• 9.382.110 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Quido

Overigens is het dus wel degelijk zo dat men tot lang na de bevrijding op straat rond liep om deze te vieren, zoals starbright boy ook al aangaf.

Quido schreef:

De vieringen vormen juist een mooi contrast: Nederlanders blij, verraders niet, Rachel niet. Een scene die bij het eerste bioscoop bezoek al opviel: dat Kuipers thuiskwam met de lijkwagen met Tim en dan op de achtergrond de blije mensen, mooi contrast. Juist een mooi detail om de contrasten die eerste bevrijdingsdagen weer te geven

Kortom, juist mooi. Sommige mensen zouden voor het goede besef van de tijd de 6dvd van de bezetting eens moeten zien, ik denk dat ze dan een hogere waardering voor de film zouden hebben.

avatar van korenwolf

korenwolf

Goeie film. Het heeft me zeer geboeid, ondanks dat ik mij vooraf niet kon onthouden van een ´oh jee, weer zo´n verzetsfilm´. Maar ik moet zeggen: het is een van de betere in zijn soort.

Verhoeven scoort hoog met deze film. Het zit goed in elkaar en het ´vertrouw niemand´-effect is duidelijk zoals dat toen der tijd echt was voor bepaalde mensen. Je wordt een tijdje in het ongewisse gelaten en dan aangenaam verrast door wat onverwachte wendingen.

Carice van Houten speelt echt waanzinnig goed. Ze gaat er helemaal in op en sleept de kijker echt mee. Ik leefde echt met haar mee en voelde haar frustraties in mij doorkomen. Zo goed, dat ik het gevoel kreeg haar te moeten helpen, maar dan toch realiseerde ik mij dat het wel erg moeilijk wordt om door de tv-buis in het verhaal terecht te komen. Kan natuurlijk niet, maar dat zegt wat!

Ook voor de andere acteurs (bijzonder Thom Hoffman), petje af hoor.

Meesterwerkje van Nederlandse bodem!!! 4*

Welkom terug Paul!

avatar van Jointz

Jointz

Leuke en vooral spannende film. Hij had 4 * gekregen ware het niet dat er (zoals in bijna elke nederlandse film) weer bloot in voor moest komen.

Daarnaast dezelfde bekende koppen, met als tragisch dieptepunt Johnny de Mol jr, zoals je die al in veel series en films hebt gezien, en het einde was ook niet je van het. Dat leek meer op een amerikaanse B film.

avatar van Anjin

Anjin

nee niet om naar huis te schrijven

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Jointz schreef:

Daarom 3* voor deze film die ik toch met veel plezier heb gekeken.

Het zal wel aan mij liggen, maar dit is een redenatie die ik niet kan volgen. Zo lelijk waren de borsten van Carice toch niet? Blijft voor mij altijd een raadsel waarom sommige mensen over bloot en sex zo bekrompen doen, terwijl moord en doodslag alom geaccepteerd is......

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

Je hebt inderdaad een punt, om er maar even een understatement van te maken.

Jointz schreef:

Daarom 3* voor deze film die ik toch met veel plezier heb gekeken.

Ik zou zeggen.... geen Turks fruit kijken, mooie film, maar je zou er blind van kunnen worden.

avatar van patrick17

patrick17

Prima film hoor het geeft een blijk hoe het ging en je ziet het iedereen verraad iedereen..Carice van Houten vind ik toch een prima rol spelen hoor als 'spion' van de verzetters.

