The Last King of Scotland (2006)
Genre: Drama / Historisch
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Last King of Scotland
"Charming. Magnetic. Murderous."
In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.
Idi Amin
Dr. David Merrit
Mrs. Garrigan
Dr. Garrigan - Senior
Knisper
Viel met absoluut mee. Ik had een film verwacht die voor 100% aan de acteerprestatie van Amin was opgevangen. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. MacDonald heeft een scherp oog, weet enkele mooie scenes te schieten en maakt bovendien optimaal gebruik van de look en vooral sfeer van Uganda. Whitaker is goed, vooral de wispelturigheid van zijn karakter is angstaanjagend. McAvoy is ook wel ok. Helaas maakt het verhaal een aantal rare kwinkslagen, ik bedoel: hoe stom moet je zijn om de vrouw van Idi Amin zwanger te maken? Maar dat zijn slecht wat smetjes. Dikke 3,5*
christian
Door dat voorval kregen denk ik de meeste kijkers minder sympathie voor de hoofdrolspeler(McAvoy). Dat was bij mij in iedergeval wel zo.
Bijna de hele film lang werd de dictator neergezet als een aardige en symphatieke man die in het belang van het volk handelde, maar aan het eind verandere dat drastisch door schokkende beelden.
Deze film speelt aardig in, op je gevoelens.
Jan met de pet
Goede film.........niet meer en niet minder....niet echt top, maar zeker het kijken waard: 3,5
gauke
Een terechte Oscar voor een magistrale Whitaker.
TrueWord
Wel een belediging hoor, ieder keer als er een film afspeelt in Afrika dat het negatief moet zijn
T.Bos
Gruwelijke inkijk in de praktijken van een waanzinnige dictator en tegelijkertijd zijn 'menselijke kant' en de drama die deze geflipte gek veroorzaakte. Onbeschrijflijk wangedrocht als de macht je naar de kop stijgt. Whitaker had die Oscar echt verdiend.
Timecop
Inderdaad, meer dan goede rol van Whitaker. Voor de rest redelijke film, maar geen absolute top.
mikey
Uistekend werk van Whitaker als Afrikaanse variant op Stalin. Veel mooie Afrikaanse beelden in een macht corrupteerd-verhaal.
Forest Whitaker speelt de rol van Idi Amin perfect. Voor de rest vond ik de film weinig boeiend want het verhaal ging vooral over de arts.
Jeauhan
Ik vind de vooraankondiging 'gebaseerd op ware feiten' eigenlijk nogal een valse beschrijving omdat je dan als schrijver volledig aan de haal kunt gaan om het verhaal te dramatiseren en helaas ook te 'commercialiseren'. Dat maakt het wel erg makkelijk een succes neer te zetten. Dr Garrigan is een volledig fictief karakter en aangezien de film eigenlijk draait om Garrigan is deze film meer fictief dan feitelijk.
Je kunt je als maker van zo'n film beter aan de feiten houden en zo helpen een beeld van Afrika neer te zetten waarvan je zeker weet dat het klopt. En als je dat niet goed pretendeer dat dan ook niet te doen.
Madecineman (moderator films)
Feit is dat Idi Amin dictator van Uganda was en absoluut geen lieverdje. Film wil ook geen beeld neerzetten van Afrika maar van een Afrikaanse dictator. En doet dat door middel van een fictief verhaal gebaseerd op feiten rond de persoon van Amin en slaagt daar heel aardig in. Zie het probleem ook niet zo eigenlijk.
dragje
Ook een aanrader: General Idi Amin Dada Autoportrait van MOC. De 'echte' versie zo gezegd.
Jeauhan
Naar mijn idee gaat de film meer over de arts en zijn relatie met Amin dan over een Afrikaanse dictator.
Het politieke aspect in deze film is best behoorlijk, gelijk aan of beter dan in bijv. Hotel Rwanda, Blood Diamond en Tears of the Sun etc. Het fictieve deel vind ik erg tot zeer zwak. Het karakter van dr. Garrigan vind ik erg ongeloofwaardig door zijn zeer overdreven naïeviteit, al dan niet zo bedoeld.
Mijn conclusie is dan dat je als schrijver van een verhaal het erg slecht gedaan hebt en het als filmmaker dus beter bij de feiten had kunnen houden
Madecineman (moderator films)
Mwah, de titel van de film slaat volgens mij toch ook op Amin. Het verhaal van zijn lijfarts is slechts het middel om kijkers te betrekken bij het leven van de nogal labiele Ugandeese dictator. Het inleven in een naïeve jonge dokter is enigszins makkelijker dan in een geflipte dictator.
