- Home
- Films
- Star Trek: The Motion Picture
- Filtered
Star Trek: The Motion Picture (1979)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 132 minuten / 136 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Robert Wise
Met onder meer: William Shatner, Leonard Nimoy en DeForest Kelley
Bekijk via SkyShowtime
Plot Star Trek: The Motion Picture
"The human adventure is just beginning."
Een buitenaards fenomeen van ongekende grootte komt op de Aarde af, alles op zijn weg vernietigend. Het enige schip in het bereik is de U.S.S. Enterprise. Terwijl kapitein Decker zijn schip klaarmaakt voor het gevaar arriveert de legendarische kapitein James T. Kirk met het bevel om de leiding over de Enterprise over te nemen. Het is echter al drie jaar geleden dat Kirk de Enterprise voor het laatst leidde... is de taak om de Aarde te redden wel aan hem besteed?
- Trailer (YouTube)
- Star Trek: The Motion Picture (20th Anniversary Collector's Edition) (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Lt. Cmdr. Uhura
Captain William Decker
Lt. Ilia / The Probe
Dr. Christine Chapel
Vond hem niet erg goed. Misschien kwam dat door dat ik Star Wars al had gezien, want hier zie je veel vergelijkingen met SW alleen slechter. Verhaal maar erg zwak en het acteerwerk is ook niet om over naar huis te schrijven. Ik kom niet verder dan 2*
bioscoopzaal
Prima sci-fi film met prachtige effecten en een uitstekende soundtrack van Jerry Goldsmith.
Ik vraag me trouwens af waar die spottende bijnaam "The Slow-Motion Picture" vandaankomt, aangezien ik me tot mijn eigen verbazing geen moment heb verveeld. Het tempo is natuurlijk best gezapig, maar er is wat mij betreft genoeg verhaal (en een sublieme ontknoping) om de film drijvende te houden. Ook de acteerprestaties vond ik erg goed, en vooral William Shatner komt erg sympatiek over als Kirk, ondanks het feit dat hij zijn functie als Kapitein van de Enterprise eigenlijk op een nogal dubieuze manier naar zich toetrekt.
Voor mij alvast een erg aangename kennismaking met de 'oude' generatie van de Enterprise.
4 sterren.
otherfool
Star Trek is nooit aan mij besteed geweest en deze eerste film is daar geen uitzondering op. Twee sterretjes.
wihu61
Zeer goede film met prima special effects (ook niet teveel dus).
Goed verhaal
dutchtuga
Film die enorm veel potentieel in zich had. De filosofische insteek is intrigerend (en absoluut niet wat ik verwacht had) en de sfeer is prima. De vergelijkingen met 2001: A Space Odyssey zijn niet vreemd hoewel het hier nergens zo diep gaat als in eergenoemde. Grootste flaw is duidelijk de aankleding en de het dialoog van de protagonisten. Knulliger kan je ze niet hebben waardoor de diepgang vaak beperkt blijft tot oppervlakkige diepgang. Had niets uitgemaakt was het avontuur iets avontuurlijker dan we nu te zien krijgen, maar Wise lijkt niet te kunnen kiezen tussen een filosofische SF of een avontuurlijke SF en komt uiteindelijk op de proppen met een vermakelijke maar niet helemaal geslaagde mix. Goldsmith levert trouwens een zeer memorabele score op. Ook is de restauratie te zien op de Director's Cut zeer geslaagd te noemen.
BoordAppel
Als voorbereiding op de nieuwe Star Trek film ben ik alle eerdere Star Trek films gaan bekijken, natuurlijk beginnend met deze. TNG heb ik helemaal gezien en alle films die daaruit zijn voortgekomen. Van TOS heb ik niets gezien en van de films alleen IV en VI.
Bij sci-fi films van lang geleden is het altijd maar de vraag of ze nu nog steeds overeind blijven qua toekomstbeeld en technologie maar dat is hier best aardig gelukt. Ok, die rare pyjamas die ze aanhebben zijn wat verouderd maar over het algemeen valt het best wel mee. Ook de special effects zijn prima. Helaas waren ze daar iets te trots op want sommige effects scènes blijven maar doorgaan. Alsof regisseur Wise 2001 na wilde doen. Het haalt de vaart wel heel erg uit de film die toch ook wat teveel aanvoelt als een lange aflevering.
De kracht van de film zit hem in het goede verhaal, het mysterie wie of wat V'Ger is en de dialogen tussen Kirk, Spock en Bones. Dat alles maakt het ook een echte Star Trek film.
Star Trek The BluRay.
En die zit er goed uit. Nadeel is echter dat daardoor de soms matige SFX nogal opvalt.
Het mag de pret niet drukken, niet iedereen heeft het budget van 2001. Maar toch, jammer is het wel.
