Genre: Actie / Thriller
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Bekijk via Viaplay
Plot Batman
"Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?"
Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.
- Trailer (YouTube)
Harvey Dent
Carl Grissom
Bob the Goon

Scarto70
Sorry en als ik commentaren lees van: beste batmanfilm aller tijden.....dan ben ik erg bang voor wat op me af gaat komen nu als ik de rest ga bekijken....

Phantasm
Aardige film die lekker wegkijkt, had wel wat meer aktie in gemogen.

Bantavoer
Is al bijna dertig jaar geleden dat ik deze film in de bioscoop zag. En nu op dvd. Vind hem nog steeds keigoed. Vooral Jack Nicholson als The Joker. Hilarisch. Verhaal, acteren en special effects prima in orde. En vooral the Joker: "Hoe komt hij toch aan al die gadgets?".

Tarkus
De eerste Batman film, en ook een van de betere.
Michael Keaton is perfect gecast in de rol van Batman, maar nog beter is de keuze van Jack Nicholson voor The Joker, echt een rol voor hem dit. Bij momenten is hij hilarisch en andere momenten angstaanjagend.
Let ook op de iets kleinere rol van Jerry Hall, ex-mevrouw (Mick) Jagger.
Leuke film voor de ganse familie.
Leuk om de film eens terug te zien, het is en blijft een van de betere uit de reeks, al is hij nu wel, na bijna 30 jaar, een beetje gedateerd.

Flavio
Grappig om weer eens gezien te hebben, maar inderdaad wat gedateerd en visueel niet geweldig. Het zal wel de bedoeling zijn geweest van Gotham City een soort donkere Toon Town te maken, trouw zijn aan de strip etc maar ik vond het meestal lelijk. Effecten houden ook niet over, het kwam allemaal nogal goedkoop over.
Jack Nicholson heeft zichtbaar plezier in zijn rol van The Joker. Hij heeft altijd zo'n maniakale uitstraling en deze rol is dan ook geknipt voor hem. Minder te spreken ben ik over het vlakke spel van Keaton in de titelrol- nul charisma en belabberde teksten- en het irritante gegil van Basinger. De muzikale inbreng van Prince viel wat tegen, alleen Partyman en Trust komen voorbij, niet bepaald zijn beste nummers, en een flard van The Future.

jippie2010
Een film met twee gezichten.
Enerzijds een klassieke batman-sfeer, met een goede Keaton en een uitstekende Nicholson. Anderzijds was het af en toe clownesk en was de soundtrack om te huilen. Helaas. Ik vond het al met al niet boven gemiddeld. *3.0

Goeie film waarin een multimiljonair als Batman de criminaliteit bestrijd in Gotham City. Qua verhaal mist het soms wat focus en met de dualiteit van het titelpersonage wordt weinig gedaan. De film ziet er wel goed uit, met mooie decors en kostuums. Ook de muziek van Danny Elfman is spot on (iets wat niet gezegd kan worden over de inbreng van de nummers van Prince). Jack Nicholson is uiterst genietbaar in de rol van de Joker en de make-up werkt goed.

Fisico (moderator films)
Superheldenfilms zijn nooit echt mijn ding geweest. Wellicht ook de reden waarom ik deze Batman nog nooit eerder had gezien. Niet dat ik me oerverveelt heb, zeker niet, maar ik vond de film vrij kolderiek overkomen waardoor de geloofwaardigheid naar een dieptepunt daalde.
Neem nu het personage van The Joker, gespeeld door Jack Nicholson. Hij is sowieso de ster van de film en brengt de film extra schwung. Heerlijke acteur, maar ik kon het personage van The Joker in deze film niet al te serieus nemen. Clownesk zelfs bij momenten waardoor de idee van psychopatisch monster wat ontbrak. Dat gevoel had ik bij Ledger dan weer wel. En zo waren sommige scènes ook: eerder absurd dan weerzinwekkend: bvb in het restaurant of bij Viki thuis.
De film is intussen dertig jaar oud, maar ik zag visueel al betere dingen uit die tijd (en ouder). Gotham City moest dreigend overdkomen en was al bij al nog net ok, maar je kan er niet naast kijken dat het er allemaal gedateerd begint uit te zien. De Batmobiel is een leuk speelgoedje, maar de snelheid zag er niet uit. Ook van Batman verwachtte ik wel wat meer dan het zoveelste touwtje schiet of touwtje trek. Heel dreigend en superieur kwam het niet over. En intussen was ik ook vergeten hoe waanzinnig mooi Kim Basinger destijds wel was.
Beetje gemengde gevoelens dus bij deze film. Zeker niet superslecht, maar de verwachtingen werden niet geheel ingelost. Geen nostalgie voor mij, dus geef mij maar Nolan’s versie(s).

