Genre: Biografie / Drama
Met onder meer: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman en Rip Torn
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 8 juni 2006
Plot Marie Antoinette
"Rumor. Scandal. Sex. Fame. Revolution."
Marie Antoinette is zorgeloos en nauwelijks volwassen als ze wordt uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI. Maar de druk aan het hof van Versailles is groot en ze probeert regelmatig aan het traditionele leven te ontsnappen in wervelende excentrieke feesten. Buiten de muren van het koninklijke leven begint de Franse Revolutie zich af te tekenen. Marie Antoinette wordt het middelpunt van felle kritiek en dat rijst tot een hoogtepunt als ze - onterecht - wordt beschuldigd van de gevleugelde uitspraak "Als zij geen brood hebben, dan eten zij maar cake!", als reactie op de uitgehongerde Franse bevolking. Ze zal uitgroeien tot één van de meest herkenbare vrouwen in de Europese geschiedenis.
Marie Antoinette
Duchesse de Polignac
Princesse Lamballe
Angrod_Pallanén
Mooi levensverhaal.
Dunst speelt haar rol goed en weet sommige scènes naar een behoorlijke hoogte slepen. De mix van kostuumdrama en moderne muziek vind ik erg pakkend, en Marie Antoinette's levensverhaal is daar een mooie achtergrond voor. De film was wel wat abrubt afgelopen, maar eigenlijk had het ook niet anders gemoeten. Mooie plaatjes, redelijk goed acteerwerk en een lekkere film in het algemeen.
3.5
Angrod_Pallanén
BTW: Vond niemand dat de de muziek uit de nieuwste uitgebreide Coca Cola reclame wel heel erg leek op de muziek uit de scène dat Marie door het gras loopt nadat haar minnaar naar de oorlog is gegaan?
Tja. Prachtige decors, mooi camerawerk, goede akteurs... maar wat is feitelijk het doel van deze film? De verveling van de hoofdpersoon komt goed over, maar slaat uiteindelijk ook over op de kijker. Veel te lang, te traag en niet interessant genoeg door een oppervlakkig en vrij inhoudsloos script. Het abrupte, zwakke einde helpt ook niet.
Morgen te huur!!
Eindelijk kan ik hem dan gaan kijken!
xvy!
ik had vrijkaartjes ervoor maar hij draaide hier niet!!!
GFD
ik wil hem nog steeds er graag zien, franse revolutie boeit me mateloos.
*San*
ik had vrijkaartjes ervoor maar hij draaide hier niet!!!
GFD
ik wil hem nog steeds er graag zien, franse revolutie boeit me mateloos.
ja mij ook!!
grovonion
De film heeft, in mijn ogen, maar weinig met geschiedenis en de Franse revolutie te maken. Er wordt een modern beeld geschetsts van het dagelijkse leven van MA. Er zijn maar heel sporadisch elementen die erop wijzen dat dit een historische film moet zijn. Ik ben teleurgesteld in de opvolger van Lost in Translation. Dit had beter gekund.
psychonaatje
Hoewel ik het wel een goede film vond, is een waarschuwing richting mensen die deze film willen zien uit belangstelling voor de Franse revolutie wel op zijn plaats: de Franse revolutie is slechts een heel klein stukje decor in deze film. Het is geen historische film, maar puur een film die het leven van Marie Antoinette uit een bijzonder oogpunt behandelt.
Dat is toch ook leuk
Apster
Jammer dat de reacties zo negatief zijn, ik vond de film geen moment saai, met name door de mooie beelden en de muziek. De beelden van weelderige decadentie waarin Marie Antoinette leeft, ondersteunend met de muziek van New Order en andere jaren 80 bands, vond ik opzich goed uitpakken. De film blijft wel erg afstandelijk t.o.v. de hoofdrolspeelster, je weet na 2 uur nog steeds niet erg veel over haar persoonlijkheid. Ze houdt van feestjes, drank en eten, maar daar is alles ook mee gezegd.
WeertGilders
Jammer, goeie muziek van Radio Dept. maar waar slaat de film zelf op dan? Wat heeft dit te maken met Marie Antoinette? Kwam op mij over als iets waar Albert Verlinden een heel jaar naar uitkijkt. Geen guillotine, geen beul. Kirsten Dunst is een lekker ding maar dat was Marie Antoinette niet.
FisherKing
Kirsten Dunst is een lekker ding maar dat was Marie Antoinette niet.
Hoezo ? Ken je haar dan ?
JP
Dit moet je toch echt even verhelderen. Waar kijkt Albert Verlinde een heel jaar naar uit dan?
Querelle
Nog even laten bezinken, maar ik vind het alvast een geslaagd experiment. De scenes met jaren 80 muziek drukken vooral de gevoelens van Marie Antoinette uit en de scenes met klassieke muziek het protocol. Acteerprestaties zijn top en het scenario is zoals ik van Coppola nu wel gewend ben, minimalistisch, met het accent op gevoelens van eenzaamheid en 'je ergens niet thuis voelen'.
