Genre: Mystery / Romantiek
Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti
Releasedatum: 4 januari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Illusionist
"Nothing is what it seems"
In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.
Eisenheim
Jurka
Willigut
Doctor / Old Man
TheRisingSun
Ik heb "The Prestige" (nog) niet gezien, maar na deze film wil ik die ook zeker zien!
Prachtfilm is dit, met uitmuntend acteerwerk van Norton, Giamatti, Sewell en Biel. Daarnaast is de film zelf een kunstwerkje om te zien, qua uitstraling bedoel ik dan. Schitterend kleurgebruik!
Ook het gochelwerk is soms om met open mond te bekijken, want ervan snappen doe je echt helemaal niets!
Om over het einde nog maar te zwijgen, want al had ik er misschien wel op gehoopt dat Sophie alsnog zou blijken te leven, had ik niet verwacht dat ze deze illusie samen (Sophie en Eisenheim) zo goed in scene hadden kunnen zetten. Prachtig gedaan!
4,5 ster
Halcyon
Magische film met alweer een schitterende Edward Norton, wat blijft het toch een plezier om die man te zien acteren.
Het lijkt allemaal cliché maar The Illusionist is alles behalve dat. OK, het romantische verhaaltje is uiteraard erg standaard, maar de rode draad rond de magische krachten van de mysterieuze Eisenheim is ontzettend boeiend en creatief in beeld gezet. De slotontknoping maakt het helemaal af en zorgt ervoor dat je deze film niet snel vergeet.
Laatst herzien en de magie blijft.
Des te meer indicatie dat het spoilergevoelig plot niet de sleutel tot de film vormt. De heerlijke sfeer wanneer Norton op het podium staat, de inkleding en in mindere mate de aangename stem en rol van Giamatti maken dit tot een film die op sfeer alleen overtuigt en staat als een huis.
Romantisch is meer dan enkel menselijke zin. 4* blijven na herziening makkelijk overeind.
JJ_D
Toen 'The Illusionist' quasi gelijktijdig met 'The Prestige' in de bioscopen verscheen, leek het voor mij al uitgemaakte zaak dat Burger het van Nolan zou halen. Een magsiche film heeft een zekere obscuriteit nodig, en naast de prachtige tinten (van Burger) is Edward Norton ook gewoon een acteur die meer tot de verbeelding spreekt, vandaar mijn voorkeur. En toch...
Daar waar 'The Prestige' gewoon een "mindcracker" is, heeft 'The Illusionist' verhaaltechnisch nóg minder te bieden. De plot doet geforceerd aan, vooral omdat hij snel afgehandeld wordt en de Norton's magie plots tal van vragen oproept, die natuurlijk niet meer kunnen beantwoord worden. Daarnaast wist ook het vrij oppervlakkige liefdesverhaal me niet te overtuigen, ondanks puike acteerprestaties.
'The Illusionist' had zich - volgens mij - meer moeten concentreren op de enigmatische Eisenheim, in plaats van het allemaal zo strak te houden. Jammer, maar hier had meer in gezeten.
Conclusie? Een aangename, sfeervolle film - zonder meer.
Clueless Dork
Gister voor het eerst gezien en ben ondanks het plot wat me aansprak en de uitstekende cast toch teleurgesteld. Wat me erg tegenviel is dat het nooit duidelijk werd of Norton nou een magier of illusionist is. Wanneer Giamatti tegen het einde het boek "The Orange Tree" krijgt van Norton proberen de makers natuurlijk duidelijk te maken dat het allemaal één grote illusie is maar overtuigend is het zeker niet.
Verder kon ik er niet tegen om de film uit te zitten terwijl ik halverwege al wist hoe het zou eindigen. Aardig spel van Giamatti en Norton doet het leuk. Inkoppertje voor Norton natuurlijk die weinig gevoel hoefde te leggen in deze rol. Op het plot en sfeer na heeft de film niets te bieden. Plot holes verpesten het een hele hoop en verder zijn de personages alles behalve interessant. De film verdient zeker niet het gemiddelde dat het hier krijgt.
