Genre: Mystery / Romantiek
Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti
Releasedatum: 4 januari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Illusionist
"Nothing is what it seems"
In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.
Eisenheim
Jurka
Willigut
Doctor / Old Man
bennie jolink
Gijzelen, gijzelen, het lieve dametje is toch ook niet vanzelf bij Leopold terecht gekomen? Dan nog, Leopold heeft niets gedaan dat een moord goed praat.
Hij heeft misschien wel plannen om een coupe te plegen, maar dat kan Eisenheim echt niets schelen.
Ook het feit dat Eisenheim het halve volk achter zich weet te scharen doet 'm niks. Hij laat ze allemaal vallen zodat ie maar op een groen weiland kan rondhopsen met z'n liefje.
Hando
Eisenheim is evil. Wat overigens niets afdoet aan de film.
Hij is niet vermoord, maar heeft zelfmoord gepleegd. Dat is zijn eigen keuze geweest. En hij liet dat kind toch helemaal niet vrij om te kiezen tussen hem of Eisenheim? (Hij zou haar toch vermoorden als ze wegliep? Dat werd geloof ik letterlijk in de film gezegd.) Pure druk van zijn omgeving en haar familie. Daarnaast bedriegt Eisenheim het volk helemaal niet. Hij geeft zelf op dat balkon toe dat het allemaal illusie is. Er is ethisch niets mis met Roman zijn gedrag.
The One Ring
Eisenheim is evil. Wat overigens niets afdoet aan de film.
Vergeet niet dat Leopold al een vrouw vermoord had! Dat maakt hem gewoon extra slecht. Daarbij krijgt hij gewoon geen enkele goede eigenschap in de film. Ik snap je punt wel, maar hij wordt gewoon zo gemeen neergezet dat we als kijker geen medelijden met hem moeten hebben.
Fangs (crew films)
Prachtig vormgegeven romantisch mysterydrama met meerdere verwijzingen naar het begin van film (o.a. de fantastische muziek van Philip Glass, een aantal scène-overgangen en de kleuren van de film) en een mooie sfeer dat perfect bij het mysterieuze verhaal past. Zowel Norton als Giamatti spelen prachtige rollen en Jessica Biel laat zien dat ze ook in dit soort films op haar plaats is.
Het eerste deel is veruit het sterkste, want na een uur zakt het verhaal een beetje in, maar het verrassende einde (dat de film weer in een heel ander daglicht plaatst) maakt dit helemaal goed.
Wat mij betreft één van de betere films van 2006. > 4*
Prudh
Beh, beetje voortkabbelend liefdesdrama'tje dat nergens wist te raken. Het einde was daarbij een gigantische domper. Biel en Norton hadden gewoon dood moeten zijn / einde. Dit flauwe geneuzel zat ik niet op te wachten. Held van de film is Philip Glass voor de muziek. 2*
Anatolia
Vergeet niet dat Leopold al een vrouw vermoord had!
Dat is enkel een gerucht. En met reden.
Turkeyloverz
Uitstekende film. Te beginnen bij de sfeer, je voelt je al meteen thuis in de film. The Illusionist heeft een magische sfeer en is ook op zo een manier gefilmd, hij heeft dan ook heel veel indruk op me gemaakt. Prachtig vormgegeven ook.
Het romantieke gedeelte in de film vond ik iets minder. Niets mis mee eigenlijk, maar het mysterieuze vond ik veel boeiender. Het mysterieuze in de film kleeft je aan je stoel vast, vooral de shows waren erg boeiend.
Het verhaal is redelijk goed. Ja oke, de meeste is onzin, maar wat ik zo goed vond aan deze film is dat het helemaal niet als onzin overkomt. De film is zo boeiend dat ik alles ook geloofde.
Ok, het einde. Totaal onverwachts, ondanks ik de hele tijd wel wist dat er een explosief einde zou komen, en die kwam ook.. Ik vond dat wel een beetje jammer. Je zit 1,5 uur naar een boeiende film te kijken en dan krijg je zo een einde waarbij in 1 minuut alles omgedraaid wordt.
Het acteerwerk. Ook een punt waarbij ik heel tevreden over was. Edwatd Norton en Paul Giamattie doen het fantastisch. De prins en Jessica Biel konden niet tippen aan hen, maar ze krijgen wel een voldoende.
The Illusionist is supervermakelijk, erg boeiend, heeft een goede sfeer én een supercast.
