• 9.458.386 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van 606

arkadi schreef:

Volgens mij is het niet letterlijk de vieze gezichten. Dat is ok, maar meer dat je dat regelmatig in close up ziet. Maar ja dat is de stijl van Leone en het verhaal kan iemand aanspreken of niet.

Mij wel!! close ups ook!

Film was niet aan hem besteedt ws. jammer.

Ok smaken verschillen en ja mij is het in ieder geval goed bevallen

avatar van Wouter

606 schreef:

nou nee hoor ik niet het was allemaal echt perfect in deze film

Ik ook.

Maar niet realistisch.

avatar van Enigma

Enigma

Beste western ooit 5 *

avatar van Theatertje

Theatertje

Goede western, misschien inderdaad de beste ooit. Maar zeg nooit 'de beste ooit', want dat kun je niet weten. De performances van acteurs Eastwood en co blijven recht overeind staan, zelfs na 40 jaar. 3 sterren.

avatar van bugno

bugno

Naar mijn mening de beste western ooit,heb de film geloof nu al zo'n 15 keer gezien,Clint Eastwood, Lee van Cleef en Eli Wallach,maken er top act van.

De muziek verveelt nooit,het verhaal is spannend en het einde is ongeevenaard.De film zal bij mij nooit uit de top 10 verdwijnen. 5*

avatar van akira124

akira124

Een goede western maar kan op geen enkel gebied aan Once Upon A Time In The West tippen.

avatar van Razorcut

Razorcut

Is ook moeilijk om beide films te vergelijken, vind ik. Once upon is mijns inziens veel ernstiger, epischer ook. De sublieme stijl van Leone en de muziek van Morricone zijn natuurlijk sterk vergelijkbaar, maar The Good,... is enerzijds misschien minder subtiel (meer camp), maar zeker niet minder geslaagd. Ondanks flinke porties humor (vooral tussen the good and the ugly) worden historische pretenties gemaakt. (omtrent de Burgeroorlog bvb) en wordt ook hier zoals in Once upon de kleine kantjes van de mens uitvergroot. (Zo valt the Good moeilijk echt zo te noemen). Vind The Good ... eigenlijk ook wel ietsje beter. Hoe dan ook, beide zijn regelrechte cinematografische meesterwerken.

Dat draai ik om dan

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

akira124 schreef:

Ik vind de muziek ten eerste bij deze nóg beter.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Ik vind Clint Eastwoord ten tweede bij deze beter dan Charles Bronson.

clintgodfather

De enige reden waarom ik deze beter vind dan Cera is Clint . Met zijn nietszeggende blik, zijn droge opmerkingen en zijn sigaar.

Charles Bronson is meesterlijk, maar Clint Eastwood is de enige echte gunfighter.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Geweldige film. Uitstekende prestatie van Clint Eastwood. Samen met een goed, onderhoudend verhaal is hier niet veel negatiefs over te zeggen. Hij is wel wat aan de lange kant, maar ook daar valt bijna niets van te merken, kijkt lekker weg. En dat muziek.. verveelt idd nooit.

Voorlopig 4*

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Geniale film

avatar van the good guy

the good guy

Geniale western! Topper in zijn genre, naast Once upon a time in the west

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Ik vond het vermakelijke film die een beetje gedateerd is. Dat stuk waarin the good zand hapt in de woestijn vond ik een beetje voorspelbaar en kinderachtig. Voor de rest vond ik de film stoer en geweldig geacteerd door Eastwood. Clint was top en daardoor 4 sterren voor deze western.

avatar van VinnieJones

VinnieJones

Ja fantastisch dit natuurlijk...

Enorm sfeervol en mooi. Echt een film om voor te gaan zitten en van te genieten. Het verhaal werkt natuurlijk heel erg toe naar dat einde. Daarom is het juist zo goed dat dat einde ook zo'n mooie spanningsclimax bevat.

Uiteraard gaat het allemaal wat langzaam, maar dat is helemaal niet hinderlijk vind ik. Het draagt juist bij aan het sfeertje. En die muziek he...

Gedateerd??? Welnee: Tijdloos!

Leland Palmer

De beste western allertijden! Zonder twijfel! Once Upon A Time In The West wordt op alle fronten net een klein beetje overschreden! Het verhaal is erg lang, maar verveelt nooit...... Clint Eastwood zet een geweldige acteerprestatie neer in deze CLASSIC...!

* * * * *

• 12092 berichten

Ik vind dat C'era zelfs flink wordt overschreden!! En dat wil wat zeggen.. want dat is eigenlijk ook al een perfecte film.

orbit schreef:

Ben ik met je eens!

avatar van mikey

mikey

Gelukkig is dit geen perfecte film zeg, jaiks.. Het is een hele mooie (persoonlijke) film van een ge-ni-aal regisseur.

• 12092 berichten

In mijn ogen meer dan perfect mikey, zou er geen milliseconde aan willen veranderen

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eli Wallach leeft nog steeds. Tjezus, de meeste mannelijke filmsterren halen die leeftijd niet eens.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

sinterklaas schreef:

Wat is dat nou weer voor uitspraak. Werkelijk nergens op gebasseerd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dat zie ik op IMDB. De meeste zijn al tussen hun 80ste en 90ste overleden.

clintgodfather

Buono, il Brutto, il, Cattivo, il is voor mij hét meesterwerk van de heer Sergio Leone. Ja, u leest het goed; ik vind deze film beter dan kleppers zoals C’era Una Volta il West en C’era Una Volta in America. Namen die klinken als een klok, maar dat doet TG TB & TU zeker ook.