1,0
Niet zo goed als The Prestige die ik onlangs zag, maar The Illusionist ziet er vooral visueel verbluffend uit (iets wat The Prestige weer in mindere mate had). DoP Pope heeft heel doeltreffend de sfeer van Wenen rond die tijd weten te scheppen (en dat voor een man die vooral Engels sociaal-relalistische drama's draaide).
De 'grap' dat je de gehele film naar een illusie aan het kijken bent is natuurlijk wel enigzins voorspelbaar. Ik had 'm al door toen Sophie en Eisenheim in dat hutje zaten en Sophie zei dat ze voor altijd bij hem wilde zijn. Desalniettemin weet Burger toch wel de spanning erin te houden, omdat je je wel af blijft vragen over het hoe en het waarom. Het sterkste gegeven hier is waarschijnlijk dat Burger het enigzins in het midden laat hoe Eisenheim zijn trucs nou deed, of hij écht een illusionist was, of wellicht wel een beetje meer. Helaas wordt de film naar mate het einde vorderde een beetje te uileggerig (iets waar The Prestige ook onder leed) en ik had hier graag wat meer openheid gezien (ik had dus absoluut niet willen zien dat Uhl dat boek rkreeg over die sinnasappelboom, omdat het zo overduidelijk is dat Eisenheim's optredens één grote illusie waren).
Visueel gezien een plaatje, maar verhaaltechnisch gezien zit The Prestige toch net wat beter en vooral slimmer in elkaar.
Tarkus
Prachtig romantisch drama.
Met een zeer goede cast, en een sublieme Edward Norton, die steeds beter en beter wordt bij elke film die hij doet.
Mooi verhaal, mysterieus en verrassend plot.
Mooie locaties, decors en kostuums. Prachtige special effects ook mij de "magische momenten".
Spijtig dat er de laatste tijd zo weinig van deze films worden gemaakt.
Dit is een echte aanrader voor de ganse familie, ik heb er alvast veel plezier aan beleefd, en is zeker het (her)bekijken waard.
sporthaas
Leuke, mooie film...... En dammnnnn wat is ze toch lekker....
4 sterren.
KLah
Ik heb the Illusionist gezien nadat ik eerder "The Prestige" heb gezien. The Illusionist is zeker een aanrader, vanwege een goede Edward Norton. Er hangt een mystieke/nostalgische sfeer rondom de film.
De magische kunsten zijn hier van een hoger (neigend naar fanatsie) niveau dan in de Prestige. Het verhaal is goed, maar vind dat het einde iets te ver is gegrepen. Ik vond het einde niet zo goed. Het is zeker verrassend, maar niet logisch. Het einde van de Prestige doet ook veel discussies opwaaien en is misschien nog wel verbluffender.
De film is zeker een aanrader, maar ik ben van mening dat "The Prestige" nog iets beter is dan deze film. De twee films zijn van dezelfde genre en zijn goed vergelijkbaar. Ik zou als eerste voor de Prestige gaan, maar dat neemt niet weg dat deze film zeker de moeite waard is.
--> 3,5 ster
Phoenix
Nogal een tweesnijdend zwaard (badumching), deze film. Werkelijk schitterende shows en dito effecten, erg magisch en sfeervol inderdaad. Maar ze verdrinken een beetje in de algehele stijl van de film. Geforceerd (g)oud, met die irritante fade-ins en zwarte randen. Die seksscène, echt superlelijk. Romantisch vond ik de film dan ook totaal niet.
Verder veegt The Prestige qua verhaal de vloer aan met deze film. De tweestrijd tussen beide rivalen daar is stukken interessanter dan de liefde van het ene eendimensionale karakter voor het andere eendimensionale karakter en het bijbehorende detectiveverhaaltje. Norton probeert van alles, en op de moments supême (lees: optredens) staat hij er wel, maar Biel helpt het laatste beetje chemistry (wat een puns toch vandaag) om zeep. Giamatti valt dan nog het meest op, omdat hij zelfs van zijn diepgangloze (goh, hij was ook een amateurgoochelaar, wat toevallig) nog het beste weet te maken.