De film zelf begint uiterst boeiend, maar kent een ietwat slappe finale. Vind het verhaaltje niet erg sterk en, zelfs voor '79, een beetje langdradig. Het tempo had iets hoger gemogen, en de film iets korter.
Sfeervol is e.e.a. wel. Ben benieuwd naar The Wrath.
Goed.
DVD-T
Naar aanleiding van J.J. Abrams geweldige nieuwe visie op Star Trek erg benieuwt geraakt naar de oude serie. Uit de Picard serie al een of twee films gezien, maar van de oudere films gek genoeg nog niet een. Het begon meteen erg sterk met The Motion Picture.
Meteen al een contrast met de nieuwe versie, dat heel anders is natuurlijk en ook meer op de oude serie is gericht. De film heeft een lager tempo. Toch lang niet zo langzaam als wat ik op voorhand verwacht had. De opbouw is erg mooi gedaan, met als hoogtepunt de minutenlange rondreis om de Enterprise. Wel een beetje jammer dat de makers leunen op een vervolg van de serie en er dus van uitgaan dat je de hele geschiedenis van de crew al kent. Hun vriendschap komt wel goed over, maar ik miste duidelijk wel een stuk verhaal. Veel van de serie heb ik niet gezien, en dat is dan ook het grootste minpunt van Star Trek: The Motion Picture. Verder was het echt genieten geblazen. Af en toe mooie ruimteshots komen er voorbij, en erg leuke effecten allemaal die er ook niet eens zo heel slecht uitzien. Op de een of andere manier vind ik miniaturen toch net even wat fijner om aan te zien. Een stuk echter natuurlijk ook dan de cgi. Qua fotografische effecten ziet het er, gezien de technieken van toen, erg verzorgd uit.
Verhaal heeft wel wat diepgang. Het is geen rechttoe rechtaan verhaal over een strijd tussen goed en kwaad. Ook is het een stuk filosofischer dan Star Trek. Het stelt vragen waar je een beetje een 2001 gevoel van krijgt. Toch blijft het ondanks de soms zeurderige verhaallijn van begin tot eind boeien. Space actie is er trouwens weinig aanwezig, dus verwacht geen op elkaar schietende ruimteschepen e.d. . Het is meer een karakter gedreven film, en dat pakt in deze film zeer goed uit.
Acteerwerk was lekker. Shatner is echt een droogkloot wat betreft de teksten die hij aflevert, en ook zijn humor is erg droog. Toch brengt hij het met een bepaald gevoel waardoor hij erg overtuigend overkomt. Nimoy is gewoon de echte Spock en ook de rest van de cast doet het erg leuk. Je voelt gewoon dat er een bepaalde band tussen de acteurs is ontstaan door de tv serie.
Erg fijne sci-fi die het over een heel andere boeg gooit dan de standaard science fiction films. Ik ben nu toch echt wel een beetje gegrepen door Trek.
Lennert
Ik zelf ben altijd een liefhebber van Science-Fiction geweest, maar vreemd genoeg heb ik tot de nieuwe Star Trek film van 2009 nooit echt de moeite genomen om deze serie te volgen. Vanzelfsprekend moest het er nu toch eens een keer van komen, maar met Star Trek: The Motion Picture ben ik nog niet direct overtuigd.
Het acteerwerk is abominabel. Shatner acteert overdramatisch, slaagt er niet in zinnen vloeiend te laten lopen en kan met geen mogelijkheid de juiste emotie in zijn stem aanbrengen. Op zich geeft dit de film een lekker kitschgehalte, maar door de prachtige special effects (ik heb de geremasterde versie) is het contrast zo ongelooflijk groot. Nimoy zelf is op zich wel aardig, maar echt spectaculaire scenes krijgt hij niet.
De film lijkt te lijden onder een 2001: Space Odyssey syndroom: mooie, langgerekte shots van ruimteschepen en vreemde kleuren en vormen in de ruimte, die ondersteund door een prachtige soundtrack echter erg snel gaan vervelen. In totaal duurt het 20 minuten voor er een echte dialoog te bekennen is in de hele film en op dat moment begon mijn aandacht toch echt te verslappen. Misschien heb ik de laatste tijd teveel Doctor Who gezien, waar de special effects dan bij vlagen abominabel waren, maar men wel altijd moeite in het acteerwerk en de dialogen stopte. Hier probeert de cast er soms wat van te maken, maar het komt allemaal zo ongelooflijk knullig over.
Het verhaal zelf is aardig, maar komt erg traag op gang en gaat nergens echt diep. Het hele concept van een 'ghost in the machine' met een existentiele crisis blijft intrigeren, maar is zovele malen beter uitgewerkt vertoond dan hier dat ik na afloop helaas geen catharsis of diepere gedachtes aan de film heb overgehouden. Ik hoop in dat opzicht dan ook echt dat de tweede film in de reeks me beter bevalt, want ondanks mijn kritiek op deze film wil ik de Star Treks reeks maar wat graag liefhebben.
