Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 88 minuten / 93 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark Neveldine en Brian Taylor
Met onder meer: Jason Statham, Amy Smart en Efren Ramirez
Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans
Releasedatum: 6 september 2007
Bekijk via CANAL+
Plot Crank
"There are a thousand ways to raise your adrenaline. Today, Chev Chelios will need every single one."
Professioneel huurmoordenaar Chev Chelios ontdekt dat hij door zijn rivaal Verona is vergiftigd met 'The Beijing Cocktail', nadat deze merkte dat Chev zijn baas zou hebben vermoord. Dit gif zorgt ervoor dat Chev zal sterven als zijn hartslag begint te dalen. Om in leven te blijven moet hij zijn adrenaline de hoogte injagen. Chev gaat opzoek naar zijn aartsrivaal Verona maar moet ondertussen ook zijn liefje Eve beschermen. De klok tikt en gedreven door wraak en adrenaline onderneemt Chev een dolle tocht door Los Angeles.
Chev Chelios
Haitian Cabbie
Doctor
Alex
K. V.
Deze dan toch eens bekeken en hij viel eigenlijk ook beter mee dan gedacht. Een erg actievolle film die niet echt veel dode momenten heeft
De tijd vliegt dan ook voorbij.
Een minpuntje vond 'k toch wel dat ze bij die kaartjes Google Map gebruikten, dat vond 'k wel maar wat goedkoop overkomen, zeker voor toch in zo'n A of eventueel B-film.
Maar voor de rest een leuk filmpje.
qwertzu
Geweldige film, heb echt vreselijk gelachen!
Enorm over the top, maar daardoor ook enorm leuk!
Statham zet hier een super rol neer, het is net of je meegaat in de actie achtbaan waar hij zelf in terecht komt.
Echt een aanrader!
jordandejong
Wat een heerlijke actiefilm!
Jason Statham begint echt één van m'n favoriete acteurs te worden. Wat zet hij hier een geweldig personage neer zeg.
De hele film is geweldig over de top. Het kent vrijwel geen opbouw, en je zit dan ook meteen in de zware actie.
Leuke one-liners, bizare scenes, keiharde actie en geniale humor.
Wat een film
Benieuwd naar deel 2.
chucknorris
- 1908 stemmen
amusante film. Al vond ik hem vanaf het moment dat die dame haar intrede doet wel wat inzakken. Werd toen ook wat te veel slapstickachtig.
Al met al toch wel ruim voldoende 3 1/2*
Het viel me trouwens op dat er heel veel verwijzingen naar andere films inzaten (easy rider, midnight cowboy en the doors (jongetje wat in de auto voorbij komt als statham op de grond ligt)). Grapjes van de regisseur?
voomzap
Zelden een film gezien met Statham die ik kan waarderen. Ik vind de beste man toch vooral een soort karikatuur. Deze is echter een uitzondering op de regel. Deel 2 van Crank slaat overigens de plank totaal mis.
Dragonslayer
Snap niet wat iedereen hier zo leuk aan vind. Ik vond hier namelijk echt niks aan. Acteerwerk was bagger en zwak verhaal. En voor mij toch ook iets te veel niet serieuze scènes.
jumpstylemovie
1 van de grappigste en beste actiefilms allertijden. Classic
missl
Actie en geweld en humor, alle ingrediënten voor een goede no nonsense film. Wel een beetje jammer van de eind scene.
Dragonslayer
1 van de grappigste en beste actiefilms allertijden. Classic
Tjah, ik zie actie en comedy liever los van elkaar denk ik.
swenbos
Volgens mij hebben ze hem expres zo slecht gemaakt, tjah je moet er van houden.
N23
Een leuke film, die als een raptempo voorbij schiet.
Jason Statham zet zijn rol prima neer, al zit het niet heel ver verwijderd van zijn 'normale' rollen. En de rest van de cast was onderbouwend en speelde goed mee.
Het verhaal, najah 'verhaal', het onderliggende gegeven is voldoende en onderbouwend genoeg om in deze vlotte film te dienen. Met leuke verwijzingen naar andere films. (Ringtoon was van Star Wars toch?)
Hoewel ik het niet graag zeg, maar het is niet anders... Zet je gedachte op laag, en laat je meevoeren in een vlotte film vol met adrealine.
Aanrader.
morris_rednalooz
Eigenlijk een geniaal en origineel excuus om de actie altijd door te laten gaan in een film: als er geen actie meer is, sterft de hoofdpersoon
. Ben benieuwd of meer films zo werken
Eraser2
Vanochtend heb ik deze prent weer eens bekeken en gelijk maar even een halfje omhoog gedaan. Zoals morris_rednalooz al aangeeft is het erg vet dat de hoofdpersoon sterft als de actie ophoudt. Erg leuk gevonden. Verder is de visuele stijl van de film perfect aangepast op het plot. De film is zelf één grote adrenalinerush.