En over dat bloot gedoe dat viel opzich wel mee je zag een stuk of 3 x de borsten van van Houten als je daar

al niet tegen kan neem dan vooral geen vriendin *denkend*

4 *

avatar van michellestyl

michellestyl

4,0 zeer goede film, alleen soms een klein beetje overdreven maar niet echt veel ! maar voor de rest echt heel goed! ik vind het de 4,0 wel waard! Thriller / Oorlog is het ook waard ! nou Paul goed gedaan ! aplaus!!:P ik denk dat je film in de top 250 staat ik ga ff kijken!:P

avatar van michellestyl

michellestyl

ben ik weer hij hoort in de toplijst maar staat er niet bij :O

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

michellestyl schreef:

ben ik weer hij hoort in de toplijst maar staat er niet bij :O

De film is te jong. Volgens de regels van MM kan ie daar pas na 2 jaar na de biosrelease in (in mijn optiek hoort ie daar overigens net niet in thuis, en Soldaat van Oranje -zelfde thema, zelfde regisseur- wel, maar wie ben ik)

avatar van Jointz

Jointz

wavanbuuren schreef:

Ach, het gaat mij er niet om of ze mooi of lelijk zijn. Het is alleen jammer dat het in elke nederlandse film weer een verplicht nummer is. Mooi of niet, dat gaat op een gegeven ogenblik vervelen.

avatar van Wouter

Dat gevoel heb ik al jaren niet meer. Dat was vooral in de jaren '70, de hoogtijdagen van Verhoeven.

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

Ze hebben vanavond ook nog een Rembrandt Award gewonnen Ohoh wat een verrassing. Nog nooit van gehoord Rembrandt Awards trouwens...

RealMovieFan schreef:

Vroeger waren die wel bekend hoor. Misschien begin ik nu echt oud te worden dat ik ze wel ken.

Earth

De recente reviews uit Amerika zijn overdonderd goed:

Rolling Stone: But his tremendously exciting film can suddenly, unpredictably move you to tears. There's not a dull second in the bunch. Verhoeven is back, baby, and he's got his mojo working.

Movie Review: ‘Black Book’ is a heartening and exciting return to form by a true master.

Quido

Op de NL dvd toch geen audiocommentaar Verhoeven en ook niet al die korte making of filmpjes die destijds via internet te volgen waren. Toch wel teleurstellend

Extra's:

Trailer

Making Of (+/- 25 min)

Achter de Schermen (+/- 15 min)

Zwartboek in “De Wereld Draait Door” (+/- 41 min)

Première- en Achter de Schermen-beelden (+/- 40 min)

Quido schreef:

Extra's:

Trailer

Making Of (+/- 25 min)

Achter de Schermen (+/- 15 min)

Zwartboek in “De Wereld Draait Door” (+/- 41 min)

Première- en Achter de Schermen-beelden (+/- 40 min)

Ik zag het al aankomen, wat is eigenlijk het verschil tussen de limited en de 2dvd versie?

Nou ja, wel een goede smoes om straks de R1 versie te kopen.

avatar van Quentin

Quentin

Mooie doos, met boekje en soundtrack cd.

Heb overigens nog nergens audiocommentaar zien staan, ook niet voor de R2UK uitgave.

Quentin schreef:

Mooie doos, met boekje en soundtrack cd.

Ik heb mijn hoop gevestigd op de R1 uitgave, op Showgirls na hebben al die uitgaven wel Verhoeven commentaar.

cornelis

De NL release van Showgirls heeft dan weer wel een commentaartrack.

cornelis schreef:

De NL release van Showgirls heeft dan weer wel een commentaartrack.

Ja, maar niet van Verhoeven, tenminste mijn versie niet.

Mijne wel, A-film / Pathé release.

Weet je dat zeker, cor? Op die van mij namelijk ook niet (ook van A-Film/Pathé). Enkel een trailer en filmographies.

Mijne wel, A-film / Pathé release.

Hee, die heb ik ook ik ga vanavond meteen even naar dat steenkolenengels luisteren.

cornelis

Geen steenkolenengels, gewoon in het Nederlands.

Staat niet onder "Special Features" maar onder "Setup".

Onder "Special Features" staan bij mij ook nog Interviews en B-roll uit de press kit.

Releasenummer is DS80031.

cornelis schreef:

Staat niet onder "Special Features" maar onder "Setup".

Die functie heb ik niet eens in het menu ... die andere extra's die je noemt ook niet. De mijne heeft wel hetzelfde releasenummer ... vreemd. Maar eens zoeken naar een uitgave met die extra's.