Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Nergens aan, dat is het probleem. Na een verleidelijke blik mijnerzijds
wilde de medewerkster van de FRS de dvd wel ter plekke afdraaien om het schijfje te controleren. (Het betreft hier de dvd van Showgirls, even voor de duidelijkheid).
Simon Smith (crew films)
De streepjescode zal toch wel anders zijn lijkt me zo?
Nergens aan, dat is het probleem. Na een verleidelijke blik mijnerzijds
De matrixcode van de dvd wellicht anders?
Quentin
De streepjescode zal toch wel anders zijn lijkt me zo?
Nee is echt precies dezelfde hoes.
De matrixcode van de dvd wellicht anders?
Ik zal straks even kijken.
Dridge
Mooi gefilmt , boeiend verhaal maar in sommige scenes wel overgeacteerd.......jammer.
3,5 *
Fran
- 1953 berichten
Een hele mooie film die in je hoofd blijft hangen. Een paar dingen vond ik een beetje vreemd: '
Toen haar onderduikadres, aan het begin van de film, omkwam ,was haar enige reactie: "een geluk bij een ongeluk, nu hoef ik geen suffe bijbelteksten uit mijn hoofd te leren". Beetje vreemd, ook al vond je ze niet aardig, dan nog ....
En verder bij de notaris waar ze vroeg om geld om een jaar mee door te komen. Vervolgens vraagt ze dan om een ton. Een ton ??? In die tijden is dat ongekend. Dan was je gewoon miljonair als je dat had. Of heb ik dit nou verkeerd begrepen ? Vond het wel vreemd.
Verder niks op de film aan te merken. Een hele mooie, aangrijpende film.
(verwijderd)
Ik vind het mooi dat een film als deze gemaakt kan worden in NL, maar kom kom wat een chauvinistisch stemgedrag, de film is verre van briljant. Aangrijpend kan je 'm nauwelijks noemen, het is voornamelijk een avonturenverhaaltje.. Wel goed, maar om dit nou tot één van de beste films allertijden te rekenen gaat me wat ver... Kijk bijvoorbeeld naar Das Leben der Andern waar het thema goed/ slecht duizendmaal zo subtiel en ontroerend wordt uitgevoerd
Fran
- 1953 berichten
Of een film aangrijpend is voor iemand, is puur een gevoelsmatige kwestie. Daar kan je nou niet echt over discusieren. Dat is gewoon puur een gevoel.
wavanbuuren
Zo vond ik de Israël scene op het eind behoorlijk aangrijpend!
Barrie vd Laan
Een van de beste Nederlandse films ooit. 5 sterren.
Cheeky88
geweldige film heb nog een kwartier na lopen praten met m'n vriendin.
Zeker 5 sterren van mij...
het was zo aangrijpend...
maxcomthrilla
Het moet ergens eind 2005 zijn geweest en ik via een bekend nieuwsprogramma vernam dat Paul Verhoeven een historische boerderij op wilde blazen en daarvoor niet zomaar de benodigde toestemming voor kreeg. Al die heisa om niks, dacht ik toen. En zo `n ontploffing zou toch zeker niet als hoogtepunt zijn bedoeld? Als betrekkelijke filmleek kon ik mij niet voorstellen dat deze film tot zo `n succesnummer uit zou groeien. Mijn verwachtingen waren echter niet zo groot voor deze film.
Soms neigt Verhoeven wat naar het banale. De man lijkt wel een obsessie te hebben om plassende vrouwen in beeld te brengen en als klap op de vuurpijl komt er dan ook nog een naakte Duitse man genaamd Gunther binnenlopen. Het werkte nu wel op mijn lachspieren, vooral ook omdat Verhoeven er gelukkig niet teveel tijd aan besteedt.
