• 9.382.665 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van stinissen

Een belangrijke component van de SS was de Sicherheitsdienst (SD). Net zoals de Abwehr de Wehrmacht voorzag van inlichtingen deed de SD dit voor de SS. De SD werd opgericht in maart 1931 toen Heinrich Himmler door de groei van de SS het noodzakelijk vond om een inlichtingendienst ten bate van de veiligheid op te richten. Vooral leden van de Allgemeine-SS met enige intellectuele achtergrond werden opgenomen binnen de gelederen van de SD. Voordat Hitler aan de macht kwam, was het vooral de taak van de SD om politieke tegenstanders in de gaten te houden. Bijgehouden werd wanneer politieke tegenstanders vergaderingen en andere bijeenkomsten organiseerden en of er mogelijk aanvallen te verwachten vielen tijdens bijeenkomsten van de NSDAP. Ook evalueerde de SD de veiligheid van de partijleiders, maar hield zij evengoed partijleden in de gaten om een opstand van binnenuit te voorkomen.

Na de machtsovername kreeg de SD diverse overheidsverantwoordelijkheden en groeide de organisatie uit tot een invloedrijk element dat het machtsblok van de SS en de nationaal-socialistische regering verstevigde. De organisatie werkte nauw samen met de Sicherheitspolizei (Gestapo en Kriminalpolizei) en maakte vanaf 1939 deel uit van het Reichssicherheitshauptamt. Tussen de SD en de Gestapo waren veel overeenkomsten. Beide geheime diensten stonden onder leiding van dezelfde personen en ook hielden beide organisaties zich bezig met dezelfde taak: het opsporen van staatsvijanden. De SD was echter een (contra)spionagedienst met opsporingsbevoegdheden, terwijl de Gestapo een politiedienst was die vooral het arresteren van staatsvijanden als taak had. Onder leiding van Reinhard Heydrich werd er binnen de SD een uitgebreid en krachtig (contra)spionagenetwerk ontwikkeld waarbinnen medewerkers als volgt werden geclassificeerd:

V-männer Vertrauensleute SD’ers die te vertrouwen waren.

A-männer Agenten Veldmedewerkers (agenten) van de SD.

Z-männer Zubringer Speciale agenten die de SD van informatie verschaften.

H-männer Helfershelfer Informanten die de SD van dienst waren vanwege vooral egoïstische en bedenkelijke motieven.

U-männer Unzuverlässige SD’ers die beschouwd werden als onbetrouwbaar en corrupt en onder streng toezicht stonden.

Deze SD-medewerkers hielden zich bezig met het opsporen van vijanden van de staat waaronder communisten, joden, pacifisten, bedelaars, homosexuelen, prostituees en professionele criminelen. Diverse mensen waren verdacht volgens de normen van de SD en haar medewerkers hielden dan ook dossiers bij van diverse burgers, maar ook van partijleden die onder hun toezicht stonden. In de jaren voor de oorlog confisceerde de SD eigendommen van joden om hen te bewegen om te emigreren naar het buitenland. Ook deze emigraties werden gecoördineerd door de SD. Tijdens de oorlogsjaren was de SD intensief betrokken bij de organisatie van de Einsatzgruppen, de ontruiming van de getto’s en de coördinatie van de Endlösung. Tijdens de oorlog hield de organisatie zich tevens bezig met het polsen van de moraal onder de burgerbevolking. In bezette gebieden was de SD betrokken bij acties tegen partizanen.

SD-medewerkers werkten binnen hun eigen districten: Leitabschnitte en Abschnitte. SD’ers waren daarnaast ook werkzaam binnen de verschillende bezette landen, maar ook daarbuiten. Bron: Go2War

avatar van heder

heder

Earth wrote "Ik blijf het roepen tot iedereen het inziet: niets is ongeloofwaardig in een oorlog."

Ik geef je helemaal gelijk dat niets ongeloofwaardig is in een oorlog. Iedereen probeert en doet van alles om zijn eigen leven te redden. Alleen heb je hier te maken met een verfilming van een oorlogsverhaal.