IcU
Vond hier bijzonder weinig aan. Er gebeurde niet veel en het kon mij nergens echt boeien. Ik ben dan ook totaal geen Star Trek liefhebber, maar had wel zin in een goeie sci-fi. Helaas kon deze film mij niets bieden, op wat mooie miniatuur beelden en wat prima effecten na. Ik kreeg het hier niet warm bij. Er zit dus geen vervolg in mijn Star Trek ontdekking.
Vinokourov
Te weinig fun, te veel technisch en zakelijk geneuzel. Zo zie ik altijd Star Trek en daarom zal het ook nooit mijn favoriete SF-franchise worden. Maar goed, toch maar een kans gegeven al was het maar om de verouderde special effects te checken. Dat was af en toe nog best het aanzien waard, net als de inrichting van de Enterprise. De film sleepte zich echter maar in een traag tempo voort, zodat op het eind bij mij de verveling toesloeg.
Decec
Een goede SF/Avontuur/Mysterie film...
Prima verhaal...
Mooi gemaakte SF...
Prima acteerwerk...
Wel leuk bekende acteurs, vroeger keek ik zoveel
Star Trek, SF is mijn goede smaak...
Redelijk mooi HD kwaliteit...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
svp jammer dat deze commerciële RTL 7 tussendoor reclame en
pauze...
tristanrc1
Wat mij betreft de beste Star Trek film. Er wordt veel geklaagd vanwege het gebrek aan actie, maar daar had ik geen moeite mee. De film heeft smaakvolle special effects; vooral de Enterprise ziet er erg mooi uit. Daarnaast worden de personages goed uitgewerkt, wat ik in het vervolg juist weer wat minder vond, evenals de prachtige soundtrack. Hoewel de climax een beetje te filosofisch was, moet ik eerlijk zijn dat ik hem spectaculair vondt. Een regelrechte aanrader voor de liefhebbers van sciencefiction, de persoon die liever wat actie in een film heeft verwijs ik naar Star Trek (2009).
Wat een slaapverwekkende film. Alles duurt zo ontzettend lang en elke mogelijkheid om te rekken worden ten volste benut. De intro van de Enterprise, het betreden van V'ger's schip. Alles duurt zo lang en Wise lijkt hier vooral te proberen om de kijker te betoveren met alle pracht en praal. Het tegenoverstelde gebeurt hier eigenlijk, hij verliest de kijker.
Toegegeven, de Enterprise ziet er nog redelijk uit, maar daar is alles mee gezegd. V'ger als vijand is behoorlijk suf en in de film wordt alles ook met gepraat opgelost. Weinig interessant en de opbouw en het toewerken naar een climax ontbreekt compleet. Dan zou je nog kunnen hopen op de cast, maar daar hoef je bij deze film ook niet op te rekenen.
Ze lopen er allemaal rond als bordkartonnen personages zonder een waardige intro. Je moet ze blijkbaar kennen uit de oude serie(toen ook al behoorlijk oud) om met ze mee te kunnen leven. Daarbij hebben ze allemaal geen enkele vorm van charisme en komt het allemaal veel te stijfjes over.
Moeite om nieuwe kijkers te trekken heeft Wise niet gedaan en dat breekt deze film in ieder geval wel op. Het is niet meer dan een suffe, oude bende met een nog suffere bad guy.
MRDammann
Tja, ik was niet bijster onder de indruk van deze film. Het gegeven vind ik interessant, en de personages vind ik ook goed, maar het is wel behoorlijk traag en het was lastig om mijn aandacht er bij te houden.
De film deed me erg denken aan 2001, maar die film was natuurlijk veel genialer.
Maar deze film deed me wel benieuwd maken naar de andere Star Trek films en dat kwam vooral door de personages en dan met name Spock die ik toch wel fascinerend vind.
Kortom een lang en slaapverwekkend, maar toch fascinerend verhaal wat doet verlangen naar de volgende delen.
baspls
"Fascinating."
Goede film. Regisseur Robert Wise is erg divers en regiseerde al eerder een SF-film The Day the Earth Stood Still (1951). Wise was erg onder de indruk van 2001: A Space Odyssee en hier zien we dan de zelfde soort langdradige scènes (je ziet gewoon 10 minuten hoe Kirk en Scotty naar de Enterprise zweven). Alleen zijn de effecten hier een stuk minder.
Erg goed acteerwerk. De gebruikelijke crew is in top-vorm en ik moet zeggen dat de andere acteurs ook zeker niet slecht zijn.
