• 9.381.889 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Notary Wim Smaal

avatar van Earth

Earth

janhero schreef:

Weer een stereotype nederlandse film met de bekende ingredienten: overdreven sex, kotsen, open pullekunde wonden, strond, overdreven vloeken, slecht vechten en schietwerk, klungerig camerawerk, nagesingroniseerd geluid enz. enz.

Mijn enige lichtpuntje is voor mij het acteertallent van Carice van Houten.

Goh, beetje vooringenomen? Hoezo nagesynchroniseerd, bij mij in de bios klopte alles hoor. En als dit al overdreven sex en vloeken is... nou ja..

avatar van Reinbo

janhero schreef:

Weer een stereotype nederlandse film met de bekende ingredienten: overdreven sex, kotsen, open pullekunde wonden, strond, overdreven vloeken, slecht vechten en schietwerk.

Lijkt mij juist een realistische weergave van het menselijk gedrag.

avatar van mian1967

mian1967

is het zo dat er in de film duits gepraat word zonder ondertitteling of heb ik de verkeerde film

Ja.

avatar van Purmerend

Purmerend

kos schreef:

Ja.

avatar van Earth

Earth

mian1967 schreef:

Ja, als je hem downloadt is de film vaak zonder ondertiteling, huur of koop hem gewoon.

avatar van janhero

janhero

Quentin schreef:

Leer eerst eens stront schrijven, kijken we dan wel verder.

oeps solly

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zwartboek, spannende vakkundig gemaakte film van eigen bodem maar een modern meesterwerk zie ik hier nu niet direct in. Hoewel "modern" ook niet de meest passende term is voor deze film, de nieuwste film van Paul verhoeven oogt en voelt aan als erg klassiek (waarbij hier en daar het woord oubollig ook wel in me opkomt).

Het verhaal wat vertelt wordt is op zich interessant en spannend genoeg om een avondvullende film te verantwoorden. Het is dan ook erg jammer dat Zwartboek te veel aan uiterst banale en zelfs een aantal ronduit slechte scenes kent waarmee de film zichzelf behoorlijk omlaag weet te halen. De toch cruciale scene waarin De Gein wordt neergeschoten bv was echt belachelijk lachwekkend, misschien een geval van verkeerd getimde humor??? Denk het eigenlijk niet... Ook vatzige piemelnaakte duitsers die Gunther heten doen me eerder aan het cabaret van Hans Teeuwen denken dan aan een spannende oorlogsthriller. De scene met een sadistische Theo Maassen was ook uitermate slecht trouwens... Ik snap niet waarom er gekozen wordt voor zulke beroerd geschreven banale scenes, het maakt iig dat ik de film niet overal even serieus kan nemen. Jammer want uiteindelijk is het een heel behoorlijke "who-dun-it" die zeker vermakelijk is en beter af was geweest met wat meer aandacht voor subtiel drama en spanningsopbouw. Ik weet bijna zeker dat een actrice als Carice van Houten daartoe in staat is maar ze krijgt daarvoor duidelijk de kans niet.

Helaas kom ik nu niet verder dan 3 sterren, 3 welverdiende sterren, dat wel... maar toch... er had meer ingezeten.

avatar van raymon

raymon

gaat al weer over 4 dagen in premiere in Amerika, ben benieuwd hoe het de film daar zal vergaan!

avatar van ketel

ketel

korenwolf schreef:

Goeie film. Het heeft me zeer geboeid, ondanks dat ik mij vooraf niet kon onthouden van een ´oh jee, weer zo´n verzetsfilm´. Maar ik moet zeggen: het is een van de betere in zijn soort.

Verhoeven scoort hoog met deze film. Het zit goed in elkaar en het ´vertrouw niemand´-effect is duidelijk zoals dat toen der tijd echt was voor bepaalde mensen. Je wordt een tijdje in het ongewisse gelaten en dan aangenaam verrast door wat onverwachte wendingen.

Carice van Houten speelt echt waanzinnig goed. Ze gaat er helemaal in op en sleept de kijker echt mee. Ik leefde echt met haar mee en voelde haar frustraties in mij doorkomen. Zo goed, dat ik het gevoel kreeg haar te moeten helpen, maar dan toch realiseerde ik mij dat het wel erg moeilijk wordt om door de tv-buis in het verhaal terecht te komen. Kan natuurlijk niet, maar dat zegt wat!

Ook voor de andere acteurs (bijzonder Thom Hoffman), petje af hoor.

Meesterwerkje van Nederlandse bodem!!! 4*

Welkom terug Paul!

