• 9.377.044 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Michael Keaton, Danny DeVito en Michelle Pfeiffer

Releasedatum: 7 augustus 1992

Plot Batman Returns

"The Bat, the Cat, the Penguin."

Oswald Cobblepot (DeVito) was bij zijn geboorte zo afzichtelijk lelijk, dat hij door zijn ouders in een mandje het water op is gegooid. Hij is opgegroeid tussen de pinguïns in het riool. Samen met een corrupte zakenman verzinnen ze een plan om de stad over te nemen en Batman (Keaton) van moord te beschuldigen. Behalve deze twee slechteriken heeft Batman ook nog te kampen met Catwoman, maar aan welke kant staat ze nou eigenlijk?

Bruce Wayne / Batman

Ice Princess

Charles 'Chip' Shreck

avatar van Filmfan74

Filmfan74

In tegenstelling tot de eerste Batman film duurt het hier geen half uur eer het leuk wordt. Deze film pakt meteen met een dramatisch begin. Ik vond de tweede helft van de film minder interessant, vooral omdat de nieuwigheid van de kleurrijke bijrollen er dan wel vanaf is en Batman zelf niet meer als een opvullertje lijkt dat alles op een zo onopvallend mogelijke manier bij elkaar moet zien te houden.

Op zich wel leuk, maar dat is te danken aan Michelle Pfeiffer en Danny DeVito (en een terroristenleger van pinguins!), wat is die Michael Keaton toch een grijze muis, zelfs in een Batman-outfit!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Vanmiddag heb ik eindelijk eens Batman Returns compleet herzien. Toen ik net in aanraking kwam met deze reeks, weet ik nog dat ik dit het minste deel vond. Ik vond het verhaal gewoon niet zo leuk. Een vrouw die doet als een kat en een pinguïn-achtig figuurtje vond ik niet zo leuk. Toch heb ik, omdat ik nu de hele reeks weer ben aan het kijken, ook deze gezien. Het typische Burton sfeertje uit de eerste film is nog steeds aanwezig. De decors zijn lekker mysterieus en de film verveelt over het algemeen niet. Toch vind ik deze een stuk minder geslaagd dan zijn voorganger..

Ik kan er niks aan doen maar Penguin vind ik geen leuk personage. Danny DeVito vind ik altijd best een goede acteur, en hij zet het vreemde wezen dan ook goed neer. Het is puur het verhaal van het personage wat ik een stuk minder vind. Vooral op het laatste met dat hele leger van pinguïns vond ik het een beetje over-de-top worden. Ergens kreeg ik ook niet het idee dat hij echt een slecht personage speelde. Pas op het einde kwam dit echt naar voren. Catwoman vind ik opzicht wel aardig, maar het ontstaan van haar vond ik dan weer vreemd. Eerst heel erg bescheiden en zenuwachtig en opeens helemaal evil. Maar nogmaals, haar personage was niet vervelend en een uitdaging voor de good-guy. Heel mooi gespeeld door Michelle Pfeiffer. Michael Keaton zet weer een erg goede Batman en Bruce Wayne neer. Waarschijnlijk is hij mijn favoriete vertolker van het personage.

De muziek is goed, de sfeer is goed, het acteerwerk is goed en de decors zijn mooi. Maar toch vind ik deze film niet altijd even goed, het hele gebeuren met Penguin vond ik toch niet zo leuk. Niet slecht ofzo, maar gewoon een stuk minder in vergelijking met bijvoorbeeld The Joker. En de film draait nu eenmaal voor een groot gedeelte om de gebeurtenissen rondom dit personage. Al met al is de film me toch wel meegevallen. Er zijn een hoop dingen die veel goed maken.

avatar van congo

congo

erik1677 schreef:

De beste batman- film ooit, al wel 4 keer gezien, maar blijft te gek.

Uit Tim Burton's oeuvre absoluut zeker.

avatar van pieterTk

pieterTk

Goede film, met een goede rol van Pfeiffer. Catwoman word goed neergezet, maar de Penguin is een beetje raar.

avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

Alleen al voor deze scene en muziek al 3,5 sterren...
YouTube - batman returns-penguin die
De pinguin zijn grootste wens was om een mens te zijn maar die lieten hem in de steek. Vanaf zijn ouders tot zijn crew. Alleen de pinguins respecteerden hem en gaven hem respect en een begrafenis. Een zeer mooie tragische scene.

avatar van PEN15

PEN15

pieterTk schreef:

