• 9.378.924 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Earth

Voor het geval leden denken dat ik geen negatieve punten t.a.v. de film heb:

- brandweer was er te snel

- overgang boerderij en het samenzijn met de visser ging te snel (boek doet het beter wat dat betreft)

- het einde van de film komt wat "afgeraffeld" over.

Misschien dat we het hier over kunnen hebben? Zijn er ook mensen die het niet met deze kritiek eens zijn? Vindt ik leuker om over te praten dan "het bloot".

Ciai

Nou. Het bloot mag jij dan niet interessant vinden. Het is toch wel een punt waar meerdere mensen over heen vallen, enige waarde zal er dus toch aan gegeven moeten worden.

Ik krijg het idee dat Paul Verhoeven al dat bloot er in stopt om maar zo veel mogelijk te shockeren, het mag absoluut niet saai gevonden worden, en om het maar zo veel mogelijk op te spicen moet er dan opeens een walgelijk uitziende naakte man de wc's binnenwandelen. Ik vind het een beetje een zwaktebod, aangezien er tig andere manieren zijn om een film interessant te maken.

Overigens ben ik het met Earth eens dat het einde wat afgeraffeld over kwam. Het werd een beetje voorspelbaar. het was nét niet zo dat je een dizzy gevoel er aan over hield. Er miste iets. Ik kan niet met zekerheid zeggen wat.

Earth

Mijn mening t.a.v. het bloot:

- het had een functie in het verhaal (ja, vroeger in de jaren 70 en 80

vaak niet in NL films). Goed, sommigen zien die functie kennelijk niet.

- we zijn kennelijk allemaal zo "geindoctrineerd" door de films uit de VS

waar er zeer vaak op een onnatuurlijke manier met bloot om wordt

gegaan, dat het bloot van Zwartboek "over the top" wordt gevonden. Ik hoor alleen

bijna niemand klagen over de manier waarop in VS films mee om wordt gegaan.

En natuurlijk wil Paul Verhoeven shockeren. Die scene met die naakte man vond ik juist erg sterk, waarom zou dat niet zo gebeuren? Laat het maar eens zien, in een VS film was hij waarschijnlijk minimaal in zijn net gestreken pyjama naar binnengekomen.

avatar van Quido

Quido

(ja, vroeger in de jaren 70 en 80

vaak niet in NL films).

Niet alleen in Nederlandse films.

avatar van JeanMaurice

JeanMaurice

Earth schreef:

Mee eens. Een erg sterke scene die de vulgariteit van het hele gebeuren goed verbeeldt. Trouwens ik vond het wel mee vallen met dat bloot. Ik hou wel van bloot! Vooral mooie vrouwen naakt zien als Carice....

avatar van Dk2008

Dk2008

Earth schreef:

Hoe moest ze dan snel als vertrouweling tot hem komen, klaverjassen, scrabbelen?

Je mag de film echt bagger vinden en er is echt wel iets te vinden, zelfs voor een fan als ik die een 5 geeft, maar dat gezeur over bloot. Soms krijgt de kritiek hier wel een erg hoog spruitjesgehalte.

Mensen krijgen bij dit forum ook echt wel weer heel weinig ruimte om hun zegje te doen. Een aantal mensen meent hier de dienst uit te kunnen maken, tenminste dat vind ik bij het doorlezen van berichten bij deze film. Een beetje meer respect voor andersmans mening, nota bene bij een film over het verzet lijkt me op zijn plaats.

Het is een goede film maar meer dan dat ook niet. In het begin neemt Verhoeven nogal de tijd met o.a. de blootscenes maar hij had beter wat meer meters film kunnen gebruiken in de tweede helft van de film dan had ik vast wel hoger gestemd. Ik ben altijd lovend geweest over de serie Floris en Soldaat van Oranje maar deze film is een teleurstelling.

Dick2008 schreef:

Mensen krijgen bij dit forum ook echt wel weer heel weinig ruimte om hun zegje te doen. Een aantal mensen meent hier de dienst uit te kunnen maken. Als iemand minder of geheel niet enthousiast is over de film en wil aantonen waarom vind ik dat geen gezeur, ook al is dit de zoveelste herhaling. Bovendien wijdt je zelf ook erg uit over dit onderwerp.

Het is een goede film maar meer dan dat ook niet. De film rammelt eigenlijk aan alle kanten. In het begin neemt Verhoeven nogal de tijd met o.a. de blootscenes maar hij had beter wat meer meters film kunnen gebruiken in de tweede helft van de film dan had ik vast wel hoger gestemd. Ik ben altijd lovend geweest over de serie Floris en Soldaat van Oranje maar deze film is een teleurstelling.

