• 9.378.495 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van Kokopelli

Kokopelli

Een onverwacht aparte fantasiefilm, die volgens de DVD zo'n uur of drie, vier had moeten duren. Was maar waar geweest, want er had nog best wat meer vertelt mogen worden. Toch een fraaie film.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een prachtig sprookje. Zeker niet alleen maar lief en idyllisch, soms ook best creepy en duister, en bovenal ook ontroerend. Die voice-over waarmee de film opent alleen al is erg mooi en schept de juiste sfeer.
Het vrij simpele maar boeiende en meeslepende verhaal wordt op een mooie manier verteld. Mooi geschoten ook met zeer fraaie decors, landschappen, camerawerk en montage, en de muziek is soms ook zo mooi (vooral dat deuntje van dat slaapliedje aan het begin en eind). Al wordt die later in de film wat minder helaas.
Heel mooie kleuren en kostuums ook in de film, en aardige special-effects. Al is de CGI niet altijd even mooi.
De acteerprestaties zijn eigenlijk zonder uitzondering goed. De personages zijn natuurlijk allemaal zo'n beetje karikaturen, maar mensen die dat bekritiseren vergeten dat Pan's Labyrinth een (modern) sprookje is. Daarin heb je dat altijd. Het draagt bij aan de magie van het verhaal. Een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad.
Dat onderscheid zie je ook goed terug in de verschillend scènes. Sommige zijn vrij gruwelijk (de scène waarin kapitein Vidal een man op zijn neus blijft slaan met de onderkant van een fles tot hij dood is, de scène dat de dokter het been van een opstandeling moet afzetten met een handzaagje, de psychologische marteling van Vidal met de stotterende gevangen opstandeling die hij zijn vrijheid belooft als hij tot drie kan tellen zonder te stotteren, de scène dat kapitein Vidal de grote snee in zijn mondhoek zelf dichthecht, en het contrast is dan des te groter met die mooie surrealistische sprookjeswereld.
Vooral richting einde toe is de film af en toe lekker spannend en ook ontroerend. Het einde zelf is echt prachtig, zo intens. Een film als deze bouwt heel erg op naar de climax, en vaak valt die dan toch wat tegen. Maar absoluut niet in Pan's Labyrinth.
Deze film zal nog lang blijven hangen in mijn hoofd, en ik weet al welk deuntje dan steeds weer terug zal keren. Magisch. Een absolute aanrader. De film is een sprookje, maar wel een voor volwassenen. In elk geval niet voor kinderen van onder de pakweg twaalf jaar ongeveer. De film heeft mij twee uur op het puntje van mijn stoel laten zitten en aan de gemiddelde beoordeling op Moviemeter en IMDB te zien geldt dat nog voor veel meer mensen. Alleen daarom al de moeite waard om deze films eens te proberen. Hij is nu al een grote favoriet van me. Zelfs de filmposter is een juweeltje.

avatar van White Trash

White Trash

Vermakleijke mooie en originele film. Het einde is me vooral bijgebleven dat vond ik wel mooi.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Fascinerende film waarbij realiteit en sprookje vloeiend in elkaar over gaan. Er wordt goed geacteerd en ook de soundtrack is erg mooi. Er zitten trouwens wel geweldadige elementen in en dat maakt het niet een film voor alle leeftijden.

avatar van dj bazzy

dj bazzy

ik vond hem niet helemaal mijn smaak, beetje vies zoals met die man waar die die neus kapot van slaat enzo. Nee geef mij maar de happy ending disney films

avatar van LuCos

LuCos

dj bazzy schreef:

Een disney film is vaak meer richting kinderen gericht, zoals Narnia (waarbij volwassenen het ook een mooie film kunne vinden natuurlijk). Maar! Pan's Labyrinth is géén kinder/familie film, maar een volwassensprookje. En had ook nooit van Disney kunnen zijn

avatar van MadMichel

MadMichel

Een van de beste films die ik gezien heb. Het Spaanse gepraat geeft inderdaad een mooie sfeer aan de film. Ik hou zelf ook ontzetten veel van dit genre. Andere mensen zouden misschien de film na een half uur uitzetten maar ik zat toen al echt in de film.

avatar van wibro

wibro

Deze film oogde voor mij als een nachtmerrie. Vooral de ontmoeting van Ofelia met de Pale Man. Ik moest bij het zien van deze scene aan mijn eigen kindertijd denken. Toen had ik ook van dit soort nachtmerries. Film vond ik hoe dan ook erg hard. De scenes waarin de wreedheid van de legerkapitein getoond werden staan mij nog steeds bij. Hoewel ik deze film een van de beste vond van het afgelopen jaar zal ik hem daarom niet zo gauw voor de tweede keer bekijken.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

wat een saaie film

ik had zoveel verwacht van dit

de fantasy gedeelte van de film vond ik echt mooi en leuk om naar te kijken maar dat duurde in totaal maar half uur ofzo iets

de rest ging over dat burgeroorlog

wat een saaie film

ik had zoveel verwacht van dit

de rest ging over dat burgeroorlog

en dat was echt nietboeiend

Moet je fantasyfilms gaan kijken waar geen geweld in voorkomt. Lijkt mij meer iets voor jou.