Graaf Machine
Deze film is helemaal niet bedoelt om serieus te nemen. Dit is een stripboekverfilming zoals de stripboeken bedoelt zijn: jolige gein, met een duister kader.

cinemanukerke
zeer voorspelbare verhaallijn (standaard drie act blockbuster van goed tegen slecht) met een evenzeer voorspelbaar en slap romance. Misschien een reden waarom er werd gekozen om het verhaal van the Joker als hoofdverhaal te nemen en Jack Nicholson (is ook eerste naam op generiek) doet dit met verve. Dan werkt de film wel nl zwarte humor, prachtige one liners, comic book situaties. Burton zat waarschijnlijk veel liever bij de art department (schitterende visuele grandeur van de film) dan bij die saaie scenario schrijvers (bv wat doet het personage van Billy Dee Williams daar eigenlijk ? en bij uitbreiding ; het personage van Robert Wuhl en van Pat Hingle zijn ook maar plotelementen maar geen personages) en die 2 muzikale intermezzo's zullen waarschijnlijk als een goed idee werden onthaald op de gebruikelijke after party van de set.

Grindhouse62
- 2062 berichten
Na de filmserie X-Men onlangs uit eigen collectie te hebben herzien, zijn nu de Batman films uit het stof getrokken voor herziening. Batman uit 1989 zag ik voor het eerst toen hij in begin jaren 90 op videoband verscheen. Uiteraard is deze film gedateerd ten opzichte van de jongere versies, maar dat doet niet onder voor het vermaak, want dat is wat deze Batman film nog steeds doet, mij vermaken. Voldoende actie, goede special effecten een fantastisch spelende Jack Nicholson in de rol van de Joker. Een heerlijke popcornfilm uit de oude nostalgische doos. Van mij een 3.5. Op naar de 2 e film

GrobbekuikenXL
Nog steeds mijn favoriete Batman film en favoriete Joker. Wel benieuwd naar de nieuwe Joker , zien we donderdag wel ! Niet zo serieus als the Nolan films maar past toch beter bij de strips ! Dark knight trilogie als films natuurlijk beter maar deze film blijft voor mij het leukst. Ook muziek van Prince fantastisch.

Bob Gray
Prachtig gestileerde film van Burton die theatraal genoeg is om de comic op een leuke manier te verfilmen. Wat mij betreft beter dan de hedendaagse serieuze Batman films.

AGE-411
Oh neen.
De Nolanreeks kennende had ik had me wel aan een heel andere film verwacht, maar dat hoefde niet direct slecht te zijn. Het draaide echter wel zo uit.
Van zowel The Joker als van Batman gaat er niet veel dreiging uit. The Joker ziet er behoorlijk zwak en onintelligent uit, en Batman is maar een mietje. Daarnaast hebben we nog de dame die er uit ziet als een standaard dom blondje. Had haar toch gewoon weggelaten!
Gelukkig was Jack Nicholson er af en toe met een komische noot. Op die manier moest ik me niet constant ergeren aan het gebrek aan een verhaal dat ergens op slaat, en aan het verschrikkelijke theatrale acteerprestaties van alle acteurs!
Kortom, niet echt mijn film.
Ohja, Batman dood geen mensen! Op een gegeven moment zien we hem een gebouw met handlangers van de Joker opblazen.
1,5

Supernatural
Vandaag herzien.heb weer gelachen en genoten.blijft een leuke film.en weer een leuke rol van jack nicholson,soms mischien iets over de top,hij doet iets te grappig soms,maar verders een puike rol.en michael keaton speelt ook een prima batman,de best vind ik denk ik toch bale maar keaton doet het ook goed.

Lovelyboy
- 2075 stemmen
Hé, Batsy!
Extravagant en stijlvolle film van Burton rond Batman. De typerende stijl qua aankleed, scherts, humor en sfeer van Burton allom aanwezig. Een beeld dat dertig jaar later, nu dus, best nog prima door de beugel kan met een Keaton die zich prima manifesteert als Batman. Nicholson doet het ook aardig als Joker en Kim Basinger is prettige eyecandy in het geheel.
Minder zijn toch de pogingen van the Joker om grappig te zijn. Momenten die veelal geforceerd overkomen, weliswaar humoristisch zijn, maar niet veel toevoegen op een enkel moment na. De scene waar de kunstgalerie op zijn kop wordt gezet is dan wel weer erg leuk. Eng wordt the Joker nooit zoals andere vertolkingen, daar is het optreden en scènes rond hem te slapstick-achtig voor.
Desondanks is Batman een prima en sfeervolle film die zeker de tand destijds prima heeft doorstaan en goed vermaak biedt.

