• 9.384.794 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van Quido

Quido

Er zijn zoveel goede Nederlandse films ... dat er meer zijn die op 1 kunnen staan is dus alleen maar goed. Buiten dat: dit soort discussies horen niet bij de film, maar in het daarvoor bestemde forumgedeelte.

avatar van Earth

Earth

Een fantastische film, goed geacteerd, goed verhaal. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten. Kan niet wachten tot de dvd verschijnt. Deze film behoort echt tot de besten die ik heb gezien, samen met Soldaat van Oranje.

Ook als Verhoeven fan weer leuke zaken gezien: de stroop in de pap eerst als kruis om er daarna door elkaar husselen. Ook zijn er wat leuke overeenkomsten met Soldaat van Oranje: mogguh, maar ook de muziek. Had iemand al gehoord dat "das ist meine Melodie", ook in SvO voorkomt?

Iemand anders nog andere overeenkomsten gezien/gehoord?

Erg flauw trouwens dat mensen soms ongenuanceerd een stem voor deze film geven, bijvoorbeeld een 0,5. Ik heb de indrukt dat films "tegen elkaar uitgespeeld" worden. Een zeer lage waardering voor zwartboek, zeer hoge waardering voor een andere film. Je kan best een lagere waardering voor zwartboek geven, maar een 0,5 is echt overdreven.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, dat zijn hele kinderachtige "protest"-stemmen, zeker als het gepaard gaat zonder een recensie.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Sommige mensen kunnen de film toch ook gewoon écht slecht vinden?

avatar van Earth

Earth

Queto Yurlunyur schreef:

Sommige mensen kunnen de film toch ook gewoon écht slecht vinden?

Natuurlijk kan dat. Mijn indruk is in bepaalde gevallen dat er "anders" wordt gestemd. Voorbeeld:

- Zwartboek 0,5

- Nachtrit 5,0

Natuurlijk is dit een indruk en nooit hard te maken. Maar ja het gaat hier om Zwartboek, misschien moeten we hier maar niet te lang over discussieren.

Andere vraag: weet iemand de tussenstand van de bezoekersaantallen?

avatar van corbijn

corbijn

De eerste recensies uit frankrijk komen binnen en zijn beduidend beter als de vaderlandse pers de film heeft beoordeeld.

De film gaat aanstaande donderdag draaien in Parijs

Earth schreef:

Andere vraag: weet iemand de tussenstand van de bezoekersaantallen?

Rond de 900.000 inmiddels.

Quentin

Deze Franse recensies (had ik een tijdje geleden al gepost) zijn ook lovend:

Earth schreef:

- Zwartboek 0,5

- Nachtrit 5,0

Waarschijnlijk is dat de wilde bende van Dana Nechushtan die even genoeg heeft van de overheersing door de Zwartboek-maffia.

avatar van twg

twg

magnifor schreef:

Een goede film. Zeker het onverwachte einde is goed.

Ik vond het einde heel voorspelbaar

twg schreef:

Ik vond het einde heel voorspelbaar

volgens mij ben je dan een van de wienige of niet. Zijn er meer die het eind voorspelbaar vonden

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

raymon schreef:

Ik vond het juist alles behalve voorspelbaar, en niet alleen het einde, de hele film was onvoorspelbaar...

raymon

Bij mij ook kon een beetje uitvinden wie de dader was maar uieindelijk was het natuurlijk iemand heel anders. Dus nee vond dit geen voorspelbare film...

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik vond het echte einde trouwens de Israël scene. Briljante scene wat mij betreft die verre van voolspelbaar was.

avatar van lottetje

lottetje

wat is het andere einde dan?

ik heb de film ook gezien met het Israel einde, inderdaad een heel sterk eind.

avatar van corbijn

corbijn

Zwartboek krijgt van 7 Franse kranten het maximum van 4 sterren, zelfs Le Monde die altijd behoorlijk kritisch is geeft er 4

Ik ben benieuwd naar de bezoekersaantallen in Frankrijk, toch een land die de verhoeven films altijd verder analiseerden als alleen "gewone" publiekfilms.