Maar waarom vind ik dit een meesterwerk? Ik zal u kort mijn mening schetsen.

Eerst en vooral is er het verhaal. Nee, geen ingewikkelde plotwendingen à la The Game (kon even niet op een andere film komen). Nee, geen intellectueel, filosofisch onderwerp waarover je moet nadenken. In plaats daarvan krijgen we een oerdegelijk (eenvoudig) avonturenverhaal zoals we ze graag hebben. Drie stoere, ongeschoren gunfighters, zoals u ze nog nooit hebt gezien, een grote som geld en die typische westernsfeer. Meer moet dat niet zijn. Maar al dit vorige kan je zeker relativeren. Er zitten in het verhaal zeker elementen die er op wijzen dat dit geen dom avonturenverhaal is. Zo zit er in deze veelzijdige film maatschappelijke kritiek. Denk maar aan die noordelijke kapitein, die krankzinnig aan het worden is door de oorlog. Hij en zijn soldaten vechten tegen de zuidelijken om een banale, houten brug; een strategisch punt noemt men dat in de geschiedenisboeken. De moedige kapitein vraagt aan Blondie en Tuco om de brug op te blazen en zo het zinloze vechten te stoppen. Ook moet ik nog de dialogen vermelden, die soms heel spitsvondig zijn. Zo zijn er enkele sterke quotes zoals: 'You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig'. Ook nog het vermelden waard: het gesprek tussen Tuco en zijn broer, enz

Er zijn veel films die een sterk verhaal hebben, maar vaak kan de regisseur dat script niet in beeld brengen. Leone slaagt hier vrijwel perfect in. De regie is hier gewoonweg subliem (ik kan het niet anders beschrijven). Om weer eens een voorbeeld te geven: het gunfight op het einde van de film tussen de drie giganten is het beste wat ooit op het scherm is getoverd.

Typisch aan Leone is dat hij op de ogen inzoomt. Ook bij dit legendarische duel doet hij dit. Bij de ijskoude, nietszeggende blik van die o zo stoere Clint ”Blondie” Eastwood gaan mijn haren rechtstaan. Kijk een kind van vier jaar met een dergelijk blik in de ogen en de arme koter roept wenend om zijn moeder. Dan is er dat gezicht van Eli “Tuco” Wallach. De zweetparels druppelen van zijn voorhoofd. Je voelt zijn nervositeit, je voelt zijn spanning. Daarnaast is er ook nog de heer Lee “bad” Van Cleef. Net zoals Clints blik zeggen zijn ogen ook niets. Hij is volgen de titel dan ook de slechterik. En gemeneriken zeggen niet veel. Samen met de (opzwepende) muziek wordt deze scènes één van de beste uit de films.

Je hebt een verhaal en een regisseur. Wat heb je dan nog nodig? Acteurs natuurlijk. En die vervullen in dit meetwerk hun rol méér dan goed. De drie hoofdacteurs spelen de rol van hun leven. Clint Eastwood is misschien wel de enige redenen waarom ik deze film beter vind dan C’era. Niemand evenaart zijn stoerheid, zijn kille blik en de flexibiliteit waarmee hij met zijn “45” omgaat. Hij is de man die het best de rol als gunfighter kan spelen. Sorry, voor Charles Bronson, die geweldig speelt in C’era, maar Clint is voor mij de enige echte man die sneller schiet dan zijn schaduw. (buiten Lucky Luke natuurlijk )

Eli Wallach zet zijn rol van nietsontziende, opvliegende, maar soms wel “goede” outlaw perfect neer. Ik ken geen enkele andere acteur die het personage Tuco beter had neergezet.

Lee Van Cleef schitterde al in For a Few More Dollars, maar hier speelt de beste man nog beter. Hij heeft er gewoon de kop voor, om het wat oneerbiedig te zeggen. Niet alleen de hoofdacteurs doen hun best, ook de bijacteurs dragen hun steentje bij tot het succes van de film. Vooral de eerder vermelde kapitein is verbluffend sterk.

Denk bij al dit vorige de muziek van ene Ennio Morricone erbij en je weet gewoon dat dit een meesterwerk is. Zodra je de filmmuziek hebt gehoord, moet je gewoon erkennen dat Morricone een muzikaal genie is. Het titeldeuntje kent iedereen, zelfs de orang-oetangs in Borneo fluiten het kortstondig zonder problemen mee. Maar dat werk is zeker niet het mooiste. U raadt het al, Ecstasy of Gold is de hoofdprijs. Ecstasy is ongetwijfeld het mooiste stukje muziek dat ooit is neergeschreven voor een film. Samen met de regie (ronddraaiende camera), de lopende Tuco, de ontelbare graven en Ecstasy of Gold wordt de betreffende scène weer een hoogtepunt.

Ik zou nog uren kunnen doorpraten over deze film, maar dat zal ik jullie besparen. Ik zou het nog over zoveel meer kunnen hebben. (denk maar aan de prachtige locaties waar gefilmd is, de ambiguïteit van de titel -> is Blondie wel goed?, enz…)

Jullie hebben het al lang door; ik vind dit een chef d’oeuvre. Deze film lijkt eenvoudig, er zit veel meer in dan je zou denken. Het is zeker één van de beste westerns, zoniet de beste.

5* en eerste plaats in mijn top 10

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Ben het helemaal met je eens!

clintgodfather schreef:

Ik zal u kort mijn mening schetsen.

Kort...?

avatar van s0njaa

s0njaa

ja j aj aj aj a

HarmJanStegenga schreef:

Kort...?

Relatief kort, er is nog zo veel meer te vertellen over deze film.