• 9.370.970 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Giuseppe Baldini

Narrator (stemrol)

Bishop of Grasse

Mayor of Grasse

Madame Gaillard

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Whishaw is erg goed als psychopatische freak [want dat is 'ie] en tot aan het vertrek naar Grasse vond ik de film erg goed, ook Hoffman wist de toon goed te treffen.
De sfeer van Parijs in de 18e eeuw en het harde leven aldaar vond ik overtuigend en erg mooi gedaan.
De muziek irriteerde en leidde af en ook de [waarschijnlijk Amerikaanse] concessie om nergens écht naakt te tonen vond ik een beetje hypocriet.
Zelfs op het plein lag iedereen keurig met één been opgetrokken want o wee we zouden toch eens wat kunnen zien.
Wat het einde betreft: het is dat ik hier net lees dat Whishaw werd opgegeten; ik vond het einde erg vaag, maar als hij inderdaad werd opgegeten vind ik dat wel weer een passend eind.
Resumerend: mooie vormgeving, goede acteurs/actrices, maar toch zeker geen meesterwerk. De film duurt ook wel wat erg lang; wat korter [vooral in de 2e helft kan men wel wat snijden] zou de film goed doen.
Wel een voldoende, dus ***

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Das Parfum heb ik ooit moeten lezen voor Duits, maar omdat ik alleen een samenvatting had geleerd kon ik me er nu niets meer van herinneren, gelukkig

Het verhaalconcept en de setting zijn mooi, een smerige omgeving die toch 'schoon' overkomt. Maar na een uur heb ik daar eigenlijk wel genoeg van gezien, de geliktheid wordt een beetje eentonig.

Het begint dan ook een langdradig te worden. Daar heb ik lang niet altijd moeite mee, maar hier ging het me tegenstaan. Gelukkig vind ik het (gedroomde..?) einde op het plein fantastisch, totaal niet verwacht. Mooie muziek en taferelen, een goeie climax die van mij eerder had mogen komen.

De toon van de voice over vind ik trouwens niet echt op z'n plaats. Ik snap dat Das Parfum sprookjesachtig is, maar de stem lijkt me meer gepast voor een vrolijke kinderfilm of voor "Wat doet Dikkie Dik nou toch weer?".
Toch een aardige film die jammergenoeg teveel inkakt.

avatar van s0njaa

s0njaa

Oke, let's start..

Hoge verwachting na allerlei aanmoedigingen uit omgeving om de film te gaan kijken.. Vooruit.. ik had een avondje de tijd..

Ten eerste heb ik een hekel aan reclame.. maar goed.. daar kan die film ook niets aan doen .. maar zo blijf je niet bepaald in de sfeer/het verhaal..

De geboorte van JB G was nogal ongeloofwaardig. Daarna begint de film leuk.. Dit duurt zo ongeveer tot het vertek van JB G naar Grasse.. Halverwege een aantal in-slaap-van-momenten.. En daarnaast totaal niet realistisch. Terwijl de rest van de mensen dat WEL is..

Ik moet zeggen dat ik de film muziek wel heerlijk vond..

Het einde was helemaal te gek voor woorden.,

avatar van RaouL#1

RaouL#1

Gister voor 2e keer de film gezien. Hij werd er niet beter op. Begin was leuk oftewel zijn jeugd, en het einde, heerlijk die orgie.

Maar alles ertussen in kon me niet echt boeien om de een of andere reden.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Ik heb echt op deze film moeten broeden en zelfs twee keer gekeken om tot een oordeel te kunnen komen. Prachtige, wrange, smerige sprookjesachtige film. Tja.......... In tegenstelling tot sOnjaa kon de muziek mij niet bekoren. Soms dreinend en vaak irritant. Levert een eindoordeel op van 3,5 punten.

avatar van Figo

Figo

Perfume: story of a murderer is een schoolvoorbeeld van een crossover film. In een gelikte montagestijl gegoten voor de mainstreamers en met een klassiek en intellectueel thema om de high brows onder ons te plezieren. Helaas ligt de nadruk teveel op het gelikte en werd ik - zoals zo vaak - knettergek van de Fransen die Engels spreken (wederom met een Brits accent natuurlijk, want het ligt in Europa, zucht...). Toch enkele hoogtepunten zoals bijvoorbeeld de gore vismarkt, daar zou ik niet dood gevonden willen worden! Al met al heeft deze film een positieve indruk achtergelaten.

avatar van Layla!

