar dat ik het vroeger niks eraan vond, de animaties waren buitengewoon, en de stemmenwerk hetzelfde, heeft mij ook op momenten ontroerd
een 4,0 waard,echt
kimberlyVD
Zeer mooie animatiefilm! één van de beste van Disney zou ik zelfs durven zeggen. Het verhaal is prachtig, de personages zijn heel knap neergezet + de animatie op zich is ook heel mooi.
film_kaza
Verbazingwekkend is Pixar. Als ik een keuze zou moeten maken tussen de pixar films sta ik voor een moeilijke keus. Ze zijn fantastisch! Dan zou ik toch voor Toy Story kiezen, aangezien dit de eerste enige echte klasieker is. Maar goed ik dwaal af.
In Finding Nemo slagen ze weer in lachen, mooie animatie, sfeer en zelfs ontroering. Met ook een paar leuke referenties aan klasieke horrorfilms (The Shining en The Birds).
Welke versie maakte niet echt uit (NL of ENG), beiden zijn erg goed.
Sindstijden niet meer zo hard gelachen bij een film. Mijn favo quote uit FN : "Mine! Mine! Mine! Mine! Mine!"
4,5 *

Finding Dory
2016

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

Fantasy / Animatie, 2001

Fantasy / Avontuur, 2009

Hababam Sinifi Uyaniyor
Komedie, 1976
ouder-kindrelatiesydney, australiaharbor computer animatieantropomorfismeonderwaterhaaipelicanfish tankgreat barrier reefsea turtle missing childpost-credits sceneduringcreditsstingershort-term memory lossclownfish father son reunionprotective fatherpixargeni - pixar