De muziek van Jerry Goldsmith is het hoogtepunt van de film zonder twijfel. De ontzettend langdradige scènes worden er zelfs dragelijk door. Dan heel episch, dan erg romatisch en dan erg modern en techno-achtig.
De effecten zijn over het algemeen redelijk. De blue-screens zijn belabberd slecht, ik ben zoiezo meer voor Front-projection dat hebben ze aan het einde wel gebruikt in de scène waar Spock naar V`ger vliegt. De maté-paintings zien er erg plat en 2-dimensionaal uit. De schaalmodelen vind ik dan wel weer geweldig. Bliksem en de wolk zijn ook erg mooi gedaan. V`ger's schip ziet er zachtuitgedrukt geweldig uit.
Zeker geen perfecte Star Trek film maar wel een goede. Hij is af en toe een beetje saai en langdradig maar zeker wel vermakelijk. Sf-auteur en wetenschapper Isaac Asimov heeft het research voor de film gedaan en op een of andere manier heb ik dat toch gemerkt. Erg goede poging van Wise en zeker een van zijn beste werk.
Goede film.
Metalfist
Why is any object we don't understand always called "a thing"?
Als een sci-fi fan was het een schande dat ik nog nooit iets van Star Trek had gezien. Ergens in augustus 2013 besloot ik hier eens iets aan te doen en heb ik een paar dagen geleden de gehele Original Series gezien alsook de Animated Series. Ik was direct fan van de avonturen van Kirk en co en mijn honger was na de animatiereeks nog altijd niet gestild. Gelukkig zijn er nog altijd de films waar deze The Motion Picture de eerste van is.
En het is een interessante zit geworden maar toch benadert dit niet altijd het niveau van de serie. De grootste stoorfactor voor mij was het hele redesign van de Enterprise. De kleurrijke jaren '60 uniformen worden vervangen door saaie grijze kostuums en gewoon heel het gevoel van herkenning is verdwenen. Daarbovenop wordt ook nog serieus veel tijd gebruikt om het schip in beeld te brengen, de docking scène met Scott en Kirk duurt echt veel te lang, waardoor ik af en toe mijn interesse verloor. Regisseur Robert Wise laat zich duidelijk beïnvloeden door Kubrick's 2001: A Space Odyssey maar het werkt hier gewoon niet. Het lijkt alsof hij (en waarschijnlijk ook producer Gene Roddenberry) eens wouden tonen wat ze allemaal uit hun mouw konden schudden met een groter budget. Toegegeven, de effecten zijn verbeterd ten opzichte van de originele reeks, maar de charme verdwijnt er voor een groot stuk mee.
Gelukkig blijft de interessante touch qua verhaal die de serie heeft nog altijd wel overeind. The Motion Picture vervalt niet in een hersenloos actievehikel maar probeert een intelligent plot op poten te zetten en slaagt daar perfect in. Je moet te vinden zijn voor de filosofische insteek maar het is een aangename verandering ten opzichte van het gebruikelijke goed VS kwaad. Ik vond het trouwens ook wel een leuk idee dat de gehele groep uiteen was gevallen (Kirk geen kapitein meer, Spock op Vulcan, Bones geen dokter meer op de Enterprise) na de serie. Het zorgt voor een aantal leuke reünie scènes.
Ik wist niet dat deze Motion Picture pas zo'n 10 jaar na het eindigen van de originele serie was gemaakt. Ik verschoot er dan ook wel van hoe verouderd sommige personages waren (DeForest Kelley ziet er wel erg slecht uit) maar het is sowieso een pluspunt dat nagenoeg de gehele cast terugkeert. William Shatner is op zich geen goede acteur (hij overdrijft altijd zo hard) maar slaagt er wel in om één van mijn favoriete captains, na Malcolm Reynolds natuurlijk, te portretteren. De interactie tussen Leonard Nimoy en DeForest Kelley blijft heerlijk en de bijrollen van Doohan, Takei, Nichols zijn een meerwaarde.
Als ik eerlijk moet zijn, ik had hier toch wel net iets meer van verwacht. Met het trage verhaal op zich heb ik geen enkel probleem, maar Wise had hier en daar wel wat compacter kunnen filmen. Ik begrijp dat alles bigger & bolder moet zijn bij dit soort films, maar het is daarvoor niet altijd een verbetering.