Layla!

Voor de tweede keer gezien, deze keer op de buis..

Ik blijf erbij.. Vind het een vergezocht verhaal, het einde waar ie terecht staat en het een grote orgie word vind ik absoluut nergens over gaan..

Nee niet mijn ding denk ik..

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Twijfel was groot, 2 sterren, 3 sterren? Uiteindelijk maar de middenweg gekozen. Aan de ene kant vind ik het een machtig verhaal, en word de film mooi vormgegeven qua stijl. Aan de andere kant is het soms ook echt over the top (het einde... ow my god!!!.

Een film die me niet geheel kon overtuigen maar toch ook wel interessant bleef.

avatar van MrLee

MrLee

Links laten liggen, toch gekeken laatst op TV, wow, top hoor! Ik hou hier wel van. Mooi werk!

avatar van ruudhesselink

ruudhesselink

De film heeft een erg goede sfeer en je kan je helemaal inleven in het verhaal. De hoofdpersoon is goed neergezet (lekker creepy) maar dan komt het belachelijke eind; ipv dat hij gewoon ter dood veroordeeld word laat hij zijn zelfgemaakte parfum vrij en word het een grote orgie. Het shot daarop word hij door een stelletje kannibalen verscheurd.. Het eind was nogal een afknapper.

avatar van laundromat

laundromat

Wat een wisselende reacties en stemmen. Ik vond het eind 1 van de geniaalste eindes ooit.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik vond het eind inderdaad goed uitbeelden dat hij zijn doel had bereikt en wat daarvan de consequenties zijn.

Hij had namelijk de legende van het parfum van de farao bewaarheid en op zijn eigen wijze vertolkt. Hij had het onbekende (mystieke) 13e ingredient ontdekt en toegepast en maakte kennis met de macht die daarbij kwam.
Na deze daad wist hij wat de inhoud was en wist hij dat hij klaar was en hoe zijn eigen "weggaan" te bewerkstelligen.

avatar van kayltje

kayltje

Vond het een hele vage film. Heb een groot deel gekeken, maar raakte dermate afgeleid dat ik het maar af heb gezet.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

laundromat schreef:

Zoniet het geniaalste. Al weten veel te weinig mensen dat te vatten.

avatar van doodah

doodah

Waarom moet men toch altijd zoiets schrijven?

Jij vind dit einde goed, dus schrijf je dat iedereen die het niet goed vind, het niet weet te vatten....

Kan het misschien ook niet zijn dat de anderen dit gewoon slecht vinden, aangezien (voor de zoveelste maal) smaken verschillen?

Het is toch niet omdat jij het goed vind, dat iedereen het ook goed moet vinden en dat ze anders stom zijn of het, zoals jij zegt, niet kunnen vatten.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zat een tijdje geleden met een groepje Duitsers rond de tafel die vonden dat Tom Tykwer met Perfume: The Story of a Murderer een totaal verkeerde kant op sloeg in zijn carriere. Of dit met de heiligheid van het originele boek in de Duitse literatuur te maken heeft of zijn geslaagde eerdere stukjes 'arthouse' blijft me een raadsel. Vond deze film uitstekend en ik was erg gecharmeerd van de camerabewegingen en de contrastrijke artdirection die de geur beleving bijzonder sterk tot leven weten te brengen. Prima gespeeld en een degelijke film.

avatar van maerk

maerk

Meesterwerk.