H€yoka
Moeilijk om een film van 30 jaar oud correct te beoordelen. Zeker als we sindsdien op het gebied van comic book films en special effects allerminst stil gezeten hebben. Maar goed, hier gaat ie:
1. Kim Basinger of Vicki Vale zo u wilt, heeft in deze film een superpower die Batmans kracht ruimschoots overschrijdt. De lieve dame kan namelijk in elke scène prat gaan op een nieuwe haarstijl. Afwisselend krullend haar of plat gestyled, maar geen enkele moeite qua continuity.
2. het geluid van de geweerschoten is eenvoudigweg hilarisch. Minstens een halve ster voor elke shooting scene, ik lag telkens in een deuk
3. Have you ever danced with the devil in the pale moonlight - goede zin, iets wat elke film wel kan gebruiken om de eeuwigheid te trotseren. Alleen jammer dat Joker het enkel tegen Bruce zegt, éénmaal in volwassen - en éénmaal in kind versie zegt. Hij knalt er tussendoor nog een aantal in stilte neer en daardoor: Frankly my dear, I don't give a damn...
4. Ik geloof het liefdesverhaal tussen Vicki en Bruce heel eenvoudig niet. Dit probleem heeft elke Batman film wel... Lang leve The Dark Knight waar men het ontstaan van gewoon weglaat en neerzet als Bruce is verliefd. punt.
5. Heel matige acteerprestatie van Keaton, met als dieptepunt de appartementscène waar hij de vaas aan diggelen slaat. Gelukkig is er dat nog, want voor het overige slaat het nergens op. Maar als we over acteerprestaties praten, doet good ol' Jack Nicholson de balans weer positief overhellen.
Dus ja wat doe je ermee? Nipt voldoende dan maar.

FilmFan897
Deze film is top, verhaal is goed, personages zijn heel goed vertolkt.
Dit is een mindere film in visueel opzicht maar voor een klassieker als deze voegt het meer toe aan de stijl.
Het rare aan de film is dat de plaatsen waar gefilmd worden, dat de straten precies op doodlopende steegjes lijken.
Het is niet zo als in The Dark Knight trilogy waar het echt lijkt op een stad die kleurrijker is, nee dat niet.
Misschien zullen de meeste mensen dit niet zo'n mooie film vinden qua kleur omdat Tim Burton dit meer wou als een donker Gotham die gevaarlijk overkwam.
Michael Keaton en Jack Nicholson hebben hun best gedaan in de rollen van Batman/Bruce Wayne en de Joker!
Deze film is leuk om van te genieten keer op keer en dat zal die ook altijd blijven.