De standpunten van Paul Verhoeven als regiseur in een oorlogsfilm zijn duidelijk, alle kanten belichten en geen paritj kiezen. Dat zie je heel goed terug in zijn films. Op zich is daar niets verkeerds mee, alleen maakt Verhoeven het zich daarmee lastig, want door alle partijen zo objectief mogelijk te benaderen. Ondanks dat het verhaal op feiten gebaseerd is, zal je toch ergens moeten improviseren om het verhaal te laten lopen en hij doet dat op een zo romantisch mogelijke manier (ook in Soldaat van Orangje). En juist dat mproviseren maakt het op een aantal punten minder geloofwaardig.

avatar van Wouter

Improviseren? Wat heeft dat er mee te maken?

avatar van 93.9

93.9

Niemand kan een typisch naargeestige regenbui beter in beeld brengen dan Verhoeven.

Neigt hier en daar naar Hollywood kitch, maar bevat genoeg mooie beelden!

4 sterren van mij!

avatar van Oscarwinnaar

Oscarwinnaar

Een typische Verhoeven film. Ook hier laat hij weer eens de donkere/gemene kant van de mens zien.

De grenzen tussen goed en kwaad leken in deze film te vervagen.

Persoonlijk vond ik het de beste film die ik het afgelopen jaar gezien heb. Deze film bleef je aandacht vasthouden en was tot op het einde meeslepend en spannend.

Daarom waardeer ik deze film met een 5.

Earth

Resultaat in UK tot nu toe:

30 Black Book £497,033

Hier de link naar de dvd:

Ik vraag me af welk formaat het wordt, ik kan me herinneren uit de bios dat dit 1:2,35 was. Hier staat 1:1,78 en in Spanje hebben ze het ook over dit formaat.

Is er al meer bekend over evt. commentaar op de dvd van Verhoeven?

avatar van lottetje

lottetje

kleez schreef:

het enigste wat ik probeer duidelijk te maken is dat zo'n

verhaal gewoon in werkelijkheid wel heel moeilijk is!!!!!

Zoals ik al eerder zei, alles oogt zo 'mooi' zo 'goed', maar

geloof mij, de 2e WO was echt een HEL!!! Stel je voor

dat je nou een joodse meid bent, je onderduik adres is

net plat gebombadeerd, je hebt geen ID waar je ouders

zijn, misschien zijn ze wel dood?! De duitsers zijn op zoek

naar jou, en tot slot het grootste probleem: je hebt geen

papieren!!!! ...

...

... en vervolgens fiets je met je rok opgetroken langs een

stel moffen... Neej srry, dat geloof ik niet echt

of ze is juist heel slim. doordat ze er voor zorgt dat de duitse soldaten een 'oorgje op haar hebben' vragen de duitsers niet naar haar papieren.

avatar van trojan.exe

trojan.exe

beste nederlandse film die ik tot nu toe gezien heb

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

trojan.exe schreef:

beste nederlandse film die ik tot nu toe gezien heb

3,5 Sterren is toch wel erg laag als dit jou beste Nederlandse film is die je ooit hebt gezien.

avatar van Quentin

Quentin

Earth schreef:

Is er al meer bekend over evt. commentaar op de dvd van Verhoeven?

Voor de Nederlandse dvd is een commentaartrack van Verhoeven aangekondigd.

Quentin schreef:

Voor de Nederlandse dvd is een commentaartrack van Verhoeven aangekondigd.

Dat had ik gezien, maar dat moet nog wel bevestigd worden. Ik hoop dat het doorgaat en dat we niet weer dvds uit de US moeten kopen voor het commentaar (denk bijvoorbeeld aan Soldaat van Oranje en Spetters).

