• 9.380.902 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

• 11924 berichten

Ik heb 'm. De reden dat ik die opmerking van Wouter snap, was het feit dat en de waarop Verhoeven die piemel van die enge nazi toont. Dát was voor mij typisch jaren zeventig. En ook dat verven van het schaamhaar : het leek alsof de scene er als een soort extra 'spannende' attractie inzat, om het publiek net zoals in de jaren zeventig te lokken. Zoiets. Heb er trouwens niets op tegen, laat dat duidelijk zijn.

Er is in ZW trouwens helemaal niets exploitation.

Stephan schreef:
Wat is aan het naakt in ZW nou exploitation? Het dient zeker bij Reijn een doel. En dan nog. Dat is toch niet exclusief 70-er jaren?

Ik heb verder ook geen echte kritiek op het naakt hier maar vooral in die scene waarin Reijn de duitse officieren afleidt,de manier waarop Verhoeven het naakte lichaam toont, en hoe vele handen over haar lichaam gaan, zonder echt expliciet te worden (meer soft-erotisch) deed het me echt aan de Japanse exploitationflicks van de jaren 70 denken. Of de jaren 70 daar nu een patent op hebben dat weet ik niet en of het nu echt exploitation is, is ook maar de vraag (dat vind ik in veel van die 70's exploitation zelfs ook twijfelachtig).

Ramon K

Het dient zeker bij Reijn een doel.

Een plotdoel ja. Maar dat is in exploitationfilms vaak ook.

avatar van djelle

djelle

Dergelijke naaktscenes dienen in exploitations doorgaans louter om hun shock value. Bij verhoeven is dat niet veel anders, wel met het belangrijke verschil echter dat het meestal een versterkende functie brengt aan drama en statement.

Ramon K

Dit volg ik niet. Zie er weinig statement in. Ze kan ook de horlepiep dansen om de soldaten af te leiden.

avatar van djelle

djelle

Inderdaad, maar dat had waarschijnlijk veel minder effect gehad. Het confronteert ons met wat voor seksmaniakken wij mannen eigenlijk wel niet zijn.

Lol!

Stephan schreef:

Ja... leg dat nou maar eens uit.

Wat is nou dat jaren-zeventig-gevoel?

Het is een combinatie van zaken. Kotsen omdat de emoties je teveel worden, de manier waarop het naakt het verhaal in geweven was, sommige dialogen, het deed me allemaal denken aan de Nederlandse film van de jaren zeventig. Soms vond ik het daarom gewoon wat ouderwets en vind ik dat de Nederlandse film zich verder ontwikkeld heeft, maar soms had dat ook wel iets lekkers; iets nostalgisch.

djelle schreef:

Dergelijke naaktscenes dienen in exploitations doorgaans louter om hun shock value..

Bij goede exploitatiefilms dienen ze ook de plot of het thema. Wordt er zelfs iets mee verteld. Dat maakt het vaak ook zo dubbel en zelfs interessant.

avatar van Stephan

Stephan

Wouter schreef:

De dialogen... daar ben ik het mee eens. Ik hoor Soeteman zelf ook zo praten. Altijd een beetje besmuikt als er een woordspeling is of iets "stouts" gezegd wordt. Maar het tonen van naakt vat ik nog niet.

Wat is er 70-er jaren aan om borsten te tonen. Gebeurt nu ook en je kunt ze toch niet veel anders laten zien dan... ze laten zien. Vooropgesteld dat de wijze van filmen, montage en kadrering op de klassieke wijze gebeurd.

Schaamhaar tonen is toch ook redelijk tijdloos, of moet het anno nu meteen inclusief schaamlippen en/of clitoris? Of een pornostreepje of kaal? Hangt toch maar helemaal van het tijdsbeeld af waarin het verhaal zich afspeelt.

Neem de serie Rome bijvoorbeeld. Dat laat ook gewoon naakt zien, zonder poespas en toch heb je daar dan geen 70-er jaren gevoel bij.