Rip Torn is echt geweldig als koning Louis 15 en de kleuren die gebruikt worden zijn geweldig, je merkt haast niet dat het totaal geen kleuren zijn die in die tijd niet gebruikt werden.
Voor nu een 4,5
Querelle
Toch maar een halfje eraf. Ik denk dat het indrukwekkender was geweest als in de zelfde trant de rest van het leven en de dood van MA ook was verfilmd.
hillena
lekker lichtvoetig, ik heb dr van genoten dunst was weer goed, mooie kostuums, maar sorry ik vond de muziek 2 keer niks in combi met de film, maar smaken verschillen,
jammer van het abrupte einde
toch een 5 van mij
thibault14
Het ziet er allemaal zeer mooi uit, maar met pijn in het hart moet toch gezegd worden dat deze film niets meer is dan een lege doos. 2,0*
Mr_White
- 2067 berichten
Luchtig is voor mij de beste manier om de film te omschrijven. De film probeert er geen groot drama van te maken of alles uitgebreid te behandelen. De film heeft een heerlijk rustig tempo zonder traag te worden en Kirsten Dunst doet het alleraardigst.
Niet onaardig, maar zeker niet geslaagd. Coppolla gooit het met MA over een geheel andere boeg dan bij haar vorige twee films. Het gebruik van popmuziek is wel grappig, maar draagt uiteindelijk niet echt bij aan het dramatische element (voor zover dit aanwezig was dan) in de film. Want dat is eigenlijk het grootste probleem; het gebrek aan het fatsoenlijk plot met genoeg dramatische elementen. Het blijft nu vaak hangen in wat oppervlakkig gedoe met een koning die z'n meisje niet ziet staan, de moeite om een kind te baren en een volk dat rebbeleert (waar, totaan een kwartier voor het einde met geen woord over is gerept overgens).
Had veel meer ingezeten, maar niet onder regie van Coppola. Schoenmaker blijf bij je leest; dromerige films over mooie vrouwen.
hydraulix
Ja toch nog behoorlijk positief verrast door de film. Coppola blijft goed in het geven van sfeerimpressies door de perfecte balans tussen beeld en geluid (geweldige soundtrack overigens), maar ze is iets minder sterk dan in haar vorige films. Voor mij is ze erin geslaagd een interessante kijk te geven in het leven van Marie-Antoinette en levert echt geweldige beelden af. Qua uitwerking viel het op bepaalde momenten wel tegen en waren bepaalde feiten voor mij onduidelijk Hoe kwam het bijvoorbeeld dat Lodewijk opeens wel met M-A naar bed wilde? Dat de broer van M-A van invloed is geweest vind ik niet voldoende als antwoord
Cast acteert naar behoren en vind het een degelijke film (ik had sowieso erg lage verwachtingen) 3,5*
NightmareLady
Te langdradig! Werd hem snel beu. Mooie kostuums en decor maar er gebeurt verder niet veel.
Musicer
Best wel leuke film (heb 'm gezien tijdens geschiedenislessen). Beetje langdradig, valt soms in herhaling en is wat té girly.
Dat de hoogtepunten niet in beeld gebracht worden, zoals de veroordelingen van MA en Lodewijk zijn wel in het nadeel van de film.
movierider
niks mis mee,
maar ook niet bepaald bijzonder.
3 sterren. orgineel is het zeker, moderne muziek gecombineerd met klassiek.
niethie
Na het geweldige virgin suicides en het meesterlijke lost in translation kon ik niet wachten op de volgende coppola film. Deze viel echter wat tegen, het heeft niet echt meer de prachtige dromerige sfeer die coppola's vorige films zo goed maakt en die scene waar ze in dat veld naar de zonsopgang kijken is ook nog eens gejat uit vs (coppola's eigen film notabene). Het verhaaltje in de film is erg interessant, het begin is dan ook erg goed, maar naarmate de film vordert gaat hij steeds achteruit. De film maakt op een gegeven moment wel erg grote tijdsprongen (ik bedoel die kinderen zijn wel ineens erg snel groot, en dunst blijft er de gehele film het zelfde uit zien, en veranderd geen spat). Voor de rest zat er nog een er ongeloogwaardige scene in de film waar ik zodanig van in een deuk lag waar al die dames met middeleeuwse kledij, eventjes coke gingen snuiven op dat feest . Kortom een kleine tegenvaller (misschien had ik er teveel van verwacht). Een erg interessant verhaal dat een beetje knullig wordt gebracht, een paar erg ongeloofwaardige scenes. Maar bovenal toch nog een best vermakelijk filmpje die erg zijn best doet om op te vallen. Daarom toch nog
2,5 sterren (Ik ga hem binnekort maar eens herkijken, misschien had ik gewoon mijn dag niet toen ik hem keek)
Günther
Een verhaal waarmee veel te doen was, maar waarmee weinig gebeurde in 'Marie Antoinette'. Het stoorde mij de eerste minuten absoluut niet dat deze film de vrouw Marie Antoinette op de voorgrond plaatst en dat de Franse geschiedenis maar sporadisch om de hoek komt kijken, maar na een tijdje begon het wel uiterst langdradig te worden. Het leek wel of de regisseur geen inspiratie meer had.
