menu

Batman (1989)

mijn stem
3,41 (2359)
2359 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Thriller
126 minuten

geregisseerd door Tim Burton
met Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=dgC9Q0uhX70

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
1,0
Sorry en als ik commentaren lees van: beste batmanfilm aller tijden.....dan ben ik erg bang voor wat op me af gaat komen nu als ik de rest ga bekijken....

avatar van Phantasm
3,0
Aardige film die lekker wegkijkt, had wel wat meer aktie in gemogen.

Bantavoer
Is al bijna dertig jaar geleden dat ik deze film in de bioscoop zag. En nu op dvd. Vind hem nog steeds keigoed. Vooral Jack Nicholson als The Joker. Hilarisch. Verhaal, acteren en special effects prima in orde. En vooral the Joker: "Hoe komt hij toch aan al die gadgets?".

avatar van JacoBaco
4,0
Volgens mij zegt hij zelfs speelgoed. (toys)

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
De eerste Batman film, en ook een van de betere.
Michael Keaton is perfect gecast in de rol van Batman, maar nog beter is de keuze van Jack Nicholson voor The Joker, echt een rol voor hem dit. Bij momenten is hij hilarisch en andere momenten angstaanjagend.
Let ook op de iets kleinere rol van Jerry Hall, ex-mevrouw (Mick) Jagger.
Leuke film voor de ganse familie.


Leuk om de film eens terug te zien, het is en blijft een van de betere uit de reeks, al is hij nu wel, na bijna 30 jaar, een beetje gedateerd.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Grappig om weer eens gezien te hebben, maar inderdaad wat gedateerd en visueel niet geweldig. Het zal wel de bedoeling zijn geweest van Gotham City een soort donkere Toon Town te maken, trouw zijn aan de strip etc maar ik vond het meestal lelijk. Effecten houden ook niet over, het kwam allemaal nogal goedkoop over.

Jack Nicholson heeft zichtbaar plezier in zijn rol van The Joker. Hij heeft altijd zo'n maniakale uitstraling en deze rol is dan ook geknipt voor hem. Minder te spreken ben ik over het vlakke spel van Keaton in de titelrol- nul charisma en belabberde teksten- en het irritante gegil van Basinger. De muzikale inbreng van Prince viel wat tegen, alleen Partyman en Trust komen voorbij, niet bepaald zijn beste nummers, en een flard van The Future.

avatar van jippie2010
3,0
Een film met twee gezichten.
Enerzijds een klassieke batman-sfeer, met een goede Keaton en een uitstekende Nicholson. Anderzijds was het af en toe clownesk en was de soundtrack om te huilen. Helaas. Ik vond het al met al niet boven gemiddeld. *3.0

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een multimiljonair als Batman de criminaliteit bestrijd in Gotham City. Qua verhaal mist het soms wat focus en met de dualiteit van het titelpersonage wordt weinig gedaan. De film ziet er wel goed uit, met mooie decors en kostuums. Ook de muziek van Danny Elfman is spot on (iets wat niet gezegd kan worden over de inbreng van de nummers van Prince). Jack Nicholson is uiterst genietbaar in de rol van de Joker en de make-up werkt goed.

avatar van Fisico
2,5
Fisico (moderator)
Superheldenfilms zijn nooit echt mijn ding geweest. Wellicht ook de reden waarom ik deze Batman nog nooit eerder had gezien. Niet dat ik me oerverveelt heb, zeker niet, maar ik vond de film vrij kolderiek overkomen waardoor de geloofwaardigheid naar een dieptepunt daalde.

Neem nu het personage van The Joker, gespeeld door Jack Nicholson. Hij is sowieso de ster van de film en brengt de film extra schwung. Heerlijke acteur, maar ik kon het personage van The Joker in deze film niet al te serieus nemen. Clownesk zelfs bij momenten waardoor de idee van psychopatisch monster wat ontbrak. Dat gevoel had ik bij Ledger dan weer wel. En zo waren sommige scènes ook: eerder absurd dan weerzinwekkend: bvb in het restaurant of bij Viki thuis.

