Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Quido
Waarom niet? Niet iedereen zat ondergedoken in een zolderkamertje ...
DonC
Het enige punt wat voor mij nog niet duidelijk is het volgende:
Je ziet in het begin bij dat duitse gebouw, dat er zo'n kale duitse man is, die er voor zorgt dat Muntzer opgepakt wordt omdat deze de bevelingen niet goed uitvoerde. Later zie je diezelfde kale man weer, alleen dan bij de canadese....en dan komt hij met een schriftelijk bewijs, zodat Muntzer doodgeschoten wordt..
Hoe zit het nou dus met deze kale man, was dat ook een spion die in dienst was van de canadese? En wat was dat voor een schriftelijk bewijs dan?
Alvast bedankt voor de uitleg, want hier zit ik echt de hele tijd over te denken hoe en wat...
Het enige punt wat voor mij nog niet duidelijk is het volgende:
Heel simpel... een echte mof die zijn hachje wilde redden door met de Canadezen samen te werken (Muntze kon immers vertellen wat hij allemaal had gedaan, onder meer het gewoon door laten gaan van het laten doodschieten van het verzet). Eigenlijk als je het goed bekijkt een mooi paralel met Ronnie (die wist ook niet hoe snel ze een Canadees moest pakken).
Earth
het enigste wat ik probeer duidelijk te maken is dat zo'n
verhaal gewoon in werkelijkheid wel heel moeilijk is!!!!!
Zoals ik al eerder zei, alles oogt zo 'mooi' zo 'goed', maar
geloof mij, de 2e WO was echt een HEL!!! Stel je voor
dat je nou een joodse meid bent, je onderduik adres is
net plat gebombadeerd, je hebt geen ID waar je ouders
zijn, misschien zijn ze wel dood?! De duitsers zijn op zoek
naar jou, en tot slot het grootste probleem: je hebt geen
papieren!!!! ...
...
... en vervolgens fiets je met je rok opgetroken langs een
stel moffen... Neej srry, dat geloof ik niet echt
In Soldaat van Oranje zit een scene waarin de hoofdrolspeler aan land gaat in een Engels uniform om over de pier Scheveningen in te lopen......ongelofelijk (nog veel ongelofelijker), maar wel ECHT gebeurd.
Trouwens... je moet niet denken dat een gemiddelde Duitse soldaat burgers ging controleren op papieren... echt niet.
mavapu
Ik vond dit een heel mooie film. En ik ben geen liefhebber van Nederlandse films en ook niet van oorlogsfilms.
Toch bleef deze film van het begin tot het eind boeien. Ik geef een 4,5!
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11926 berichten
En ik ben geen liefhebber van Nederlandse films
Waarom niet?
kleez
goede discussie trouwens!! Goeie feiten van Earth, je
hebt me wel aan t twijfellen gezet! Misschien dat ik mn
cijfer later nog verhoog, maar voor eerst laat ik m staan op
3,5*!
mavapu
Waarom niet?
ach, ik weet niet. Nederlandse films trekken mij niet.... misschien tot nu toe alleen 'de verkeerde' nederlandse films gezien..... Na deze film gezien te hebben zal ik me toch eens gaan verdiepen in meerdere, wie weet...wordt ik dan toch nog liefhebber
johnrambo
Na al dit commentaar en zinloze discussie's over deze film rest mij één ding te zeggen:
Zeer sterke en boeiende film.
4,5 ster
Berichten verplaatst naar Film > Nieuws > Zoontje filmproducent San Fu Maltha vermist
nick1974
De film op dvd gezien en genoten. Gwoon een goede Nederlandse film. Geen poespas. En een erg mooie set!!
NotJustAnOpinion
Gister de film gezien en moet zeggen goed verhaal en mooi geschoten beelden ,je kan duidelijk zien dat er veel moeite gedaan is om sommige scene's te filmen.Vraag me alleen af waarom films waaronder ook weer deze film beginnen met het einde je weet na een minuut al dat carice de oorlog zal overleven.Dit neemt al vaak een hoop spanning in de film weg.Wat mij over het algemeen ook stoort in nederlandse films zijn de acteerprestaties al moet ik zeggen dat het in deze film goed geacteerd word vooral door carice van houten.Probleem is alleen dat er te weinig goede acteurs in nederland zijn waardoor je vaak dezelde acteurs voor een bepaalde rol ziet.Ook Johnny de mol zie ik persoonlijk liever niet in zo'n film als deze.Nog een ding mischien weet iemand dat, carice word op de boot tijdens de vlucht in het biesbos door haar hoofd geschoten of een schamschot aan haar hoofd.Even later gaat ze soliciteren en zie je duidelijk de hoofdwond dat ze eraan heeft overgehouden een scene daarna is ze aan het werk ik geloof groente te snijden en is die hoofdwond helemaal weg, ik wil niet muggeziften maar het viel me gewoon op.Al met al heb ik me prima vermaakt met deze film en geen moment verveeld.
