Star Trek: The Motion Picture (1979)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 132 minuten / 136 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Robert Wise
Met onder meer: William Shatner, Leonard Nimoy en DeForest Kelley
Bekijk via SkyShowtime
Plot Star Trek: The Motion Picture
"The human adventure is just beginning."
Een buitenaards fenomeen van ongekende grootte komt op de Aarde af, alles op zijn weg vernietigend. Het enige schip in het bereik is de U.S.S. Enterprise. Terwijl kapitein Decker zijn schip klaarmaakt voor het gevaar arriveert de legendarische kapitein James T. Kirk met het bevel om de leiding over de Enterprise over te nemen. Het is echter al drie jaar geleden dat Kirk de Enterprise voor het laatst leidde... is de taak om de Aarde te redden wel aan hem besteed?
- Trailer (YouTube)
- Star Trek: The Motion Picture (20th Anniversary Collector's Edition) (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Captain William Decker
Lt. Ilia / The Probe
Dr. Christine Chapel
neo
een echte star trek klassieker.een meesterlijke score,goed acteerwerk en mooie special effects.het verhaal is erg origineel,tenminste in die tijd wel.ik vind deel 2 toch iets beter.4 sterren
Vond hem niet erg goed. Misschien kwam dat door dat ik Star Wars al had gezien, want hier zie je veel vergelijkingen met SW alleen slechter. Verhaal maar erg zwak en het acteerwerk is ook niet om over naar huis te schrijven. Ik kom niet verder dan 2*
neo
dit is de intelligente tegenhanger van star wars.iets dat met wel aanspreekt bij star trek: een stuk 'beschaafder'.dat neemt niet weg dat ik de star wars films ook goed vind.
Goodfella
Ik vond d'r ook geen drol aan. Vooral omdat de acteurs absoluut geen uitstraling hebben en bijna allemaal als harken acteren. Bovendien gebeurd er ontzettend weinig en is datgene wát er gebeurd absoluut niet boeiend.
Er zaten dan wel een paar mooie scènes in, zoals de rustig gefilmde docking scène die me wat aan 2001 deed denken. Ook de (tevens van 2001 "geleende"?) momenten in dat krachtveld (ofzo...) zagen er wel leuk uit.
Neo, is jouw favoriete deel II echt véél beter of anders dan dit deel? Anders laat ik het volgende week mooi aan me voorbij gaan...
Goodfella
Nou ja, ik zie wel. Ik denk wel dat ik 'm leuker vind dan dit eerste deel.
Je bent zeker ook fan van de serie?
neo
de serie kijk ik redelijk vaak.maar ik ben niet een volmaakt 'trekkie'.:)
Queto Yurlunyur
Star Trek I en II zijn zo totaal verschillend in opzet, dat ze eigenlijk niet tot dezelfde serie behoorden. Star Trek: The Motion Picture was een afzonderlijk project, terwijl delen II t/m VI een coherent geheel vormen (de delen na VI met een nieuwe cast heb ik nooit gezien), die op elkaar aansluiten en ongeveer dezelfde sfeer hebben (al valt deel IV een beetje uit de toon vanwege zijn hoge humor-gehalte). Verder zijn het voornamelijk actie-avonturen (en van dat genre kan Star Trek II m.i. een van de besten genoemd worden, al leent het hier en daar wat erg van Star Wars).
Star Trek I daarentegen is meer filosofisch van aard, en vertoont meer overeenkomsten met 2001 dan met Star Trek II. Het is niet actierijk, niet avontuurlijk en ook niet komisch (op enkele korte scenes na), maar het moet het meer hebben van de sterke dialogen en het interessante thema die de film aan de dag legt, en de vragen die het daarbij oproept. Het enige wat er op aanmerken kan is dat de special-effectsscenes wat te lang duren, en dat is dan ook het enige wat mij van vijf sterren afhoudt.
Jos2
ST was een serie die ik al niet geweldig vond, maar deze film was het al zeker niet. Met elk deel ging het iets beter, tot men in deel 4 een acceptabel niveau had bereikt. daarna ging het weer minder.
Goodfella
Mmm... Ik kan dus blijkbaar met een gerust hart de volgende delen gaan kijken?
Vergeet je trouwens niet te stemmen, Jos?
neo
zoek anders hou vast aan de regel dat na een slecht star trek deel een goeie komt.een regel die ik overigens nergen op vind slaan,maar die voor jou misschien wel kan opgaan.
pjotr
Ik erger me bij Star Trek altijd dat met allerlei fantasierijke science-fiction-termen plot-holes gedicht worden....niet echt een intelligente tegenhanger.
"Het universum gaat imploderen!"-paar vage handelingen er tegenaan - hopsa! - probleem opgelost......
neo
bij star trek films probeert de crew op een tactisch goeie manier ergens uit te komen. op een tactisch moment bv een schild inwerking stellen of op het juiste moment op een vijandelijke aanval reageren en dat soort dingen. er wordt door de crew over nagedacht en dat dan met allerlei tehcnische snufjes gaat tja, daar is het star trek voor. maar hierdoor worden dus echt niet de gaten, voor zover die er zijn, opgevuld.
Heracles
Het blijft toch de eerste van een indrukwekkende 10 films uit een serie (9-6-2003).
Leukverhaal ook wel, niet de sterkste ST film alleen.
bioscoopzaal
Prima sci-fi film met prachtige effecten en een uitstekende soundtrack van Jerry Goldsmith.
