• 9.382.747 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

raymon

Ik vind toch voor een Nederlandse film ( al dan wel met de enige echte Paul Verhoeven ) doet de film het in het buitenland geweldig.

Quido

Vanaf 22.00 uur is op BBC1 het gala van de British Academy Film Awards 2007 te zien. Zwartboek dus genomineerd in de categorie 'Film not in the English Language'.

avatar van by_the_way

by_the_way

Is die categorie pas aan het eind van de show of ergens in het begin.....of heb je geen idee.

Quido

Zal vast pas in het tweede gedeelte aan bod komen (na 23.20 uur), maar zeker weten doe ik het niet.

Quido

Hmm, is niet live zie ik nu. Niet gewonnen. Pan's Labyrinth heeft hem gewonnen.

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

Quido schreef:

Hmm, is niet live zie ik nu. Niet gewonnen. Pan's Labyrinth heeft hem gewonnen.

Das raar, ik zet net de tv aan en ik zie het nu pas :S Wel jammer, mja Pan's Labyrinth was ook wel beter.

avatar van by_the_way

by_the_way

Quido schreef:

. Niet gewonnen. Pan's Labyrinth heeft hem gewonnen.

Balen...

raymon

Klote, ach net zoals met de oscar nominatie; liever 1 miljoen bezoekers dan zo'n prijs.

avatar van gotti

Met zo'n prijs haal je ook zulke bezoekers, maar dan in het buitenland. Het doet een film zelden kwaad, zo'n prijs...

Quido

Geeft altijd een impuls aan het bioscoopbezoek. Het doorsnee publiek hecht er nu eenmaal waarde aan. Wel opvallend veel stemmen erbij de laatste dagen. Er zullen inmiddels wel diverse illegale kopietjes de ronde doen

raymon

nou ook zonder de oscar nominatie en nu de Bafta doet de film het nog goed in het buitenland...

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Het acteerwerk is prima, maar een SS'er die in het verzet gaat, blijft voor mij volstrekt ongeloofwaardig, irreëel. Had dan voor een Duitse officier gekozen.

2.5* voor de acteurs en film als zodanig, aftrekpunten voor het scenario.

avatar van Quentin

Quentin

Dogie Hogan schreef:

Vraag me af welke film jij gezien hebt

Dogie Hogan schreef:
2.5* voor de acteurs en film als zodanig, aftrekpunten voor het scenario.

Of je snapt de film niet of je hebt het Duits niet begrepen (misschien toch lastig te begrijpen als je de film niet in de bios hebt gezien en nu zomaar een gedownloade versie zonder ondertiteling gaat).

Toch even uitleg. Als het gaat om Muntze dan gaat die niet in het verzet, hij heeft alleen met 1 contactpersoon contact om onnodig bloedvergieten in de laatste maand van de oorlog te voorkomen. Uiteindelijk helpt hij Rachel (niet het verzet dus, maar deze ene persoon) ook om de verrader te ontmaskeren (iemand uit het verzet zelf).

Ook het contact met het verzet door een Duitse officier is niet verzonnen door Verhoeven/Soeteman, maar is door de werkelijkheid ingegeven. Dus niet verzonnen of in de categorie "dit kan nooit". Vergeet bijvoorbeeld niet dat in juli 1944 een aantal Duitse generaals Hitler wilden vermoorden met een bomaanslag. Zou je ook van denken "dit kan nooit gebeurd zijn".

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Werk in Duitsland, taal dus geen enkel probleem. Heb film in bios 2x gezien, was in begin ook overdonderd. (Had dat ook met het zien van "Soldaat van Oranje" in de bios. Maar misschien ook onder invloed van de vele Engelse recensies ben ik me meer gaan ver- diepen in 't verhaal. Juist SS-ers vochten tot 't einde door, opstelling en handelen van postzegelverzamelaar en SS'er Munze bljft voor mij ongeloofwaardig.

avatar van cornelis

cornelis

Müntze is chef van de SD. En die lijn is op historische gegevens gebaseerd.

Dogie_Hogan schreef:

Werk in Duitsland, taal dus geen enkel probleem. Heb film in bios 2x gezien, was in begin ook overdonderd, maar misschien ook onder invloed van de vele Engelse recensies ben ik me meer gaan ver- diepen in 't verhaal. Juist SS-ers vochten tot 't einde door, opstelling en handelen van postzegelverzamelaar en SS'er Munze bljft voor mij ongeloofwaardig.

Het is dus een SD-er, de andere Duitser, Kautner, is een SS-er.

raymon schreef:

Waar?

Waar?

Top 20 gehaald in: UK, Frankrijk en Italie

Top 10 gehaald in: Spanje, Belgie, Griekenland en Rusland

Voorwaar niet slecht voor een Nederlandse (co)productie.

staat nu op 20 in de Nederlandse box office

avatar van heder

heder

Een goede film, waarbij je toch onwillekeurig gaat vergelijken met Soldaat van Orange en met die film, en met die vergelijking verbleekt Zwartboek.

De film heeft wel een goede opbouw en tot het laatste kwartier blijft het een raadsel wie nu eigenlijk de verrader is. Een goede film, alleen een beetje ongeloofwaardig v.w.b. de rol van Rachel Stein ten opzichte van de Duitsers en de rol van de SS.

Wel een goede rol van zowel Sebastian Koch en Thom Hofman.

Earth schreef:

Top 20 gehaald in: UK, Frankrijk en Italie

Top 10 gehaald in: Spanje, Belgie, Griekenland en Rusland

Voorwaar niet slecht voor een Nederlandse (co)productie.

Nee, zeker niet.

avatar van zjandannybob

zjandannybob

deze film is zeker de moeite waard om om te kijken, is tot het einde spannend. beste nederlandse film die ik ook gezien heb in dit genre.

heder schreef:
Wel een goede rol van zowel Sebastian Koch en Thom Hofman.

Ik blijf het roepen tot iedereen het inziet: niets is ongeloofwaardig in een oorlog.
Lees eens dit: http://www.verzet.org/content/view/688/69/

Wat is er raar dat een joodse die niets meer te verliezen heeft bij de Duitser infiltreert, dit is ook in het echt gebeurd. De ss-ers in deze film zijn tot het eind toe echt ss (fout tot het bittere eind). De enige Duitser die menselijk trekken vertoont is een SD-er, Muntze.

avatar van Wouter

Of iets geloofwaardig is of niet heeft ook met veel zaken binnen een film te maken, niet alleen of het op waarheid gebaseerd is. [Bella Bettien[/i] gezien?

Wouter schreef:

Natuurlijk blijft het ook een stukje beleving, maar dan moeten de feiten wel kloppen. Sommige mensen halen SD en SS door elkaar, toch wel een verschil tussen beide clubs.

avatar van cornelis

cornelis

Wouter schreef:

Los daarvan kwam hier iemand met niet-kloppende argumenten uit de realiteit.

Dat Müntze niet tot het einde doorvecht ongeloofwaardig vinden OMDAT-ie een SS-er is, is ongeldig, daar de man geen SS-er is, maar SD-er (en zulks wordt in de film letterlijk uitgesproken).

Wat is een SD-er eigenlijk?