Daar heb je ergens wel gelijk in. Devito was genonimineerd voor slechtste mannelijke bijrol in deze schilderachtig mooie Burton film. Volgens mij heeft hij die terecht niet gewonnen.

avatar van SunChaser

SunChaser

De beste Batmanfilm, inclusief de Nolantrilogie.

avatar van Ajacied16

Ajacied16

De eerste 'oude' Batman film die ik zie. De hele Nolan-trilogie heeft van mij 4-4.5-4 sterren gekregen en deze kan die niet benaderen. Batman vindt ik in deze film gewoon ietsjes minder. De Vito speelt sterk, maar het personage spreekt mij niet zo heel erg aan. Dat geldt niet voor Catwoman, wie ik de beste uit de film vindt. Sowieso qua uiterlijk, maar ook qua personage. De sfeer van de film is wel erg goed, maar sommige details kloppen gewoon niet. Zo gooien de mensen bij de persconferentie van de Pinguin opeens eieren en groente, terwijl ze daarvoor nog helemaal voor hem waren. Waar halen ze die zo snel vandaan? Ook het pinguinleger vind ik overdreven en erg apart. Al bij al met moeite 3.5*

avatar van rayman

rayman

SunChaser schreef:

De beste Batmanfilm, inclusief de Nolantrilogie.

Voor mij de op èèn na beste, Batman(1989) vind ik nog net iets beter.

Maar ze zijn allebei beter dan de Nolan films.

avatar van congo

congo

rayman schreef:

Voor mij de op èèn na beste, Batman(1989) vind ik nog net iets beter.

Maar ze zijn allebei beter dan de Nolan films.

Ik vind dat je de Batman-films van Tim Burton helemaal niet kunt vergelijken met de Batman-films van Christopher Nolan. Ze staan allemaal bekend als de wat duistere varianten van het verhaal, maar hebben toch een totaal andere manier van aanpak. Nolan gaat echt voor een 'realistische' en duistere aanpak. Burton ook, maar gebruikt veel minder realisme en meer de fantasy van de comics.

avatar van TMP

TMP

Deze Batman-film beviel mij echt totaal niet. The Penguin vond ik een zeer matig en buitengewoon irritant personage, die totaal niet in de buurt komt van bijvoorbeeld The Joker. Catwoman komt ook niet veel verder dan enkele (seksueel getinte) woordgrappen, die echt te flauw zijn. Keaton blijft een Batman/Bruce Wayne met weinig uitstraling. Ook Christopher Walken's maakt niet veel indruk als Max Shreck, een personage met nogal weinig diepgang.

Het is duidelijk een Burton-film qua sfeer en uitstraling. Dat zorgt er soms voor dat het allemaal wel erg lollig en clownesk is. Een samenhangende verhaallijn is ook niet altijd even duidelijk aanwezig, ook dat maakt het er niet boeiender op. Op alle vlakken een teleurstellende film.

avatar van Eraser2

Eraser2

De 2e Batmanfilm van de hand Burton en het is weer een heerlijke zit.

De heerlijke donkere Burton stijl komt in deze film misschien nog wel beter tot zijn recht met alle besneeuwde straten en steegjes. Bovendien is de actie in dit deel nog een stukje sterker dan in de eerste. Qua personages zit het ook weer snor met een erg sterke Pfeiffer als Catwoman en dito Danny Devito als Penguin. Zelfs de muziek wordt in deze film beter gebruikt en is een stuk bombastischer dan in deel één.

avatar van pethunia

pethunia

Eraser2 schrijft: "Waarom dan toch dezelfde beoordeling als de eerste film? Omdat ik het verhaal en de ontknoping in dit deel wat minder vind en ik Nicholson als schurk nog net een stukje sterker vind." Dat vat het prima samen! Voor mij zijn de 'eerste twee' Batman films ook nog steeds favoriet (boven de recente films - hoewel vanavond The Dark Knight Rises in de bioscoop ook goed te pruimen was). ..Voila mijn doorwrochte filmkritiek.

avatar van wapner

wapner

In mijn herinnering was Batman Returns maar een flauw vervolg, maar bij de herziening moet ik constanteren dat dit toch een erg goed vervolg is.

Waarbij de eerste Batman-film nog duister was in de stijl van de comics, is Batman Returns gewoon de stempel van Tim Burton. Het heeft een beetje gothic sfeertje, rare personages en maffe situaties.

