• 9.379.407 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van rja

rja

Erg genoten van de film!

En het meisje dat Olefia speelde is erg goed!

Mooie beelden van die tijd en de fantasiebeelden..

4,5!

avatar van kleez

kleez

Ik vond de film niet zo heel erg veel aan. Vond het gebeuren naast

het sprookje (de verzetstrijders) nog het leukst... daarnaast vond ik

het einde een beetje dubbel.

Net als bij Perfume denk ik dat het boek mooier / duidelijker is.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Wist niet dat er een boek was. anyway, juist het sprookje was geweldig uitgewerkt. De (voor mij) realiteit hoorde erbij, maar het meest heb ik genoten van het fantasy gedeelte.

avatar van Prince-Remy

Prince-Remy

Zo ben terug van Pan's Labyrinth. Wat een film! Zeker een van de beste films die ik de afgelopen tijd heb gezien (en daar horen The Godfather Part II ,Part III, 300, Citzen Kane en The Prestige bij). Een film vol met symboliek, boodschappen en geweldig acteer werk. Een sprookje voor volwassene. Een film die ik zeker op DVD moet hebben omdat je deze film gewoon meerdere keren gezien moet hebben voor dat je de gehele film aanvoelt, begrijpt en eigenlijk pas echt helemaal gezien hebt.

Ben nu één uur later nog steeds onder de indruk.

4,5 *

avatar van hessel

hessel

Een prachtig ontspannende en ontroerende film. De wereld van kinderen is zo mooi! Hoe dat kinderen de realiteit een plaats proberen te geven in hun eigen wereldje. Geweldig subliem acteerwerk van Ofelia. Ik vond het camera werk ook erg goed. De muziek past precies bij de film, heerlijk wegdromend en soms met heel veel passie en drama. Eigenlijk alleen maar lof. En film met een droevig feel good einde... 4*

avatar van Taohu928

Taohu928

Mooi in elkaar gezet vol mysterie, ik krijg er ineens vlinders in m`n buik door deze film. alleen jammer dat het in het spaans was.

ik geef het meer een 3.5 dan

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Wat is dat toch, dat mensen een film in een andere taal dan Engels minder vinden? Ik vond het ook niet echt geweldig dat Oscar Schindler in Schindler's List Engels sprak. Deze film speelt zich in Spanje af, dus spreken de mensen Spaans. En een mooie film is een mooie film, ongeacht de taal.

Spaans is sowieso een veel mooiere taal dan Engels .

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Deze film heeft een 8,6 op imdb!.Ik ga deze film ook maar eens in de bios kijken

avatar van hessel

hessel

Misschien een reden waarom een andere ''vreemde'' taal een film minder kan maken, is dat je er minder van meekrijgt omdat je de helft van de tijd naar de ondertiteling kijkt. Bij engels hoeven veel mensen niet eens meer te kijken naar de ondertiteling maar hoeven ze alleen te luisteren en naar de beelden te kijken. Door constant met de ondertiteling bezig te zijn kan het zijn dat je minder van de film meekrijgt.

avatar van appelsapgodin

appelsapgodin

Nee dit was geen boekverfilming. Er is wel een boek, maar dat is ook door Guillermo del Toro geschreven. Dus dat is meer een soort scriptbewerking-boek, lijkt me.

Anyway.. gewoon een goeie film. Ik heb hem gisteren nog een keer gezien en besloten dat ie me toch een 5* waard is. Zo belachelijk mooi dat einde.

avatar van merlijns sikje

merlijns sikje

Zeer goede film die op een bijzondere maar passende wijze een evenwicht vindt tussen sprookje en werkelijkheid.

avatar van merlijns sikje

merlijns sikje

avatar van battlemaniac

battlemaniac

Prachtige film hoor; kwam wel wat moeizaam op gang, maar je groeit echt helemaal in deze film. Mooi werk!

avatar van king16

king16

• 1904 stemmen

Wow.. dit was mooi! Heb het niet vaak maar dit gaat gewoon nu mijn top 10 in!

Heb via import een Del Toro Box gekocht, dus ik ga hierna ook van de week Cronos en Devil's BackBone kijken, die zitten bij deze film

avatar van Apster

Apster

Prachtige film, zowel visueel als inhoudelijk. Wat een fantasie zit er bij deze filmmaker, neem nou dat dat creatuur met ogen in zijn handen, echt te bizar. En Sergi López als Capitán Vidal, wat een sadist speelt hij in deze film. Ik heb deze film thuis bekeken, maar dat is eigenlijk best zonde achteraf gezien, dit moet je in een bios zien.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Apster schreef:

Dat wezen deed mij sterk denken aan een wezen dat in Abarat van Clive Barker (=boek) zou kunnen voorkomen.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Gisteren samen met een vriendin in de Bios gezien. We werden niet echt bepaald meegesleept door het verhaal. We werden zelfs een beetje melig...een slecht teken! Ik ging met weinig voorkennis naar deze film. Ik had eerst de indruk dat de film in Zuid-Amerika afspeelde.....maar het bleek het Spanje van Franco te wezen. De overblijfselen van de Indianen had die vreemde ruïnes beter kunnen verklaren....en een mooiere OVERGANG kunnen zijn naar de fantasie wereld. Zeker als je bedenkt dat er ook nu nog vele verzetsgroepen (Farc..http://www.nieuws.nl/462801 ) in de Zuid-Amerikaanse jungle zitten...

