• 9.378.457 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van donnie darko

donnie darko

Wauw, ik ben er echt niet goed van. De laatste scene is zo'n koude douche, zoals eerder al werd vermeld, zelden heb ik in mijn leven zo dicht bij huilen gestaan bij een film. Kippenvel over mijn hele lichaam, en dan niet alleen door de laatste scene. De hele film is prachtig, en geweldig fantasierijk vermengd met de harde realiteit.

Vooral de fantasierijke scenes vond ik stuk voor stuk prachtig. Zeker degene aan de buffettafel was zeer goed. Maar ook het stuk over de oorlog vond ik zeer mooi uitgewerkt, met prachtig acteerspel van vooral Lopez, maar ook door het nieuw aanstormend talent Ivana Baquero.

Elke mooie scene wordt gevolgd door een nog mooiere scene, en deze wil ik zeker eens in de bioscoop zien, en wordt daarna zeker aan mijn dvd-collectie toegevoegd. Ik kan ook al niet wachten om te weten hoe ze het hoesje van de dvd gaan maken.

4.5* voor deze geweldige film. Hard, rauw én fantasievol. Meer moet een mens toch niet hebben.

Alweer een meesterwerkje in 2006.

avatar van voomzap

voomzap

Gewoon een prachtige film! een 4,5 omdat er echt maar zelden een film voorbij komt waar ik zo van onder de indruk raakte. Prachtige special FX, die niet onder doen voor Potter of Lord of the Rings, deze film is echter niet voor kinderen bestemd, er komen hier en daar behoorlijk heftig geweldadige scenes voor... Al met al een waar Meesterwerk!

avatar van sydney

sydney

Bij een fantastische film verwachtte ik eigenlijk een bombastisch geheel van special effects, die de kijker dan zou moeten verblinden en de nadruk dus niet zou liggen op het verhaal. Daarentegen kreeg ik een heel goed verhaal voorgeschoteld verweven met fantasy momenten. De verhaal lijnen zijn op een geweldige manier met elkaar verbonden. Ook het einde van de film is ongewoon en erg goed.

Ik ben verblind geraakt door deze film, maar niet door de hoeveelheid special effects, maar door het mooie spel en het sterke verhaal. De fantasy momenten zijn erg goed in elkaar gezet en een aantal keren waren dat wegkijk momenten.

Om in Vista termen te spreken... De film was een WOW moment. 5*

P.S. Spegeln in Malmö is een geweldig filmtheater. En... die Zweeds-Engels sprekende meneer aan de kassa was erg grappig.

avatar van Zuzuu

Zuzuu

Best wel leuk en een beetje creepy.

*3,5*

avatar van RoBoVitch

RoBoVitch

donnie darko schreef:

Alweer een meesterwerkje in 2006.

Ben ik volledig mee eens. Hoewel deze film in het spaans is verveeld dit geen moment. Een prachtige mix van mystery / fantasy / drama.

Zeer goede film.

avatar van feyezuid

feyezuid

Dit vond ik echt een hele goede film. Eigenlijk 2 verhalen door elkaar, een oorlogsverhaal en een fantasieverhaal.

Eindelijk weer eens een film waar ik na het slapen gelijk weer aan moest denken. Geweldig.

4****

avatar van Shar

Shar

Een prachtige film, met een sterke moraal. Enerzijds de fascistische vader, die zijn omgeving, zijn leven, en de levens van degenen om hem heen, door geweld en brutaliteit onderdrukt. De apotheose van de mens op zijn slechtst; moordend, onderdrukkend, vervolgend. Anderzijds de volmaakte onschuld van het meisje, dat haar, door haar onschuld, in staat stelt temidden van dit geweld en bruutheid, staande te houden, en de magie van de onbedorven, onschuldige wereld om haar heen te beleven. En dan het eind; de brutaliteit verlies en sterft, en heeft alles wat enige betekenis had verloren. De onschuld, gedragen tot het eind, geeft haar bloed maar vergaart eeuwige glorie. Prachtig, diep ontroerend! Een 4.0 en dik verdiend!

avatar van appelsapgodin

appelsapgodin

Wat een mooie film. Intrigerend verhaal, goed geacteerd, mooi belicht, gefilmd, totale aankleding van kostuums en decor. Mijn theater-ontwerper hart ging hier vanaf het eerste moment sneller van kloppen.

