• 9.382.116 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Barrie vd Laan

Er zijn heel wat kritieken op de film gekomen. Maar ondanks dat is het volgens de cijfers de beste Nederlandse film die ooit gemaakt is. Hij krijgt op moviemeter 4 sterren gemiddeld. Dat zegt toch wel iets denk ik. Het is gewoon een fantastische film. De enige gelijkenis met soldaat van oranje is het genre maar voor de rest is het helemaal vernieuwend. En hij ziet er zeker niet gedateerd uit. Verhoeven had moeilijk een sfeer kunnen scheppen die er modern uitziet. Het is echt een topfilm en gelukkig zijn veel mensen het mij eens.

avatar van Earth

Earth

Barrie vd Laan schreef:

Helamaal mee eens! Ik heb de film nu 7 keer gezien en het blijft een zeer mooie film waarin zeer goed geacteerd wordt (op J.deM. na). Mooie aankleding van de film en het verhaal spreekt me ook aan.

Barrie vd Laan

idd. Johny de Mol is een drama. Komt er alleen invoor omdat zijn rijke oom hem financieel een beetje helpt. Het is wel heel frappant dat Johny de Mol voorkomt in Simon en Zwartboek. De beste Nederlandse films sinds jaren met de slechtste Nederlandse acteur sinds jaren. hmmmm. Ik denk dat het alleen komt door zijn rijke oom John de Mol.

Echt waanzin.

Barrie vd Laan schreef:

Ik denk dat het alleen komt door zijn rijke oom John de Mol.

Oom?

Barrie vd Laan

haha. Wat is het dan. Het is familie in elk geval. In met de cijfers bedoel ik de cijfers van moviemeter. Hij staat het hoogste.

Het is z'n pa.

nog erger.

avatar van Quido

Quido

Barrie vd Laan schreef:

En hij ziet er zeker niet gedateerd uit.

Veel mensen stemmen nu ook na het zien van een illegale kopie, waarvan de kleuren niet al te fris ogen vind ik persoonlijk. Wellicht dat dat hun oordeel 'kleurt'. Vind de film er ook absoluut niet gedateerd uit zien.

Barrie vd Laan

een kopie is ook niks. Maar misschien had jimbo 79 een soort star wars verwacht. Ook een soort oorlog.

avatar van Earth

Earth

Quido schreef:

Ik vond de kopieen nog wel aardig, ik denk dat sommige mensen gewoon te gekleurd naar films kijken.

Ik hoop dat die mensen nog eens de moeite nemen de dvd te huren of te kopen (ik kan niet wachten tot de echte dvd er is)

avatar van jimbo79

jimbo79

helemaal niet had het in tegendeel een beetje meer kwaliteitsvol verwacht

het niveau overstijgt nooit een doordeweekse avonturenfilm en dat hij zulke hoge quoteringen krijgt heeft volgens mij veel met chauvinisme te maken

maar om dit nu de beste nederlandse film aller tijden te noemen komaan zeg

jimbo79 schreef:

Die ik onderschrijf.

avatar van Filmi Corleone™

Filmi Corleone™

jimbo79 schreef:

helemaal niet had het in tegendeel een beetje meer kwaliteitsvol verwacht

maar om dit nu de beste nederlandse film aller tijden te noemen komaan zeg

Ben het hier totaal mee eens. Zwartboek is een leuk probeersel maar goede film? 'Goede' film?

Laat me niet lachen, ik heb hem zelfs niet eens helemaal uitgekeken wat een drama vond ik het.

avatar van Reinbo

Filmi Corleone™ schreef:

Als ik zo naar je stemmen kijk vind jij wel meer goede films een drama...

Iemand die Cidade de Deus en Pulp Fiction een 0,5 geeft kan ik niet serieus nemen. (en Oceans Twelve een 4,5 )

avatar van Jaedex

Jaedex

Een prachtige film en ik heb ook echt genoten van deze film.

Klasse werk verhoeven!

Soms zat er wat acteerwerk in dat ik dacht, dat kan beter.

Maar over de hele film gezien echt een goede film!