Naarmate de film vordert ontvouwt zich wel een aardige thriller waar iedereen elkaar niet kan vertrouwen en niets is wat het lijkt. Verder schuilt er ook een mooi gebrachte kern van waarheid in. Mensen die een wit voetje willen halen bij de vijand ten koste van andere mensen. Daardoor worden vele mensen slecht afgeschilderd maar wordt er gelijk een kentekening geplaatst. Is het overlevingsdrang of is het volksverlakkerij wat de mensen tot hun daden drijft? Niemand houdt het hoofd cool tijdens oorlogen en dat laat Verhoeven op een prettige manier zien. Je kunt wel gemakkelijk een onderverdeling maken tussen slecht - slechter - slechtst. Maar daar stoorde ik mij niet aan.
De casting van goede personen is toch wel iets waar het bij deze film aan schort. Carice van Houten acteert erg goed en maakt een gedreven indruk. Ze zou zo kunnen ronddartelen in een Europese film. Verder zijn de andere personages niet heel boeiend, vaak wel leuk om te zien maar soms qua acteerwerk hemeltergend slecht en onbedoeld grappig? Dolf de Vries deed mij steeds terugdenken aan zijn tijd als dokter Ed Couwenberg in ONM en ook Johnny de Mol Jr. is verschrikkelijk. Wat een non - acteur, typisch geval van als je de juiste mensen kent dan kom je er wel. Verder liepen er ook nog 2 actrices uit Baantjer rond die daar al slechts een bijrol hebben. Nee, dan zie ik liever wat onbekende acteurs en actrices rondlopen dan een vat vol b - acteurs en actrices. Zij zorgen alleen maar voor verkeerde associaties en konden mij er verre van overtuigen dat ze een serieuze rol konden uitdragen.
Cinematografisch niet echt bijzonder, al was de eindscène toch wel mooi hoor. Niet dat ik mij verveelt heb, want de film heeft wel perfect een oubollige tijd weten na te bootsen. Wat zeker een meerwaarde is voor het verhaal.
Een positief gevoel overheerst. Eenmaal je in het verhaal zit begeef je jezelf in een fijn tijdsperk die je in staat stelt om te genieten van een boeiend verhaal die hier treffend als rode draad dient. Een kleine verrassing dus. Samen met Simon de enige Nederlandse film die goed is voor 4*
Macmanus
Ai what the fuck?
Is dit de man die mij Robocop, Total Recall en Starship Troopers bracht? Kan het bijna niet geloven.
Het gaat hier om een Nederlandse film van een gerespecteerde regisseur, dus moet ik uitkijken dat ik niet de NL clan achter me aan krijg. Maar dit is echt waardeloos.
Waar te beginnen. Nou bij het meest slechte namelijk het scenario. Ik waande me weer terug naar 30 jaar geleden toen we het met houterige dialogen moesten doen. Altijd gedacht dat het lag aan de tijd, en dat we gewoon nog moesten groeien als filmland. Maar nu kom ik er achter dat het aan Soeteman ligt. Wat een waardeloze zinnen pent die gast neer.
Elke fucking keer laat hij zijn karakters zeggen wat ze zien of doen. Duitsers, mijn pistool is leeg, zijn pistool is leeg. Ssstt een auto, het is een benzine motor. Waarom vraag ik waarom moet ik dit weten of het karakter wat naast hem of haar staat? Ik hoor die auto ik hoor dat je pistool leeg is en ik zie dat het Duitsers zijn net als die dame naast je aangezien ze ogen heeft. Soeteman ik ga je iets leren let op.
Kijk! Laat het even op je inwerken, neem de tijd het is niet erg om niet meteen door te hebben wat het betekend. Het zijn namelijk regels zonder tekst. Wat hoor ik u zeggen: geen tekst, maar dat is alles waar ik als schrijver niet voor sta. Ik kan me voorstellen dat het een drastische ommezwaai betekend maar je kunt het!
Anywho (Moest er even uit) verder is het idd oubollig zoals Onderhond al aangaf. Saaie belichting/camerawerk/editing en belabberde actie scènes. Kom op Paul dat kan je toch veel beter, wat is dit voor seniel gedoe.
Verder heb ik het wel een beetje gezien die 2e wereld oorlog. Enough is Enough already!