Inderdaad. Film zet een genuanceerd beeld neer. Ook binnen de helden van het verzet zitten verraders en wortelt het antisemitisme. En Duitse militairen hebben van dichtbij ook zo af en toe menselijke trekken. Zeker geen standaard verzetsfilm. Mooi acteerwerk. 4*

avatar van p0tsie

p0tsie

Wat een superslechte film. Veel kleinigheden zoals het 5 minuten schieten met een automatisch wapen zonder laden, duitsers die engels spreken om nog maar te zwijgen over de belachelijke scene waarbij Carice door het eten van een paar brokjes chocola weer totaal de oude was en er vandoor ging. Bar slecht, gauw in de doos "nooit meer kijken, zonde van je "tijd".

avatar van Bartel

Bartel

Superfilm! geeft een zeer realistisch beeld hoe het is gegaan in Nederland tijdens de oorlog. Goed geacteerd

Spannende film! 4,5*

duitsers die engels spreken

Wat is daar nou vreemd of ongeloofwaardig aan? Een Duitse topmilitair die het Engels machtig is...

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ligt het aan mij of is de trailer van 'Black Book' veel en veel zwakker dan die van 'Zwartboek'? (Amerikaanse vs Nederlandse)

Angrod_Pallanén schreef:

Nederlandse is veel beter, die Amerikaanse laat bijna alleen beelden zien zonder tekst. En die voice over bij US trailers vind ik beetje oubollig altijd.

cornelis

Uhm....voice over...? Waar dan?

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Die voice-over heb ik ook gemist, maar de trailer laat idd veel beelden zien, beelden die bijna de helft van de film omslaan.

Angrod_Pallanén schreef:

Oeps, nee klopt zit geen voice over in. Sorry. Maar ik vind de Nederlandse trailer iig duidelijker daar zitten meer scenes in waar acteurs ook dialoog hebben.

cornelis

Amerikaanse trailers van niet-engelstalige films zijn in 99,9% van de gevallen inderdaad zonder (of met nauwelijks) dialoog. Ze zullen wel bang zijn dat dat enorm afschrikt.

In de Amerikaanse trailer zie je ook dat ze ergens de verkeerde zin hebben ingesneden, waasrschijnlijk omdat ze er geen moer van verstaan en 'em dus op basis van papieren vertaling hebben gemaakt.

Bizar vond ik de Japanse trailer.

Hoezo bizar?

avatar van janhero

janhero

Blakke boekeh in het Japans. haha

avatar van james_cameron

Soms wat knullige, maar gelukkig ook vaak meeslepende en spannende oorlogsfilm. Hoofdrolspeelster van Houten is uitstekend, het verhaal zit goed in elkaar en Verhoeven kan zich flink uitleven in bepaalde over de top momenten. Minpunten zijn het niet echt overtuigende camerawerk, de te voor de hand liggende muziek en de warboel van accenten, talen en karikaturale bijrolspelers. Al met al niet een van Verhoeven's beste films, maar wel de moeite waard.

avatar van Wouter

Wat heb je precies tegen het camerawerk?

cornelis

Kan hem zelf nu even niet meer kijken, maar de versie die ik ooit zag, daar kon ik geen touw aan vastknopen.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

james_cameron schreef:

de warboel van accenten

Wat is er precies mis met die accenten?

avatar van DragonFly

DragonFly

Earth schreef:

De retail DVD (zoals die in nederland in de winkel komt te liggen) heeft alleen ondertiteling voor doven en slechthorenden! Dus of je hebt de hele film ondertiteling of helemaal niet... te belachelijk voor woorden. Heb ik nog nooit meegemaakt bij een retail-dvd....

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1996 stemmen

Ik vond het een mooie film maar de voorspelbaarheid en de Hollywoodtouch mbt bv de lading schijt of schaamhaar verven was mijns inziens niet nodig en af en toe ging het tempo ten koste van de diepgang in de karakters...maar ja..het blijft Verhoeven he Ook bizar trouwens: het hardop spreken over duitsers doden op stations enzo

toch 4*

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een heel mooie en indrukwekkende oorlogsfilm wat een keer niet over veldslagen gaat.

Wat indruk maakt is bijvoorbeeld dat niet alle duitsers slecht en niet alle nederlanders goed zijn.

Mooi uitgewerkt, met als enige kritisch puntje persoonlijk; altijd weer dat nederlandse laten zien (sex, jammer)

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

Mijn enige lichtpuntje is voor mij het acteertallent van Carice van Houten.

Dat kun je van Paul Verhoeven verwachten dat die dat in zijn films verwerkt.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Mijn enige lichtpuntje is voor mij het acteertallent van Carice van Houten.

Duidelijk dus geen liefhebber van Nederlandse speelfilms, he ?