De film is intussen dertig jaar oud, maar ik zag visueel al betere dingen uit die tijd (en ouder). Gotham City moest dreigend overdkomen en was al bij al nog net ok, maar je kan er niet naast kijken dat het er allemaal gedateerd begint uit te zien. De Batmobiel is een leuk speelgoedje, maar de snelheid zag er niet uit. Ook van Batman verwachtte ik wel wat meer dan het zoveelste touwtje schiet of touwtje trek. Heel dreigend en superieur kwam het niet over. En intussen was ik ook vergeten hoe waanzinnig mooi Kim Basinger destijds wel was.

Beetje gemengde gevoelens dus bij deze film. Zeker niet superslecht, maar de verwachtingen werden niet geheel ingelost. Geen nostalgie voor mij, dus geef mij maar Nolan’s versie(s).

avatar van Graaf Machine
Fisico schreef:
Superheldenfilms zijn nooit echt mijn ding geweest. Wellicht ook de reden waarom ik deze Batman nog nooit eerder had gezien. Niet dat ik me oerverveelt heb, zeker niet, maar ik vond de film vrij kolderiek overkomen waardoor de geloofwaardigheid naar een dieptepunt daalde.

Neem nu het personage van The Joker, gespeeld door Jack Nicholson. Hij is sowieso de ster van de film en brengt de film extra schwung. Heerlijke acteur, maar ik kon het personage van The Joker in deze film niet al te serieus nemen.


Deze film is helemaal niet bedoelt om serieus te nemen. Dit is een stripboekverfilming zoals de stripboeken bedoelt zijn: jolige gein, met een duister kader.

avatar van cinemanukerke
2,0
zeer voorspelbare verhaallijn (standaard drie act blockbuster van goed tegen slecht) met een evenzeer voorspelbaar en slap romance. Misschien een reden waarom er werd gekozen om het verhaal van the Joker als hoofdverhaal te nemen en Jack Nicholson (is ook eerste naam op generiek) doet dit met verve. Dan werkt de film wel nl zwarte humor, prachtige one liners, comic book situaties. Burton zat waarschijnlijk veel liever bij de art department (schitterende visuele grandeur van de film) dan bij die saaie scenario schrijvers (bv wat doet het personage van Billy Dee Williams daar eigenlijk ? en bij uitbreiding ; het personage van Robert Wuhl en van Pat Hingle zijn ook maar plotelementen maar geen personages) en die 2 muzikale intermezzo's zullen waarschijnlijk als een goed idee werden onthaald op de gebruikelijke after party van de set.

avatar van Grindhouse62
3,5
Na de filmserie X-Men onlangs uit eigen collectie te hebben herzien, zijn nu de Batman films uit het stof getrokken voor herziening. Batman uit 1989 zag ik voor het eerst toen hij in begin jaren 90 op videoband verscheen. Uiteraard is deze film gedateerd ten opzichte van de jongere versies, maar dat doet niet onder voor het vermaak, want dat is wat deze Batman film nog steeds doet, mij vermaken. Voldoende actie, goede special effecten een fantastisch spelende Jack Nicholson in de rol van de Joker. Een heerlijke popcornfilm uit de oude nostalgische doos. Van mij een 3.5. Op naar de 2 e film


avatar van GrobbekuikenXL
4,0
Nog steeds mijn favoriete Batman film en favoriete Joker. Wel benieuwd naar de nieuwe Joker , zien we donderdag wel ! Niet zo serieus als the Nolan films maar past toch beter bij de strips ! Dark knight trilogie als films natuurlijk beter maar deze film blijft voor mij het leukst. Ook muziek van Prince fantastisch.

avatar van Bob Gray
3,5
Prachtig gestileerde film van Burton die theatraal genoeg is om de comic op een leuke manier te verfilmen. Wat mij betreft beter dan de hedendaagse serieuze Batman films.

avatar van AGE-411
1,5
Oh neen.

De Nolanreeks kennende had ik had me wel aan een heel andere film verwacht, maar dat hoefde niet direct slecht te zijn. Het draaide echter wel zo uit.

Van zowel The Joker als van Batman gaat er niet veel dreiging uit. The Joker ziet er behoorlijk zwak en onintelligent uit, en Batman is maar een mietje. Daarnaast hebben we nog de dame die er uit ziet als een standaard dom blondje. Had haar toch gewoon weggelaten!
Gelukkig was Jack Nicholson er af en toe met een komische noot. Op die manier moest ik me niet constant ergeren aan het gebrek aan een verhaal dat ergens op slaat, en aan het verschrikkelijke theatrale acteerprestaties van alle acteurs!
Kortom, niet echt mijn film.