Shadowed
Meh.
Het slippertje van Burton wat mij betreft. Dit is de eerste keer dat ik deze Batman zie, maar ik vond het niet erg goed helaas. Dan verkies ik liever de serieuzere Nolan-trilogie. Burtons regie wordt bijna volledig weggedrukt tijdens Batman, en dat is jammer, want met de nodige vrijheid komt hij het best tot z'n recht.
Wat er direct opvalt aan Batman is dat het acteerwerk van zeer matig niveau is. De enige uitzondering is uiteraard Nicholson, die de nodige flair meegeeft aan zijn personage. Theatraal en over-the-top, maar het werkt wel. Dat kan niet gezegd worden van Keaton. Echt slecht is hij niet, maar hij acteert dusdanig automatisch dat je je nog afvraagt of hij überhaupt iets mocht improviseren.
De serieus slechte prestatie gaat namelijk naar Basinger. Echt werkelijk dramatisch. Het ontbreekt de film verder aan leuke personages buiten Joker om. Wel vaker zie je dat de personages vervagen bij het aanwezig zijn van 1 leuk personage, maar naast Nicholson is iedereen hier een absolute krant. Oersaai gewoon, verrassend vanuit Burton eigenlijk aangezien zijn personages normaal van fantasierijk niveau zijn en daarmee leuk worden.
Visueel zitten er aardige beelden tussen en het voornaamste voordeel van de film is dat een hoop effecten praktisch worden gehouden, maar Burtons regie zit dit een beetje in de weg. Saaie editing en slecht camerawerk. Een stoot van adrenaline breekt nergens door en Batman zelf blijft een saaie held. De leukste scenes komen tot stand vanuit de Joker, maar echt veel screentime krijgt hij nou ook weer niet.
Batman duurt met zijn 126 minuten zeker 26 te lang, want het verhaal ratelt maar door en botst daarbij tegen elke denkbare cliché aan. Het verhaal ontwikkelt tevens nergens maar een beetje tempo wat een vlotte kijkervaring in de weg zit, en ondanks dat er tussendoor een aantal memorabele scenes tussen zitten werkt het zich toe naar een spectaculaire, maar weinig opwindende finale.
Het is vooral de taaie en beperkte sfeer die de film blijft hanteren die een echt leuke kijkervaring in de weg zit. Er zitten aardige beelden bij, maar de regie ondersteunt de film te weinig. De beelden voelen plat en lomp aan, en de cinematografie weet ook weinig ondersteuning te bieden. Wat wel geslaagd is zijn enkele beelden tussendoor, zoals een camera die boven de wolken uitstijgt. Dat zijn de stukjes waar je eindelijk Burton een klein beetje kan herkennen.
Verder een matige film. De schurk blijft geweldig en het kent zeker een aantal momenten die het als geheel de moeite waard maken, maar verder duurt het vooral lang en biedt weinig compensatie tegen de middelmatige regie en saaie personages. Ik heb nu plots veel minder vertrouwen in het volgende deel. Vond dit maar een middelmatige film helaas.

Boneka
Nooit liefhebber geweest van Batman Spiderman etc maar deze zo goed als eerste Batman wilde ik wel eens zien op 4K met Dolby Atmos. Met dat laatste betreft zul je niet worden teleurgesteld. Qua verhaal vond ik het maar magertjes. Ook de soundtrack is maar zo zo. Maar ik vond het allemaal wat rommelig in elkaar gezet zonder echte spanning om van de teksten maar te zwijgen. Vormgeving vond ik goed. Maar het houdt allemaal niet over. Kleine voldoende.
Film 3,0
Beeld 4K 5,0
Geluid 4,5

Hulk7777
Deze film is een klassieker.
Michael Keaton is op het lijf geschreven voor de rol van Bruce Wayne en Jack Nicholson voor de rol als de Joker.
Het verhaal is boeiend en de film lijkt op een strip wat comic fans wel zullen waarderen.
Met een donker getint Gotham en donkere kleuren is dit toch wel een van de sombere Batman films.
Jack doet zijn uiterste best om zijn rol als de Joker zo goed mogelijk te spelen en toch dicht bij de source material te blijven.
Een goede film, gewoonweg een topper!

Tim Burton's Gotham City wordt deels herbouwd voor 'The Flash' | FilmTotaal filmnieuws
Ik vind dit wel echt enorm tof nieuws en ga dit project ook zeker volgen. Keaton die weer Batman speelt en het Burton' Gotham dat weer zal herrijzen.

Gerlof78
1 van mijn favoriete films, en vooral omdat ik met deze ben opgegroeid ik was 11 toen ik hem zag in 89 en ja ja toen huurde je nog een videoband. Ik vind de Batman Trilogy van Christopher Nolan geniaal maar halen het net niet bij deze en dan vooral omdat Michael Keaton DE Batman is en Jack Nicholson DE Joker is sorry andere liefhebbers die dat niet met mij eens zijn maar het is zo Het verhaal word mooi verteld en de film is ook lekker duister en ook qua effecten is hij goed gedaan, kortom een klassieker in zijn soort en is elke keer het bekijken weer waard.

Ik was van plan om de twee Michael Keaton Batmanfilms eens opnieuw te bekijken, om meerdere redenen. Ten eerste, over een paar weken is er een nieuwe Batman, over een tijdje komt zelfs Keaton terug als Batman en het zijn gewoon hele toffe films. Alle reden dus en ik heb ondertussen deze Batman alweer uit het Bluray doosje gehaald en bekeken. Deze film is voor mij jeugdsentiment, mijn pa had deze ooit opgenomen op video en als kind heb ik de film zo vaak gezien dat ik alle scènes nog altijd goed herinner. Het is de sfeer en de muziek die ik hier zo ontzettend goed vind. Gotham is smerig, gevaarlijk en depressief en Batman mag die stad redden van de gestoorde Joker, die iconisch door Jack Nicholson werd vertolkt.
De overacting past goed bij de Joker en is een fikse tegenstander voor de zwijgende, maar brute Batman, gespeeld door een goede Keaton. Hij is misschien niet dé beste Batman, maar wel mijn Batman. Helemaal in het laatste deel, als hij alle wapens (zijn Batmobiel en Batwing zijn zo ongelooflijk gaaf gemaakt!) en gadgets erbij moet halen om te winnen. En toch verlaag ik mijn cijfer een klein beetje. Als Bruce Wayne vind ik hem iets minder en het eerste uur komt bij vlagen wel wat stroef op gang. En Kim Basinger is netjes gezegd geen acteerkanon.
Wel is het nog altijd een fantastische film, zeer mede ook door de geweldige muziek van Danny Elfman.
4* (was 4,5*)

