Genre: Misdaad
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Woensdag 4 februari in één bioscoop (Berkhout)
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2200235)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
Handsome Bill
Ik heb het niet zo met die mafia bull shit.
Altijd weer die tony's en die donnie's met hun fockin respect for nottin.
fock em.
zicht
Ik heb het niet zo met die mafia bull shit.
Altijd weer die tony's en die donnie's met hun fockin respect for nottin.
fock em.
jacobz
1 van de beste films met 1 van de beste acteurs ooit (Al pacino, Marlon brando) toch vind ik Scarface een tikkeltje beter.
Kevin13
Van wat ik me nog kan herinneren is dit een van de meest overschatte films aller tijden; neppe gevechtscenes met ketchup bloed en in het eerste deel wordt al bijna de hele familie uitgemoord. Kreeg totaal geen band met de hoofdrolspeler en de familie.
wil je aub spoilers plaatsen, ik heb deze film nog niet gezien, dus ik zou het leuk als je niet alles verklapt
Handsome Bill
Ja uiteraard heb ik deze film gezien zicht.
Het is natuurlijk niet slecht maar welke mafia film je ook pakt, het komt vooral neer op grof taalgebruik, respect dit respect dat, een ouwe vos die de baas is en een jonge gast die probeert hogerop te komen.
Verder wat sletjes die geen functie hebben en uiteindelijk krijgt iedereen de kogel en ben je geen stap verder.
toch 4 sterren van mij.
Bart Tönjann
Vond de 'Standaard Maffia film aanpak' die je benadrukt in deze film juist wel meevallen, maar ik ben dan ook wel een liefhebber van maffia films en verhalen.
dvdfreak123
best goeie trilogie maar kan voor mij niet op tegen films als scarface, the untouchabels...
riesma
Buiten dat, kunnen we niet stellen dat the Godfather ook de peetvader van de maffiafilms is, ofwel die 'standaard maffia film aanpak' is door deze film in gang gezet?
veron35
Nee, deel 3 verkloot dat (met een hele kleine 4*). Deze triologie krijgt gemiddeld 4,3. De Sergio Leone triologie 4,5.
SLK
The Untouchables beter dan The Godfather. Watvoor'n drugs heb je gebruikt???
dvdfreak123
The Untouchables beter dan The Godfather. Watvoor'n drugs heb je gebruikt???
dat is mijn mening he in the untouchables zitten voor mij meer spectaculaire scenes een pak meer actie ik zeg dan ook niet dat the godfather slecht is e ik vind gewoon scarface & bv. the untouchables nog beter ik zaag toch ook niet op u mening
lucdecoster
Ik zie ook graag gangster-films, ze lijken ook allemaal wat op elkaar : elkander vermoorden voor geld.
das een feit

omar_91
the godfather is gewoon een absolute topfilm.
Naar mijn mening de beste film ooit dit is niet zomaar een simpele maffiafilm waar men mekaar uitmoord hier zit heel wat meer achter.
De acteerprestaties waren ook gewoon schitterend kan ook niet anders met Al Pacino en Marlon Brando in de hoofdrol.
Ik krijg gewoon niet genoeg van die film.
Francis Ford Coppola heeft er echt wel iets schitterends van gemaakt want ik heb ook het boek gelezen en kan dus zeggen dat de film zelfs beter is dan het boek wat je bijna nooit ziet.
Geen enkele maffiafilm kan hieraan tippe al heb je ook wel andere zeer goede maffiafilms zoals scarface en goodfellas.
Dit is mijn mening e.
serpico
Alweer een tijdje geleden nu, afgelopen woensdag deze gekeken. De donderdag daarna meteen deel 2 en vrijdag deel 3. Nogal een ervaring die even zijn tijd nodig had om te bezinken.
Over het imago van The Godfather hoef ik denk ik niet eens te beginnen, want deze film geniet een ongekende bekendheid onder zowel jongeren als volwassenen. Boegbeeld van de films was altijd Marlon Brando, degene die steeds rechtstreeks in contact werd gebracht met The Godfather himself. Zo zag ik het in ieder geval altijd, voordat ik de films gezien had. Ik wist wel vaag een beetje dat Al Pacino erin speelde, maar ik had het me nooit echt zo heel erg beseft. Ik verwachtte dat de hele film Marlon Brando als hoofdkarakter zou hebben.
Degenen die de film gezien hebben zullen begrijpen dat de film daardoor nogal een andere ervaring werd dan verwacht. De film ging helemaal niet over de Don, maar over hoe Al Pacino, de enige nette jongen uit de Corleone familie, de nieuwe Don wordt! Geniaal! Ik had dat niet zien aankomen, net zoals ik nooit had verwacht dat Vito Corleone in dit deel al zou sterven en dat deel 2 en 3 bijna alleen maar om Pacino's karakter zouden draaien. Maar dat vond ik allemaal helemaal niet erg, want Pacino is een briljant acteur, toen hij jong was misschien nog wel beter genietbaar dan nu hij oud is. Maar al het acteerwerk in deze film is eigenlijk top, alleen daarom is de film al overrompelend.