avatar van eldorado

eldorado

Veel verwacht van deze film ,ook gezien de gemiddelde waardering.Helaas vond ik hem tegenvallen.De dramatiek die bij een film uit de tweede wereldoorlog hoort kwam zelden over.Carice van Houten vond ik te flegmatiek overkomen ook gezien het gene wat ze in deze rol had meegemaakt.Ze kan veel camoufleren met haar uitstraling maar inhoudelijk voegt ze zelf weinig toe.Ze wint ook nimmer sympathie wat de film spannender zou maken.Ook viel me een aantal details op; sommige etiketten van de bols jenever waren niet gedateerd het zelfde geld voor de bril van John de Mol( die inderdaad slecht acteerde).In een topfilm vind je geen slechte acteurs.Ik begrijp dan ook de gemiddelde waardering (4.01) niet(misschien chauvinisme)Verder vond ik het jammer dat het begin van de film al veel verraadde.Voor mij een een wat saaie ongeloofwaardige film.

avatar van xlaurensx

xlaurensx

Superfilm, goed acteerwerk en een spannend en aangrijpend verhaal. Duidelijk de beste nederlandse film die ik tot nu toe gezien heb.

avatar van xlaurensx

xlaurensx

lottetje schreef:

Ik denk dat het onmogelijk is om je in te leven in zo'n situatie. Alleen helden kunnen zich onder die omstandigheden staande houden.

avatar van eldorado

eldorado

lottetje schreef:

Het kan slim zijn maar dan is het nog steeds ongeloofwaardig,zo'n gedrag is onmenselijk

avatar van Quido

Quido

Ik zie echt niet in wat daar ongeloofwaardig aan is ... laat staan onmenselijk.

avatar van HeatWave

HeatWave

Paul Verhoeven mag weer eens trots zijn op zichzelf.

Ik vind dat hij met "Zwartboek" weer eens laat zien dat zijn talent op filmgebied erg divers is.

Het verhaal is mooi gefilmd en het akteerwerk vind ik ook erg goed gedaan, en dan metname van Carice van Houten.

Dit is weer eens een topper van Nederlandse bodem.

avatar van trojan.exe

Quentin

Stoere bink.

avatar van christophel

christophel

voor mij, een van de beste Nederlands gespeelde films..in deze tijd dan..

Ik heb de film 2 keer gekeken, eerst znder ondertitels en daar miste ik het een en ander, maar met ondertitels vond ik hem heel wat beter!! 4****

avatar van cornelis

cornelis

Flinke hoeveelheid downloadstemmen, zo te lezen.

avatar van =michael=

=michael=

cornelis schreef:

Flinke hoeveelheid downloadstemmen, zo te lezen.

Het internet wordt voor 70% gebruikt om te downloaden

avatar van cornelis

cornelis

Als dat gemeten is in bandbreedte, dan ben je er zo. Was er onlangs niet uit onderzoek gebleken dat slechts een miniem percentage computergebruikers films downloadt?

Maar goed, OT.

avatar van bartjeroen

bartjeroen

erg leuke film, de gebeurtenissen volgden elkaar snel op en er waren genoeg keerpunten om het spannend te houden, misschien hadden de personages iets beter kunnen worden uitgediept maar dat was ook het enige minpuntje aan deze film, een goede oorlogsfilm die niet onderdoet aan hollywood producties!

Earth

Komt toch nog uit in Duitsland:

Ben benieuwd. Volgens mij gaat hij per die datum ook in Zwitserland draaien.

Verder

Start in Amerika is denk ik een maand uitgesteld.

De UK dvd komt als 30 april uit.

avatar van ALTA

ALTA

Geweldige film, wat een prestratie. Carice van Houten speelt haar rol geweldig, je gaat echt geloven in de film, en op een gegeven moment zit je er echt middenin. Ook Sebastian Koch

speelt een indrukwekkende rol. Pluim voor Paul Verhoeven.

*5,0

avatar van Quido

Quido

Toch zonde dat die downloadstemmers hoogstwaarschijnlijk naar een verknipte 4:3 kijken ... behoorlijk verschil met hoe de film hoort uit te zien.

Quido schreef:

Helemaal gelijk, maar ja, het is wel goed als echte fan om zo de tijd tot de echte release te kunnen overbruggen. Ik vind het zelf wel een "luxe" om nu de film weer een paar keer te kijken, maar ik ga zeker een paar versies van de film (sowieso uit Nederland en UK) kopen.

avatar van gotti

Quido schreef:

Zullen denk ik ook allemaal cam-versies zijn. Of zou er een oscar-printje gelekt zijn?