Tevens moet ik een compliment maken aan de makers wat betreft de humor, een aantal zeer leuke en subtiele grapjes zitten erin verwerkt.
Montorsi
Stond al een tijdje op de rol voor wanneer ik een kort en snel filmpje wilde.
En dat doet de film goed. Het werkt met een leuk concept, een hoofdrolspeler die eigenlijk enkel thuishoort in dit soort luide hoogwaardige troep, en een audiovisueel stijltje wat daar op aan sluit.
Het is eigenlijk een goed uitgewerkte B-film, met een paar erg matige acteurs en een vergezocht doch bijzonder leuk concept. In ieder geval was het een leuke kapstok voor adrenalinerijke pompende actiescenes.
Qua gefliptheid vond ik het zo hier en daar wat tegenvallen, en eigenlijk is de finale veel minder lawaaierig dan je had gehoopt. Op een gegeven moment heb je een film als deze ook wel gezien, goed ook om dit niet langer dan 1,5 uur te laten duren.
Maar uiteindelijk zeker leuk. Paar grappige momenten, en komische opmerkingen tussendoor, plus een heerlijk idioot concept en uitwerking maken het een erg leuk tussendoortje.
Chelsea94
hele aparte film en anders als anderen.
Heb om veel situaties moeten lachen en Jason is gewoon perfect vor deze rol.
flaphead
aan alle kanten Brits aandoende film, en niet alleen vanwege Statham; deze combinatie van snelheid, actie, absurde humor en strak montage- en filmwerk doen op een positieve manier denken aan Guy Ritchie.
toen het feitelijke plot duidelijk werd na het telefoontje met de dokter, kwam bij mij automatisch de vergelijk met Speed opzetten: in plaats van niet onder de 50kmh mogen rijden, omdat er anders een bom ontploft, moet nu het adrinalinepeil hoog worden gehouden om een hartstilstand te voorkomen. vanzelfsprekend heeft de film dan ook een flink tempo, en door slimme shots en montagewerk maakt het het plaatje extra aantrekkelijk. de film gaat hier en daar aardig over the top, maar het is duidelijk dat dit expres is gedaan. dat het zichzelf niet al te serieus neemt, is een pluspunt. de humor is heerlijk, zonder dat het komedie wordt.
dat de film hier en daar gaten vertoont, soms iets té absurdistisch is en de hoeveelheid geknal wat overdreven is, neem je op de koop toe. voor wie tegen een stootje kan qua actie, is dit een prima stukje vermaak.
JeroenE.
Best wel een fantanstische film. Heel erg over de top en heel erg druk gefilmt en dat past perfect bij de film. De effecten zijn heel erg nep, maar dat is ook zo bedoeld. Wanneer het iets serieuzer word ziet het het wel goed uit. Dus dat past heel goed bij de sfeer van de film. Net zoals de hoofdpersoon krijg jezelf ook een beetje last van je hart aan het einde haha, dus de film neemt je heel goed mee. Ja wat kun je hier nog meer over zeggen, oja die scene met Statham en Smart samen in een restaurant volgens mij die was echt geweldig goed, echt zo gigantisch grappig je ligt direct in een deuk. Absoluut 4 sterren waard hoor en nu deel twee maar een keer zien.
HALVE TAMME. (moderator series)
Flitsende actie film alles gaat in een rap tempo aan je voorbij.Zowel deel 1 als deel 2 zijn goed te doen.Dit soort films zijn echt aan mij besteed,de verveling sloeg dan ook geen seconde toe.Statham is echt geknipt voor deze hoofdrol
logtens
Sterke actiefilm met doorlopend actie momenten. Qua verhaallijn stelt het niet veel voor, maar in dit soort films ook niet nodig. Voor anderhalf uur vermaak, zeker aan te bevelen.
derk4all
Niet mijn soort film, hou erg van actie en science fiction ( dus kan best een beetje gek voor mij) maar dit is slecht. Geen verhaal, de dingen die gebeuren volgen elkaar op zonder logica en zeer onrealistisch. Aan de acteur ligt het niet en ook zeker niet aan zijn vriendin. Maar goed, idee is wel leuk en ieder zijn ding. Begrijp dat er publiek voor is maar de hoge score is voor mij wel een verrassing.
T-man
Precies waarom ik een fan ben van Jason Statham. Heerlijk 'over the top' qua actie en alles.