Maar hétgene wat de film volgens mij zo geliefd maakt (want ik vond het best vreemd dat een lange, vrij ingewikkelde en opzich weinig actie-bevattende film als deze toch zo mateloos populair was) is dat je in deze film echt ieder karakter dood voelt gaan. Alsof je deze karakters gewoon kent en ernaast staat wanneer ze sterven. Het meest briljante voorbeeld daarvan is wanneer Pacino in dat restaurant zit en voor het eerst een moord gaat plegen. Eigenlijk ook het keerpunt in de film, want hierna is het wel duidelijk dat hij gewoon de Don wordt. De spanningsopbouw naar dat ene moment is weergaloos, uiteindelijk heb je het gevoel dat je zelf de trekker overhaalt. Unieke ervaring.
Hetzelfde geldt voor de scène in de kerk aan het einde. Anders, maar minstens zo geniaal. Het verhaal was soms nog best lastig te volgen, maar daar wordt het opeens dan allemaal duidelijk. Magnifiek.
Daarnaast is de sfeer uniek, ook voor een misdaadfilm, van wat ik heb gezien in ieder geval. Zoals ik al zei vond ik het verhaal aardig ingewikkeld, maar de hoofdlijn was goed te doen. En de sfeer maakte het verhaal eigenlijk gewoon af, alsof het gewoon niet nodig was om de Italiaanse namen en karakters allemaal uit elkaar te houden, als je maar begreep waar het om ging. En dat was de manier waarop macht moet worden verworven en behouden. Iemand een pistool tegen zijn kop zetten lijkt in filmland een gemakkelijke oplossing, maar The Godfather weet er dusdanig zijn eigen draai aan te geven dat je het nooit, nooit meer vergeet. De gevaarlijke sfeer, waarin iedereen op ieder moment neergeknald kon worden en dat hand in hand ging met een gezinsleven was adembenemend. Zeker aan het einde. De normen en waarden van de maffia en die hele wereld vond ik nooit echt zo fascinerend, maar na deze film wél. Een prachtig epos over familie, moord en macht. Alledrie worden briljant uitgewerkt en samengevoegd in één van de sterkste films die ik ooit heb gezien. Een herziening zit eraan te komen zodra ik tijd heb, want ik heb nog niet echt alles begrepen. En om het allemaal nog een keer te beleven natuurlijk. Van de scène in het ziekenhuis dat Pacino zijn vader naar een andere kamer moet krijgen tot het moment dat Sonny bruut wordt neergeschoten, het maakte allemaal een diepe indruk.
Ook de allerlaatste actie van Pacino zal ik nooit vergeten:
"All right, just this once, you may ask me about business."
"Did you kill him?"
"No."
En dan belooft hij wat met haar te gaan drinken, waarna zij de deur voor haar neus ziet dichtgaan. De blik in haar ogen, het besef dat hij echt een meedogenloze gangster is geworden, het is allemaal zo fantastisch tastbaar in deze film.
Het is dat mijn top 10 op het moment zo sterk is, een aantal maanden geleden had ik deze er meteen ingezet. Misschien komt het er nog wel van, misschien na een herziening.
Maar zeker 5*
rokkenjager
Ik denk dat je na herziening de film absoluut meer zult waarderen, het geniaale van Godfather is dat je de film 30 keer kan bekijken zonder dat die maar een fragment van zijn perfectie kwijt raakt. Ik herinner me nog vorige jaar zomer dat ik de film 10 keer in een maand had gekeken en ik bleef hem maar waarderen.
The One Ring
Dat hoeft natuurlijk niet per se. Ik ben hem na een herziening eigenlijk minder gaan waarderen.
funsb
Een absolute topper, ook na herziening maar the Sopranos blijft voor mij de absolute nr. 1 in het genre misdaad !!
dawasiknie
Marlon Brando als Vito Corleone is de beste rol die ik ooit heb gezien. Een tijdloze en geweldige film! 5 sterren, zonder enige twijfel!
LaCosaNostra
Mijn nummer 1 dit. Wat een film, deze film is gewoon zo goed en aangrijpend, vooral als je de andere delen ook ziet. Je leeft helemaal mee met de personages. Ik heb geen zin om hier heel veel over te vertellen, ik kan alleen maar zeggen dat dit een meesterwerk is die op mij veel invloed heeft. Ik vind ook dat deze boven The Shawshank Redemption moet staan in de Top 250, helaas staat hij er net onder. De quotes, de personages, de scenarios alles is gewoon perfect!
5 sterren!
jeenscc
SLK
Soprano's is toch meer een soapserie met gangsters vind ik. The Godfather is tijdloos. Geen appels met peren vergelijken
Djeckson
Mooi verhaal goed verfilmd en na zoveel jaar, nog steeds zo populair en goed om te kijken.
en tering wat is die Al pacino toch een geweldige acteur.
4.5
xSarah
Ik vind dit op zich wel een goede film, met sterk acteerwerk enzo, maar ik vond hem toch wat langdradig, waardoor mijn aandacht na een tijd toch wat verslapte en de film me niet van het begin tot het einde 'in zijn greep hield'.
GinolaEHV
Niet alleen de beste maffia-film, maar gewoonweg de beste film.
Alles klopt: camera-werk, script, acteerwerk. Het samenspel van de acteurs, het tijdsbeeld dat geschetst wordt.
SLK
Enige puntje van kritiek op The Godfather is dat het niet realistisch is. Het is meer een sprookje over de maffia. Maarja dat is niet echt kritiek. Gewoon een geweldige film.

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful