• 9.377.760 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 september 2006

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Ober

Edgar werkt als ober in Het Westen, een matig lopend restaurant met een groot aquarium. Zijn vrouw is chronisch ziek, hij heeft bijzonder veel last van zijn buren, zijn vriendin doet vaak behoorlijk moeilijk en op het werk wordt hij door zijn klanten als vuil behandeld. Op een gegeven moment is Edgar zijn leven spuugzat en besluit maatregelen te treffen. Hij gaat verhaal halen bij Herman, de scenarioschrijver van zijn leven.

avatar van neo

neo

Een erg leuke van Warmerdam, maar wel zijn minste. Het uitgangspunt is inderdaad verre van nieuw. Binnen het grote idee zitten een hoop briljant verzonnen dingen, al loopt het soms wat stroefjes. Vincent van Warmerdam's muziek is weer fantastisch. Zoals hij bij De Noordelingen de banjo gebruikte voor dat dorpse, algemene gevoel voor de bewoners van de straat, is bij Ober de score ook heerlijk. Is weer origineel afgestemd op de surrealistische gebeurtenissen. Hoorde ook een verwijzing naar Herrmann's muziek van Vertigo als Edgar die ene vriendin achtervolgt. 3.5 sterren

avatar van Hannibal

Hannibal

Origineel of niet, ik heb van de eerste tot de laatste minuut genoten van de briljante humor in deze beste van de 4 van Warmerdams die ik gezien heb.

Een klant die zijn biefstuk niet gaar genoeg vindt:
"Wat denkt u dat ik ben! Een Hyena!?"

Een topfilm!

Gouden Film voor OBER

Met ruim 100.000 bezoekers heeft OBER van regisseur Alex van Warmerdam de status van Gouden Film bereikt. Op zondag 28 januari wordt, tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam, de prijs uitgereikt aan producent Marc van Warmerdam. De Gouden Film wordt overhandigd door Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival waar de film haar wereldpremière beleefde.

Bron: NFF

avatar van raymon

raymon

goh sinds de Jurk, Kleine Teun en Grimm heeft Van Warmerdam geen 100.000 bezoekers meer gehad dus is nog al wat.

avatar van Quentin

Quentin

Ja, vooral als je bedenkt dat het gewoon zijn laatste drie films voor Ober zijn ...

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Geweldige film, alleen al vanwege:

* de scène waarin Edgar in de maling wordt genomen door de drie zakenmannen

* de 'eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee'-scène

* de hilarische Afrikanen die telkens weer opduiken

* de fantastische en reeds door anderen op dit forum geprezen inpakscène van René 'oud vrouwtje' van 't Hof

* Fedja van Huet als bruut broertje die zijn zus Ariana Schlüter wil beschermen

* de geweldige sterrencast waarbij zo'n beetje alle goede Nederlandse acteurs en actrices bij elkaar zijn gehaald (Bokma, Schlüter, Reuten, Van Huet, Van 't Hof, Spijkers etc.)

Heb erg genoten van deze film!

Quido

DVD wordt leuk, aan de extra's te zien:

* Trailer

* Korte film: Schilderij (+- 6 min)

* Korte film: De Stedeling (+- 10 min)

* Making of: Achter de scherm (incl. interviews) (+- 18 min)

* Making of: Over de muziek (+- 5 min)

Die korte films zijn allemaal al wat ouder en stonden op de Amerikaanse release van een van zijn eerdere films al op de dvd. Beetje een goedmakertje voor de kale Van Warmerdam box die vorig jaar werd uitgebracht door A-Film.

avatar van starbright boy

Die behoorlijk goed verkocht heeft. Daarom investeren ze misschien wat meer in de DVD van Ober.

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

WOW wat een film. Heb hem gisteren op de Belgische Avant-Premiere gezien. Dit is waar jullie Nederlanders trots op mogen zijn. Leve Nederland. Na Borat nooit nog zo goed gelachen

avatar van neo

neo

Quido schreef:

* Making of: Over de muziek (+- 5 min)

Kijk eens aan. Zo vaak gebeurd dat niet, en dan nog als aparte extra. Alleen of dat een dvd aankoop waardig is...

avatar van anthony68

anthony68

het verhaal doet me denken aan "stranger than ficktion" waar een belastingambtenaar ook een stem hoort van zijn verteller. Hij komt erachter dat ie in een tragedie zit en wil daar wat aan doen.

Dat hebben ze denk ik gepikt. Dus er gaan daarom voor mij een ster af voor orginaliteit. En verder is het een leuke film

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Stranger Than Fiction komt ook uit 2006 dus lijkt het me sterk dat het daarvan gejat is.