Ik heb deze film gekeken voordat ik het thematisch verwante The Prestige ben gaan zien; en gelukkig maar, anders was The Illusionist me waarschijnlijk lichtelijk tegengevallen. Dat is geen kritiek aangezien ik beide films de moeite waard vind, maar The Prestige is wat mij betreft gewoon stukken beter. The Illusionist zit goed in elkaar, is mooi gefilmd (soms een beetje te mooi, op het kitscherige af) en heeft een prima cast, maar de structuur is simpeler en dus doorzichtiger dan die van The Prestige. Het verhaal is spannend en boeiend genoeg, maar ik zal The Prestige zeker nog een paar keer willen zien, maar deze film niet. Norton is goed maar Giamatti heeft de beste rol.
pjutter
leuk om naar te kijken,
altijd interessant die magische trucjes
het 'onverwachte' einde zag ik jammer genoeg al even aankomen,
ik vond het namelijk nog al vaag dat de vrouwelijke hoofdpersoon zo snel al dood was en zeker met dit magische thema dacht ik al wel dat ze nog leefde al dan niet levend gemaakt werd
voor de rest:: mooie muziek, edward norton in een goede rol!!
T.S.S.A.
Ik hoor veel mensen die de Prestige beter vinden dan The Illusionist. Ik ben het daar... niet helemaal mee eens. Het zijn, ondanks de overeenkomingen in het onderwerp, twee totaal verschillende films. Beide met eigen kwaliteiten. Toch geen ik deze een 5 en The Prestige een 4,5 waarom. Simpelweg omdat deze boeit van begin tot eind en The Prestige niet.
The Illusionist is geweldig qua weergave. Het ziet er allemaal prachtig uit. En Jessica Biel... Ik ben nooit echt gecharmeerd geweest van haar acteer-kunsten (ondanks haar geweldig uiterlijk). Maar in deze film overtreft ze al mijn verwachtingen. Haar rol is niet groot maar groot genoeg om het talent van haar naar boven te zien komen.
Ik ga niet veel woorden gebruiken om de 3 mannelijke hoofdrollen te waarderen in 1 woord: Geweldig!
5* wat mij betreft een orginele aanrader!
Emotieloze magie
'The Illusionist' speelt in op de populariteit van het 'fantastische' genre en lijkt zo op eerste zicht weinig nieuws voor de dag te brengen. Deze prent heeft echter één grote troef voor de hand, die niet alleen anderen in zijn genre met verstomming doet slaan, maar tegelijk de grote prenten van het jaar doet kwijlen van jaloersheid.
'The Illusionist' doet onze oogjes plezier, doet ons smachten naar het onstaan van cinema en doet ons bovenal verlangen naar die magische periode van de stille film.
Inspiratie is te vinden in goochelaars als Mélies, die zijn films zag als een experiment om onze zintuigen te prikkelen en ons zaken te tonen die we nooit voor mogelijk hadden geacht. Waarom er dan niet meteen Griffith, de vroege Demille, Smith en zelfs Feuillades bijnemen; Burger lijkt werkelijk bij elk van hen inspiratie op te halen.
Hoe laat zich dat blijken en op welke manieren manifesteert dat zich in 'The Illusionist'?
Een impressionistisch geïnspireerde fotografie, die zich zonder enige concurrentie mag kronen tot de mooiste van het filmjaar 2006. Prachtige tableaux gedomineerd door een geelbruine filter, afgewerkt met een wazige kadrering (vaak door inventieve plaatsing van objecten in de ruimte) en gebruik makend van de iris op vlak van continuiteit en contiguiteit.
Belichting zal ook meermaals zijn bijdrage maken. Of het nu tijdens een pan naar een observerende Giamatti is, tijdens een vertoning van Norton of tijdens een koetsrit; het is allemaal tot in de puntjes afgewerkt.
De vertoningen van Norton als Eisenheim zijn trouwens een genot om te mogen aanschouwen en vormen telkens een nieuw hoogtepunt in deze prent. Telkens wanneer het gordijn zich opende, was er reeds verbazing (een gevolg van de effectieve enscenering).
Toch wringt het schoentje ergens, meer specifiek op emotioneel vlak. 'The Illusionist' is in de eerste plaats een romantische film, maar heeft een spanningsboog die werkelijk nihil is. Bijzonder vreemd, aangezien het plot ook volledig ten dienste staat van de romance tussen de twee hoofdpersonages en hun eeuwige liefde voor elkaar. Ook de muzikale score, verzorgd door een indrukwekkende Philip Glass (die zijn inspiratie ook haalt uit de vroege periode), heeft zijn invloed op het romantische geheel.
Maar uiteindelijk moeten we het daar niet gaan zoeken en is het onbewust afkomstig van de weinig geloofwaardige verhouding tussen Norton en Biel. Hoe intrigerend eerstgenoemde en hoe knap en sensueel laatstgenoemde ook moge wezen, het leeftijdsverschil is te groot om door de vingers te zien. Biel mag dan de présence hebben, op acteervlak is ze vooral emotioneel weinig overtuigend.
Door zijn emotionele tekortkomingen is 'The Illusionist' een film met hoogtes (nogmaals de intrigerende voorstellingen van Norton) en laagtes, waardoor het geheel moeilijk een mooi evenwicht kan vinden.