Quentin

Zou mooi zijn als de film het daar ook goed gaan doen, iemand een idee met hoeveel kopieën de film in Frankrijk uitgaat? Veel van Belgie verwacht ik niet, daar laat men Nederlandse films vrijwel altijd links liggen.

Quentin schreef:

net zoals wij in nederland de vlaamse films...

maar volgens mij gaat hij het best goed doen in Frankrijk, verwacht ik er is best veel promotie; eigen site, reclames op internet en goeie reactie en een geweldig mooie poster dus je weet maar nooit!

film gaat met 105 kopie. naar Frankrijk weet niet echt of dat veel is? Speelt veel rond noord noord-west en zuid zuid-oost in Frankrijk.

Quentin

105 kopieën lijkt me een redelijk aantal voor een vrij 'onbekende' film in Frankrijk, grote films in de box office top 20 gaan gemiddeld met een kopie of 200/300 uit.

raymon

tja dan kan hij het nog best goed doen, lijkt mij voor tja zo een film. Promotie rond de film is er genoeg!

Quentin schreef:

in Nederland gaan sommige films al in 180 prints uit. Ik meen me te herinneren dat grote films in Frankrijk in meer dan 1000 kopieen draaien, wat best kan als je bedenkt dat ze in het weer grotere USA in 3000 of meer uitkunnen.

Evil Empire

Ice Age 2 in 863 prints, dat is de grootste release die ik in de gauwigheid tegenkom...

raymon

ach we zullen zien of het plubliek in Frankrijk en Belgie goed zullen reageren op de film dat weten we pas echt vrijdag waarschijnlijk.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

Zwartboek, Een prachtfilm naar mijn idee met zeer sterk acteer werk. Met soms schokkende beelden en een paar goede schrik momenten. ( Vloog letterlijk uit mn stoel toen die halftrack binnenstormde ) Ook zeer onverwachte stukken. Een zeer sterk complot, van verraad. Ik had zelf nooit gedacht die Dokter een verrader was. Ik heb de volledige film zeer geboeid gekeken zelfs het einde was sterk! En dat zie ik bijna nooit in films..

Ook de humor vond ik goed op z'n plaats. Wat bezielt je in godsnaam je vagina te blonderen? Overleven..

De constante sfeer van angst dreiging en in het nauw gedreven worden en er net weer uit komen werd sterk verbeeld. Ook sterk vond ik de rol van 't verzet, hoe ver mensen kunnen doordraaien als ze in een klote positie zitten verbaasde me. De duitsers vallen binnen bij het innen van de wapens en een verzetslid knalt er op los
Van de muziek heb ik zelf niet veel gemerkt waarschijnlijk omdat ik me teveel concentreerde op de personages die buitengewoon sterk overkwamen.

avatar van by_the_way

by_the_way

Ik las vandaag iets in de krant over dat Zwartboek buiten de Europese filmprijzen viel...

avatar van Wouter

Welke?

Bedoel je dat hij niet mag meedoen met de European Film Awards? Is niet elk jaar dat daar een Nederlandse film de competitie haalt.

avatar van cornelis

cornelis

Voor de European Film Awards wordt de oogst van juli tot juni in aanmerkingen genomen. Zwartboek is van september. De producent had gehoopt dat er - zoals wel vaker gebeurt - een uitzondering gemaakt zou worden. Volgend jaar dingt Zwartboek wel mee, maar dan heeft men er niets meer aan (het leeuwedeel van de Europese releases van de film heeft dan al plaatsgevonden en die prijzen zijn natuurlijk voornamelijk publicitair van belang). Hetzelfde geldt voor een film als Perfume.

artikel

avatar van mkok

mkok

Eindelijk weer eens een goede nl'se film

avatar van Quido

Quido

Zegt iemand die even daarvoor een andere Nederlandse film uit 2006 met vier sterren beoordeelt ... totaal overbodige en nutteloze opmerking dus weer (niet persoonlijk, maar in algemene zin).