Speelt trouwens nu in de Belgische bioscopen. Beetje jammer (voor deze film dan) dat er nu een hoop leuks uitkomt, anders was ik er misschien wel een keertje naartoe gegaan.

avatar van Wouter

anthony68 schreef:

Dat hebben ze denk ik gepikt.

Ten eerste kwam deze film eerder uit en ten tweede moet er echt wel een tijd tussen twee films zitten wil er sprake zijn van jatwerk. Hoe snel denk je dat je een film bedenkt, financieert, maakt en uitbrengt?

avatar van anthony68

anthony68

Wouter schreef:

ik vindt het alleen erg toevallig in een jaar dezelfde films met hetzelfde thema....Dus op een of andere manier moeten ze dat van elkaar weten. Je doet altijd veldwerk voor je een film maakt...

avatar van xangadix

xangadix

Oh ja? Vindt jij dat..? Ik denk ook dat het toevallig is, meer niet.

avatar van Wouter

Ik weet het wel zeker. Hoe zouden die Amerikanen van die Nederlandse film gehoord moeten hebben?

Zo'n ontzettend wereldschokkend idee is het trouwens niet.

avatar van samtari

samtari

Wat een film zeg , ik heb echt genoten . 4 sterren .

avatar van De Mees

De Mees

Korte films als extra vindt ik geweldig, omdat dit echte extra's zijn. Komt trouwens steeds meer voor en als liefhebber van korte films prima.

Jammer dat er geen ruimte is op MM voor de korte film.

De film moet ik nog zien (niet echt een bioscoopganner).

avatar van Shampoo

Shampoo

Met verbazing aanschouw ik het gemiddelde hier. Vond het bijna genant hoe slecht en niet komisch deze film is, terwijl deze het wel probeert te zijn. Maar goed, ik zie dat ik met deze regisseur geen medelijden hoef te hebben.

avatar van eelco

eelco

geen zak aan. slecht verhaal en dat ie bij zijn schrijver binnen komt PPPPFFFF ken betere NL films

avatar van Quentin

Quentin

Quido schreef:

DVD wordt leuk, aan de extra's te zien

Klopt, is een erg leuke dvd geworden. Vooral de korte filmpjes voegen veel toe; Het Schilderij is een korte, geschilderde animatie film. De Stedeling is een vroeg komisch filmpje van Van Warmerdam in zwart/wit.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Ik vond het een erg goede film. Ik heb een bloedhekel aan de arrogante Alex van Warmerdam, maar deze film van hem kan ik zeker waarderen. Ik vind er wel een hoop zwarte humor inzitten. Een aantal kleine momentjes van zwakte, maar als puntje bij paaltje komt een klein Nederlands meesterwerkje. 4 sterren.

avatar van gotti

Arrogant?

avatar van by_the_way

by_the_way

gotti schreef:

Arrogant?

Ik vond zijn opmerkingen over Verhoeven maanden terug ook niet echt sociaal.

avatar van gotti

Vooral een beetje ongelukkig volgens mij. Van Warmerdam was in de veronderstelling dat hij (ik ga er van uit dat het tegen vrienden of bekenden was) vrij kon spreken en deed toen die uitspraak, die toen meteen door (ik meen) een journalist was opgepakt (of was het gesprek niet met een camera opgenomen?). Niks geen kwaadwillendheid van Van Warmerdam volgens mij. Gewoon niet zo handig en Van Warmerdam had er achteraf ook wel spijt van volgens mij...

by_the_way schreef:

Ik vond zijn opmerkingen over Verhoeven maanden terug ook niet echt sociaal.

Kom op zeg ... dat is toch al lang afgesloten. De betrokkenen zijn het allang weer vergeten en Van Warmerdam meende het niet allemaal zo. Arrogant is ie absoluut niet.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Van Warmerdam flikt het gewoon weer! Wat een geniale, absurde film is dit weer geworden. Ik heb hem net gekeken en ik heb soms werkelijk geschaterd van het lachen, vooral de "eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee"-scene vond ik briljant gevonden. Erg origineel en erg goed en mooi uitgevoerd. Ik was al groot fan van Van Warmerdam, maar nu wordt dat alleen nog maar eens bevestigd. Een dikke 4,5 *!!

avatar van AmazingPP

AmazingPP

gotti schreef:

Laten we vooral de film bespreken en niet alles wat erom heen hangt.

avatar van ikbenfan

ikbenfan