• 9.378.647 stemmen

Geregisseerd door: Neil Burger

Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti

Releasedatum: 4 januari 2007

Plot The Illusionist

"Nothing is what it seems"

In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.

Inspector Uhl

Crown Prince Leopold

Josef Fischer

Doctor / Old Man

avatar van deStef

deStef

Knappe film, had wel hoger kunnen scoren als het niet een hele tijd bleef hangen op dat gedeelte dat ie Norton geesten oproept. Daardoor is het geen 5 of 4,5. Maar krijgt ie een 4.

avatar van Zanderman

Zanderman

Wat een waardeloze shitfilm.....heb 3 kwartier vol kunnen houden. Vind het dan ook vreemd dat het overgrote deel hier kwijlend over deze prul heen valt....Norton is inderdaad oke, maar is in American History X veel beter gecast....jammer van m'n tijd.

avatar van Scavy

Scavy

Alhoewel niet helemaal mijn soort film vond ik hem toch zeer vermakelijk. Goed acteerwerk en hoewel ik hoor dat veel mensen het einde aan zagen komen had ik dat dus absoluut weer niet.....

Het verhaal was goed uitgedokterd en de film dus een goede aanrader voor de liefhebbers van Romantische mysterieuse films

avatar van airbus1

airbus1

Vond het een goede film! Je werd gewoon helemaal meegezogen in het verhaal. Dat het geen spectaculair einde heeft is niet zo erg. Hoef ook niet altijd op het einde een knaller te zijn.

En wat is Jessica Biel lekker zeg

avatar van ivg1

ivg1

Niet slecht, maar had er meer van verwacht.

Norton speelt zoals gewoonlijk zeer goed, maar opbouw van het verhaal en de spanning laten te wensen over.

Vermakelijk maar hou er een iets leeg gevoel aan over.

Niettemin toch nog een 3,5.

avatar van swrene

swrene

prachtfilm, ik zelf had het einde niet verwacht. goed dat je je de hele tijd afvraagt of het nou wel echt een illusie is, het lijkt allemaal zo echt

avatar van poekietje

poekietje

zeer mooie en boeiende film. Dit was een film met een prachtverhaal. Het einde vond ik erg verrassend.

Ook een goede actreerprestatie.

avatar van MrEd

MrEd

Het verhaal zelf was niet heel boeiend maar de manier van filmen, de muziek en kostuums vond ik erg mooi. Heb me prima vermaakt met deze film.

bioscoopzaal schreef:

Weinig geïnspireerde en soms wat langdradige klucht met matte acteerprestaties en voorspelbare plotwendingen. Erg vervelend ook zijn de inconsequente accenten van Norton, Giamatti en Biel, die klinken als een mengelmoesje van Russisch, Duits en Brits, maar uiteindelijk nergens op lijken.

En de "verrassende" plottwist op het einde (inclusief de tenenkrommend melige laatste scène) is helemaal een giller. Nooit gedacht dat de filmmakers het zichzelf zo makkelijk zouden maken.

2 sterren.

Volledig eens, maar vond het toch wel best vermakelijk, ondanks het matig opgebouwde verhaal.

De eindtwist is gewoon een onderdeel van de filmtaal geworden, die net zo vaak aangewend wordt al het happy end, het open einde of het tragische einde.

Vind dat het tijd wordt dat men het gewoon een keertje neemt voor wat het is, en niet steeds blijft beoordelen op voorspelbaarheid, of als doel op zich.

Nou, zo'n einde wat gigantisch uit de lucht komt vallen heb ik niet vaak eerder gezien gelukkig. (Ken wel een paar voorbeelden maar dan zou ik die films hier spoileren).
Het was echt alsof de schrijver zelf niet zo tevreden was met zijn verhaal en op het laatst besloot alles om te gooien en daarvoor wat kleine aanpassingen in de rest van het verhaal maakte

Uhm, volledig uit de lucht komt vallen ? Halverwege zitten er al enorm stevige clous, zoals de dokter. Ook gewoon de toon van de film is er naar.

Kan nu niet zeggen dat het uit de lucht kwam vallen, zeker niet gezien het thema.

Onderhond schreef:

Nou ja, ik bedoelde eigenlijk ook niet dat het echt uit de lucht kwam vallen, maar wel hoe ze het proberen te verklaren, dat gaat nergens over.

kerel loopt naar de trein en ziet opeens tig clues voor zn neus ineen vallen waarom?
En waarom dat als einde, de andere kant van het verhaal (dat de keizerlijke opvolger die moord heeft gepleegd) is nog altijd vele malen logischer.

Hoezo waarom ? Omdat hij Norton ziet, en alles op z'n plaats valt voor hem. Wat dat joch hem geeft doet gewoon een belletje rinkelen.

En misschien dat je het gemist hebt, maar de hele film ademt romantiek uit. Daarom dat einde.

Ik zeg niet dat het allemaal even logisch is, of geweldig sterk klopt, maar cfr eerder. Minder focus op het einde als doel, meer op de film als geheel. De reis is belangrijker etc etc etc. Vind dit nu echt geen film die vraagt om een volledig sluitend geheel.