Ik vraag me trouwens af waar die spottende bijnaam "The Slow-Motion Picture" vandaankomt, aangezien ik me tot mijn eigen verbazing geen moment heb verveeld. Het tempo is natuurlijk best gezapig, maar er is wat mij betreft genoeg verhaal (en een sublieme ontknoping) om de film drijvende te houden. Ook de acteerprestaties vond ik erg goed, en vooral William Shatner komt erg sympatiek over als Kirk, ondanks het feit dat hij zijn functie als Kapitein van de Enterprise eigenlijk op een nogal dubieuze manier naar zich toetrekt.
Voor mij alvast een erg aangename kennismaking met de 'oude' generatie van de Enterprise.
4 sterren.
blabla
- 2070 berichten
Omdat in vergelijking met de serie de tijd wordt genomen en gegeven om dingen uit te leggen en voorbij te laten komen, in de serie moest een heel verhaal in drie kwartier worden geprakt.
Beejeej
hey, gek dit. op canal+ stond dat deze uit 1966 was... nja, c+ zal ook wel es een foutje maken.
anyway, vond et best een toffe film. mooie beelden (voor die tijd), mooie filmscore en goed acteerwerk.
fabbyke
Star Trek The Motion Picture trok op niets vond ik. Misschien als je een echte star trek van bent kan je hem wel goed vinden maar ik vind de series en de film was slecht. Heel de tijd zitten te wachten op wat er nu in dat schip zat en ik was echt zwaar teleurgesteld dat ik wist wat het was het kon me niets boeien maar ik heb toch de film kunnen uitkijken en voor de rest ging de tijd nogal rap voorbij 1*
Mescalino
Het verhaal vond ik niet echt super. Komt erg traag op gang. De film is niet meer dan een hele lange aflevering.
Deel 2 is 100 keer beter.
3 sterren (ik ben een startrek fan btw)
otherfool
Star Trek is nooit aan mij besteed geweest en deze eerste film is daar geen uitzondering op. Twee sterretjes.
A.L.I.E.N
Goede film.
Wel spijtig dat ze hier ook zo'n director's cut van gemaakt hebben
DevendraBan
Hoezo spijtig?
dachief78
Als bescheiden Trekkie moet ik ervoor waarschuwen dat ik wellicht minder objectief naar deze film heb gekeken. Als liefhebber van Star Trek: The Orginal Series heb ik uiteraard genoten van deze film.
De film moet uiteraard vandaag de dag wel gekeken worden met een knipoog naar de jaren '70. De kostuums en de voorwerpen zijn een oogluik naar een toekomst waarin men in de jaren '70 geloofde. Het hele idee achter de Federation is gekleurd door dit tijdperk. Zelfs in Star Trek: Voyager zie je de elementen terug van dit tijdperk.
Het verhaal is dan ook niet meer passend bij de tijdgeest van vandaag. Als je houdt van goede science fiction, maar geen Star Trek liefhebber bent dan hoef je deze film niet te kijken. Dan kun je beter een iets recentere film kijken als bijvoorbeeld Generations, First Contact, etc.
Voor mij als liefhebber slaagt William Shatner (Captain Kirk) erin om me mee te nemen in de start van alles wat Star Trek heet. Leonard Nimoy (Spock) is mijn held! De andere personages zijn zoals ze zijn in de serie. William en Leonard komen voor mij nog beter uit de verf in deze film dan in de serie.
William Shatner is voor de latere generaties meer bekend door Rescue 911 of nog later Miss Congeniality. Compleet getransformeerd, helaas. Voor mij zal hij altijd Captain Kirk zijn van de U.S.S. Enterprise! Alleen de naam al van zijn schip geeft aan waarom de ruimte werd verkend, to boldy go where no man has gone before.
Tarkus
De eerste Star Trek film dit, die me wel interesseerde maar me toch maar matig kon boeien.
Wellicht heeft het te maken met de ouderdom van deze film (bijna 30 jaar), die uiteraard niet meer kan tippen aan de hedendaagse SF-filmen.
Toch is het nog altijd de moeite waard om deze film eens te bekijken, al was het maar om de volgende filmen ook te kunnen volgen.
Ik was altijd al een fan van de reeks op TV, al ben ik dan geen echte 'Trekkie', en deze film sluit perfect aan op de reeks.
Ben van plan om ze allemaal eens te bekijken, naar aanleiding van de nieuwe film die in 2009 verschijnt.
Deze versie (Director's Edition) is mooi gerestaureerd en voorzien van een nieuwe (5.1) sound, en dat alleen al maakt het toch de moeite om de film alsnog eens te bekijken.
wihu61
Ja, enne?
wihu61
Zeer goede film met prima special effects (ook niet teveel dus).
Goed verhaal
sierrra
De eerste keer dat ik deze film zag als kind maakte hij zoveel indruk op me dat ik hem 20 jaar later ook op DVD heb gekocht. Vooral de specials effects vond ik toen super. Nu met de geremasterde uitgave ziet het er nog steeds super uit.
megaman
M'n Star Trek sessie begonnen met deze film op vrijdag 21 November. Qua verhaal en sfeer had het (zoals al eerder hier werd aangegeven) meer weg van 2001: A Space Odyssey. De effecten zagen er redelijk uit voor een film uit '79. Vergelijkbaar met die van de Bond film Moonraker maar minder dan Ridly Scots Alien. Oftewel: inferieur ten opzichte van het 2 jaar eerder verschenen Star Wars. Wat mij betreft had er ook iets meer aktie in Motion Picture gemogen want het werd een klein beetje langdradig. Al met al kon deze film me goed bekoren als Sci-Fi film in 't algemeen. Publieksfavoriet zal 't niet worden want die eer gaat naar de Star Wars films. Maar ook de Alien reeks en de eerste Planet of the Apes prefeer ik boven Motion Picture. Op naar Wrath of Khan!

Star Trek VI: The Undiscovered Country
1991