Wat me ook opviel is dat Batman Returns bij wijlen ook een zeer nare en verontrustende film is. De eerste Batman-film was ook voor de kids, maar bij dit deel wordt het ladje hoger gelegd. Kindjes worden midden in de nacht ontvoerd door enge personages, The Pinguin heeft het over zijn "flipper-trick" toch allemaal best wel naargeestig voor de kleintjes. En voor mij ook toen ik hem keek toen ik wat jonger was. Toch zitten er in Batman Returns ook een paar cheesy stukjes in: zoals de manier hoe The Pinguin controle krijgt over Batman's BatMobile. Het leek wel een kermis-attractie. Heb me doodgelachen. Ook Michelle Pfeiffer speelt naar mijn mening gewoon te veel als een hoer: dat strak latex-pakje en haar bijna erotische dialogen.

Maar toch verrassend sterk vervolg.

avatar van jipt

jipt

Belachelijk film. Plot is compleet nonsens en slaat volledig de plank mis, de keuzes die de bad guys maken zijn compleet waardeloos. Bv. uit het niets staat in de krant dat Batman een schuk is??? Waarna de Pinguin het nodig vindt er voor te zorgen dat hij als een schurk wordt gezien à la Reichstag. Hoezo?????.

De Pinguin is een compleet belachelijk personage. Niet dreigend, eerder zo fout dat hij grappig is en heeft een leger van pinguins (wat opzich nog wel leuk bedacht is). Daarnaast snap ik überhaupt niet waarom de stad zou vallen voor zo'n gedrocht als burgemeester, nog zo'n nutteloze keuze.
Catwomen is ook compleet overbodig, heb nooit wat in haar gezien want haar motief is altijd compleet onduidelijk, waarom heeft zij in eerste instantie een hekel aan Batman . Haar transformatie is trouwens compleet out of the blue en onzinnig.

Dan hebben we nog het personage van Christopher Walken:
klik hier
&
klik daar
WTF!

De actie, alhoewel niet echt vernieuwend of indrukwekkend kijkt lekker weg, maar ben het nu alweer vergeten, daarvoor en dezelfde sfeer als deel 1 krijgt deze film 2*

avatar van Dh PING

Dh PING

Batman Returns is, in vergelijking met Tim Burton's origineel, een van mijn lievelingsfilms als het om Batman gaat.

Burton zet een duistere en verfrissende sfeer neer met dit deel. Vooral de schurk The Penguin, gespeeld door Danny DeVito, maakte bij mij veel indruk. Wat was dat een zieke, rare, perverse kindermoordenaar en je gaat heel erg makkelijk mee met zijn personage. Michelle Pfeiffer als Catwoman zet de definitie van een sekssymbool neer.

Ja, dit vond ik wel een erg gaafe Batman-film.

Duister en grimmig naar mijn smaak.

Terechte 4,5 sterren!

avatar van wood23

wood23

dit is de beste batman film ooit! (de batman films van nolan zijn ook geniaal!) deze batman film heeft een speciaal plekje in mijn hart! net als de eerste omdat het zo geweldig geacteerd is! vooral met the penguin! catwomen is ook geweldig.De film heeft een typische Burton sfeer en de vormgeving is prachtig. Danny Devito doet het goed als de Penguin, maar hij haalt het niet bij Jack Nicholsons Joker. 4 sterren

avatar van alexander038

alexander038

Net herzien op blu-ray samen met batman (1989) wat een detail en wat een kleuren deze batman returns prachtig!!!

avatar van mettemax

mettemax

jipt schreef:

Dan hebben we nog het personage van Christopher Walken:
klik hier
&
klik daar
WTF!

Zo veel filmische onkunde is mij niet vaak voor ogen gekomen. Burton maakte met deze film een zeer waardige, en zelfs soms betere film als het origineel uit 1989. Topcast, met Walken en DeVito natuurlijk als uitblinkers. Voor sommige mensen is Keaton een grijze muis, of een charisma loze acteur, maar zijn stem en zijn acteer prestaties passen precies bij het karakter Batman. Uitstekende film van Burton. 4,0

avatar van jipt

jipt

Bedankt voor jouw ijzersterke filmische onderbouwing Je valt blijkbaar niet over het stupide plot en de vervelende personages. Ook ik vind Walken een ijzersterke acteur, maar hier lachwekkend.

Ebenezer Scrooge

Deze film zit vol gedenkwaardige quotes:

Penguin:

You didn't invite me, so I crashed!

You gotta admit I played this stinkin' city like a harp from hell.

Catwoman:

How can you be so mean to someone so meaningless?

Life's a bitch, now so am I.

avatar van MizKriz

MizKriz

Dit is geen meesterwerk, maar een groot meesterwerk.