mister blonde
Toch niet helemaal onaardig. Robert Wise is altijd wel degelijk. Jammer eigenlijk dat 90% van de speelduur zich afspeelt in de enterprise. W.m.b. moeten ze van dat ding af om onbekende werelden te verkennen. De film heeft zijn momenten en af en toe is dit haast van het niveau van een Spielberg in vorm. Het beste voorbeeld daarvan vind ik de scene waarin ze met die minishuttle de enterprise gaan controleren. Dat is een scene die Spielberg gemaakt zou kunnen hebben (en ook iets soortgelijks deed in het verkennen van het eiland in Jurassic Park). Dat lelijke ding krijgt opeens iets magisch. Dit wordt versterkt door de soundtrack. En er zijn meer goede scenes. Inderdaad is de haast filosofische inslag in elk geval wel interessant, al komt het nooit helemaal uit de verf. Sowieso snap ik niet dat dit bijna 2,5 uur duurt. De basis is natuurlijk niet veel meer dan een onbekend object dat de aarde wil vernietigen. De sfx zijn wat wisselend, maar toch vooral ook al beter gedaan door tijdsgenoten of zelfs oudere films. Ook het acteren is wat onevenwichtig. Hoop dat de vervolgen inderdaad wat beter zijn en dat zijn van die enterprise af komen.
De eerste Star Trek film en eigenlijk vond ik het maar een matige bedoeling. Het hele verhaal kon me eigenlijk niet echt boeien en het kwam ook allemaal heel traag opgang. Hierdoor is de film ook behoorlijk langdradig en is ruim twee uren een lange pijnlijke zit. Ook zit er niet echt veel actie in. Visueel zag het er destijds wel aardig uit, maar kijk je deze film nu voor het eerst dan is het natuurlijk allemaal zeer gedateerd. De cast deed het overigens verdienstelijk.
thunderball
Deze eerste Star Trek film overtuigt niet echt.
De film heeft een veel te langzame vertel trend en de special effects voldoen ook niet aan het niveau van wat andere films in die tijd al wel haalden (Star Wars, Moonraker). Zo lijken de laserstralen gewoon uit een tekenfilm te komen. Dit kan echt niet voor een grote blockbuster.
De acteurs zijn gelukkig allemaal dezelfde uit de oorspronkelijke serie, maar gezien het feit dat het niet de beste A-list acteurs zijn, is het waarschijnlijk ook niet zo moeilijk geweest ze allemaal weer op te trommelen. Shatner is zoals gewoonlijk vooral blij met zich zelf en Nimoy is gewoon Spock. Punt uit (of puntoren)! De rest heeft nauwelijks wat te doen en dienen als beeldvulling.
De tegenstander in deze film is vrij origineel en op zich goed gevonden, alleen is het niet echt een aansprekende vijand en levert het ook niet een spectaculair einde op.
Je kunt natuurlijk zeggen dat dit ook allemaal te vertellen valt over de oorspronkelijke TV-serie, maar die stamt dan ook uit eind jaren' 60 en daar mag je als TV-feuilleton niet al te veel van verwachten.
Verder gaan sommige scènes eindeloos door. De introductie bv van de Enterprise is tergend langzaam. Dit gaat maar door en door. Wellicht een natte droom voor de fan, maar ik had het na twee minuten wel gezien. Nog erger is wanneer ze die dreigende wolk in gaan. Dit duurt gewoon acht minuten, terwijl er verder niets werkelijks gebeurt en we de acteurs verdwaasd voor zich uit zien staren naar letterlijk niets (want de F/X werden er natuurlijk achteraf nog aan toe gevoegd). Ontzettend saai!
Kortom: deze film is hoogstwaarschijnlijk vooral leuk als je fan bent, maar de gemiddelde filmkijker zal hier niet kapot van zijn.
Een vijfje, ofwel 2,5 ster.
Mijn eerste Star Trek film. Eigenlijk de 2e na die uit 2009, maar daar hoe kon ik een film zonder Picard of Kirk zien om met deze reeks te beginnen. Ik herinnerde mij vaag enkele afleveringen van de reeks Star Trek: The Next Generation. Maar daar bleef buiten wat flarden niet veel van hangen. Ik hoopte dan ook op een avonturenfilm. In de stijl van Star Wars, maar dan nog meer in de ruimte ipv op verschillende planeten. Blijkbaar was de reeks al zo'n 10 jaar afgelopen als deze film uiteindelijk het licht zag. Ondertussen voorbijgestoken door Star Wars en andere SF-films. De originele reeks liep tot 1969, het jaar dat de eerste man op de maan voet zette. Tijden waren veranderd.
Om zich toch te profileren tegen Star Wars uit 1977 werd gekozen voor iets in de stij van 2001: A Space Odyssey. Niet qua verhaal, maar qua stijl is dat wel vergelijkbaar. Maar als je 2 dingen gaat mengen, komt dat niet per se goed. Vooral Shatner is niet gemaakt voor dit genre, hij past beter in een avontuurlijke serie/film. Alle aandacht ging naar de effecten. Met momenten valt dat nog best mee, maar veel is met de jaren verouderd. En het zet een grote rem op de film die veel te lang duurt. Regisseur Robert Wise stak het op de montage. Veel effecten zouden later pas gefilmd zijn.