Onderhond schreef:

dat hangertje, dat boek met die sinaasappelboom? dat slaat toch helemaal nergens op? Hij wist toch allang dat ze elkaar kenden?
Hoe komt ie in vredesnaam daardoor op het idee dat zij alles gepland hebben. Echt enorm gefabriceerd en onlogisch

Prima, maar wat is er dan mis met een echt romantisch einde waarbij je niet met je ogen zit te rollen om zoveel onzin die opeens over je heen komt.

Onderhond schreef:

Vind dit nu echt geen film die vraagt om een volledig sluitend geheel.

Ik heb het idee dat de film zelf deze 'logische' verhaalopbouw wel degelijk serieus neemt.

kos schreef:

Niks, behalve dat de film ook veel mystiek uitademt, wat bij een gewoon romantische film nogal in de weg zou zitten.

En voor zover ik mij herinner hoorde Norton er niet meer te zijn op't eind (dood ofzo ?). Als hij het boek in handen krijgt weet hij van wie het is en gaan de belletjes één voor één rinkelen.

Al zou ik voor een echt serieus antwoord het einde nog een keer moeten zien. Al lang vergeten, wat gebleven is, is de sterke sfeer en de heerlijke acts.

avatar van nollie74

nollie74

Ik vond dit wel een hele fraaie film.

4* is ie zeker wel waard.

Jantje666

Volgens mij gaat Edward Norton helemaal niet dood. De grap is volgens mij juist dat hij een of ander ongelooflijke, niet te verklaren maar nog steeds niet boven natuurlijke truc heeft, waardoor hij de projecties van mensen oproept. Maar aan het einde blijken hij en mevr, Biel gewoon levend te zijn ontsnapt.
De reden waarom ik denk dat iedere truc, hoe waanzinnig dan ook, toch uit te leggenvalt, is dat Paul Giamatti aan het einde in dat boek toch ziet dat toch zelfs ook die wonderlijke sinasappelboom-truc WEL gewoon te verklaren is en op dat moment denkt hij:
"donders, het is dus gewoon uiteindelijk TOCH een meesterlijke vakman en geen geestenoproeper of bovennatuurlijke tovenaar ofzo en dus ben ik gewoon ijskoud bedonderd".

Althans, zo dacht ik in ieder geval dat het zat.

Lijkt me ook, alleen is dat wel heel beroerd weergegeven.

avatar van johanneman

johanneman

mooie film , gewoon met open vizier zonder verwachtingen gekeken , anders ben je toch bevooroordeelt , en het viel me niet tegen , jammer dat de clou erg snel ging maar was wel onverwacht, een 4.5 zou alleen wel gepast zijn om de clou niet te verklappen !!!!! Anders is voor de meesten de film niet meer aantrekkelijk en dat heeft de film niet verdient

kos schreef:

Lijkt me ook, alleen is dat wel heel beroerd weergegeven.

klopt

in deze film zijn de logica en de plot min of meer ondergeschikt aan de dromerige mysterieuze sfeer.

Ik persoonlijk vind dat niet erg.

Is een keuze.

johanneman schreef:

wie verklapt de clou dan?

ik had in ieder geval keurig spoilertags geplaatst hoor.

avatar van johanneman

johanneman

Maar aan het einde blijken hij en mevr, Biel gewoon levend te zijn ontsnapt.
Dat is volgens mij een deel van de clou

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Kruisbestuiving tussen Sisi en Agatha Christie in een bruinige en donkere nostalgische en romatische Efteling sfeer. Vond het verhaaltje niet al te boeiend eigenlijk, het sleept zich maar een beetje voort. Inspecteur Giamatti doet het verder prima hoor (man heeft trouwens ook een mooie sprookjes-vertel-stem viel me op), Biel is verder een prettige verschijning maar Norton als een soort victoriaans medium Char vond ik echter behoorlijk nietszeggend.
Het hinkte het overgrote deel van de film tegen een nipte voldoende aan (beetje saaiig maar toch redelijk vermakelijk en aardige plaatjes) het einde vond ik echter zo idioot dat die illusie in een klap in lucht oploste.
(Dat het hangertje weken later nog zo uit de stal kan worden opgevist Maken ze de stallen soms niet schoon daar in Wenen??)

avatar van The One Ring

The One Ring

Zeer aangename film. Lekkere sfeer en goede acteerprestaties. Het verhaal is ook vrij aardig, maar wint vooral aan kracht door de magie waar de film over gaat. De hele film is een goocheltruc en dat is erg mooi. De goochelshows zijn de leukste momenten. Niet superbijzonder, maar gewoon prettig vermaak.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Erg leuke en vooral zeer sfeervolle film. Decors, kostuums, sets zijn er allemaal heel mooi uit. Leuk verhaal en goed geacteerd. 4 sterren.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Mooie sfeervolle beelden, maar is het niet raar dat Eisenheim als de good guy wordt afgeschilderd, terwijl hij eigenlijk het meest evil uit de hele film is?

Leopold mag dan wel een onuitstaanbaar persoon zijn, maar heeft hij het complot dat tegen hem wordt opgezet wel echt verdiend?

Eisenheim manipuleert het volk, de politie, en verder iedereen die hij maar manipuleren kan, alleen om z'n eigen egoistische doel te kunnen bereiken.

avatar van Hando

Hando

bennie jolink schreef:

Nee, Leopold gijzelt dat meisje en beraamt een complot tegen de keizer. En Eisenheim doet het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het meisje.

Jantje666

en daarnaast wil Eisenheim slechts bij zijn duifje zijn