Is Verhoeven te oud?
Voor nu is het antwoord ja.
melanie178
Misschien is het een goed idee om dan geen oorlog-films meer te kijken...
Earth
Ssstt een auto, het is een benzine motor.
Aan het einde van de tweede wereldoorlog konden gewone burgers niet meer met benzinemotoren rijden, vandaar.. misschien bij jou niet bekend.
Dan moet je niet kijken, maar goed, ik vond dat deze film weer iets anders liet zien dan het normale pief poef paf.
Maar je ieder zijn mening.
DragonFly
Ik heb begrepen dat de DVD-release een nogal eigenaardige eigenschap heeft. Er is nederlandse ondertiteling aanwezig, maar die is voor doven en slechthorenden. Dit betekent dat je een keuze hebt tussen de hele film nederlandse ondertiteling (dus ook tijdens de nederlandstalige stukken) of helemaal geen ondertiteling!!! Is dat krom of niet? Dus alleen ondertiteling bij de duits-talige stukken kan niet...
Belachelijk!!!
Alsof dat de norm is. Eigenlijk is al zo'n 25 jaar bijna iedere oorlogsfilm een antioorlogsfilm.
Dit was eigenlijk toen al een buitenbeentje. Een film die niet de pretentie had iets over de oorlog te vertellen, maar de oorlog gewoon gebruikte om een spannend verhaal te vertellen. Zie je eigenlijk nooit meer.
Barrie vd Laan
Ik hoor wel eens dat er slecht geacteerd wordt. Ik vind dat alleen door Johny de Mol slecht werd gespeeld. Maar de rest(met name van Houten en Hoffman) waren geweldig. Ook De Lint was goed. Het is gewoon een top film. 5 sterren
Voor mij wel
Eh... voor jij wel wat?
Ik ga voor goed verhaal, goed geacteerd en mooie settings. Dit alles was in mijn ogen zeer rijkelijk aanwezig (ondank j. de mol).
Tresonyx
Ook dit vond ik een goeie film voor een Nederlandse. Voordat iemand de voorgaande zin weer helemaal gaat ontleden: persoonlijk spreken NL films mij niet zo aan. Er hangt altijd een bepaalde sfeer over heen die me niet kan boeien. Kwestie van smaak waar ik niet over ga discussiëren.
Zwartboek (en nachtrit) daarentegen vind ik prima films, die me vanaf het begin tot het eind hebben weten te boeien.
Zwartboek: goed verhaal, mooi neergezet, het rommelige zoals iemand eerder beschreef kwam op mij over als 'snel' wat de film voor mij vrij onvoorspelbaar maakte. Het acteerwerk vond ik over het algemeen goed alleen hier een daar wat overdreven.
Als Kuipers denkt dat Ellis hen heeft verraden bijvoorbeeld: "Dat wijf gaat eraan, hoe dan ook, wanneer dan ook". Die zin en de manier waarop het werd gebracht deed me denken aan een superman the series aflevering waarbij alleen nog de 'to be continued' aankondiging ontbrak.
Je praat volledig langs me heen.
RealMovieFan
Lol valt wel mee toch, hij zegt alleen dat hij een andere norm heeft bij films dan jij.
Black-Pearl
ik dacht eerst dat hij geen ene moer aan was:P hou niet zo van oorlogs films.. maar naderhand moesten we hem op school kijken.. hy is juist hardstikke goed.. en af en toe hardstikke hard. qua waarheid dan.. volgens mijn oma ..
janhero
Weer een stereotype nederlandse film met de bekende ingredienten: overdreven sex, kotsen, open pullekunde wonden, strond, overdreven vloeken, slecht vechten en schietwerk, klungerig camerawerk, nagesingroniseerd geluid enz. enz.
Mijn enige lichtpuntje is voor mij het acteertallent van Carice van Houten.
pullekunde, strond, nagesingroniseerd, acteertallent
Leer eerst eens stront schrijven, kijken we dan wel verder.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977