• 9.376.798 stemmen

Crank (2006)

Actie / Misdaad | 88 minuten / 93 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 88 minuten / 93 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Mark Neveldine en Brian Taylor

Met onder meer: Jason Statham, Amy Smart en Efren Ramirez

Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans

Releasedatum: 6 september 2007

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Crank

"There are a thousand ways to raise your adrenaline. Today, Chev Chelios will need every single one."

Professioneel huurmoordenaar Chev Chelios ontdekt dat hij door zijn rivaal Verona is vergiftigd met 'The Beijing Cocktail', nadat deze merkte dat Chev zijn baas zou hebben vermoord. Dit gif zorgt ervoor dat Chev zal sterven als zijn hartslag begint te dalen. Om in leven te blijven moet hij zijn adrenaline de hoogte injagen. Chev gaat opzoek naar zijn aartsrivaal Verona maar moet ondertussen ook zijn liefje Eve beschermen. De klok tikt en gedreven door wraak en adrenaline onderneemt Chev een dolle tocht door Los Angeles.

Jekiboso schreef:

Geniaal verhaal. Fantastisch.

Wat vond je er precies zo geniaal aan? Het verhaal was nog wel het minste punt van de film, mijns inziens. Simpel 'get to the badguy before it's too late' verhaaltje dat iedereen zo kan verzinnen. Het enige wat de film vermakelijk maakte was het experimentele. De effectjes (alhoewel niet altijd goed gelukt) en het hoge adrenaline gehalte van de film. Zonder die twee elementen, en met alleen het (volgens jou) zo fantastische verhaal had de film op een 0,5* van mij kunnen rekenen.

avatar van Tayama

Tayama

kos schreef:
Vooral dat stukje dat ze uit de helicopter vallen wat was de bedoeling daarvan? Een matige poging tot grap of zo?

Ik snap niet waarom je zo negatief klinkt over het einde, terwijl je zo te spreken bent over de rest van de film. Geen probleem uiteraard.

Echter vond ik het einde geweldig. Het zag er danwel niet helemaal gelikt uit, eigenlijk erg nep - het vallen zag er totaal onovertuigend uit, net als het acteren in die betreffende helicopter-val scene. - echter deed mij iets vermoeden dat er sowieso niet veel aandacht aan was besteed, en gewoon deed wat het moest doen; een heerlijk lomp einde brengen, eindigen met een letterlijke knal, dood als een dubbeltje - niet meer naar omkijken, klaar: credits.

Zo heb ik het graag in deze films.

Ik bedoelde ook meer hoe het er uit zag. en dat ze allerlei handelingen gewoon kunnen uitvoeren als ze uit de lucht vallen uiteraard

avatar van Sutherland

Sutherland

Geweldige lekkere actie film! Heerlijk! Subtiele humor ertussen door, en de film houdt je lekker wakker! Super!

4 *

Gehenna

Van Jason Statham weten we dat hij na The Transporter 2, zijn films en zichzelf totaal niet serieus neemt.

Dus maakte hij Crank, een film die zelfs Transporter 2 voorbijstreeft qua gekkigheid. Op een Tony Scott achtige stijl gefilmd is het een zeer vermakelijk tussendoortje dat propvol actie zit en geen seconde verveeld. 4*

Gehenna schreef:

...Op een Tony Scott achtige stijl gefilmd...

Ik snap enigszins de vergelijkingd ie je hier maakt (misschien de filters/handheld), maar kan me er toch niet echt in vinden. Scott heeft, ondanks de snelle camerabewegingen en vele filters een veel rustigere filmstijl. De filters zijn korrelig en over het algemeen pastelkleurig. Bij Crank is dit niet het geval, de filters die bij Crank zijn gebruikt werken met felle kleuren en cutouts. Verder is wordt er totaal niet rustig gefilmd, in tegendeel, je hebt voortdurend het gevoel met je eigen handheld camera naast Statham te rennen en hem maar net bij te houden. De film is zelfs met opzet zo gemaakt dat het lijkt alsof het een amateuristisch home-video filmpje is. Tuurlijk, dit heeft ook weer iets, maar het is naar mijn mening onvergelijkbaar met Scott's stijl. Zo zie je ook vaak met extreme close-ups in Crank, iets dat je -naar mijn weten- niet zo vaak (tenminste niet zo vaak als in Crank) tegenkomt.