Illum Sphere
Het duo Mark Neveldine en Brian Taylor hebben wel originele ideeën, maar daar hebben ze niets aan als ze die ideeën niet weten om te vormen in degelijke films. Want eerlijk is eerlijk, het idee dat er iemand ingespoten werd met een gif die het adrenaline systeem weet te blokkeren en dat die persoon dan moet zien te overleven door manueel adrenaline te maken heeft wel potentie. Helaas werd het idee niet zo goed uit de doeken gehaald en zitten we nu met een hersenloze over the top film die wel vermakelijk is, maar dat dan ook maar eenmalig is. En meestal was de film maar vermakelijk door het incompetent wezen en van alles willen, maar niet kunnen realiseren.
Het duo houdt bijvoorbeeld van special effects wat je ook kunt zien in vooral een andere film van hen, Gamer genaamd. Maar toch zie je vaak dat ze de nodige kennis van het goed weten te implementeren in de film missen. Zoals bijvoorbeeld toen de auto van Chev ondersteboven op de roltrap belande of toen ze aan het vechten waren in de lucht en ze beide naar beneden vielen. Daar kon je zien dat er van goed implementeren weinig sprake was. Ook kon de camera niet altijd goed mee met de snelheid van de film en wist het vaak ook geen weet met alles wat er op het beeld werd getoond. Acteerwerk is sowieso altijd zoek bij dergelijke films, maar hier werd er toch een poging gedaan en zonder kritisch te zijn was het dan ook vaak redelijk.
En ondanks dat de film niet serieus genomen moet worden, was het nergens echt grappig. De enige keren dat er een glimlach op mijn gezicht kwam, was toen hij die epinephrine kreeg en als Road Runner letterlijk uit het ziekenhuis vlamde en toen hij zijn vriendin midden op een plein een beurt gaf. De gebreken vond ik trouwens ook grappig, maar dat was niet waarschijnlijk niet opzettelijk.
RuudC
Eindelijk weer eens een film die ongelooflijk dicht bij de ideale moderne actiefilm komt. Niet alleen heeft men met Jason Statham een van de betere actiehelden van dit moment, maar de vaart zit er goed in. Als kijker wordt je direct in het diepe gegooid. Er is geen aanloop, geen inleiding. Gewoon een gebeurtenis en gaan met die banaan!
Hoewel het verhaal bij actiefilms niet op de eerste plaats staan, is het succes van Crank voor een groot deel te verklaren door het gave (en originele) idee dat als fundament dient. Je vliegt door de film heen. Als Statham niemand in elkaar timmert, zoekt hij wel verrassende middelen om zijn hart flink kloppende te houden. Ik vond het fantastisch hoe hij zichzelf volspuit met allerlei rotzooi, pepsnoepjes wegwerkt en seks in het openbaar heeft. Met dat laatste ook een gave rol van Amy Smart. Prachtvrouw is het!
Het gaat er eigenlijk niet zozeer om hoe het afloopt, maar hoe Statham zichzelf op de been houdt. Het geheel is snel, maar stijlvol gefilmd. De humor pakt goed uit, maar de muziek is erg slap. Te hip naar mijn smaak. Neemt niet weg dat Crank een erg fijne ervaring is die met kop en schouders boven de gemiddelde actiereleases uitsteekt. Heerlijk over de top spektakel. Zo goed worden ze helaas maar weinig gemaakt.
david bohm
Zeer onderhoudende en geinige actiefilm met Jason Statham, en tegelijk de film die me het meest bevalt van deze acteur. Het verhaaltje is geniaal in zijn eenvoud en wordt mooi uitgewerkt met humor en vaart.
The Beast
Weer een top Jason Statham filmpje, heb genoten van de humor, er blijft vaart in de film, het verhaal blijft goed op gang en spannend, ook de manier waarop je eigelijk door Jason Statham zijn ogen kijkt op sommige momenten is heel gaaf gedaan, ook qua geluid, dat het allemaal vaag klinkt, een toppertje hoor, acteerwerk ook erg leuk gedaan, Jason Statham is sowiso een van de betere acteurs van de laatste tijd, hij steld zeer weinig teleur!
3.5
Zandadder
88 minuten goed!
Veronica heeft goede films uitgezonden vanavond.

Crank: High Voltage
2009

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Sin City
Actie / Misdaad, 2005

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006
vergiftigenhelikoptersluipmoordenaarhuurmoordenaaradrenaline vuistgevechtzwembadwraakschietpartijmotorfietsdrugscell phoneauto achtervolgingpharmacydefibrillationhospital gownemergency room post-credits scenesweatshop runaggressiveepinephrine desperateforceful