Uiteindelijk een vrij grote teleurstelling, aangezien dit een project was, waar ik veel verwachtingen voor koesterde.
metaledje
is deze film nu een beetje erg snel uit de bios gegaan,of heb ik het fout? wel jammer opzich,had deze graag gezien..
ik wou er namelijk heen,maar hij draaide niet meer en ik had niet meer op moviemeter gekeken,moesten we maar naar een andere :/
Esteban
... En toen kwam de wel zéér voor de hand liggende, deels overbodige en weinig inventief gebrachte verklarings-montage. Wat tot twee minuten vóór het einde een uitstekende film was die zelfs in aanmerking kwam voor de eindejaarslijstjes werd genekt in de finale.

Matchostomos
Zulke verklarings-montages doen wel vaker af aan de algehele indruk van een film, maar ditmaal staat deze volledig ten dienste van het romantische verhaal en is het quasi een verplichting. De romance staat centraal en alles vormt zich daarnaar. Ik zeg je niet hetzelfde te doen, maar met de verwachting ervan in het achterhoofd, komt de verklarings-montage helemaal niet zo overbodig over.
Prudh
Maar helaas was de uitwerking hiervan een nekslag voor de film; een smerig jippie-alles-komt-goed en wow-wat-is-die-norton-goed-einde deed mij in ieder geval kokhalsen.
Matchostomos
Ik begrijp je frustratie, maar kon zelf enigszins leven met de verklaringen op het einde; 'The Illusionist' gaat tenslotte uit van een romantisch gegeven.
Ik vond 'The Illusionist' echter emotioneel geen enkele snaar raken en daar zal ook de zwakke uitwerking deels voor iets tussenzitten.
turksoldier_61
fantastische film, vooral het einde goede cast erg mysterieus het is gewoon zo'n film die je moet kijken
kleez
ik vond het einde juist zo goed!!!!!!!!!! toen had ik het
door, hoe/wat!!! Vond het echt super!
QueenB
ik vond de film prachtig. hele mooie, prettige sfeer. het einde was wel een beetje te verwachten. alles werd aan het eind van de film duidelijk, op één ding na. hoe hij die 'geesten' kon laten zien.
ik baalde echt wel een beetje toen de film was afgelopen. daarom wil ik graag 'the prestige' zien, die schijnt er wat van weg te hebben. aanrader?
Blanky
The Prestige is ook wel een aardige film. Echter, ik vond deze beter. In de Prestige maken twee gochelaars elkaar het leven zuur.
The Illusionist sprak mij meer aan door de mooie sfeer en prachtige verhaal met een "onmogelijke" liefde tussen een illusionist en een vrouw "gevangen" in het Koningshuis. Van mij krijgt deze film 4****!
christophel
Ik vond het een hele mooie film.
Geweldige truckendozen, en er zat verhaal in (liefde)
ga nu toch ook the prestige kijken. ****
merlijns sikje
Een hel goede film. De mix van koude waarheid en ongeloofwaardige magie is goed afgewogen waardoor de film realistisch blijft. Edward Norton bewijst maar weer eens dat hij een van de beste acteurs ter wereld is. Wat heeft hij toch een variateit aan karakters in huis.
Het verhaal is hier en daar wat voorspelbaar maar dat wordt goe dgecompenseerd door het acteerwerk en is niet echt storend
4 asteriksjes van mij.
Jurgen76
Opzich een hele mooie film,maar had toch meer gevoel bij the prestige.Vonsd deze film ook een beetje voorspelbaar, maar al met al wel een vermakelijke film.En de sfeer was ook erg goed, met erg mooie muziek.
Salto
Ik vond em niet voorspelbaar. de film was niet 'snel' of 'actief', maar hij boeide me vanaf begin tot eind.
Het einde zag ik werkelijk waar niet aankomen tot vlak voor het moment zelf.
Ik heb em in Antwerpen (metropolis) gezien en daar hebben ze van die zooo lekkere zachte stoelen en dat was in combinatie met deze film zooo perfect samen na een week hard werken!
Fna
Vond het een super goeie film, goed acteerwerk, goed verhaal, prachtige jessica biel, einde was verassend en heel goed. Heb genoten van deze film, zeker een aanrader!
karinaah
Echt een geweldige film. Edward Norton kan echt alles spelen! Ook Rufus Sewel is ijzersterk in deze film. Zeer verrassende film die blijft boeien!
Misantro
Mooie film, mooie muziek en vooral mooi in beeld gebracht.
Het einde vond ik alleszins zeer verrassend. Toch vond ik het soms wat te langdradig en overdreven, maar algemeen was het positief!

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Sixth Sense
Thriller, 1999

A Beautiful Mind
Biografie, 2001
magieprinsesliefderivaliteitwenen, oostenrijksuperkrachtkroonprins hertoginkindertijd liefde