Met een minpunt en dat is Catwoman, overbodig character en dan nog is slecht geacteerd + waardeloos kostuum, niks sexy aan.

Danny De Vito als Mr. Pinguin is wel erg goed gebracht, als je weet dat Mr. Pinguin zelf niet alte groot is, is De Vito de perfecte acteur erin. Klein, dik en vunzig.

Michael Keaton die Batman speelde, op zich niet slecht gedaan, maar hij stond er wat stijf bij vind ik.

Maar toch is dit een erg goede film om te bekijken.

MizKriz schreef:

How could you? I'm a woman!

avatar van MRDammann

MRDammann

Nog duisterder vervolg van Batman. Ik moet zeggen, dat is mij wel heel goed bevallen. Deel 1 lag me niet zo, maar toch aan deel 2 begonnen. Eigenlijk vond ik alles beter in dit deel.

Ik vond de muziek beter passen (sorry Prince), de tegenspelers van Batman waren beter in vorm en het verhaal is ook nog is beter.

Ik ben een erg fan van duistere films, en ik vond deze film heerlijk duister. Wat vreemd, maar dat zijn we van Burton gewent en dat vind ik helemaal niet erg.

Ebenezer Scrooge

Dion Graus lijkt trouwens sprekend op The Penguin, precies dezelfde geniepige oogjes.

avatar van royals

royals

Hele goede opvolger van de eerste klassieke Batman film. Met een aparte sinistere sfeer zoals Tim Burton alleen kan maken. Vooral Danny Devito leeft zich uitstekend in, in zijn rol. De beste Alfred rol, beste Batman, rol, één van de beste schurkrollen, magische sfeer....zeker top 3 Batman film. Maar wat een verschil met de film die hierna kwam.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Visueel grandioos, qua verhaal te mager

avatar van RuudC

RuudC

Een paar jaar geleden schreef ik al een stukje over de eerste Batmanfilm van Tim Burton en gaf ik het 2,5 sterren. De kritiek die ik toen had, zou ik hier rustig kunnen copypasten. Ook de return is een vlakke bedoening namelijk. De badguys zijn anders. Hoewel er nu meer personen van betekenis rondlopen, vind ik het hier nou niet echt een verbetering. de Pinguin is niet bepaald leuker dan de Joker en Catwoman had er gerust uitgeknipt mogen worden. Michelle Pfeifer is wel vele malen beter dan droeftoeter Halle Berry, maar dat zegt alsnog weinig. Michael Keaton is een prima acteur maar ongelooflijk saai als Batman. Het positieve zit 'm weer in de decors. Sommige skylines zijn prachtig, maar daar staat tegenover dat Tim Burton het qua verhaal weer erg braaf houdt. Nee, Joel Schumacher it is!

avatar van jespertje13

jespertje13

de ena slechtse uit de reeks. de penguin vind ik verschikkelijk om naar te kijken slecht gespeeld door danny de vito en irritant. micheal keaton deed het opzich nog wel aardig maar deze film is veel

slechter dan batman(1989).

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Batman Returns is en blijft mijn favoriete Batman-film. Visueel gezien onovertroffen en op vrijwel alle punten beter dan de eerste Batman-film van Tim Burton.

Na het gigantische succes van Batman in 1989, kreeg Tim Burton vrij spel voor dit vervolg en de hand van Burton is hier dan ook meer aanwezig dan dat dit bij deel 1 het geval was. Gotham City heeft in Batman Returns meer weg van een sprookjesstad dan van een daadwerkelijke stad. De art-direction is overduidelijk geïnspireerd door de oude films uit de jaren twintig van regisseurs als F.W. Murnau.

Batman kende met de Joker een geweldige schurk en het was natuurlijk moeilijk om deze te overtreffen. Dat is hier helaas ook niet gelukt. Michelle Pfeiffer is onweerstaanbaar als de verleidelijke Catwoman en steelt de show. Danny DeVito vind ik echter lichtelijk teleurstellen en ik vond het personage van Max Shreck (ongetwijfeld vernoemd naar de beroemde Duitse acteur Max Schreck uit de jaren 20) veel interessanter. Ook Batman zelf blijft helaas een houten klaas en er wordt wederom nauwelijks aandacht geschonken aan enige karakterontwikkeling bij de held van het verhaal. Inhoudelijk is de film dan ook niet altijd even sterk, maar zoals gezegd is ze visueel gezien een meesterwerk. Prachtige kostuums en dito decors, fenomenale make-up, goede trucages en een schitterende filmscore van Danny Elfman.

Batman Returns blijft één van mijn favoriete superheldenfilms.