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

Heb hem zojuist gezien.

Geweldige film, mooie taal ook om naar te luisteren dat Spaans.

Hij was totaal anders dan ik verwacht had, maar daarom niet minder.

In tegenstelling juist, ik was er namelijk bang voor dat ze téveel naar het fantasy gebeuren zouden leunen.

Mooie soundtrack, geweldige personages en prachtige decors.

Had alleen iets meer verwacht van de Pale Man, vond dat zijn stukje in de film veel te kort was.

En het einde vond ik ook een beetje te snel gaan, van mij had de film nog wel een kwartiertje door mogen gaan en hadden ze nog wat meer van de wereld kunnen laten zien waarin Ofelia terecht komt (op het einde van de film dus).

4.5*.

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

Trouwens, het viel mij vandaag op toen ik de DVD in mijn computer stopte, dat de laatste twee chapters niet echt chapters zijn...

Het enalaatste chapter van de film heet 'Skirmish in the Hills', hier beginnen bij mij de aftitels.

Daarna hoort er nog een stukje te zitten dat 'torture' heet, maar die speelt de DVD niet eens af.

Iemand enig idee?

avatar van serpico

serpico

Mr.Crow schreef:

De torture is dat het niet af te spelen is, en bijbehorende frustraties.

avatar van Parisa

Parisa

Van tevoren heb ik al zo veel goede verhalen gehoord, dat mijn verwachtingen inmiddels hoog gespannen waren. En ik ben niet teleur gesteld. Hier thuis is de film inmiddels omschreven als een 'modern sprookje' en dat is een goede omschrijving. Ik vond de Spaanse taal erg fijn in dit genre. Persoonlijk vind ik dat ook fijner om te beluisteren dan Duits, waarin ook veel sprookjes in gemaakt worden.

De personages waren in de gewone wereld best pittig, wat ik ook fijn vond. Het hele zoete in fantasy hoeft voor mij niet zo meer. Vandaar dat ik het ook leuk vond dat de hoofdpersonen niet altijd deden wat van ze gevraagd werd, en Mercedes zelfs de rebellen hielp. Door met haar mes op het grote geboefte in gaan snijden bijv. Ook de dokter vond ik erg sympathiek.

Mr.Crow schreef:

Ik ook, maar dit was weer net iets te weinig. Het was af en toe net een droom, en dan was het weer weg. Meer voor deel 2, of mag ik de rest er zelf bij verzinnen? Ook goed. De scenes die er binnen de fantasy waren, zijn erg mooi en met liefde gemaakt. Dat geldt voor al haar opdrachten, ook met de wortel.
Een dikke pluim voor deze film.

avatar van offermans

offermans

Niet geheel mijn genre. Maar buiten kijf staat dat deze film prachtig en met liefde is gemaakt. Prachtige beelden. En chapeau voor de manier waarop sprookje is verweven in het verhaal. Een 4

avatar van shadowmaster100

shadowmaster100

goede special effects en het fantasie verhaal is boeiend, maar het verhaal buiten het fantasie gedeelte is helaas het tegenovergestelde.

avatar van film master

film master

goeie film maar ik verstond het niet.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

The Last schreef:

de geweld gedeelte was helemaal geen fantasie

het was gewoon een onbelangrijke burgeroorlog

(vond ik dan tenmiste)

ik heb geen probleem met geweld, maar hier was het echt saai

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

persoonlijke aanval/off-topic berichten verwijderd.

avatar van nokkie335

nokkie335

inmiddels heb ik hem 4 keer gezien maar ik blijf bij een 5

Onzinberichten verwijderd.

avatar van Lynda

Lynda

Ik vond het echt een hele gave film, alleen vond ik het einde van de film een beetje jammer, ik had verwacht/gehoopt dat er nog veel meer kwam.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is niet echt mijn genre, maar ik geef toe dat hij wel goed is gemaakt.

Mooie special effects, goede acteerprestaties en een mooi decor.