Ik ken Wise vooral van Sound of Music en West Side Story, maar bewees met The Body Snatcher en The day the earth stood still, dat hij ook andere genres aankon (ik weet het, deze films waren eerst...). Het resultaat van de eerste Star Trek film is dat ze te veel tegelijkertijd wilden doen. Uitpakken met effecten, nostalgisch teruggrijpen naar de oude serie met een verouderde cast, en dan nog eens filosofisch liggen doen omdat er met Star Wars al een ruimte-avonturenfilm was. Ik heb nog hoop voor de komende films, zodat de reeks zich hopelijk nog wat herpakt.
arno74
De zoveelste Star Trek die wat mij betreft niet kan tippen aan de serie. Het eerste wat me opviel waren de relatief slechte visuele effecten, vooral als je het bijvoorbeeld met Star Wars uit diezelfde tijd vergelijkt. Met name de astronaut die zo nodig steeds doelloos door de ruimtebeelden moest zweven zag er vreselijk nep uit, alleen al door die weg te laten zou het beeld een stuk fraaier zijn geweest. Die "entiteit" zag er weer wel fraai uit. De special effects waren genomineerd voor de Oscar, maar Alien won (terecht).
Het verhaal was niet slecht, al leek het toch weer op een doorsnee aflevering uit de serie, maar dan uitgerekt met wat minder tempo. Het einde, en dan vooral het:
dan nog eens filosofisch liggen doen
, wat jammer genoeg niet voorkomt in de meest recente Star Trek films die voor spektakel kiezen.Aardig om een keer gezien te hebben, vooral voor de fans. 2,5*
John Barry
Star Trek: The Motion Picture vind ik een leuke film.
De film heeft een een spannend en mysterieus verhaal. Lange tijd blijft vaag wat voor soort iets er op de aarde afkomt en wat de bemanning van U.S.S. Enterprise moet tegenhouden. Hierdoor heeft de film een mysterieuze sfeer.
Het acteerwerk is behoorlijk. Leonard Nimoy als Mr. Spock acteert duidelijk het beste. Spock vind ik trouwens ook een leuk en interessant personage.
De special effects zijn wel aardig. Maar het kon wel wat beter. In Star Wars die rond dezelfde tijd uitkwam waren de special effects iets overtuigender. Maar de special effects in deze Star Trek film kunnen er wel zeker mee door.
De film heeft een traag tempo. Wat mij betreft had het tempo wel wat hoger gemogen, maar echt langdradig is deze Star Trek film nu ook weer niet. Dit komt voor belangrijk deel door de goede muziek van Jerry Goldsmith. Want hoewel de muziek soms iets te bombastisch is, neemt de muziek op een goede manier de kijker op sleeptouw.
Al met al vind ik Star Trek: The Motion Picture een behoorlijk goede film. Deze film is niet echt een meesterwerk, maar wel het kijken waard.
3,5 ster voor deze film
Tarkus
De eerste Star Trek film dit, die me wel interesseerde maar me toch maar matig kon boeien.
Wellicht heeft het te maken met de ouderdom van deze film (bijna 30 jaar), die uiteraard niet meer kan tippen aan de hedendaagse SF-filmen.
Toch is het nog altijd de moeite waard om deze film eens te bekijken, al was het maar om de volgende filmen ook te kunnen volgen.
Ik was altijd al een fan van de reeks op TV, al ben ik dan geen echte 'Trekkie', en deze film sluit perfect aan op de reeks.
Ben van plan om ze allemaal eens te bekijken, naar aanleiding van de nieuwe film die in 2009 verschijnt.
Deze versie (Director's Edition) is mooi gerestaureerd en voorzien van een nieuwe (5.1) sound, en dat alleen al maakt het toch de moeite om de film alsnog eens te bekijken.
Omdat ik de ganse serie (10 films) heb kunnen aankopen voor een prikje, ga ik ze dus opnieuw eens allemaal bekijken.
En eigenlijk heb ik aan mijn eerste commentaar niets toe te voegen.
Het is en blijft een goede film, een klassieker in het genre ondertussen.
En leuk om weer eens opnieuw te kijken.
Goeie film waarin de Enterprise op missie gaat naar een buitenaards fenomeen dat zich richting de aarde beweegt. De eerste Star Trek film die een decennia na de originele serie uitkwam. Er is op zich genoeg vooruitgang in het verhaal en er gebeurd ook genoeg, maar het tempo ligt nogal laag (er zijn voornamelijk te veel en te lang aangehouden shots van de ruimte). Mooie muziek van Jerry Goldsmith, special effects die er nog prima mee door kunnen (vooral leuk om te zien in het huidige cgi-tijdperk) en een goeie finale.
In de herziening met 0.5 sterren verhoogd.
