Genre: Fantasy / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Vanaf zondag 15 februari in 2 bioscopen
Plot El Laberinto del Fauno
"What happens when make-believe believes it's real?"
In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Das Labyrinth des Fauns (BoekMeter)
- El Laberinto del Fauno (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Garcés
Serrano
El Tarta
Phoenix
Olivia handelt en reageert niet als een 12 jarige.
Vind het altijd een beetje moeilijk om acties van kinderen als onnatuurlijk te bestempelen. Zeker als ze zich in een situatie als in deze film bevindt waarin ze onderhevig is aan de horrors van de oorlog en rare elfjes. Wat voor acties had je in gedachte?
Wie zie jij dan als slechteriken en wie als goeieriken? Slachten de rebellen ook niet meedogenloos hun tegenstanders af? En stellen zij niet voor om het verleden van het kind (= het nieuwe Spanje) dood te zwijgen? Verder lijkt ook de Faun een eigen agenda te hebben. Vidal handelt puur vanuit een eigen ideologie die hem hoogstwaarschijnlijk van bovenaf wordt opgedrongen. Volgens mij is zijn (of ieders) handelen meer arbitrair dan het lijkt. Het echte pure kwaad huist in de vergeten plek onder de wortels van een boom.
Geen reden?! De Spaanse burgeroorlog lijkt me reden genoeg. Ofelia (!
) wordt geforceerd te verhuizen naar een totaal andere, rechtse, fascistische wereld waarin ze zich niet mag/kan uiten. Met een krijtje weet ze zich dan onder deze censuur uit te wurmen.Voor een allegorie vind ik de bezwaren op de realiteit wat zwaar doorwegen bij sommigen.
En wat Tornatore er mee te maken heeft...?
Madecineman (moderator films)
Wat me ook opvalt is dat mensen vallen over het expliciete geweld bij deze film. Heb zelfs een stuk gelezen door een Amerikaanse (film)journalist die zelfs zwaar verontwaardigd was na het zien van deze film. Want meneer had zich juist net zo verheugt op een gezellig avondje met vrouwlief en dat werd nu grondig verpest. Waarop deze man het gelijk nodig vond een normen/waarden discussie te starten
Schijnbaar is het "fanatsy" in de genre aanduiding nogal misleidend en realiseren mensen niet (genoeg) dat het verhaal wel in oorlogstijd speelt (waar andere filmmakers zoals Francis Ford Coppola of Oliver Stone wel krediet krijgen door de waanzin vrij expliciet in beeld te brengen) en dat fantasy cq sprookjes van oorsprong geen kinderspul is.
Madecineman (moderator films)
Ja vast. Maar de kritiek ging daar niet over. Het liep min of meer uit op zo'n algemeen normen en waarden praatje over geweld in films en games. Zelfde gezeur als over het niet of wel roken in films...
mister blonde
Geen reden?! De Spaanse burgeroorlog lijkt me reden genoeg. Ofelia (!

Lijkt ook allemaal zo op elkaar. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.
mister blonde
Vind het een prima Fantasyfilm. Vind het een prima oorlogsfilm. Alleen is del Toro niet optimaal in staat dit te combineren door de punten die ik noem en daardoor is het dramatische aspect niet geslaagd en mist de film een ware ziel en is het te afstandelijk (wat een zin). Vind helemaal niet dat het sowieso niet bij elkaar past. Heb trouwens nog nooit een film gezien van hem met een ware ziel (wat een ongrijpbaar begrip trouwens; heerlijk). Hellboy bijvoorbeeld mist de schwung en fun die zo'n film eigenlijk hoort te hebben.
Maar ik nu ook weer niet zo veel gelezen, dat mensen vallen over het geweld (wat juist schitterend in beeld gebracht wordt) of dat ze hadden gerekend op een gezellige familiefilm . Eerder werd de film geprezen door de unieke combinatie. Vind het onzin om het te gooien op onvermogen van een kritische kijker. Heb al aangegeven dat er genoeg te genieten valt. De film zal door de kritiekpunten alleen nooit bij mijn all time favorites komen.
Phoenix
Goed, dan blijk ik erbij dat het handelen van kinderen in dergelijke situaties me erg lastig te voorspellen lijkt. Zij hebben niet dezelfde kijk op dingen als jij.