Ik denk dat het vooral ligt aan de manier waarop er in de film wordt gereageerd op het naakt.

Ik kan het me niet helemaal meer herinneren, maar maakt de dokter niet direct zo'n Soeteman opmerking? Besmuikt... stout of kijk ons eens liberaal reageren wat het zo'n sfeertje geeft?

De reactie van de Duitsers of Reijn kon zo in Turks Fruit maar dat lag niet aan wat je zag, maar wat er gebeurde. "Hahaha... tieten... kom hierrrr......" En meer van zulks typisch Soetemans.

Which reminds me... Ik zou ooit een script van hem gaan verfilmen voor Recht voor z'n Raab, en daarin liepen twee agenten, waarvan één vrouwelijk, een huis binnen met getrokken wapen. Een inbraak o.i.d. Ze lopen langs een Afrikaans beeld met een grote penis, waarop de vrouwelijke agent zegt: "Kijk Jan, zoéén wil ik ook wel in mijn huis" Of iets van die strekking.

Het geeft de verkramptheid aan op het naakt dat (in dit geval figuurlijk) ten tonele verschijnt. Aan de ene kant 'stout' willen wezen en het introduceren, en aan de andere kant er zo een opmerking over maken om het weer te willen bagatelliseren.

Maar nu speel ik psychiater van de koude grond.

Stephan schreef:

[Maar het tonen van naakt vat ik nog niet.

Ik heb het niet over het tonen van een borst, maar de manier waarop het het verhaal in geweven was. Het verven van een kutje, het geverfde haar dat werd ontdekt tijdens een pijpbeurt. Het deed mij denken aan de jaren zeventig.

. "Hahaha... tieten... kom hierrrr......" En meer van zulks typisch Soetemans.

Vind het minstens zo Verhoeven als Soeteman. Kan me in De Aanslag zoiets niet herinneren, bijvoorbeeld.

Ik schreef:

Er zitten in Zwartboek minstens twee erg vervelende missers en de film doet mij wat amateuristisch aan. Kneuterig. Echt good old Hollandsch.

BlueJudaskiss schreef:

d.d. 05012009, 0:14 uur (...) Lul niet uit je nek. Klinkt misschien lullig, maar ik heb het nu echt gehad met dit soort stomme ondoordachte opmerkingen.

Ondoordacht? stom?

Je hebt het ermee gehad! Och...

Klopt.

avatar van Quido

Quido

Wouter schreef:

Waar ik zulk soort erotische verwijzingen / scènes in het werk van Verhoeven (en Soeteman) altijd wel vind passen, zit in De Aanslag in één van de eerste scènes een shot waarin de jonge Anton naar het ontblote bovenbeen van zijn buurvrouw kijkt (en het liefst 'naar binnen' wil kijken) wanneer deze haar panty (?) aantrekt. Dat shot heb ik nooit echt kunnen plaatsen.

avatar van speranza

speranza

djelle schreef:

Ik verbaas me er in elk geval over hoe zeer mensen blijkbaar nog over dat naakt vallen. Viel uiteindelijk nog goed mee in Zwartboek dacht ik.

Sterker nog. Ik vond het heel erg tegenvallen. Ik heb te weinig shots van de prachtig gevormde borsten en heerlijke billen van Carice van Houten gezien. Ik heb al helemaal geen echte seks tussen haar en de Duitse officier gezien. Dit had best in beeld gebracht mogen worden. We hoeven toch niet terug te keren naar de jaren vijftig van de vorige eeuw? In tegenstelling tot een eergisteren door josseheijmen gemaakte opmerking ben ik er stellig van overtuigd dat de naakt scènes in de eerste grote film van Carice van Houten haar carrière juist positief zullen beïnvloeden. Ik geloof er heilig in dat ze het helemaal gaat maken in de Verenigde Staten.

josseheijmen schreef:

Ik schreef:

Ondoordacht? stom?

Je hebt het ermee gehad! Och...