Ummmagummma
Er is weer contact met Voyager 2, na wat storingen en een reset is de in augustus 1977 gelanceerde ruimtesonde na twee weken weer operationeel, niet slecht voor een sonde die zo'n 5 jaar mee moest gaan.
Ik moest uiteraard denken aan V'ger, oftewel Voyager 6, die na 300 jaar terugkeerde naar haar maker. Het gegeven van de eerste echte Star Trek is wel heel gaaf en maakte destijds diepe indruk op een jongetje van ruim 11 jaar die met zijn vader naar de bioscoop was. Durf ik 'm nog een keer te kijken?
Voor die tijd waren de SFX geweldig, en de film smeekt echt om een bioscoop scherm. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een fraaie thuisbioscoop heb met alles erop en eraan, en de Directors cut op DVD heb. Helaas is die niet geweldig van kwaliteit, ik heb begrepen dat de Blu Ray echt veel beter is.
Een mooi gegeven en mooie special effects maken helaas nog geen goede film. Het tempo is af en toe echt te laag, dat is nog niet zo erg als je als redelijke fan de "refit" van de Enterprise mag meemaken, maar zeker bij de uitgesponnen beelden van het vreemde ruimteschip is er teveel gekeken naar 2001, met het grote verschil dat Kubrick dat gewoon veel beter deed.
Het oogt allemaal veel beter dan de bordkartonnen sets van de originele serie, gelukkig maar, want helaas zijn de wat cheesy en langdradige dialogen wel gebleven, net als het houterige acteerwerk van sommige hoofdrol spelers. Ik kijk naar jou William Shatner. Persis Khambatta kan zoveel zeggen met alleen haar ogen, fantastisch. Al met al is de crew lekker op dreef en is het acteerwerk nergens zo beroerd als in de Star Wars films uit dezelfde periode, wel jammer van de waardeloze kostuums.
Het is jammer dat de wat meer filosofische inslag van Star Trek het toch altijd weer moet afleggen tegen de knallende actiescènes van Star Wars. Deze film verdient het om echt eens goed afgestoft en opgefrist te worden, met een goede recut naar minder dan 2 uur. Het is zeker geen slechte film, maar helaas ook niet de absolute topper die je zou willen dat het was.
Filmkriebel
Star Trek heeft altijd willen uitpakken als de "slimme" science fiction en in vergelijking met hersenloos spektakel zoals Star Wars is dat ook wel zo. Hoewel ik in mijn jeugd geen trekkie was, speelden we vaak met kameraadjes die procedures na : raketten geladen? Jawel! En is de transporter al gecheckt? Ja hoor check! Dan zijn we klaar om te vertrekken. Het was dan altijd kibbelen wie kapitein Kirk mocht zijn...
De premisse van deze eerste langspeelfilm was veelbelovend en het dikke eerste uur blijft alles mysterieus en wil je weten wat er zich in die ruimtewolk verborgen houdt. Dat werkte wel en ik kreeg de indruk dat ik echt naar een spannende SF film aan het kijken was. Maar éénmaal het duidelijk is waar het allemaal naartoe gaat wordt het snel minder interessant. De supercomputer die op zoek gaat naar zijn schepper klinkt eigenlijk helemaal niet zo boeiend meer.
Star Trek is voorzien van sterke visuals van de hand van bekende namen als Douglas Trumbull, Syd Meade en John Dykstra die veel goedmaken waardoor de film me ook niet helemaal tegenzat. Ook SF boegbeeld Isaac Asimov droeg zijn steentje bij. Ergens tussen 3* en 3,5*
RikkieD
Wat maakt een Star Trek verhaal een goed verhaal? Het gevoel van ver reizen, bezig zijn met iets dat enigszins wetenschappelijk mogelijk of onderbouwd is, avontuur, eer en toevoeging aan de maatschappij tegenover economische zelfverrijking en vooral een clou waar een filosofisch tintje aan zit en dat je ongeacht hoe zwak of sterk de film in zn geheel is, toch aan het denken zet. En dat heeft deze film. In die zin vind ik het ook een top film. Het is eigenlijk een star trek aflevering waar lekker wat geld in gepompt is om er ook visueel en muzikaal snoepje van te maken. Ik merk dat veel mensen het als traag ervaren, maar ik ervaar het als duidelijk maken van immensheid van dingen, opbouwen van sfeer en je erin houden. Lekker filmpje om te kijken, behalve dan het acteerwerk van voornamelijk William Shatner dat vind ik elke keer weer een beetje irritant maar ook weer erg typisch. Ik hou van dit soort films.