Enigszins mee eens, mij stoorde zijn overdreven naïviteit soms ook maar niet genoeg om de film daar nu echt keihard op af te rekenen. Het blijft allemaal nog wel heel behoorlijk binnen de perken.
Daar ben ik het dan weer niet mee eens. De makers pogen duidelijk geen documentaire te maken maar wel een film die naast een boodschap ook duidelijk entertainment wil brengen.
Jeauhan
Dat snap ik op zich ook wel. Anders was het waarschijnlijk een film geworden waarin het thema an sich meer indruk maakt dan de film zelf.
Mijn probleem is dan ook niet de aanwezigheid van fictie op zich, maar de manier waarop dat uitgewerkt is. Het komt misschien ook door de combinatie van een dergelijke boodschap en dit soort geromantiseerde fictie (de tollende globe, de relatie met Amin's vrouw en Galligan's wederopstandig op het einde).
Madecineman (moderator films)
Ja daar heb ik geen probleem mee eigenlijk, het blijft natuurlijk toch een film waar je naar zit te kijken. Persoonlijk doen films die entertainment op een goede manier weten te mengen met een boodschap me meestal meer dan bloedserieuze films die met een opgeheven vingertje richting de kijker wijzen (ik vind Lord of War bv indrukwekkender dan The Constant Gardner om maar even in Afrika te blijven).
Overigens staan de nummer 1 en 2 uit jouw persoonlijke top10 bol van geromantiseerde fictie in combinatie met een serieuze boodschap
Jeauhan

Ik weet het, hoor tot de meenst inconsequenteren dezer aarde
lucdecoster
Mooie film en ook een uitstekende rol van Whitaker, die ik ook graag zag in de film "Panic room". Op het einde van de film was er een gruwelijke scène (ophanging) , ik voelde mij toen niet goed, de mens is toch echt slecht.
Mooie film en ook een uitstekende rol van Whitaker, die ik ook graag zag in de film "Panic room"..
Kijk ook eens Ghost Dog. Whitthaker's beste rol imo.
offermans
Niet meer dan een redelijke film met een aantal te kort vertelde wendingen.
seth gecko
ongemeen fascinerende film.
in plaats van een droge biopic rond Amin, is dit toch het verhaal van mcAvoy's personage, waar Amin natuurlijk de drijvende factor van is.
Whitaker is indrukwekkend, maar mcAvoy staat zowaar nog sterker te acteren. ook het feit dat de game gaandeweg steeds verder van toon veranderd, van boeiende verwondering en fascinatie en warme kleuren in de beeldvoering naar een thriller waarvan de kleuren steeds sterieler worden is echt straf gedaan. sterk filmpje
4****
Spider
Vond hem geweldig!
Forest Whitaker speelt erg goed zijn rol hier. De onberekenbaarheid die hij hier neerzet vond ik enorm goed. Dat lachje kon elk moment veranderen in een vorm van geweld, zoals men Amin kent.
Inderdaad! geweldig geacteerd door Forest Whitaker.
predator
- 1953 stemmen
Steengoede rol van Whitaker, voor de rest is de film wat mager qua inhoud.
Mr.Tony
Een terechte Oscar voor een magistrale Whitaker.
Word up
Pelagatti
Ik vond McAvoy wel erg naief overkomen, en ook wel erg toevallig dat precies hij in de buurt is wanneer Amin last van zijn hand heeft. Dat hij dan ook nog eens zijn doktertje/raadsman mag spelen vind ik een beetje te ver gezocht.
Maar in principe vond ik dit het enige negatieve aan de film, want er hing een gespannen sfeer over de gehele film met een paar indrukwekkende fragmenten. Verder goed acteerwerk en in ieder geval een film die je gezien moet hebben.
KillBill1978
Goede film met puik acteerwerk van Forest Whitaker.
Het actweerwerk van James McAvoy vond ik aan de magere kant.
Realistische film, waarin de gruwelijkheden van het regime aan het ligt komen. Het slot had in mijn ogen beter gekund.
toch 3,5* met dank aan de acteerprestaties van Whitakerdie er zo uit ziet :
haha
jippiesmalls
Super goede film.
Interresant verhaal, en heel erg goed gespeeld door de acteurs.
Goede en paranoïde thriller over de beruchte dictator. Stijlvol en grimmig met uitstekend acteerwerk.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013
dictatorafrikagebaseerd op boekjaren 70generalmass murderontvoeringnaivetyluxurydiplomatcharisma polygamyugandadictatorshiphistorical fictiondoktergeweldidi amin fictieve geschiedenisscottishbased on bookkampala loose adaptation