De film is mooi gemaakt.....maar de geloofwaardige OVERGANG van werkelijkheid naar de fantasiewereld en omgekeerd wordt door het stereotyp verhaal betreffende realiteit, waar de nuance ver te zoeken is, omzeep geholpen. Wie "Apocalyps Now" (de jungle etc.. over een Labyrint van goed en kwaad gesproken!) gezien heeft weet dat de realiteit fantastische vormen kan aannemen. Er is wat betreft oorlog, terreur...etc een hele scala van overgangen te beschrijven en dan heb ik het nog niet eens over paranoia, pschoses, rauma's etc...
Toro blijft als een typisch Grimmsprookje teveel in het stramien van goed en kwaad steken. Hoewel ik zijn harde benadering een prima uitgangspunt vind want die vind je ook in sprookjes en mythen terug. Maar vooral in mythen vind je vaak ook minder moralistische OVERGANGEN die vreemde vormen kunnen aannemen. (heel leerzaam!)

In een strijd kan het middel (geweld) het goede doel gaan overheersen. Een mens met goede bedoelingen wordt een duivel.....maar ook het omgekeerde kan voorkomen. Dit soort OVERGANGEN (gedaanteverwisselingen dus) mis ik, behalve de dekmantels, in Toro's verhaal. Terwijl hij dat in dit verhaal had kunnen inbouwen. Maar misschien onderschat ik de moeilijkheidsgraad van mijn verlangens .....en zijn die commercieël nog niet realiseerbaar.

Een cliché ' realistisch verhaal en een fantasy dat alleen op het eind samenkomt. Jammer want daardoor zijn de symbolische bedoelingen, als OVERDRACHTELIJKE vergelijking, te gekunsteld en te geforceerd. Terwijl ik de clou wel....het meisje komt in verzet tegen haar veeleisende fantasie figuur origineel vond!

Wat overblijft is dus een film met gedurfde vermenging van genre stijlen, dat iets nieuws probeert, met prima special-effects. De OVERGANG van insekt naar elf is prachtige cinematografie. En natuurlijk de buffetgriezel....
Maar het had wat scenario betreft, volgens mij, beter gekund. Psychologisch te oppervlakkig. Misschien de volgende keer!

Vandaar toch nog 3,5*.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Inland Rabbit schreef:

Wist niet dat er een boek was.

Is toch ook niet zo

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

kleez schreef:

Net als bij Perfume denk ik dat het boek mooier / duidelijker is.

Dit ter verdudelijking van mijn reactie. Ik vatte het ook niet hoor.

avatar van shahad

shahad

Niet te geloven wat voor topfilm dit is!!!

5/5!!

avatar van nokkie335

nokkie335

lijkt me een hele mooie film

avatar van nokkie335

nokkie335

wauw ik heb de film gezien en hij is heel mooi

5*en

avatar van Mug

Mug

El Laberinto del Fauno heeft de juiste elementen om een groot en gevarieerd publiek aan te spreken. Het publiek in de filmzaal gisteravond maakte dat al duidelijk, van pubers tot grijsaards. Na het zien van de film bleek ook waarom.

Klassiek verhaal over goed en slecht, sprookjesachtig met een goede fantastische smaak, en zelfs de 'gore' elementen waren pijnlijk [door de oudere dames in de zaal verwelkomd met opgewondenheid, alhoewel ik zo nu en dan ook even moest verzitten van de pijn].

Sergi López is een van de betere klootzakken die te zien was de afgelopen jaren op het witte doek. En het zal me niet verbazen als er meerdere magische deuren zullen opgaan voor rising talent Ivana Baquero.

Het veel geprezen einde echter deed me niet zo veel, eerder een cliche-draak van jewelste. En de cliche-rijke elementen van goed en slecht maken van de film helaas niet het verwachte meesterwerk waar ik mijn kwijl aan kon verspillen.

De vele loftrompetten die de film al heeft horen schallen zijn echter terecht en uitermate begrijpelijk. Kijken die hap, genoeg uniekheid te ontdekken. Dikke 4 sterren, een verhoging zit nog in de overwegingsfase.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Zeker genoten van de film maar ik vond het jammer dat de nadruk veel op de strijd tussen de rebellen en de soldaten gaat.

3,5

avatar van lucide

lucide

Echt een hele mooie film. Ik heb hem gisteren voor de 2e keer gezien en weer zat ik echt op het puntje van mijn stoel met mijn mond open te kijken. Er zitten zulke gruwelijke dingen in (de daden van de kapitein en het wezen met die handen bijv.) maar er zit ook veel hoop in deze film . Alhoewel ik eerst dacht dat ook de faun boosaardig was en er echt helemaal niks goeds was voor Ofelia, en dat er ook geen happy ending zou zijn (wat voor mij trouwens ook niet altijd hoeft) . Ik vond Ivana Barquero (Ofelia) heel erg goed spelen.
Realiteit en fantasie worden heel mooi gecombineerd in deze film.

hij verdient een dikke 4*

avatar van mcREN

mcREN

een mooie film het verhaal gaat eigenlijk over een meisje die in haar fantasie (die ze werkelijk beleeft) koningin is van de onderwereld waar de elfen en heksen en al dat soort personen voorkomen. De film toont verder Spanje in de tijd dat er daar ook nog gruwelijke daden gebeurden.

Het is een mooie film, ja echt eentje waar je ..........?

ik geef deze film een 3,5

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Fantastisch prachtige film, schitterend geschoten, prachtige kleuren, goede special effects en daarbij twee prachtige verhalen die door elkaar heen lopen en op het laatst veel met elkaar te maken lijken te hebben. 4,5 *

avatar van Sentinel69

Sentinel69

Bizarre film. Ik hou niet zo van film waar oorlogen in voorkomen maar verder was het mooi verhaal en ook grafisch heel erg mooi.

avatar van Lillytjuh

Lillytjuh

Wat een ongelofelijk goede film. Ik vond hem wel wat bizar maar dat maakt hem zo mooi en dat meisje dat kan ook onwijs goed acteren.