Andersom juist. Ik vind de film goed omdat die scheiding juist niet duidelijk is. Del Toro zal ongetwijfeld zijn sympathieën hebben bij een bepaalde partij, maar ik vind dat alle kampen zich niet netjes gedragen. Net als het geval was bij de echte Spaanse Burgeroorlog (aanslagen over en weer).
Niet alles wat in het narratief gaande is hoeft toch in beeld te verschijnen? Ofelia zal niet voor niets verhuizen. Haar echte vader is niet voor niets nergens te bekennen. En de algehele uitstraling en het handelen van Ofelia doet mij nogal getraumatiseerd aan. Misschien ook dat daardoor haar handelen voor jou onbegrijpelijk blijft.
Tabossi
Al een poos geleden gezien, dus treed niet in detail, maar weet nog dat ik wel gegrepen werd door de wereld die Del Toro schetst. Boodschap lag er wellicht wat dicht bovenop ("wat zijn nu de echte monsters"), maar de sfeer zat precies goed. Topfilm!
Madecineman (moderator films)
...dramatische aspect niet geslaagd en mist de film een ware ziel en is het te afstandelijk (wat een zin).(...) Heb trouwens nog nooit een film gezien van hem met een ware ziel (wat een ongrijpbaar begrip trouwens; heerlijk).
Ware ziel... Beetje een vaag begrip natuurlijk (zoals je zelf ook al aangeeft) maar weet nog steeds niet precies wat je ermee bedoelt. Ik vind de film namelijk helemaal niet afstandelijk en Ofelia vind ik ook helemaal geen ongrijpbaar persoon. Er zijn 12 jarige die om minder een fantasiewereld invluchten. Dat die stiefvader zo in en in slecht is daar heb ik ook geen problemen mee (in sprookjes zijn stiefouders namelijk altijd in- en in slecht). Zelf bekijk ik het drama gedeelte dan ook niet als realistisch bedoeld maar eigenlijk ook als een soort van sprookje. Ik vind El Laberinto del Fauno een sublieme film die, voor mij, gaat over het verlies van onschuld (in de breedste zin van het woord). Dus als je bedoelt met "hebben van ziel" dat de film je niet kan raken dan vind ik dat een veel te ver gaande veralgemenisering en geldt dat dan ook alleen maar voor jou persoonlijk.
Als je bedoelt met het "hebben van ziel" dat de film niet met liefde en oprechtheid gemaakt is dan ben ik het daar ook niet mee eens (maar misschien bedoel je ook wel iets heel anders
)Mwah, heb dit toch wel enkele keren als kritiekpunt gelezen/gehoord. Ik vond het geweld in deze film zeer sterk en functioneel. Ik zag de film zonder al te veel voorkennis en zat een beetje onderuit gezakt op de bank te kijken. Na de eerste klap, zat ik plotsklaps rechtop en klaarwakker. Het gooit de film compleet open en zorgt ervoor dat je als kijker op het puntje van de zetel zit, wachten op wat komen gaat. Imo is dit terecht een van de betere films van de laatste jaren.
Baggerman
Geen idee wat je met 'ware ziel' bedoeld, maar deze film en trouwens ook el espinazo del diablo hebben wel degelijk een dubbele bodem en dus inhoud!
In inderdaad één van de beste films van de jaren nul!!!
Misschien ben ik daarom wel deze films zo gaan waarderen. Ik vond del Toro maar een regisseur van slappe (wel mooi vormgegeven ) horror- en SF-verhaaltjes, maar met deze twee films leverde hij voor mij echt totaal onverwacht een paar juweeltjes af!
uhmmmmmmm
Ik heb hem al een tijdje geleden gezien. Ik vind het een fantische film.
Een van de beste films die ik ooit heb gezien.
UndahCovah
Op aanraden van mijn broer heb ik deze film maar eens gekeken.
Allereerst vond ik het niet heel veel soeps maar gaandeweg wist de film me toch te pakken. Het mooiste vond ik de Faun zelf. In het begin twijfelde ik niet aan zijn oprechtheid, als hij Ophelia een opdracht geeft. Maar bij de 2e opdracht twijfel je ontzettend aan zijn oprechtheid: "Zou een faun als ik liegen tegen een meisje als jij?". Een ontzettende drogreden uiteraard.