Het laat duidelijk het verzet zien toen der tijd en de mensen die hier in geinteresseerd zijn zullen deze film zeker waarderen!

avatar van spidermonkey

spidermonkey

Een 2e wereldoorlogs drama.

Goed gefilmd mooie beelden.

Sterke acteurs al zijn teveel bekende namen soms wat storend.

De verhaal-lijn is soms wat ongeloofwaardig maar de verrassende plotwendingen zijn wel goed.

Niet zo sterk als Soldaat van oranje maar toch een hele boeiende film met hier en daar de gebruikelijke Paul Verhoeven ranzigheden.

avatar van starbright boy

kos schreef:

En van die dingen als Nederlanders die na dagen nog steeds heel de dag met vlaggetjes rondspringen op straat na de bevrijding .

De bevrijdingsfeestjes op straat zijn schijnbaar zelfs tot het eind van de zomer doorgegaan heb ik ooit eens begrepen.

avatar van tevelenco

tevelenco

Na lange tijd en veelal lovende kritieken nu eindelijk zelf ook eens gezien.

En ook ik vond het een prima film met een goed verhaal waarbij je lange tijd in het ongewisse blijft hoe het verhaal nu eigenlijk in elkaar steekt.

Dit alles wordt goed in beeld gebracht en overtuigend geakteerd.

Waarbij vooral Carice van Houten indruk maakte.

Ja toch wel een van de beste nederlandse films die ik heb gezien.

avatar van Raffael77

Raffael77

Een prima film, maar soms wat slecht acteer werk.

Het is wel een mooi verhaal. 4,5

Barrie vd Laan

Van wie vond je het acteerwerk dan slecht Raffael77?

Laat Johny de Mol maar achterwege die is al besproken. De rest vond ik heel goed acteren. Ook zeker Thom Hoffman was heel goed. Hij sleepte je echt mee.

avatar van Waku

Waku

Na "soldaat van oranje"levert Verhoeven opnieuw puik werk af met dit "Zwartboek".

Een boeiend oorlogsdrama over het verzet met een vleugje misdaad verwerkt in het verhaal.

Sfeervol gefilmd met name in Den Haag.

De acteerprestaties van de cast zijn prima op een enkeling na. Maar de rol die Carice van Houten neerzet is er eentje die er mag zijn. Goed en geloofwaardig.

En dat is eigenlijk ook de omschrijving voor het gehele verhaal van "Zwartboek".

starbright boy schreef:

Maar niet elke dag de hele dag zoals hier lijkt me. Elke scene dat ze op straat komen lopen ze weer tegen van die groepen vlaggetjeszwaiers aan.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

Details...

Essentiele details ja.

avatar van cornelis

cornelis

Ga er voor het gemak maar even vanuit dat dat soort dingen nu juist tot in de puntjes geresearched is.

Overigens gaat het maar om twee scenes, overdrijven is ook een vak.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

kos schreef:

Essentiele details ja.

Who knows? Misschien waren er wel daadwerkelijk mensen in bepaalde steden of bepaalde wijken van steden die daadwerkelijk lang doorgingen met feesten. Zou het me trouwens heel goed kunnen voorstellen. En essentieel? Valt toch wel mee?

Tja, dit is kennelijk een onzinnige discussie, mij (en degenen met wie ik de film zag) stoorde het behoorlijk.

avatar van cornelis

cornelis

Je kan je natuurlijk aan van alles storen. In dit geval klinkt het overdreven, al was het maar omdat het maar op twee momenten in de film voorkomt ("elke keer") en de tijdspanne, die tussen die twee momenten (de daadwerkelijke bevrijdingsdag en het latere moment waarop Ellis wordt bevrijd) verstrijkt, blijft in de film onbenoemd. Zelfs als je het een essentieel detail noemt, is het maar helemaal de vraag of het wel zo onwerkelijk is als jij het ervaarde.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, inderdaad, er worden verder geen periodes genoemd, en je moet wel erg slecht in de film zitten, wil je dit soort, logische dingen opmerken. Zegt toch meer over je gezelschap Kos