Genre: Mystery / Romantiek
Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti
Releasedatum: 4 januari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Illusionist
"Nothing is what it seems"
In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.
Eisenheim
Young Sophie
Jurka
Willigut
Doctor / Old Man
Een van de personages echter wel. En of het voor jou werkt of niet, het was overduidelijk de bedoeling dat de film zelf er om juicht. Wat ik moreel op zijn minst twijfelachtig vind.
Het zegt iets over de huidge maatschappij, maar bij mij werkt het niet. Dat de man in kwestie juichte was vooral ongeloofwaardig.
Ik ook niet, maar kan me er ook niet in opwinden.
In dit geval overwint de romantische gedachte het van het kwaad.. Meer moet dat niet zijn. De boef is dood en de helden leven nog lang en gelukkig.
Feitelijk leven leven de boeven nog lang en gelukkig[/i]
Mag allemaal, hoor. Ik gun ze het alleen niet. En dus werkt het einde voor mij minder. Afgezien dat het een voorspelbaar, ongeloofwaardig en rommelig zooitje was.
En het bestaansrecht van de film.
Die zie ik dan ook niet.
Fair enough denk ik dan. Ik wil graag de grootste nonsens accepteren als dat een extra, mooie scene oplevert.
O, maar ik zie genoeg bagger om die ene mooie scene. Dan is het evengoed bagger. (Met een mooie scene, dat wel)
Ik heb hier echter die scene niet gezien. Weet ook niet op welke scene je doelt. Vond het eerste deel het sterkst.
Vermoed dat het op papier (het is een kort verhaal) beter werkte. Dan hoef je de trucs niet te laten zien, immers. Dat maakte het er allemaal ook niet geloofwaardiger op.
Ik doelde niet op één scene specief hier, maar sprak algemener.
In het geval van The Illusionist vind ik nét de trucs het trekpunt van de film. Zonder zou ik de film waarschijnlijk een heel stuk minder boeiend vinden. De "onlogische" gebeurtenissen zorgen voor de geesten trucs, wat voor mij ook het hele tweede deel boeiend houdt. Het gaat hier dus meer dan enkel maar om een "scene" voor mij.
Maar wat ik al eerder aangaf:
Die vond ik ook niet altijd best. Werd gek van die donkergemaakte hoeken steeds. Erg cheasy.
Volgens mij zit daar de echte schuldige.
Ik doelde niet op één scene specief hier, maar sprak algemener.
Maar onlogisch zijn wordt heel makkelijk als het niet hoeft te kloppen. En dit was geen surrealistische film, btw.
Maar wat ik al eerder aangaf:
Volgens mij zit daar de echte schuldige.
Ik snap je niet. Wat gaf je eerder aan? Hoezo echte schuldige?
Mja, gaat het er dan om dat het zo moeilijk mogelijk moet zijn ? Ik vind het een weinig interessant gegeven binnen deze film, of het nu allemaal klopt of niet, dus waarom er moeilijk over doen ?
Ik snap je niet. Wat gaf je eerder aan? Hoezo echte schuldige?
Dat als je je stoort aan de sfeerzetting, of maar weinig aan de sfeerzetting vindt, je gaat terugvallen op het verhaaltje.
Mensen vergeven veel (qua verhaal) als het sfeertje van een film hun aanspreekt. Dus lijkt het mij van groter belang te zorgen dat de sfeer mensen aanspreekt, dan zeuren ze ook niet zo over of een verhaaltje dan wel of niet klopt.
Ik vind het flauw als het niet klopt, sorry. Het is geen Lynch, waar ik dat er niet echt toe doet. Die pretendeert ook geen coherent verhaal te vertellen.
Eerder andersom
Dat klinkt een beetje als ideeen-armoede.
Net niet, zorgt voor een hoop mooie creatieve scenes, zonder al te veel nonsens.
Liever dat ze over zo'n punten sneller overgaan om de rest van de film interessanter te maken, dan dat ze braaf een verhaal aframmelen dat een beetje klopt maar niks meer kan zijn omdat het anders te moeilijk wordt.
Eerder andersom
Daarom ook dat al je hoog gewaardeerde films zo uitblinken in sterke verhalen ?
Ligt eraan. Als het echt een suf verhaaltje wordt en ze briljante nietszeggende maar mooie scenes produceren, oke.