Gehenna

Man on Fire, Domino...volgens mij ben je in de war met die iets rustigere broer van Tony

Gehenna schreef:

Nee, ik ben juist bang dat jij mij niet begrijpt. Ja, ik heb het over de Scott die Man on Fire en Domino heeft gemaakt, en die staan bij mij hoog in m'n lijstjes (MoF 4,5 D 4,0). Jij vergelijkt de filmstijl die in die films wordt gebruikt met de stijl die in Crank wordt gebruikt en ik ben het daar om de redenen die je hierboven zag niet mee eens.

Nogmaals, ik snap enigszins waarom je de vergelijking maakt, Scott's camerawerk vind jij snel, en dat van Crank ook, en ze gebruiken beiden filters. Maar ik verduidelijkte hierboven waarom er toch flink wat verschillen tussen de twee stijlen zijn.

Gehenna

Vreemd, het lijkt er idd. op dat je Ridley niet bedoelde, toch verwacht ik zo'n omschrijving die je gaf eerder bij Ridley dan bij Tony.

Als ik zeg, en ik citeer; "Op een Tony Scott achtige stijl gefilmd" was het de bedoeling om daarmee aan te geven dat het ietwat gelijkenissen vertoond met Tony's stijl van filmen. Druk, hectisch, extreem korte shots e.d. Ik had net zo goed de naam Tobe Hooper of zelfs MTV clip stijl kunnen gebruiken, het komt praktisch op hetzelfde neer namelijk. Alleen wordt MTV clip stijl vaak op een denigrerende manier gebruikt (helaas) en is Tobe Hooper’s werk niet ruimschoots bekend (Dance of the Dead.. iemand?) dus vandaar de naam Tony Scott die ik ermee associeerde. Vrijwel iedereen kent zijn werk en weet dat hij een aparte stijl van filmen heeft.

Dat je enigszins begrijpt wat ik bedoel is de enige implicatie dat hetgeen wat ik ermee wilde bereiken ook aangekomen is. “Achtige” wil niet zeggen dat het een 1:1 kopie is van zijn werk, dat is het niet, maar de gelijkenissen zijn er wel degelijk.

• 2092 stemmen

Oké, dan hebben we elkaar dus wel begrepen maar waren we alleen een beetje langs elkaar heen aan het praten. Ik wilde namelijk ook alleen maar aangeven dat er (inderdaad) wel overeenkomsten zijn, maar ook veel verschillen.

Nou ja, dat is weer duidelijk

avatar van tevelenco

tevelenco

Flitsende ,snelle , hippe aktiefilm voorzien van al even heftige soudtrack.

Maar om nou te zeggen boeiend...........

Eerlijk gezegd vond ik er niks aan.

Zonde van mijn tijd.

avatar van 5128

Wat een film! Blijft de hele tijd super spannend, de adrenaline giert niet alleen bij Chev maar ook bij de kijker voortdurend door het lijf.
Het enige jammere vond ik het einde, de val uit de heli. Dat was nogal onrealistisch en heel abrupt. Daar hadden ze naar mijn mening wel wat meer werk van mogen maken.

dikke 4*

avatar van ajvb

ajvb

Moet deze film gewoon kijken met je verstand op nul......dan is dit een supervette film van minuut 1 tot het einde!!! 4,5 *

avatar van eduard

eduard

18 minuten gekeken en afgezet. Dit is een flutfilm iets voor kids van 12 jaar. Dat was ook de acteur van Transporter die ik wel goed vond maar deel 2 ook al een shitfilm was.

avatar van Dridge

Dridge

behoorlijk slechte film eigenlijk , maar wel lachen af en toe.

avatar van Phoenix

Phoenix

Onzin. Een gegeven, geniaal in zijn eenvoud, dat uitermate creatief wordt uitgebuit door scenario, beeld en geluid. Stathan is geknipt voor de rol. Amy Smmmmmart heerlijk als altijd. Vergeleken bij bijvoorbeeld Domino doen de filtertjes een beetje flets aan, maar over het algemeen een geweldige progressieve film die bol staat van de verwijzingen naar zichzelf en het filmgenre an sich en tegelijkertijd uiterst onderhoudende en stoer in beeld gebrachte actie voorschotelt.

Eenvoud tot in de perfectie uitgevoerd. 4,5*

avatar van danuz

danuz

Geweldige nonsens actiefilm met Statham die perfect zijn rol speelt. Eerder zag ik zijn acteerwerk en dan vooral zijn geweldige uitstraling in The Transporter en Revolver.

Nu moet ik zeggen dat Crank qua beeldbewerking, camerawerk en geluid zeer amateuristisch overkomt, maar dat doet niks af aan het entertainment van de film.

