• 9.385.813 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Reinbo schreef:

Maar nipt (718.000 vs 708.000) en met een hele kleine terugloop (11%). Denk dat die volgende week gewoon weer op 1 staat.

Dat zou behoorlijk uniek zijn.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Toch zou het mij niet verbazen. Zwartboek verliest al weken nauwelijks omzet tov de week ervoor. En de grootste release van gisteren was The Grudge 2, met minder kopieen dan Zwartboek.

avatar van ronmieke

ronmieke

Oh ja, dit even overigens niets met "Zwartboek", te maken maar wilde toch nog even opmerken richting "Wouter", heb afgelopen week de gehele serie "Vuurzee" gezien wat werkelijk door alle Acteurs voortreffelijk geacteerd werd, dus "Wouter", zeg nu niet dat Nederland geen topacteurs leverd, de serie krijgt niet voor niets op www.imdb.com een 8.5.

Quentin

Ik geloof niet dat Wouter ergens heeft beweerd dat Nederland geen topacteurs heeft .....

avatar van cosp

cosp

Weet iemand toevallig wanneer de film in Spanje uitkomt? Ik heb hem al in NL gezien, maar zou hem graag nog eens zien. Alvast bedankt.

avatar van corbijn

corbijn

Franse trailer is klaar, gewoon de NL'se versie verFranst

Geestig zo'n Franse dub:

"Ca ne cessera donc jamais!"

Slechte ondertiteling trouwens.

avatar van ChielB

ChielB

Gisteravond de film in de bios gezien en het was voor mij een onverwachte topper. Normaal ben ik meer een fan van heroïsche WOII spektakel-films (Saving Private Ryan, Band of Brothers-serie) maar Zwartboek maakte toch een geweldige indruk.

Goed acteerwerk, goede opbouw van het verhaal, een vleugje humor af en toe en genoeg actie zodat de film geen moment saai wordt. Alles stak goed in elkaar en niet te vergeten ook een perfect verzorgde soundtrack. Zag al in de making-of dat aan de muziek zeer veel aandacht is besteed en dat betaalt zich dubbel en dwars uit.

Klein minpunt was voor mij de aanwezigheid van Johnny de Mol. Zijn personage was prima voor in het verhaal, alleen heeft de Mol toch echt zijn gezicht tegen, waardoor ik hem als de Mol zag en niet als zijn personage.

En natuurlijk als leuke verrassing het bijrolletje van Theo Maassen.

Al met al een topfilm van Nederlandse bodem die misschien ook internationaal nog hoge ogen kan gooien.

4**

avatar van Ricker

Ricker

Ga hem vanavond zien. Ben zeer benieuwd!!

corbijn schreef:

Franse trailer is klaar, gewoon de NL'se versie verFranst

Wat lachwekkend altijd zo'n nasynchronisatie. Belachelijk. Hoe kun je daar naar kijken zonder je te ergeren ?

avatar van raymon

raymon

Quido schreef:

Ja, en in Frankrijk note bene is een van de grootste film festivals van Europa maar dingen kijken met gewoon ondertiteling in het frans no hoor!

ronmieke schreef:

dus "Wouter", zeg nu niet dat Nederland geen topacteurs leverd, .

Zoiets heb ik nooit beweerd. Het tegendeel zelfs.

avatar van Ricker

Ricker

Fantastische film! Verhoeven is wederom van internationale allure. Derek de Lindt is een zeer aangename verrassing. Verder wordt er zowiezo zeer goed geacteerd in deze film. Enige minpunt is Johnnie de Mol. Hij hoort gewoon niet in een dergelijke productie thuis. Maar voor de rest mogen we erg trots zijn op Zwartboek!!

avatar van neverbeliever

neverbeliever

Quentin schreef:

Kwa compositie zeker, Carice staat er veel beter op en de poster straalt de sfeer van de film uit.

Dat meen je niet... dit is echt zo'n cliché hollywood-filmposter-compositie. Ik ben juist blij dat de Nederlandse ontwerper 's een andere aanpak heeft geprobeerd dan zo'n rijtje koppen.

Wouter schreef:

Dat zou behoorlijk uniek zijn.

En hij staat alweer op 1 !

NFC

avatar van Reinbo

Laten we effe de weekcijfers afwachten. Vorig weekend scoorde Zwartboek ook beter dan TDWP.... Al twijfel ik er niet aan dat die dan ook nog op 1 staat.

Quentin schreef:

De roman versie van de film verkoopt ook goed; zag vandaag dat er binnen een maand al een 2e druk is uitgekomen.

En alweer een derde druk inmiddels.

by_the_way

Hoeveel bezoekers heeft Zwartboek nu ben ik erg benieuwd naar??

Tussen de 700.000 en 720.000.

Mooi Ik denk wel dat de film een miljoen gaat halen.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Met gemak, neem ik aan. Deze cijfers zijn van Nederland en hij gaat wereldwijd draaien.

avatar van aawillemsen

aawillemsen

Toch knap dat Zwartboek zo lang stand kan houden!

Hij zou dan ook met gemakt die miljoen halen denk ik!!!

Tussen de 700.000 en 720.000.

Zoveel? Als ik de box office kijk, kom ik op een dikke 600.000.

Overigens heel erg knap. Sinds De Tweeling geen film voor volwassenen meer gelukt, volgens mij. En still going strong.

avatar van Zuiderpark

Zuiderpark

Leuke film. Van Verhoeven hoef je geen zware cultfilm met 4 dubbele bodems te verwachten. Toch had ik dat na alle ophef vantevoren wel verwacht (beetje naief van me).

Ondanks het feit dat ik er iets meer van verwacht had, vond ik hem wel heel spannend. Je ziet duidelijk dat kosten noch moeite zijn gespaard en ik denk dat er een goed beeld van WO II in Nederland wordt neergezet. Niet dat ik er bij was, maar kleine details worden niet overgeslagen.

Verder vind ik Carice van Houten een hele goede actrice. Zij draagt de film voor een groot deel in haar eentje (samen met haar Duitse tegenspeler)

Halina Reijn vond ik wat minder, misschien ook een te kleine rol. Alleen begrijp ik niet zo goed waarom zijn in AL haar films haar tieten moet laten zien.

3 en een halve ster

Quido

Rekening houdend met de eerste 140.000 kaarten voor de helft van de prijs ...

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

doet carice ook, zie passievrucht, amnesia, ik omhels je met 1000 armen enz enz, behalve in kinderfilms zoals minoes en knetter mja das logisch haha, die kids zitten denk ik niet echt op blote tieten te wachten, laat staan hun pappie en mammie

avatar van Zuiderpark

Zuiderpark

RealMovieFan schreef:

mmmmmjaaaa o.k. klopt wel

RealMovieFan schreef:

Nou daar kiezen die actrices toch niet gewoon voor. Dat staat toch in t script.

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

Nou daar kiezen die actrices toch niet gewoon voor. Dat staat toch in t script.

ja ok, mja je kiest er wel zelf voor om mee te doen. Maar goed dat moeten hun ook zelf weten, ik heb er geen moeite mee.