Maar ik heb liever dat ze een coherent en goed verhaal uitwerken.
Maar ik heb liever dat ze een coherent en goed verhaal uitwerken.
Dat is ook wel te merken. Ik vind het maar saai.
Daarom ook dat al je hoog gewaardeerde films zo uitblinken in sterke verhalen ?
Inderdaad. Niet dat dat het enige belangrijk is, natuurlijk.
Dat is ook wel te merken. Ik vind het maar saai.
Ik vind het saai als dat niet gebeurd. Aan mooie beelden alleen heb ik niks.
Redlop
Ik vond het meer een sprookje waarbinnen een eigen werkelijkheid wordt gecreëerd. Dat er dingen dan niet te verklaren zijn, boeide mij in dit geval niet zo. Ik liet me graag meevoeren met die onzin.
Anders is het als James Bond in een onzichtbare auto weg rijdt.
Van Bond pik ik zulks iets eerder. En daar klopt het tenminste binnen het verhaal. Hier niet.
edejong
best een aardige film, verwachte er veel van, jammergenoeg heeft de film het uiteindelijk niet helemaal weten waar te maken, het einde wat zo spectaculair zou moeten zijn zag ik al snel aankomen, en hoe kan hij die mensen, die leefde zo op het podium krijgen?, gelukkig maakt de soundtrack en zeer goede acteerwerk veel goed!!
3din
Film kijkt zich prettig weg, sfeer en decor is goed neergezet , wederom sterk geacteerd door Norton en het einde is oke, film is voor mij een 4 waard.
Mc
- 2092 stemmen
Heerlijke film. De geweldige sfeer wordt meteen in de eerste scene gezet door de fenomenale acteerprestaties van Giamatti en Norton, de 'sepia' kleuren werkten ook heel goed om het een beetje zo'n ouderwetse look te geven. Alhoewel veel van de 'trucs' natuurlijk wel nogal ver gaan bleef het in de context, mede door de mooie cinematografie en de heerlijke sfeer toch nog wel goed te doen. Het enige minpuntje was Biel, die toch duidelijk nog te weinig ervaring heeft om tussen grootmachten als Norton en Giamatti te staan. Verder weinig op aan te merken.
Dikke 4*
Quatro
Aan zo'n omschrijving zat ik ook te denken...prima vermaak voor een avondje, de film verveeld geen seconde je werd echt meegezogen in het (zeer voorspelbare) verhaal maar volgend jaar weet ik waarschijnlijk niet meer precies hoe ie ging.
toch 4*
davidov
Ik snap die hele discussie niet over de film en de acts. Al die acts hebben iets van waarbij de kijker niet weet of hij dit serieus moet nemen of niet, of het mogelijk is of niet... en dat vind ik wel aardig gedaan. Immers de magie van "is dit echt gedaan" kan je snel vergeten bij een film, gezien film vrijwel helemaal doorgestoken kaart is. Door de kijker te laten twijfelen van "is dit wel mogelijk" krijg je een soortgelijke sfeer van een kijker die niet weet of hij zn ogen kan geloven. (en dan negeren in welke tijd het speelt, dat hoort eenmaal bij het verhaal net als explosies in de ruimte horen bij ruimte films).
Tevens draait het bij deze film niet om het "hoe doet hij dit" maar eerder om het "waarom doet hij dit". En over die hele discussie over het plan, volgens mij had Edward dat plan al half bedacht ten tijde dat ze bij hem in de koets sprong. Dat is de "gimmick" van de film, je wist wel dat Edward een plannetje had om de kroonprins terug te pakken, maar dat dat zover terug ging...tot vlak na de ontmoeting in wenen, dat is dus de grap.