Ik zag volop amusement en geëxperimenteer met kleurfilters, verschillende camerastandpunten, handheld stukken. Niet alles komt evengoed uit de verf, veel bewerkte shots zijn puur gemaakt door het opkrikken van het contrast. Maar laten we wel wezen, de film straalt lol uit. Het visuele experiment kan misschien wel tot een serieuze poging tot ‘nieuwe cinema’ gerekend worden.

Niet (te) serieus te nemen actie, met te stoere mensen, een leuke rol van Smart en een aardig verhaal dat in zijn eenvoud een perfecte kapstok voor een adrenalinerush vormt.

avatar van Marvin

Marvin

5* SUPERRRR

avatar van Flashbot

Flashbot

Marvin schreef:

5* SUPERRRR

Echte een duidelijke film omschrijving

avatar van Erick E.

Erick E.

Ik heb deze film vannacht tot 03.00uur gekeken en is inderdaad een erg goede film om van wakker te blijven.

Jason zet wederom een geweldige rol neer. 4*

avatar van juztin

juztin

echt een geweldige film met erg veel actie en je krijgt zeker je adrenaline kick

avatar van dirkmoras

dirkmoras

Lekkere film, goede acteur en heel orgineel bedacht, geen seconde aandacht verlies gehad.

avatar van grid8400

grid8400

grappige film, heerlijk rush gevoel, met kickuh music track. dikke 3,5*

avatar van chicow

chicow

Leuke actievolle, maar ook grappige film! De film heeft mij van het begin tot het eind beziggehouden, maar vind het einde van de film wat minder.

Desondanks een superfilm, waar je denk ik van moet houden. Als je hem gaat kijken zet je gedachten lekker on nul !! en geniet van deze actie/(droge) humor film

****sterren van mij dus een 8!

avatar van pebbles02

pebbles02

gisteren deze film gekeken moet zeggen begon aardig maar toen zn vriendin ging meespelen heb ik m afgezet waardeloos

avatar van Jordy

Jordy

Eindelijk eens een leuke film in die irritant-drukke-montage hype. Vol erg leuke beeldgrapjes (die subs in spiegelbeeld) en te bizarre momenten (die auto op de roltrap ).

Erg vermakelijk dus 3,5 *

avatar van IcU

IcU

Leuke actie film waarin veel wordt geexperimenteerd, en de humor nogal gewaagd is. De montage is verfrissend, maar hyper, en de actie is verzorgd. Statham zet een goed personage neer, die wel te veel lijkt op de personages die hij eerder gespeeld heeft, zoals o.a in The Transporter. Er zitten leuke grappen in, en gewaagde situaties die allemaal goed uit de verf komen door een goede regie. Hoewel het soms iets té druk is, en het soms allemaal net iets té snel gaat, is het toch zeker een aanrader. Ik heb mij in ieder geval zeer vermaakt. 4*

avatar van fotzenbikkel

fotzenbikkel

Wat een gezwets van al die azijnpissers eerder in dit forum!….

Dit is werkelijk een geweldige actiefilm met ook nog eens een flinke dosis humor! Natuurlijk moet je je verstand een beetje op nul zetten (wie kijkt er nou een actiefilm om de diepgang en het geweldig inhoudelijke verhaal? Ga dan een documentaire kijken op Discovery Channel als je dat perse wilt zien)

Geloof het of niet, het verhaal en de uitwerking ervan in deze film is zowaar behoorlijk origineel en maakt dit erg goede recept absoluut niet 13 in een dozijn.

Deze film is non-stop actie, op originele wijze gefilmd, met een vette knipoog naar de realiteit. Voor mij een van de meest vermakelijke actiefilms van de laatste jaren en daarom een hele dikke 5 ***** sterren!

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Leuke actie film.. Kijkt lekker weg en blijft voortdurend spannend.. Er zit ook genoeg humor in.. dat Al- Qaida grap was wel leuk Het is natuurlijk geen topper maar wel een aanrader.. 3,5*

avatar van fotzenbikkel

fotzenbikkel

eduard schreef:

Wauw! Was ‘de’ acteur (waarschijnlijk bedoel je Jason Statham) 12 jaar toen deze in de film “Transporter” speelde? Dat zou je niet zeggen, hij zag er veel ouder uit. Daarnaast erg knap dat je al weet dat Crank 2 ook een ‘shitfilm’ wordt, terwijl deze nog helemaal niet bestaat.

Erg nuttige informatie, die ik toch al niet erg serieus neem van een ratiofreak die nog weet dat hij een film exact na 18 minuten heeft afgezet.