• 9.371.106 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Giuseppe Baldini

Narrator (stemrol)

Bishop of Grasse

Mayor of Grasse

Madame Gaillard

avatar van chevy93

chevy93

Ik had hier nog geen recensie over geschreven, zie ik nu.

Perfume heeft al mijn verwachtingen overtroffen. De film is op alle vlakken grandioos. Het is spannend, bevat precies genoeg drama en is bovendien prachtig om na te kijken. Een schitterend decor. Een verhaal die eigenlijk helemaal niet zo spannend oogt en ik van tevoren zeker niet als een superfilm zou beschrijven, maar Tykwer doet iets. Ik weet niet wat, maar hij doet iets waardoor de film 2,5 uur een genot is om naar te kijken. Is het de prachtige muziek? Is het de perfecte timing? Of wellicht het perfecte acteerwerk van Ben Whishaw? Ik denk een combinatie van vele factoren.

Kortom: Een prachtig gestilleerde film. Een authentiek totaalplaatje, zoals ik ze zelden ben tegengekomen.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Zinema schreef: Goed.

Zowel op school als hier op Moviemeter kun je toch geen 3 sterren geven als je de film als goed bestempeld? Ik zeg dit omdat een 3 sterren rating deze prachtfilm niet echt eer aandoet ...

avatar van Zinema

Wel beste Erik, als een 3 het rapportcijfer 6.0 - 6.9 is (3,5 ster begint immers bij een 7.0) dan vind ik dat zeker wel goed. Je kunt hier anders ook eens even gluren: De Site >> Gebruikers >> Hoeveel zijn jouw sterren waard?

W.b.t. deze rating, meningen verschillen nu eenmaal.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Net even de link bekeken die je presenteert, hier staat het inderdaad duidelijk:

3* = 6.0 - 6.9 = Goed.

3,5* = 7.0 - 7,9 = Zeer goed.

Is simpel toch?

4* = 8.0 - 8.9 = Geweldig

4,5*= 9.0 - 9.9 = Meesterwerk

Vanuit deze optiek/richtlijnen heb je gelijk.

avatar van Zinema

Gelukkig maar.

avatar van vdhjeroen

vdhjeroen

Een teleurstellende film als je het boek gelezen hebt...

avatar van flipflop

flipflop

Wat een prachtige filmposter!

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Erg sterke film, maar het einde begrijp ik niet

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

MyOwnStyle schreef:
Erg sterke film, maar het einde begrijp ik niet

Jean-Baptiste heeft het onweerstaanbare parfum gecreëerd, waardoor iedereen als een blok voor hem valt. Bij zijn executie gebruikt hij dit om te ontsnappen: er komt zo'n grote hoeveelheid van het parfum vrij, dat de hoofden van de toeschouwers op hol slaan en ze allemaal massaal de liefde beginnen te bedrijven. Van die verwarring maakt Jean-Baptiste gebruik om te vluchten, en hij keert terug naar zijn geboorteplaats, de vismarkt van Parijs, waar hij de rest van het flesje parfum gebruikt. Hij overgiet zichzelf met een enorme hoeveelheid van het goedje. Aangezien daar nog veel meer geur bij vrijkomt dan bij zijn executie, is de reactie van de mensen nog veel intenser. Ze bestormen hem en willen hem allemaal hebben. Zo blijft er van Jean-Baptiste niets meer over. Het flesje parfum blijft verweesd achter op het plein, met nog slechts drie druppels in, wachtend tot iemand het zal meenemen.

Snap je het nu?

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Ok, ik begrijp het al veel meer. Danku voor de uitleg

Heb er trouwens een 4 van gemaakt, 3.5 vond ik nog wat te laag als score

avatar van Picker

Picker

Vreemde film maar wel boeiend, visueel erg mooi!

avatar van Film-Master

Film-Master

Super film echt heel sterk en spannend.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een film die anderhalf uur weet te boeien en dan als een kaartenhuisje in elkaar stort. Het laatste halfuur - met als absoluut dieptepunt een orgiesekwens op de plaats waar de moordenaar zou moeten terechtgesteld worden - vond ik erg geforceerd en kelderde voor mij de film. Jammer.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Mac Hammer Fan schreef:

Ja, dat einde schijnt men dus helemaal geweldig te vinden hier. Intellectueel en artistiek verantwoord 'enzo'.. In feite leidt die hele gebeurtenis je af van het gebrek aan creativiteit van de makers. Die ene scène verkracht de film nog gruwelijker dan dat Jean-Baptiste die vrouwen vermoord. Fantasie mag, maar laat wel je geloofwaardigheid intact.
Nee, ben niet conservatief, gewoon kritisch

Topper!

avatar van joyce.bb

joyce.bb

@vdhjeroen: een teleurstellende film als je t boek gelezen hebt,dat ben ik 100 prcnt met je eens.

maar weet je ook dat onder andere mel ginbson (en nu is dat een amerikaan,en wat begrijpt hij nou van t europa in de 18e eeuw?) heeft bedankt voor de regie van deze film?

hij vond t "te moeilijk"

Tom Tykwer heeft wel de uitdaging om zn moeilijk boek te verfilmen,op zich genomen. En dat heeft ie best goed gedaan.

avatar van joyce.bb

joyce.bb

wat in de film amper naar voren komt is t feit dat hij zichzelf niet ruikt/geen geur heeft,en dat hij daarom op zoek gaat naar t ultieme aroma dat hem geur moet gaan geven zodat hij zichzelf ruikt.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Tja... je moet er een beetje van houden denk ik. Net als 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain' is dit een soort sprookje die je moet volgen. Het is een éénrichtingsweg en door de voice-over kun je geen kant op. Ik wordt liever verrast en het mag allemaal wel wat ruwer zijn.