@ Cornelis: En waarom Edward al die moeite deed ook al was ze niet dood? Dat werd ook duidelijk besproken in de film: Omdat de politie hem toch niet met rust zou laten gezien hij het idee had dat Edward toch nog een plannetje had (en beide dingen klopten)
En om toch nog over die onzichtbare auto te beginnen.... Iedere film schept zo zijn eigen kader van wat wel en wat niet kan, series hebben dat al helemaal omdat ze zich soms voor vele films aan dat kader houden. Deze film blijft naar mijn idee behoorlijk trouw aan zijn kader. Die onzichtbare auto echter, was zelfs voor James Bond te absurd. Immers de gadgets waren altijd hun tijd vooruit en met een beetje fantasie en vaak ook niet perfect (bijv een laser gun en geen "rail gun" die door hele woningen heen schiet). Als ze een auto kozen waarvan de lak bijv van kleur veranderde als een soort camouflage is al 100x beter dan een compleet onzichtbare auto (zonder schaduw etc etc)
Hoe dan ook... ik vond de film vermakelijk, maar had mn verwachtingen iets te hoog gezet merk ik. Had erg gehoopt dat ik de film een 4 of 4.5 zou kunnen geven, maar de film kon dat niet waarmaken. Waarom niet? Nou voornamelijk omdat de film zeer zelden mij echt wist te pakken, het begin was boeiend maar later slechts alleen kleine stukjes. Ik stoorde me niet aan de stijl of de acts, hoewel ik sommige dingen wel overbodig vond....3.5*
Diederik58
Prima film. Aardige, weliswaar niet verrassende plot.
Goed geacteerd en mooi gefilmd. De sfeer van Wenen begin vorige eeuw is mooi weergegeven.
De moiete waard om te zien.
Respekked
Beetje teleurstelling dit.
Erg mooie beelden met de sepia kleuren, creert een mooi ouderwets sfeertje. De trucs zijn erg gaaf. Vind vooral de scène bij de kroonprins erg goed met het zwaard .
Toch mist de film wat, waar ik niet goed de vinger op kan leggen. Er wordt zeker naar behoren geacteerd daar ligt het niet aan. Ik bleef echter het idee houden dat dit een tussendoortje voor Norton was. Misschien is de grootste tegenvaller wel dat hier veel werd gesproken over een geniaal einde. Dit einde zag ik echter al wel mijlenver aankomen en vond ik toch te makkelijk, beetje cheap.
Wat mij betreft had het allemaal wel wat duisterder gemogen. Het einde geeft er weer zo'n feel good gevoel aan. Een einde waarin Biel toch gestorven zou zijn had ik beter gewaardeerd. En dat Eisenheim gewoon wraak neemt via zijn magie. De 'mindfuck' tegen de de kroonprins pakte niet goed uit.
XanaX
Prima film, heb me geen moment verveeld...
Goed acteerwerk van Edward Norton en Rufus Sewell.
Jammer is wel dat ik de fake dood van Sophie gelijk in de gaten had op het moment dat ik de "dokter" zag
Leuke vermakelijke film! 4*
Leno
Mooie decors, uitstekende sfeer, prima acteerwerk en een amusant verhaal. Kortom: prima film. Zolang wat er gebeurd in het verhaal (logisch of niet) in de film past vind ik het prima. Hier is dat het geval wat mij betreft.
de trucs leiden je af van de echte truc, leuk gedaan.
thomzi50
- 1991 berichten
Leuke vermakelijke film, zit aardig in elkaar. Vind het soms jammer dat ze het er, met die zwarte lijntjes eromheen, zo overdreven oud willen laten uitzien, maar verder weinig op aan te merken. al is het einde in het zonlicht met de twee lovebirds die zoenen in een prachtig landschap voor mij een flink stuk te zoet . 3,5*
tassebas32
ik vind het een hele goede film het verhaal is goed en natuurlijk de hele omgeving van de film
ik zou hem zo weer gaan zien
een dikke 4
Mitch!!!
Een goede film, met name dankzij het goede acteer werk van Edward Norton. Het einde is niet zo verassend als het had moeten zijn (want het kwam niet als een verassing uit de lucht vallen) omdat het een van de opties van het einde in mijn gedachten was.
Ik heb de film een vier gegeven omdat ik nogal Norton fan ben. Hij is zo veelzijdig en kan overtuigend acteren!
Santino Corleone
Geweldige film van Edward Norton. Hij speelt weer heel erg goed.. Leuke verhaal die spannend is tot het eind. De sfeer zat er ook goed in, kortom het was gewoon een vermakelijke film..

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Sixth Sense
Thriller, 1999

A Beautiful Mind
Biografie, 2001
magieprinsesliefderivaliteitwenen, oostenrijksuperkrachtkroonprins hertoginkindertijd liefde