Je krijgt alle ruimte om iets te zeggen, maar dan bestaat ook de mogelijkheid dat andere hier op reageren. Misschien komt het ook door de formulering die sommigen en jij ook gebruikt. Bijvoorbeeld "de film rammelt aan alle kanten". Dat vindt jij, prima, maar gebruik dan geen formulering als ware het feiten die je brengt.

In algemeen reageer ik soms lang/"fel" omdat ik vind dat mensen de film op een verkeerde manier afrekenen.

Als je als schrijver daarmee rekening moet houden wordt elk bericht bijna dubbel zo lang.

Lijkt me logisch dat wanneer iemand schrijft "de film rammelt aan alle kanten" hij dat vindt en hij dat niet als feit naar voren wil duwen, maar gewoon als mening. Overbodig om dat er telkens bij te zetten.

avatar van Dk2008

Dk2008

Aan de ene kant begrijp ik wel dat het niet zo prettig is, dat als je zelf een film geweldig vindt maar andere mensen zijn er minder enthousiast over dat die dan met hun commentaar de film naar beneden halen. Dat je daar dan fel op reageert oke. Aan de andere kant is het erg?? Iedereen mag toch zelf weten wat die ervan vindt.

Moet je (en ik bedoel daarmee ook die andere mensen) iedere keer reageren op een bericht en waarom zo snel. Aanvankelijk had ik ook wel de term "de film rammelt aan alle kanten" gebruikt. Maar dit later weer gewijzigd. Toen had jij al gereageerd. Met de ruimte bedoel ik ook, geef mensen even de tijd en reageer dan. Schrijvers hebben vaak best wel tijd nodig om gedachten te noteren.

Onderhond schreef:

Aan de ene kant klopt dat wel, maar aan de andere kant worden mening dan wel als feiten gebracht.

Dk2008 schreef:

Dat ik snel reageer is toch niet zo erg, kan gebeuren. Jij vindt dat de film rammelt, geen probleem hoor als je dat vindt. Ik vind het alleen jammer dat je het vindt.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

een van de beste nazi's film
vooral van dat duits naar nederlands was gewoon goed gedaan
en het einde was verrassend
en dat poep over lichaam scene was gewoon smerig dat hoefde ik echt neit te zien

avatar van hel1

hel1

Wat een trots dat wij in ons land zulke mooie films kunnen maken. En alle lof voor Carice en Halina. 4.5

avatar van marlijn

Minority_Check schreef:
een van de beste nazi's film
vooral van dat duits naar nederlands was gewoon goed gedaan
en het einde was verrassend

het was smerig, maar zo gebeurde het wel(denk k)

marlijn schreef:

het was smerig, maar zo gebeurde het wel(denk k)

Het is gebaseerd op hoe er geloof ik in de gevangenis van Scheveningen met NSB-ers is omgegaan. De betreffende gevangenis was in de zomer van 45 al gesloten wegens wangedrag richting de gevangenen.

E2K

De film is erg ongeloofwaardig, en speelt het klaar om, ondanks het budget, toch goedkoop over te komen.

Plot is nogal onlogisch en de film is dan ook erg overrated.

Ik ben ook trots omdat het een NL film is hoor. Maar hij blijft best slechts als je hem kijkt met de kennis dat het zogenaamd een topper is, daar hij in de imdb-wannabee top 250 op 110 staat

Platte scenes ook. Typisch paul verhoeven of hoe die vent heet.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Hehe iemand die durft te zeggen dat deze film echt overgewaardeerd is.da's namelijk helemaal waar.

88Fabian schreef:

Fijn dat we het eens zijn. Overigens heb ik de film als special edition op dvd, puur omdat mijn zwager, (welke verstand van films heeft) me vertelde dat het een goede film is.

Wat bleek, ik had me vergist. Het was niet mijn zwager, maar mijn zus die het een goede film vond

88Fabian schreef:

Vind jij ja, als we puur naar de cijfers kijken met de ruime waardering die er nu voor is dan klopt het niet wat je zegt.

avatar van starbright boy

Earth schreef:

Juist wel. Als deze film een heel laag cijfer had gehad had hij 'm natuurlijk niet overgewaardeerd gevonden.

starbright boy schreef:

Gaat er vanuit wat je als uitgangspunt neemt. Een aantal leden vindt het niks, als je dat als uitgangspunt neemt dan klopt het. Ga je uit van het redelijk hoge gemiddelde dan klopt het niet en zou je kunnen zeggen dat het lage oordeel van de betreffende leden onterecht is.