Kondoro
“Where does he get those wonderful toys?”
Ik ben persoonlijk van jongs af aan al erg fan van de ‘Nolan’ trilogie van de ‘Batman’ films, waar zijn tweede deel zo goed als permanent in mijn top tien zal blijven staan. Toen ik mijzelf aanmeldde voor deze website, ging er uiteraard een wereld van kennis voor mij open en, kwam ik erachter dat er nog véél meer ‘Batman’ films op de wereld zijn, waaronder de hele oude uit de jaren vijftig maar, een reeks die mij eigenlijk meteen opviel waren de ‘Batman’ films uit de jaren tachtig en negentig, waar dus hier ook, ‘Michael Keaton’ de rol van held op zich neemt. Het leek me daarom ook leuk om het weekend af te sluiten met deze film, aangezien ik net op dat moment ook een code doorgestuurd kreeg van een vriend van mij waardoor ik één film gratis kon kijken via Pathé Thuis. Mijn keuze was al gauw gevallen voor deze film, en daar had ik achteraf zeker geen spijt van maar, de film viel me toch wat tegen en dat kwam meer omdat ik toch best veel van deze film had verwacht en het helaas niet altijd even waar werd gemaakt.
Ik denk dat je, als je deze film gaat bekijken dat je wel even moet beseffen dat je naar een versie van ‘Tim Burton’ kijkt wat overigens totaal niet erg is, want ik vind het een erg goede regisseur maar, je krijgt wel een theatrale film. En dat was misschien niet iets waar ik op zat te wachten met een titel als ‘Batman’. Tuurlijk hoorde het overigens wel een beetje bij de ‘Joker’ personage, al was het soms iets te veel. Het theatrale wordt wel overwoekerd door een licht duister sfeertje, wat zowel ‘Michael Keaton’ en zijn rol als ‘Batman’ weet te creëren, geheel ‘Gotham City’ bouwt ook hieraan mee, en de donkere, duistere en vooral enge straten zijn zeker geen vrolijk aanzicht. Dit typeerde de stijl vooral maar, zo wordt ‘Batman’ in mijn ogen nog beter weergegeven, en springt de ‘Joker’ met zijn hyperactieve personage er al gauw bovenuit, wat gepaard gaat met zijn criminele gedachten gang want dan weer fantastisch past in het sfeertje.
Het acteerwerk vond ik overigens nog helemaal niet zo slecht. Al ging ik daar uiteraard ook niet echt van uit. De veelbelovende ‘Michael Keaton’ maakte zijn naam zeker waar in deze films, hoewel ik hem toch wat op de achtergrond vond staan deed hij het prima als ‘Batman’. De film draait echter wel geheel om ‘Jack Nicholson’ en zijn rol als ‘Joker’. Het meest theatrale wat ik heb gezien overigens in de film maar, ‘Nicholson’ pakte de rol best leuk op en voerde hem ook erg fijn uit, met een goed gezicht voor de ‘Joker’. Toch vond ik het achter liggende idee bij de ‘Nolan’ reeks een tikkeltje sterker, ook hierin deze film slaagt de ‘Joker’ het meest.
Qua verhaal vond ik het niet altijd even bijzonder, en dat was ook te merken aan mijn kijkgedrag waar ik toch erg snel afgeleid was tijdens het kijken van de film en niet echt mijn volle concentratie kon houden voor de film. De actiescènes helpen er echte wel bij, die ervoor zorgen dat ik weer wat actiever werd in mijn zit maar daar weet ‘Burton’ mij niet door vast te klemmen. Het verhaal vond ik op veel vlakken gewoon best saai, en dan helpen die dansjes er niet echt bij.
Maar, dan zie je voornamelijk de waardige klasse van ‘Burton’ die een film als dit, hoe theatraal het ook is, ook waanzinnig weet aan te kleden met o.a. de speeltjes die ‘Batman’ krijgt. En dan zie je hier voornamelijk de ‘Batmobiel’ die ongelooflijk geavanceerd is zeker voor zijn tijd; je moet het maar bedenken. En ook de ‘Batwing’ ziet er vet uit! Daar wint de film voor mij toch wel wat punten mee, en ik vond het fascinerend om te zien. En ik kon ook ongelooflijk veel genieten van het moment dat de ‘Joker’ met zijn groep dat restaurant binnendringt, de soundtrack, de vibes die ’Nicholson’ afgeeft werken erg positief.
De film duurde met zijn 126 minuten niet ongelooflijk lang, dat gevoel had ik echter wel. Niet heel relaxed, gezien het feit dat de film in mijn ogen iets te veel weg kakt en ik helaas niet altijd gecharmeerd ben door het verhaal. Heb ik over het algemeen wel gewoon een vermakelijke filmavond gehad.