Alles is heel erg netjes in beeld gebracht. Er zitten genoeg mooie plaatjes bij, maar de montage heeft er eigenlijk voor gezorgd dat je daar niet veel van overhoud. Want we switchen nu steeds van verschillende shots: van voren, van achteren, close-up... etc. Dat vind ik overbodig en zonde, er had wat meer rust in mogen zitten zodat je meer kan genieten van de boeiende settings.

De muziek ligt er ook nogal bovenop en is een beetje overdreven soms.

Het is ook een beetje typisch dat ze van Jean-Baptiste zo'n geheimzinnige figuur hebben gemaakt want eigenlijk heeft hij gewoon een goeie neus, en that's it...

Sowiezo had hij steeds dezelfde gezichtsuitdrukking en dat is een beetje jammer.

En wat een verschrikkelijke vent is die Alan Rickman, ik kan 'm echt niet uitstaan.

Niet echt mijn type film, maar het is redelijk origineel en het einde was indrukwekkend.

joyce.bb schreef:

ok dat wist ik niet. heb het boek dan ook niet gelezen. wel interessant gegeven. waarom dat dan weggelaten is?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Prachtige film, boeiend van het begin tot het einde. Hoewel ik het boek niet heb gelezen kan ik me voorstellen en zo is het in de film gewoon, dat het feit dat hij zelf geen geur heeft wel heel even aan de orde komt, maar verder geen rol speelt. Toch vrij essentieel zou je zeggen. Neemt niet weg dat het een film is met buitengewone fraaie opnames, heel filmisch, zo filmisch dat je de film haast kan ruiken.

the big lebowski

Een zwarte, komische blik op de mensheid. Op religie!
Een seriemoordenaar die symbool staat voor Jezus met alle bijbehorende facetten; hoe briljant
Kwaad en Goed wisselt zo vaak van rol, dat uiteindelijk niet meer duidelijk is wat nu goed en kwaad is.
De bespotting van de mensheid en hun omgang met geloof wordt werkelijk zo krachtig verhaald; dit is nu weer eens zwarte humor van de bovenste plank.

Fantastische verhaal van Patrick Süskind!

De film zelf doet daardoor ook fantastisch aan.
Het geheel is geplaatst in een stilistische setting met bijbehorende sprookjes-decors en over-the-top Britse voice-over.

Briljant.

laundromat

@the big lebowski. Geen 5* dus Ik zie dat je helemaal geen 1 film 5* geeft. Bewust of is er (nog) geen perfecte film?

laundromat schreef:

Inderdaad. Ik heb nog nooit een perfecte film gezien.

Best jammer... nog aanraders?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Mijn hele top 10 staan vol met "perfecte" films. Het is natuurlijk allemaal een beetje onzin, een top 10 zelfs al. Je kan haast niet zeggen dat de ene film beter is dan de andere. Ze zijn vaak totaal anders. Maar het zijn voor mij wel memorabele films en met een top tien kun je ook nog wat aandacht vestigen. Een 5 geef ik als ik onderste boven ben van een film. Het blijft voor mij emotie. Van deze film zag ik best de kwaliteit, maar het was ook allemaal wel enigszins geforceerd, geen film die me in zijn geheel in alle facetten wist te raken.

the big lebowski

Zulke discussies horen in het forum-gedeelte van deze website. Niet hier bij de films.

Ik zie je uitnodiging wel tegemoet...

avatar van lotteke_ik

lotteke_ik

Echt een hele mooie bijzondere film, maar dat einde?..

avatar van AGE-411

AGE-411

lotteke_ik schreef:

Echt een hele mooie bijzondere film, maar dat einde?..

... Is het enige wat punten waard is.

avatar van Jesse93

Jesse93

Ik vind het eind juist heel mooi, wat had jij voor eind gewild dan? Dit was toch waar het hele verhaal om draaide?

avatar van rep_robert

Bijzondere film, maar het heeft geen gigantische indruk achter gelaten. Dat komt met name door het sprookjesachtige point of view die de film heeft door de voice-over. Hierdoor kan de film niet echt heel spannend worden en zijn dit wel de elementen die de film naar een hoger niveau konden doen ontstijgen.
Qua drama en acteerwerk valt de film prima te pruimen, de film volgt een pad die niet veel andere films hebben gevolgd en je zou haast sympathie voor de moordenaar krijgen.
Toch jammer dat de film uiteindelijk zo'n vreemd einde heeft met een massale orgie op dat plein, dat ging me een beetje te ver en het voelde alsof de regisseur verzoop in de eigen pretenties. Ik weet niet in hoeverre de lijnen van het boek zijn gevolgd, maar het voelde wat ongepast aan allemaal.
De slotscene daarintegen was wel weer meer dan prima.

Uiteindelijk gewoon een prima film, maar het kon wat mij betreft spannender. Het sprookjes gehalte had wat minder gemogen.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Nogmaals: de orgiescène komt rechtstreeks uit het boek. Tykwer verzuipt dus bij lange niet in zijn eigen pretenties, hij verfilmt gewoon het meesterwerk van Süskind.