Verder vind ik dat het allemaal wat mythologisch over komt. Alleen al de titel van de film: Pan's Labyrinth. Een foute naam zou ik zeggen. Aangezien Pan een mythologisch personage was dat de fluit bespeelde en inderdaad bokkenpoten had. In het Spaans klopt de titel gelukkig wel. Het is inderdaad het labyrinth van de Faun en niet van Pan. Want Pan komt niet in dit verhaal voor. Verder doet het hele verhaal (het doen van 3 opdrachten om terug te komen in je koninkrijk) heel sterk denken aan het verhaal van Heracles. Hij moest 12 opdrachten doen om zijn koninkrijk te bezitten. Heel erg origineel is het dus niet.
Maar heel pakkend was het einde. Je vraagt je steeds af of het nou allemaal echt is of nep. Maar op het moment dat 'el capitain' het labyrinth binnenloopt zie je dat hij de Faun niet kan zien. Op dat moment weet je dat het niet echt gebeurt is. Toch zie je later Ophelia in het koninkrijk rondlopen en dan weet je het weer niet helemaal zeker.
Al met al een goede, intrigerende film. 4*
Leland Palmer
El Laberinto del Fauno: vanavond heb ik de film gezien. De score op Movie Meter was zo verschrikkelijk hoog dat ik wel erg benieuwd was naar dit sprookje. Ook de (meeste) recensies waren erg positief dus ik dacht dat het niet mis kon gaan.
Helaas kon dat dus wel. De film heeft mij zwaar teleurgesteld. Het hele verhaal boeide me totaal niet en ik heb me vaker zitten ergeren aan de personages en bepaalde scénes dan dat ik met plezier de film zat te kijken. De vele geweldadige momenten in de film vond ik totaal niet in het plaatje passen en waren wat mij betreft zwaar overdreven. Het verhaal pakte me gewoon niet. Misschien dat de film me in de toekomst meer weet te bieden, maar ik kan nu niks anders dan een lage score geven.
remmer
Veel gezeur hier over deze film, maar ik heb me er kostelijk mee geamuseerd.
Dat het drama in deze prent niet echt in balans is met de fantasy klopt enigszins, maar ik heb me er niet aan gestoord. De fantasy-stukken zijn werkelijk verbluffend (die pad!), prachtige cinema die ondanks de hoogtechnologische snufjes lekker ouderwets aandoet.
Het drama-gedeelte is achteraf bekeken het grootste deel van de film. Maar in deze verhaallijn speelt Ofelia niet eens echt een "rol", het ontgaat haar allemaal.
De personages zoals de kapitein en de "goede dokter" zijn uiteraard karikaturaal, maar ik stoorde me er niet aan. Ook al doet het de authenticiteit van de film geen goed. Die "kapitein" bijvoorbeeld is het ware kwaad. En als kijker vind je hem ook een echte rotzak, ook al besef je dat hij een overdreven personage is.
Het einde vond ik ook zwak.
Maar alles in zijn geheel bekeken krijgt deze film toch een *4 van me.
maerk
Betoverend mooie film. Één van de weinige niet-Engelstalige films die me diep heeft weten te raken. Het is de prachtige mix van fantasie en drama. Ook de cast is zeer goed, op de moeder van Ofelia na, die vond ik wat minder. De kapitein is geweldig gespeeld, de spanning zat er meteen weer in als ie weer in beeld kwam. Bij de martelscene van die stotteraar liepen de rillingen over mijn rug. Ik heb al genoeg martelscenes gezien die me eigenlijk niet zoveel deden, maar toen de kapitein over die marteltuigen begon was ik best wel gespannen . Verder zijn de decors en de make-up prachtig, vooral die snee in de kapitein zijn wang is mooi gedaan. De Faun en de Pale man zijn ook geweldig mooi, echt prachtige kostuums. En het camerawerk is ook prachtig. De camera staat, bijna, nooit stil en dat trekt je het verhaal in. Dit is het absolute meesterwerk van Del Toro. Ik stoorde me er by the way ook niet aan dat de film helemaal Spaanstalig was, het paste er mooi bij.