De gestoorde filmfanaat
Ik vond dat ik eerst Burtons Batman moest kijken voordat ik aan Nolans Batman begon.
Vermakelijk en geinig, vooral Jack Nicholson als The Joker.
Een 7

macrobody
- 2017 berichten
Moeilijk te beoordelen zoveel jaren later. In die tijd had je 1 effect voor pistoolschoten en vielen de doden altijd buiten beeld of in ieder geval zonder bloed. Dat is wel anders tegenwoordig. En een cast die de verhouding van de samenleving weergeeft kan natuurlijk ook niet meer. Mensen aannemen op acteer kwaliteiten is wel heel oubollig.
Deze film meer gekeken om Jack Nicholson, Kim Basinger en jeugdsentiment, meer niet.

Brabants
- 1942 stemmen
Batman prima film voor de tijd met mooie decors en setting. Jack Nicholson start sterk met het gedaante geven aan the joker. Michael Keaton als Bruce Wayne ben ik minder enthousiast. Het verscholen charisma zie ik niet in hem om de gedaante van een actieheld aan te kunnen nemen. Verder dus prima!

Thomas83
Dit is toch een stuk beter dan die komisch serieuze Nolan-films, waar de stripboeklogica botst met de relatief realistische benadering. Dat doet deze film dan beter. De duistere toon is er al, maar zonder dat het op de lachspieren gaat werken. De decors zijn echt schitterend en ook de score schept veel sfeer (al zijn er wel een aantal nummers die afleidend eighties zijn). Daarnaast is Nicholson een zeer overtuigende The Joker en is Keaton wat mij betreft de beste Batman/Bruce Wayne. Hij maakt er zo'n getormenteerd en maf personage van.
Waar de film wel echt wat in tekortschiet is het verhaal. De film loopt gewoon niet zo lekker en weet je nooit helemaal in het eenvoudige verhaal te zuigen. Bruce Wayne had wel wat meer scènes mogen krijgen om het wat persoonlijker te maken. Het grootste deel van de film draait vooral om The Joker en zijn fraaie streken. Maar ook The Joker wordt wel wat in de steek gelaten door het schrijfwerk. Geef hem in elk geval wat meer leuke grappen en oneliners.
De gadgets van Batman en The Joker roepen (in elk geval voor mij) mooi een beetje dat gevoel van de tv-serie met Adam West op. De actie schiet overigens wel echt wat tekort. Het is mooi dat de actie de focus niet is in de film, maar in de actiescènes die er zijn hoop je wel op wat meer spektakel. Burton is simpelweg geen actieregisseur, en de actie is daarnaast ook gewoon wat gedateerd.

Puffy81
Deze Batman film blijft eigenlijk gewoon de beste film over de "vleermuisman".
Dat komt doordat het spannend is en de karakters zijn goed gecast.
De film heeft een mooie balans tussen serieus en comic.
De films van Nolan zijn fantastisch, maar in mijn optiek té serieus zonder enige vorm van lol en strip gevoel.
Ook Batman Returns is een topper!
Batman films top 9:
1. Batman (1989)
2. Batman Returns (1992)
3. The Dark Knight (2008)
4. The Batman (2022)
5. Batman Begins (2005)
6. The Dark Knight Rises (2012)
7. Batman Forever (1995)
8. Batman (1966)
9. Batman & Robin (1997)

MichaelNight1984
Goed gespeeld mooie gedateerde film die toch tijdloos blijft in gotham city! Wat speelt jack nickelson goed de joker ❤

Batman & Robin
1997