En die clou is natuurlijk té voorspelbaar. "Everything has been an illusion. Dan werkt "Are you watching closely?", uitgesproken door Bale, een stuk beter.
3* maar, voor de shows.
orginaliteit
meesterlijke film,het einde had ik niet verwacht,en edward speelt ook geweldig jessiaca is zeer mooi in deze fill
mooi verhaal
de detective(paul giamatti) is ook geweldig
4,5 ster
movielunatic
Mee eens, kijkt makkelijk weg ik vond hem ook beter dan "The Prestige"
robertvanmourik
Goeie film.. ik vond The prestige net wat beter.. en iets minder voorspelbaar als deze.. Maar misschien komt dat, omdat ik The prestige daarvoor al had gezien... En edward Norton was weer eens super goed.!
Toch 4 * voor deze film
Stephan
Prima film dit. Hoewel het plot wat voor de hand ligt is de uitwerking ervan uitstekend gedaan. Scenario technisch ook mooie vondsten. Zoals o.a. het Excalibur gegeven. Hoe meer een kroonprins te kakken te zetten. Vooral het blikje van Norton als hij de kroonprins 'toestemming' geeft het zwaard te pakken. Schitterend.
edit:
Alleen.. mag die Peter Glass met pensioen? ik hoor al dertig jaar hetzelfde riedeltje...
salvatore
- 1937 berichten
Hetgeen wat ik in gedachte had om in mijn bericht te zetten is eigenlijk veelal gezegt hier. Plot was redelijk voorspelbaar maar dat kon de pret niet bederven. Prachtige uitwerking! Voorderest zit het visueel allemaal uitstekend in elkaar en is het acteerwerk van een degelijk niveau.
De vergelijking met The Prestige is snel gemaakt natuurlijk en van de 2 vond ik deze vele malen beter. Een welverdiende 4*
Stephan
Je bedoelt Philip Glass?
Zo erg heb ik hem al verdrongen...
Gizzmann
Vond het toch een schitterende soundtrack
Maar ben verder niet echt super bekend met al het werk van Glass.
Safri
Voor het betere Glasswerk kun je toch beter Koyaanisqatsi gaan zien. (vind ik dan)
Niet mee eens, vind dat zelfs één van zijn minste (heiligschennis, I know). Die uit Fog of War is mijn favoriet.
notsub
In ieder geval is dit een aparte film die qua sfeer heel origineel is. Heel mystiek en een goed gebruik van kleur en licht. De shows zijn de mooiste delen van de film en daar ziin er genoeg van te zien. Het einde was natuurlijk wel erg makkelijk voorspelbaar en dat is dan weer jammer. Zeker een meer dan gemiddelde film. 3.0 punten.
LOTR-lover
Ben erg enthousiast over deze film. In het begin koste het wat moeite om te wennen aan de geel/bruine tint in de film maar dat went wel. Verder vind ik Edward Norton een top acteur dus dat maakte al veel goed. Het is wél een soms wat langdradig verhaal en niet overal even 'pakkend' dus dat had beter gekund.
Het einde kon me echter wel zeer bekoren en ik had het verder ook niet zien aankomen. Ik zag in bovenstaande commentaren wel wat staan soms over 'voorspelbaar' maar ik persoonlijk vind dat daar absoluut geen sprake van is.
Gizzmann
cheris
Moest er even in komen, maar vond het zeker een goede film. Helemaal het einde is leuk verassend
markCL007
Deze film bleef me boeien van het begin tot het eind. Het einde was compleet onverwacht.
Echt een topfilm.
4.5 ster

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Blood Diamond

The Sixth Sense
Thriller, 1999

A Beautiful Mind
Biografie, 2001
magieprinsesliefderivaliteitwenen, oostenrijksuperkrachtkroonprins hertoginkindertijd liefde