Ohja, Batman dood geen mensen! Op een gegeven moment zien we hem een gebouw met handlangers van de Joker opblazen.

1,5

3,5
Vandaag herzien.heb weer gelachen en genoten.blijft een leuke film.en weer een leuke rol van jack nicholson,soms mischien iets over de top,hij doet iets te grappig soms,maar verders een puike rol.en michael keaton speelt ook een prima batman,de best vind ik denk ik toch bale maar keaton doet het ook goed.

avatar van Lovelyboy
3,5
Hé, Batsy!

Extravagant en stijlvolle film van Burton rond Batman. De typerende stijl qua aankleed, scherts, humor en sfeer van Burton allom aanwezig. Een beeld dat dertig jaar later, nu dus, best nog prima door de beugel kan met een Keaton die zich prima manifesteert als Batman. Nicholson doet het ook aardig als Joker en Kim Basinger is prettige eyecandy in het geheel.

Minder zijn toch de pogingen van the Joker om grappig te zijn. Momenten die veelal geforceerd overkomen, weliswaar humoristisch zijn, maar niet veel toevoegen op een enkel moment na. De scene waar de kunstgalerie op zijn kop wordt gezet is dan wel weer erg leuk. Eng wordt the Joker nooit zoals andere vertolkingen, daar is het optreden en scènes rond hem te slapstick-achtig voor.

Desondanks is Batman een prima en sfeervolle film die zeker de tand destijds prima heeft doorstaan en goed vermaak biedt.

2,5
Moeilijk om een film van 30 jaar oud correct te beoordelen. Zeker als we sindsdien op het gebied van comic book films en special effects allerminst stil gezeten hebben. Maar goed, hier gaat ie:

1. Kim Basinger of Vicki Vale zo u wilt, heeft in deze film een superpower die Batmans kracht ruimschoots overschrijdt. De lieve dame kan namelijk in elke scène prat gaan op een nieuwe haarstijl. Afwisselend krullend haar of plat gestyled, maar geen enkele moeite qua continuity.

2. het geluid van de geweerschoten is eenvoudigweg hilarisch. Minstens een halve ster voor elke shooting scene, ik lag telkens in een deuk

3. Have you ever danced with the devil in the pale moonlight - goede zin, iets wat elke film wel kan gebruiken om de eeuwigheid te trotseren. Alleen jammer dat Joker het enkel tegen Bruce zegt, éénmaal in volwassen - en éénmaal in kind versie zegt. Hij knalt er tussendoor nog een aantal in stilte neer en daardoor: Frankly my dear, I don't give a damn...

4. Ik geloof het liefdesverhaal tussen Vicki en Bruce heel eenvoudig niet. Dit probleem heeft elke Batman film wel... Lang leve The Dark Knight waar men het ontstaan van gewoon weglaat en neerzet als Bruce is verliefd. punt.

5. Heel matige acteerprestatie van Keaton, met als dieptepunt de appartementscène waar hij de vaas aan diggelen slaat. Gelukkig is er dat nog, want voor het overige slaat het nergens op. Maar als we over acteerprestaties praten, doet good ol' Jack Nicholson de balans weer positief overhellen.

Dus ja wat doe je ermee? Nipt voldoende dan maar.

FilmFan897
Deze film is top, verhaal is goed, personages zijn heel goed vertolkt.
Dit is een mindere film in visueel opzicht maar voor een klassieker als deze voegt het meer toe aan de stijl.
Het rare aan de film is dat de plaatsen waar gefilmd worden, dat de straten precies op doodlopende steegjes lijken.
Het is niet zo als in The Dark Knight trilogy waar het echt lijkt op een stad die kleurrijker is, nee dat niet.
Misschien zullen de meeste mensen dit niet zo'n mooie film vinden qua kleur omdat Tim Burton dit meer wou als een donker Gotham die gevaarlijk overkwam.
Michael Keaton en Jack Nicholson hebben hun best gedaan in de rollen van Batman/Bruce Wayne en de Joker!
Deze film is leuk om van te genieten keer op keer en dat zal die ook altijd blijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:08 uur

geplaatst: vandaag om 00:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.