Ik ben niet helemaal tevreden met mijn top 10. De eerste 7 titels zijn fantastisch, maar de andere vind ik een stuk minder indrukwekkend. Daarom ben ik de laatste tijd op zoek naar nieuwe films voor mijn top 10, en dat is niet zo gemakkelijk. Ik werd vooral teleurgesteld door een hoop films waar veel meer in had gezeten naar mijn mening. Er zaten nog steeds wel erg goede films tussen, maar geen top 10 waardige. Ach, zo'n zoektocht is toch ook onmogelijk. Om even over die teleurstellingen heen te komen ben ik maar eens wat films gaan herzien, die ik een hoge score had gegeven. Zo kwam Perfume dus ook aan de beurt. Ik dacht van tevoren nog dat er misschien wel een halfje bij zou kunnen, maar er bleek veel meer in de film te zittend dan ik dacht. Leuk hoe een verrassing in zo'n klein hoekje kan zitten.

Vanaf minuut 1 werd ik opgeslokt in de bijzondere wereld van Perfume. Er hangt een geweldige sfeer rond de film. Het camerawerk, de decors, de make-up en de prachtige kleuren zorgen voor een zeer overtuigende wereld.
Er is zoveel te vertellen over de film, dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Laat ik anders maar bij het mooiste beginnen.

Het camerawerk. Geweldig, prachtig, wonderschoon, fan-fucking-tastisch, werkelijk perfect. Frank Griebe brengt alles in de film zo mooi in beeld, dat de kijker een soor Grenouille wordt. Je kunt de geuren van de bloemen, kruiden en vrouwen, maar ook de smerige steden, bijna ruiken. Bijna al de geurende spullen worden in close-up getoond, licht inzoomend, de geur komt gewoon je huiskamer in zweven. De kleuren zijn ook oogverblindend mooi. Soms heel fel, maar ook heel donker, dit zorgt voor een naargeestig gevoel. Daarnaast wil ik ook nog een compliment geven voor de prachtige belichting
Het camerawerk had niet zo effectief kunnen zijn, zonder die prachtige decors. Een stad als Grasse ziet er prachtig uit in die goudgele gloed en doet je vermoeden dat je in een droom bent beland. Maar Parijs is daarentegen een ware nachtmerrie, vooral die vismarkt was erg smerig. Prachtig gedaan, het zag er echt heel erg goed uit, ik moest er bijna van kotsen.
Naast de visuele pracht is ook het acteerwerk helemaal in orde. Ben Wishaw laat een diepe indruk achter als de eigenaardige Jean-Baptiste Grenouille. Een bijzonder personage waar ik nog medelijden mee had, zelfs na al die vreselijke dingen die hij had gedaan. Hij was het geboren kwaad, zonder dat hij daar erger in had. Hij bedoelde het vaak ook niet zo, maar overal waar hij kwam zaaide hij dood en verderf. Zijn eigen moeder, de bazin van het weeshuis, de looier, Baldini, de baas van de bloesemboerderij, iedereen stierf. Dustin Hoffman speelde de komische noot en die beviel me prima. De rest van de cast is ook erg goed, en mooi... die roodharige dames waren prachtig.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het geniale verhaal. John Hurt vertelt ons dit prachtige sprookje middels een geweldige voice-over. Hartverscheurend is het einde. Hij heeft eindelijk zijn ultieme parfum, maar hij is niet gelukkig. Want hij beseft, dat hij het mooiste in de hele wereld gedood heeft. Op dat moment, gaat hij verder dan alleen die geweldige geur, hij herkent zijn liefde voor het meisje dat hij gedood heeft.

Perfume gonst nog steeds na in mijn hoofd. Ik heb net naar een prachtig kunstwerk gekeken. Ik werd betoverd door Tykwer, net zoals Grenouille het hele plein betoverde met zijn parfum. Perfume is een stukje kunst, een belevenis, een meesterwerk. Van 4* naar 5* en een mooie plek in mijn top 10.