Klopt.

nogmaals: ondoordacht, stom?

speranza schreef:

(...) Ik geloof er heilig in dat ze het helemaal gaat maken in de Verenigde Staten.

Ik help het je hopen. Werkelijk.

avatar van Triztan

Triztan

Mwuah, leuke film, een typisch Nederlandsche film, lekker sexistisch.

Earth

Tjonge jonge jonge, als je niet beter weet dan zou je denken dat bijna het hele filmforum hier wat tekort komt.....

In de oorlog is er niets aan sex gebeurd, geen liefde bedreven, geen kind gemaakt. Handen boven de dekens, net als in al die Amerikaanse films die op het gebied van seks zeker veel realistischer zijn dan Zwartboek en al die jaren 70 films van vaderlandse bodem.

Kunnen we het wellicht weer over andere zaken in films hebben?

Triztan schreef:

Mwuah, leuke film, een typisch Nederlandsche film, lekker sexistisch.

Seksistisch...? Op wat voor manier?

@ Earth

waarom zouden we het in hemelsnaam niet hebben over de borsten van Carice? Ten eerste zijn ze prachtig geboetseerd, ten tweede word je er in de film werkelijk mee om de rooie oren geslágen. Kijk, 1 scène bloot, prima. 2, wordt hachelijk.... maar 5?!

Heb jij Julia Roberts al naakt gezien? Renee Zellweger? Cate Blanchett? La Jolie? Nicole Kidman? Okee, Kidman 1 keertje in Eyes Wide Shut maar dat was zeer functioneel. Functioneler dan dat kan haast niet. En Kubrick brengt dat ook zó stijlvol.

En we hebben toch allemaal de hoop dat onze Carice ook zo'n grote gaat worden?

Check het verschil tussen de topactrices en onze hoop in bange dagen.

avatar van Stephan

Stephan

Jolie niet naakt??????????

Ga maar eens Gia kijken.

En Kidman is vaker bloot geweest.

Cate Blanchett ook trouwens.

josseheijmen schreef:

@ Earth

En we hebben toch allemaal de hoop dat onze Carice ook zo'n grote gaat worden?

Check het verschil tussen de topactrices en onze hoop in bange dagen.

Ik vind gewoon dat NL films met bloot heel wat normaler omgaan dan VS films. Dat is het enige wat ik wil zeggen. Het feit dat de betreffende dames zo weinig bloot gaan zegt aardig wat over de films in de VS (vind ik dan he).

Ik vind dat er teveel negatieve opmerkingen zijn over de hoeveelheid bloot. Ik denk dat dit meer in proportie is in NL films dan in VS films.

Van het onnatuurlijke bloot in vele VS films krijg ik keer op keer kromme tenen.

josseheijmen

Earth, you have a point.

Earth schreef:

En hier ben ik het van harte mee eens.

Earth

Zwartboek krijgt (eindelijk) een echte Nederlandse Blu-ray release. Op 19 maart zal de Blu-ray verschijnen.

Eerder verscheen Zwartboek op Blu-ray in de VS, UK en Australie. Al deze versies doen het gewoon op NL spelers. De importprijzen zijn echter een stuk hoger dan de prijs van de NL versie, die zal ongeveer 20 euro zijn.

avatar van Quentin

Quentin

Gaat A-film Blu-Rays uitbrengen , nog niks over vernomen.

avatar van Quentin

Quentin

Zie wel dat Alles is Liefde in maart op Blu-ray komt, vind over Zwartboek niets maar dan zal het wel kloppen.

Quentin schreef:

Ik zag het bij dvd.nl staan en ook bij bol.com staat de blu ray.

Denk dat het wel klopt.

avatar van basvanaerts

basvanaerts

Lang geleden zon goede Nederlandse (oorlogs)Film

Maar wel weer standaard zoals altijd in de NL films

Naaktheid en dat iemand moet kotsen

• 11924 berichten

En daar gaan we weer! Kunnen dit soort domme figuren nou eens voor eens en voor altijd van deze site gemieterd worden?