Het eerste half uur is zeker het bekijken waard. Als kijker krijgen we een mooi beeld van het leven in de Franse kastelen in de 18de eeuw. Aangezien ik al een aantal kastelen bezocht heb, vond ik het zeer leuk om te zien hoe er precies geleefd werd. Ik heb me bij sommige scènes werkelijk krom gelachen.
Maar dan liep het mis. Ik vond dat Kirsten Dunst misschien ook niet de geschikte actrice was om Marie Antoinette te spelen. Dunst is een zeer goede actrice, maar deze rol paste volgens mij niet echt bij haar. Wat me ook enorm stoorde, was de moderne muziek op de achtergrond van de film. De sfeer van het verhaal werd hier compleet door verstoord.
Ik denk wel dat het niet gemakkelijk is om een hele film te focussen op het leven van de vrouw Marie Antoinette zonder de Franse geschiedenis er ten volle bij te betrekken. Het was een degelijke maar voor mij niet geslaagde poging. Toch is de film het bekijken waard. Verwacht er alleen niet te veel van: 2*
Mug
Leuke bijdragen hier, en het was wel te verwachten dat dit een 'love it or hate it' film is.
Ik heb genoten van Marie Antoinette, wat veel meer Sofia Coppola's jeugd is, vertaald naar een soort van prinsessensprookjeswereld. Niet alleen met hoofdzakelijk neo-romantische muziek van de eighties, maar ook met handelingen als blowen, flirten, dansen, snoepen, roddelen en (schoenen) shoppen. Gedurende vele eeuwen is er in het leven van een puberende jongemeid weinig veranderd.
Probleem is echter dat Coppola ook genoodzaakt was enige historische feiten aan te houden omtrent Marie Antoinette, en daar kan ze niet al te goed mee overweg. Ze banjert te veel als een puberende meid door de film, waardoor sommige gebeurtenissen 'gevoelloos' en 'versneld' op de kijker wordt afgevuurd.
Gelukkig staat de humor en gehele aankleding op hoog niveau. Maar net als Coppola's The Virgin Suicides voelt ook Marie Antoinette iets te pretentieus aan. 3,5*, iets minder gefragmenteerd zou de film beter gedaan hebben.
het was wel te verwachten dat dit een 'love it or hate it' film is.
Meest gegeven stem: 3 sterren
Daarna: 3,5 sterren, gevolgd door 2,5 sterren.
Mug
Ik baseer me op de geplaatste recensies/reacties van (veelal) vaste gebruikers van de site. In mijn optiek betrouwbaarder.
Nah. Mensen nemen nou eenmaal eerder de moeite om een recensie te schrijven als de film erg mee of erg tegen valt.
A.S.E., BlueJudaskiss, Chr.s, chrissie, gimli f, Ingemar, jacobine_rodijk, kappeuter, Koekebakker, Martin Van K, neo, Querelle, Redlop, streeter, wolfmanrene, Wolkenmeter, Wouters
Best veel 'vaste gebruikers' die 3 sterren hebben uitgedeeld.
Norma
De derde film van Sofia Coppola, maar alledrie hebben ze iets gemeen: mensen die zich eenzaam en diep ongelukkig voelen. Ook in deze film, die qua sfeer toch heel anders is dan de twee voorgangers, vind ik dit zeer goed naar voren komen. Als je verder kijkt dan de fantastische decors zie je toch echt wel een ongelukkig meisje dat van eenzaamheid en verveling niet weet waar ze het zoeken moet. Had dit dan wederom een film moeten worden met vele stiltes en peinzende blikken? Welnee! Ik vind de aanpak van Sofia juist gedurfd anders, ze vervalt niet in dezelfde stijl. Leuk ook die popmuziek, om een link te leggen met het heden....want je ontheemd en verwaarloosd voelen is universeel en tijdloos.
Fraaie film, ik ben benieuwd naar haar volgende.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Dont Look Back

En Kongelig Affære
Drama / Historisch, 2012

Pride & Prejudice
Romantiek / Drama, 2005
ontrouwgearrangeerd huwelijkfrench revolutionmarie antoinette versaillesperiode stukshoeritetheatre audience louis xvibride and groomdeath of kingapplause vrouwelijke regisseurzealouslyrical playfulcasual grandintimatedramaticsentimentalromanticwhimsicalcelebratorycompassionatecomplicatedearnesteuphoricexcitedexuberantsincerewry