De film heeft heel terecht Oscars gewonnen voor decors, cinematografie en de make-up. Alleen erg jammer dat hij de Oscar voor beste buitenlandse film niet heeft gewonnen.
Ik kan tenslotte niks anders zeggen dan een meesterwerk:
&
# 8 in mijn top 10.
Gianluca
Ik vind dit een fantastische film.
in het begin wist de film mij ook niet echt te pakken, maar als het verhaal duidelijker begint te worden raakte ik echt geinteresseerd. ik heb elke beweging in de film bewonderd. Klasse acteerwerk van de nog maar 13 jarige Ivana Baquero
ook ik zat na het kijken van de film nog ruim een half uur met de gedachte of het nou allemaal echt of nep was, aangezien de kapitein de faun niet kan zien.
Marcellox
Gisteren gehuurd en gezien. Hele goeie film. Een absolute aanrader voor degene die houdt van een mix van reality en fantasy.
homerjay
Aardige en zeker wel een bovengemiddelde film. Maar om de een of andere reden 'pakte' de film me toch niet helemaal. Door de visuele schoonheid toch nog 3,5 *
orbit
- 12092 berichten
Mooie en intrigerende fantasy, die bewijst dat er meer is dan cliché hobbits en saaie boeven. Echter, ook mij kon de film niet helemaal pakken op een of andere manier. Misschien is het toch het feit dat er af en toe slechte verhouding zit tussen de reality en de fantasy.. je wordt dan opeens geheel opgeslokt door de reality wereld en dan komt opeens die fantasywereld weer om de hoek kijken, terwijl je daar eigenlijk al niet meer mee bezig was. Nouja, toch wel een dik verdiende 3,5*.
Rick126
Zeer sterke film. In het begin had ik geen zin om deze film te kijken, omdat het niet mijn favoriete genre is, maar het verhaal wist me toch te boeien.
Briljant vond ik hoe ze de twee verhaallijnen zeer goed konden combineren. Ze wisten het zo te verfilmen dat alles werkelijk leek.
Op dit moment nog een 4*.
The Last
Tis een fascinerend en hard sprookje, maar veelste hoog gewaardeerd.
alec
Nogal misplaatste film. Ik heb niet met plezier gekeken.
Het springt van de hak op de tak: van oorlogsmisdaden naar een sprookjesachtig kinderlijk verhaal en van softe drama naar martelscenes.
In dit geval: overdaad schaadt. Het lijkt alsof ik het allemaal al eens heb gezien. Een soort Alice in Wonderland vs Colditz. (En de van Pale Man vind ik zo lijken (qua mimiek) op Abe Sapien van Hellboy. Check op ImdB is het dezelfde acteur!)
Pluspunt: vrij gedurfd concept om diverse genres in één film te stoppen.
Een *2
(en dat haalt het gemiddelde qua stemmen niet naar beneden
Madecineman (moderator films)
Beidde films zijn dan ook van dezelfde regisseur, dusss...
WeZet
Mooie gemaakte film, mooie kleurenfilters ook, het alternatieve sfeertje werkt lekker, en de inleidende stem maakt je mening vanaf het begin al positief!
***3.5***
Phobophile
Zulke mooie films zie je maar zelden. Op allerlei manieren is 'ie schitterend!
djerk_Corleone
aan dit soort fantasy kunnen al die hollywood films nog een puntje zuigen. dat is een ding dat zeker is 5*
animalkrullie
Een originele fantasiefilm, waar ruwe scenes niet worden geschuwd.
Ik moet wel zeggen dat het bij mij niet echt veel impact had.
Vond hem wel goed, maar het had geen wow factor.
De effecten zijn zeer fraai en het contrast tussen sprookje en werkelijkheid word mooi neer gezet.
iGeO
Mooie fantasie film, waar ik weer es van genoten heb.
Geen overdaad aan (zichtbare) CGI, en daar waar het wel is, is het gewoon realistisch toegepast.
voor mij 4 ****

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008

Brand upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters
Drama / Sciencefiction, 2006
spanjeweerstandservantanti herofeesprookjefranco regime (francoism)legerprinsesliefdebossenkoningcrueltyhidinglabyrinthmagisch realismemythologicaldark fairy tale children in wartimebrutal violencepost spanish civil warfaun