Van Guillermo del Toro had ik niet anders verwacht eigenlijk, maar zijn Amerikaanse filmen spreken mij meer aan.

avatar van echoooo

echoooo

Ik vond het een fantastisch film. Wel had ik een beetje meer verwacht van het fantasie verhaal en de realiteit vond ik nogal gruwelijk. Het einde vond ik subliem. Ik had liever gehad dat de film nog veel verder ging maar met het einde kon ik absoluut mee leven

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Inderdaad een van de beste einde's die ik ooit heb gezien.

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Eindelijk gezien, en wat mij betreft een interessant maar mislukt experiment om fantasy aan oorlogsdrama te koppelen.

Interessant om te laten zien hoe een jong meisje omgaat met de wreedheden van oorlog - waar ze niets aan/tegen kan doen - door een fantasiewereld te creëren waarin ze zelf wel de macht heeft om het verloop van de gebeurtenissen te bepalen. Ivana Baquero speelt overtuigend en innemend de rol van Ofelia, en zij is dan ook verreweg het beste wat deze film te bieden heeft.

Ook de overige rollen worden op zich goed ingevuld en gespeeld. Probleem is wel dat alle karakters volkomen twee-dimensionaal zijn. De intens wrede kapitein, de machteloze en lijdzame moeder, de heldhaftige vrijheidsstrijdster, etc.
Dat contrasteert enorm met de diepgang die de film pretendeert te hebben in de verhaallijn. Zelfs dusdanig dat je na verloop van tijd immuun wordt voor de ontwikkeling van het verhaal, en eigenlijk alleen maar naar een - overigens zeer fraai - plaatjesboek zit te kijken.

Wat me ook enorm tegenstond waren het grove geweld en de 'gore' die zeer expliciet, en vooral langdurig, in beeld werden gebracht. Voorbeelden: De scene waarin het gezicht van een rebel met een fles volkomen tot pulp wordt geslagen. De scene waarin de kikker zichzelf binnenstebuiten kotst. De scene waarin de kapitein zijn eigen gezicht met staaldraad 'repareert'... .
Deze scenes wekten bij mij alleen maar fysieke weerzin op. Ik begrijp echt niet waarom dergelijke bruutheid in een film als deze zo uitgebreid getoond moet worden. Het draagt namelijk helemaal niets bij aan de invulling en de ontwikkeling van het verhaal. Het was veel sterker geweest om het juist niet expliciet te laten zien, en alleen te impliceren. De impact van dreiging is in bijna alle gevallen veel groter dan het daadwerkelijk tonen van de gevolgen van die dreiging.
Door het tonen van het geweld verdwijnen de spanning en de suspense om plaats te maken voor …. ja wat eigenlijk? Wat mij betreft niet zo heel veel.

avatar van Hando

Hando

Ik heb het wel eens vaker gezegd, maar karakteruitdieping lijkt me hier niet zo op zijn plaats. We zien de oorlog door de ogen van een jong meisje. We krijgen de kans de wereld te ervaren zoals zij haar ervaart. Doordat zij zo jong is en doordat zij er middenin zit, heeft ze vanzelfsprekend een beperkt perspectief. Het lijkt me logisch dat zij haar wereld indeelt op een overzichtelijke manier. Al zou de film zich gaan richten op hoe de wrede kapitein zo wreed is geworden, zou dat afbreuk doen aan de keus om de oorlog te laten zien door de bril van Ofelia.

Verder vind ik het expliciet laten zien van geweld in deze film zeer effectief. Het zet meteen de toon. Suggestie is meer iets voor spookfilms.

avatar van vanlok

vanlok

Waarom staat deze niet in de top 250?

Het heeft meer dan 1200 stemmen en een gemiddelde van 3.99.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Na twee jaar komt de film in de top 250.

avatar van Spetie

Vanavond deze film dan eindelijk gezien. Hoe lyrisch iedereen ook over deze film is en hoe leuk ik Guillermo del Toro's Hellboy ook vond, deze film vond ik verre van geweldig. Tuurlijk is de film mooi gemaakt en zag bijvoorbeeld de aankleding er mooi uit. De omschakeling van ecthte naar fantasywereld en omgekeerd werkte voor mij op de een of andere manier niet. Vond de karakters, inclusief het hoofdpersonage ook totaal niet boeiend. Ook in mijn ogen is het extreme geweld er de oorzaak van dat de film spanning mist. Het is misschien best een leuk en mooi uitgwerkt sprookje in de ogen van velen, maar als ik na 20 minuten al op de klok ga kijken om te zien hoe lang de film nog duurt is dat geen positief punt voor de film.

2,0* voor de mooie aankleding en het verder toch wel originele verhaal.