4 *
p.s Graag had ik een reactie wat het nut was om de film gelijk te beginnen met 10 jaar na de oorlog wat een hoop spanning weg neemt wat je weet dan immers wie de oorlog overleefd.
4 *
Ik zie het verhaal ervoor als een duidelijke toevoeging. Je ziet hoe 2 mensen na de oorlog hier heel anders mee omgaan. Ronnie is nog steeds oppervlakkig en Rachel draagt de oorlog altijd met zich mee en zit er nog in. Hiermee krijgt een van de belangrijkste zinnen in de film een extra lading: houdt het dan nooit op. Nee, voor sommige mensen niet. Ik vind dit gegeven erg mooi uitgewerkt op deze manier.
cornelis
In de tussentijd heeft er in beeld de tekst 'VIJF MAANDEN LATER' gestaan. Ze wordt aangenomen bij de gaarkeuken en pas vijf maanden later (en niet dezelfde week nog) wordt haar gevraagd of ze als invalster mee wil naar die dropping. Niet gek dus dat dat schampschotwond tegen die tijd is verdwenen.
Wat mij betreft doet het nergens echt aan spanning af, simpelweg omdat er geen moment in de film is dat je je werkelijk afvraagt of Rachel (of Ronnie) eraan gaat. Vind het ook niet het soort film waarin de hoofdpersoon het loodje zou leggen. Maar daar zijn verschillende meningen over (just an opinion
). Feit is dat de Israël-1956-lijn, vooral aan het einde, de film optilt naar een hoger niveau, net even iets meer zeggingskracht geeft. Daarvoor heb je echter in het begin die expositie nodig. Met name in de Franse recensies werd die keuze geprezen, overigens.
Quentin
Er circuleert blijkbaar een Russische screener van matige kwaliteit.
cornelis
Russisch? Zag al wel fragmenten uit een 4x3-versie van deze Scope-film.
Quido
Er circuleert blijkbaar een Russische screener van matige kwaliteit.
Quido
Geen idee of er ondertitels aanwezig waren, zal het eens navragen binnenkort ...
Enkel door het begin, wat mij betreft. Vond het ook jammer.
Maar daar zijn verschillende meningen over (just an opinion
Van dat einde wil ik dat wil inzien, maar van het begin niet.
Daarvoor heb je echter in het begin die expositie nodig.
Dat betwijfel ik.
Met name in de Franse recensies werd die keuze geprezen, overigens.
Die vinden Jerry Lewis leuk...
Quido
Mede door het begin (en einde) in Israël vind ik de film juist zo ontezettend veel meer dan een simpel conventioneel thrillertje, zoals de film wel eens wordt omschreven.
Quentin
Russisch? Zag al wel fragmenten uit een 4x3-versie van deze Scope-film.
Tunnis
Ik kreeg te horen dat het echt een hele goede film moest zijn... mij zelf leek die niet erg bijzonder, maar na het kijken moet ik toch zeggen dat het echt een super film is. Hier mag nederland trots op zijn!
hij pakt je vast en laat je niet voor het eind van de film los!
Dat betwijfel ik.
Zelden heb je ergens zo naast gezeten.
Blood Duster
Films van Nederlandse makelij hebben me nooit echt kunnen bekoren, het is en blijft voor mij een kwestie van smaak. Met de nodige terughoudendheid heb ik dan ook naar Zwartboek gekeken. Het begin kwam wat moeilijk opgang maar zie daar..... de film is echt wel interessant om te bekijken, spannend verhaal hele goede internationale cast. Hij wist me dan ook wel te overtuigen, het einde was ook verassend.
Zeker de moeite waard. *3.0*
by_the_way
Zeker de moeite waard. *3.0*
Aangezien je toch wel verrast was, en hij je erg meevalt vind ik dit cijfer zeer laag.
Zes in Griekenland!

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977