Alathir
Ik vind het moeilijk om juist te weten waar je best begint met Star Trek. Ik heb een aantal jaren geleden wel een aantal afleveringen gezien van de Original Series, maar ben er dan mee gestopt omdat er gewoon betere dingen te zien zijn. Deze film vond ik eigenlijk qua plot niet zo boeiend dat ik hier en daar wat gemist zal hebben. Misschien dat ik binnenkort nummer 2 eens ga zien en als het me dan niet echt interesseert zal het weer een hele tijd blijven liggen vrees ik. De film is behoorlijk langdradig, in de serie gingen ze nog op andere planeten. Hier waren ze zowat continu aan boord van de USS Enterprise. Ook wel zeer weinig actie en teveel gepraat waarvan de dialogen soms nogal heel houterig overkwamen.
Shadowed
Saai.
Heb de vernieuwde reeks helemaal gezien, maar voordat ik deze film keek had ik nog geen minuut gezien van de film die de reeks aftrapte. Van de serie heb ik ook niks gezien, maar die laat ik even voor wat het is. Als het daarnaast aan deze film ligt kan ik net zo goed stoppen met het graven in de reeks, maar ik zal deel twee uit eigenwijsheid toch een keertje opzetten.
Regisseur Wise heeft een divers aantal projecten naar het eindresultaat geleidt en deze film is daar een van. Je kan dus niet zeggen dat het geheel in handen is gevallen van amateurisme, en de behoorlijk grootse beelden (zeker voor die tijd) maken dit alleen maar duidelijker. Veel pogingen om effecten neer te zetten en ondanks dat de film de tijd niet goed heeft doorstaan hebben een aantal scenes nog wel hun eigen charme.
Waar ik vooral tegenaan liep was hetzelfde probleem als dat ik bij de vernieuwde reeks had, en dat zijn de personages. Stuk voor stuk behoorlijk saaie figuren, bijna geheel ontdaan van charme. Misschien dat fans vanuit de serie wat persoonlijker zijn verbonden met deze figuranten, maar ik kan er niet zoveel mee. De stoïcijnse manier van acteren die Shatner gebruikt kon me gestolen worden, maar ook Nimoy kon me niet echt charmeren.
Veel variatie in de situaties, gebeurtenissen en onderlinge verhoudingen, maar echt intrigeren doet het niet. Het tempo ligt nogal laag en de film is nergens vooruit te branden. Veel speelt zich af in het ruimteschip zelf, want alles wat erbuiten zit bestaat toch vooral uit het spelen met wat kleuren in de ruimte. Die beelden zijn het best waard vanwege de excentrieke sfeerzetting, verder eindigt het daar ook weer zo'n beetje.
Ik kan het onmogelijk volledig de grond in stampen, want voor die tijd zal het uiteraard indrukwekkend zijn geweest. Ik vond het echter een langzame en charismaloze boel die een avontuur neerzet waar nauwelijks een avontuur aan te beleven is. De doodse blikken van de personages maken duidelijk dat ze er zelf ook geen bal aan vonden. Leuk voor een keertje, maar ik ben het zo weer vergeten. Hopelijk schroeft deel twee de boel weer wat op.
ROX
Ben zelf geboren in 1984 en van kinds af aan een grote Star Trek fan, ondanks de originele acteurs vind ik deze eerste Star Trek film echt te traag geworden, sommige dialogen tenenkrommend, keuzes van Kirk en co onbegrijpelijk en ook de special effects zijn zwaar gedateerd. Gelukkig is deel 2 "The Wrath of Kahn" wel nog steeds een toppertje.
FlorisV
Misschien wel de meest onderschatte Star Trek films. Anders dan veel andere delen is deze niet gericht op een meer traditionele vijand, maar een veel intrigerender en mysterieuzere entiteit. Het is pure science fiction, waarschijnlijk te puur voor velen. En het enorm trage tempo (de prent stond bekend als The Slow Motion Picture) helpt niet, toch heb ik deze in 1 zit afgekeken omdat ik het verhaal erg boeiend vind. Het is ook mooi gemaakt dankzij het werk van Douglas Trumbull, zeker in de scenes waarin het enorme interieur van V-Ger zich steeds meer ontvouwt.
Lavrot
Mijn opvoeding werd iedere zondag gevuld met een stevig portie Star Trek. Een garantie om een leven lang avonturen in het universum te koesteren. Star Wars heb ik altijd links laten liggen: te kinderachtig. Bij Star Trek mocht en kon je als kijker een beetje "meedenken." En meeleven met de karakters. De humor vind ik ook goed gedoseerd. Afijn in deze speelfilm duurde de aanloop, of zo je wil, de introductie me wel iets te lang. Hoe de Enterprise uit zijn dok de ruimte in vliegt geloof ik wel; dat kan in minder dan een minuut. Het einde maakt veel goed, heel veel, want uiteindelijk is elke zoektocht in wezen een reis om het eigen bestaan te duiden.

Star Trek VI: The Undiscovered Country
1991