E2K

Kijk, als ik de regisseur was, dan zou het, in mijn ogen, een vele betere film kunnen zijn. Lees mee:

-De film is veel te 'schoon' voor een 2e wereldoorlogsfilm. (al kan ik begrijpen dat sommige mensen dit juist waarderen

-Er had wat vrolijkheid uit gemogen, nogmaals, de meest verschrikkelijke oorlog van vorige eeuw?? Opnieuw vinden sommigen dit misschien juist fijn om zo een betere herinnering aan die afschuwelijke oorlog te hebben.

-Carice van Houten. Ik heb haar enkel in deze en in 'alles is liefde' gezien. Maar ik lees overal dat ze veel talent heeft, dat geloof ik ook wel. Maak haar rol dan serieuzer, emotioneler ('meer verslagen') en geloofwaardiger. Laat haar wat minder lachen. Ik weet dat ze prachtig is en ook zo lacht maar hou het binnen de oorlogssfeer.

-De muziek kan wat beter, deze hoort de bedoelde emoties zacht te ondersteunen. Hoe de muziek in de daadwerkelijke film zit is een gemiste kans.

-De duiters. Het is een leuke insteek dat er goede soldaten waren, echter is dit niet helemaal wat je in een wo2 film verwacht. Je was vroeger bang voor de soldaten. Ze bezaten de macht om te beslissen over leven en dood. (denk ik:P )

De 'goede' generaal had best wel een stuk menselijker, gemogen. En dan bedoel ik een stuk killer. Het is immers een nazi officier. Mensen die slechte dingen gedaan hebben mogen best verliefd worden op carice. Maar ze hoeven niet perse door en door goed te zijn.

-Minder 'erotisch'. Scenes hadden wat minder sensueel gemogen. in een oorlogsfilm hoeft dit echt niet. De scene waar iemand haar haren verft is wat mij betreft een klein dieptepunt.

Zo dit zijn enkele punten die ik graag anders had gezien.

Ik vind het echt geen slechte film zoals hij uiteindelijk is. En ik begrijp dat veel mensen de uiteindelijke versie ook een stuk toegankelijker vinden. en hem daarom ook zo hoog waarderen.

In ieder geval geloof ik erin dat als ik de regisseur was, de film echt een stuk beter was geweest. Over 5 jaar is deze film echt vergeten, mijn versie zou tijdloos zijn, en een mijlpaal voor de nederlandse film

avatar van Quido

Quido

Als je alleen maar ellende en narigheid wil: kijk Shoah. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gelachen en geneukt, of je het nu wilt (geloven) of niet.

E2K schreef:

Wat bedoel je daar mee?

Ik vind trouwens inderdaad dat er veel minder vrolijkheid in had gemoeten, het haalde het serieuze karakter van de film compleet naar beneden. Het gezellig samenzijn van de verzetsstrijders gaf me echt niet het gevoel dat ze met iets ongelooflijk gevaarlijks bezig waren.

Ciai schreef:

Wat bedoel je daar mee?

De (prachtige) fleurige beelden.

Zonder soldaten zou haast elke shot niet misstaan als vakantie-kaart.

Ik kan het niet goed omschrijven, dus je moet het hiermee doen.

Ben het met wat je zegt over het verzet in de film eens, ze komen op die manier niet echt geloofwaardig over.

Ik denk dat mijn interpretatie van de film verkeerd is.

Het is misschien gewoon bedoeld als een luchtige, vrolijke geromantiseerde oorlogsfilm. En die andere gast heeft misschien ook wel gelijk: het hoeft niet altijd ellendig te zijn.

Tijd dat ik hem nog eens kijk dan

Ineens schiet "il cielo cade" tebinnen. Ik ga deze direct checken op deze site

Ik snap het.

Maar opzich moet je stellen dat dé oorlogsfilm, Schindler's List, ook een werkelijk festijn aan schoonheden is. Nu zouden de vakantie-kaartjes daarvan eerder uit een ziekenhuis voor zelfmoordklanten zijn, maar prachtige beelden bevat die film eveneens.

Enne, ik vond de film trouwens ook veel te seksistisch. Maar juist dat ene stukje dat Carice haar haren aan het verven is, vond ik het nou juist op de een of andere manier wel weer 'appropriate'. Ik vond juist die scene nou wel iets origineels hebben. Het was alleen jammer dat er dan direct weer zo'n hijgerd achter moest hangen, maargoed.

Ciai schreef:

Ik doelde ook op de sfeer in die scene, door die hijgerd.

avatar van funland

funland

Nederland / België / Verenigd Koninkrijk / Duitsland?

Hebben al deze landen samengewerkt aan deze film?

avatar van Wouter

Ja.