5*.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Geweldig bericht, Maerk! Blij dat je het ook een absoluut meesterwerk vindt. Geeft me spontaan de goesting om de film nog eens te bekijken!

avatar van maerk

maerk

J. Clouseau schreef:

Bedankt. En kijk hem gerust nog eens, zul je geen spijt van hebben!

avatar van donkied

donkied

WOW, wat is dit een ogelooflijk mooie film. Alles is super. een briljante cast met Whishaw als aanvoerder. Ik kan hier wel een heel verhaal over gaan houden maar dat is nergens voor nodig. De film is geweldig

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

Bericht boven mij technisch niet goed opgeslagen, dus poging 2:

Hoorde tijdens de film de "voice over" en dacht direct aan the Storyteller van Jim Henson (1988). Blijkt het inderdaad John Hurt te zijn!

Eerste helft goed en mysterieus, de 2e minder (mede door 't einde wat voor mij juist minder was)

avatar van pizza maniak

pizza maniak

Vond dit geen goede film. Alles viel nog mee tot dat er een orgie kwam in de plaats van een terechtstelling.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

en daarom is het gelijk 1 van de slechtste films ooit aan je cijfer te zien?

avatar van krabat

krabat

Wat een mooie cover zie ik nu! Past prima bij de film.

Lola Rennt is de enige andere film die ik van deze regisseur gezien heb, dus de verwachtingen waren hoog. Na vijf minuten zag ik dat het goed was

Bizar verhaal dat verrassend mooi verfilmd is. Kwaliteit van de kostuums, decor etc. was zo goed dat ik van begin tot eind gefascineerd was.

avatar van Bartt88

Bartt88

pizza maniak schreef:
Vond dit geen goede film. Alles viel nog mee tot dat er ...

Ja, precies. Het eigenlijke hoogtepunt van de film, de grote plottwist. Jij begrijpt het niet helemaal, denk ik.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Enigzins bizarre film ...

Ik heb het boek niet gelezen, maar dat zal vast nog indrukwekkender zijn geweest. Wat een apart verhaal.

Overigens vind ik de film nergens echt spannend worden. Wel interessant, niet spannend. Hier en daar is hij slomig , met wat langgerekte stukken.

Verder een prima film die wel weet te boeien tot het eind en mooi/apart in beeld gebracht is!!

avatar van laundromat

laundromat

krabat schreef:

Wat een mooie cover zie ik nu! Past prima bij de film.

Heel mooie poster ja! Past wel ergens in mijn huis

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Gisternacht toen ik niet kon slapen de Blu-ray van deze film opgezet. En ik moet zeggen dat ik aangenaam werd verast.

De algehele sfeer in de film is erg mooi, de settings zijn adembenemend, de karakters erg goed neergezet en de muziek was van grote toegevoegde waarde.

Maar deze film valt of staat met de hoofdpersoon, een moeilijke rol. En daar wint de film het bij mij. Ik vond dat Ben Whishaw werkelijk briljant speelde, elk shot met hem in beeld was interessant. Hij was perfect obsessief en waar nodig angstaanjagend.

De spanning in het verhaal was ruimschoots aanwezig en er werd op het juiste moment uitgezoomd en in hoog tempo doorgegaan en weer ingezoomd. De 'plottwist' aan het einde, het veelbesproken einde. Ik moet zeggen dat ik het prachtig vond.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

De site van Canvas en nog enkele andere sites zeggen dat deze film om 20h40 begint !

avatar van radboud

radboud

Bij deze titel nooit gedacht een film van klasse te zien. Adembenemend, wat een fantasie, acteer prestaties en sfeer. Mn het bizarre slot is fenomenaal. Een juweel in de filmwereld, ondanks, naar ik weet, er weinig ruchtbaarheid is aan gegeven. Een 5, voor minder doe ik het niet.