• 9.377.366 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.629)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Michael Corleone

Sonny Corleone

Connie Corleone Rizzi

Carlo Rizzi

Captain McCluskey

Jack Woltz

hij pakt de link niet helaas, ook niet als ik 'm aanpas.

avatar van Diesel

Diesel

No big deal.

Ik weet welke poster je bedoelt.

avatar van Stubby

Stubby

Echt een briljante film! Ik heb de trilogy box met alle extra's, die echt zeker te weten het geld waard zijn! Vooral de blikken achter de schermen zijn ZO interessant!

avatar van Jordy

Jordy

Maar weer 's opgezet, wat ongelofelijk goed toch weer (ja duh, hoor ik iedereen denken). Dat einde (de doop afgewisseld met de afrekeningen, de deur die dicht gaat terwijl Kay naar de nieuwe Don kijkt... heb weer sprakeloos naar de aftiteling zitten kijken. Volgend weekend deel twee maar weer 's.

avatar van malkovich

malkovich

Vooral de oneliner "But you needed a drink first" is iets om te onthouden. Jammer dat het tweede deel daar niet in uitblinkt...

avatar van soboer

soboer

Ik heb een vraag over Tom Hagen. Kan iemand mij vertellen hoe hij bij de familie terecht is gekomen.

avatar van Diesel

Diesel

Tom Hagen is letterlijk op straat gevonden door Santorio (Sonny).

And he became a part of the family...

avatar van soboer

soboer

Jarenlang deel 2 beter gevonden dan deel 1. Maar nu zijn de rollen omgedraaid. Ik merk dat deel 2 op sommige fronten een herhalingsoefening van deel 1 is.

Diesel schreef:

Tom Hagen is letterlijk op straat gevonden door Santorio (Sonny).

And he became a part of the family...

Santino heet hij.

avatar van aryan

aryan

de gehele trilogie van the godfather zal in de maand mei op veronica te zien zijn

avatar van Zelva

Zelva

Volgens het boek dan: Hagen was de speelkameraad van Sonny. Zijn moeder overleed nadat ze blind was geworden, zijn vader na zwaar drankmisbruik. Tom zwierf door de straten en had een oogziekte. Sonny nam hem mee en eiste dat hij binnengelaten zou worden.

Don Corleone stond de jongen toe in zijn huis te blijven, betaalde de operatie voor zijn ogen en stuurde hem naar school en de universiteit om rechten te studeren.

Hagen stichtte een eigen gezin en trouwde. Corleone bood hem aan cliënten te leveren. Hagen vroeg echter de don om bij hem in zijn bedrijf te werken. Tien jaar later werd hij benoemd tot plaatsvervangend consigliere.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Zelva schreef:

Tien jaar later werd hij benoemd tot plaatsvervangend consigliere.

Wat een vrij riskante beslissing was van Corleone. De Consiglieres waren altijd Sicilianen en toen Vito een Ier benoemde tot Consigliere werd dat door de andere Dons als teken van zwakte opgevat.

avatar van Wouter

De grote vraag is waar hij in deel 3 is.

avatar van Zelva

Zelva

Van IMDb:

The initial draft for Part III has Tom Hagen in it. However, 'Duvall, Robert' refused to play his role due to contract disagreements with Paramount. As a result, the character B J Harrison was a rewritten as a Hagen-like character.

Robert Duvall wanted $5 million to reprise his role as Tom Hagen in this film. They turned him down and the part was recast and altered for George Hamilton to play the new lawyer character B.J. Harrison. A line of dialogue now says that Hagen died years before.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

In mei komen de drie Godfather films op RTL 5, dus dan ga ik ze alledrie maar eens bekijken, want ik wil nu toch weten wat er zo bijzonder aan is ...

(verwijderd)

Ja, dat wordt vrij duidelijk vermeld, ook de zoon van Tom Hagen komt in het derde deel ten ten tonele, om het gemis van goede oude Tom te vullen. Een groot gemis wat mij betreft, want de nieuwe advocaat was niks anders dan een leeg bureaucratisch typetje waarmee niemand natuurlijk echt binding had.

avatar van FunkyMonkey

FunkyMonkey

T.G. is dé graadmeter voor alle maffiafilms! Jammer dat nr. 3 een beetje teleurstellend was, te veel romantisch gebabbel. En die sofia, nee nee nee.. Favoriete stukje uit de film is als Michael zijn kersverse vrouwtje leert autorijden (monday, tuesday, Wednesday.) en vervolgens wordt opgeblazen. Hij krijgt van mij een dikke 5, hij is perfect..

avatar van Jordy

Jordy

Zou je even om de spoilers willen denken? Zie de FAQ

avatar van silverfaustx

silverfaustx

oo hij is nr 1 geworden

avatar van GFM

GFM

Ik heb ooit in een docu gezien dat ze Pacino in deel 1 erg tegen vonden vallen, dat er veel ophef was om zijn deelna tijdens de opnames....Ze stonden op het punt hem te ontslaan, tot de opnames van de HIT in het Restaurant waar hij de 2 man omlegd met het pistool in de toilet...Vond t wel grappig om te horen....

avatar van me2001

15 mei : Godfather III

avatar van PatrickL

PatrickL

GFM schreef:

Sterker nog, ik heb een keer gezien (volgens mij op de extra DVD die bij de triologie zit) dat de producenten Pacino niet wilden hebben voor de rol van Michael Corleone, maar Robert Redford... de rillingen lopen me over de rug bij de gedachte alleen al. Gelukkig heeft Coppola voet bij stuk gehouden want hij wilde persé Pacino voor die rol.

Off-topic berichten verwijderd.

(verwijderd)

Ongeloofelijk dat the godfather niet film van de dag is bij de vpro, maar La vita é bella. Dat is gewoon het negeren van de filmgeschiedenis. Volslagen absurd.

Overdrijven is ook een kunst.

The Godfather heeft iedereen al gezien en film van de dag is eigenlijk 'tip van de dag'. In die zin vind ik het niet zo vreemd dat ze La Vita e Bella aanraden.

(verwijderd)

Film van de dag is gewoon de beste film van de dag. Dat is dan ook gelijk de tip van de dag ja.

avatar van Hobbes

Hobbes

(verwijderd) schreef:

Kun je het mischien nog onnadenkender plaatsen? Dat jij het de beste film vindt betekent niet meteen dat de VPRO dat ook vindt. Dat er meer mensen dit de beste film vinden heeft de VPRO geen ene moer mee te maken.

Misschien een cursus 'leren relativeren'?

(verwijderd)

Ik relativeer veel meer dan jullie denken. Deze reacties wijzen uit dat jullie relativeringsvermogen zeer onderontwikkeld is.

avatar van FisherKing

FisherKing

haha

avatar van Hobbes

Hobbes

(verwijderd) schreef:

Hilariteit alom. Met je gevoel voor humor is niks mis mee in ieder geval.