De ene scene is nog mooier dan de andere tot aan het licht voorspelbare einde (en dat het lichtelijk voorpelbaar is doet er niet toe, want dat is de magie van de fantasy, dat het op de een of andere manier toch nog allemaal goed komt en dat onschuld het altijd moet winnen van wreedheid.)

Daarbij vond ik het feit dat de film Spaans gesproken is meer toevoegen aan de magie van het verhaal en de setting dan als deze in het Engels zou zijn geweest. Op de een of ander manier voegt het zoveel toe, misschien omdat Spaans bijna een soort poetischer klinkt. Ook het gebrek aan ongeloofwaardige gecomputeriseerde special effects en ontploffingen was eerder een verlichting dan een tekort.

Ik ben het helemaal eens met Donnie Darko's comentaar.. niks aan toe te voegen.

Dikke vette 4.5 *********** en ik denk dat ik als ik zometeen m'n kamer opruim El laberinto del Fauno nog maar eens aanzet.

avatar van Ge0force

Ge0force

Buitengewone film! De samensmelting van het gruwelijke geweld van de oorlog en de sprookjesfantasie van Ofelia is gewoonweg onbeschrijflijk! En de slotscene is prachtig! Vier dik verdiende sterren!

avatar van sorsa

sorsa

ik heb hem nog niet gezien maar ik wil hem wel graag zien maar ik heb geen flauw iedee wat voor soort film het is. Ik kan ook nergens vinden welke leeftijd hij is... weet iemand van jullie dat?

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

sorsa schreef:

Het is een fantasiefilm die zich afspeelt in Spanje tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt overigens wel op de oorlog. In Amerika was de film R-rated dus 16 jaar en ouder.

avatar van sorsa

sorsa

Mr_White schreef:

bedankt nou moet ik hem nog wel gaan zien

avatar van chris_

chris_

Magisch.

avatar van Dopey MHL

Dopey MHL

was bijzonder verrast door deze film

avatar van Big_boi

Big_boi

prachtig ,een beetje van alles in 1 film maar wel op een slimme manier gemixt

het enige minpunt is dat ze met het bloed smijten (bij wijze van spreken) op bepaalde momenten van de film

(en ik kan daar niet zo goed tegen)

avatar van Amsteldam

Amsteldam

Goede film. Op het einde vielen alles puzzelstukjes op de goede plaats. Wat ik wel raar vond: Dit speelt in 1944 en dan rijdt het Spaanse leger op paarden, zulke slechte communicatiemiddelen (geen telefoon), en zulke kleine legerkampen (iets van 50 man of zo waren het in het begin?)? Ik kan me vergissen maar volgens mij zag het Spanje anno 1944 er wel anders uit. Ze hadden trouwens ook wel iets kunnen laten zien dát het in 1944 speelde, ergens een kapotte nazivlag naar beneden halen of een vernield landschap of zo. Gewoon een klein detail. Maar goed, meeste mensen letten meer op het andere verhaal. 3,5 ster. Denk dat je met de 2 verhaallijnen apart, ook 2 heel goede films had kunnen maken, want wat was het camarawerk mooi zeg.

avatar van devilsarea

devilsarea

Zeer slechte film en de taal is ook al niks van mij 1 ster

avatar van HorrorFilms4Life

HorrorFilms4Life

Een prachtige film.

Mij spraken vooral het film werk en het oorlogsverhaal erg aan. Het fantasy gedeelte was minder. Het voegde weinig toe vond ik persoonlijk. Ik vond vooral het einde van de film prachtig gedaan. De spaanse taal was erg geschikt voor deze film vond ik, in tegenstelling tot eerdere reacties. Het maakte de film zweverig en sleepte je mee in het verhaal.

avatar van paulus

paulus

"La Vita e Bella" meets "chronicles of Narnia" ??

Ik ben wel benieuwd geraakt eigenlijk.....

avatar van Chr.s

Chr.s

Een soort van hollywood fantasy flick met Europese klasse.

Prachtig gemaakte film, de design van de "wezens" zijn briljant! Met name het wezen bij de eettafel is subliem, de scéne met hem is ook meteen mijn favoriet uit de film. Lang niet meer zo gewalgd tijdens een film als toen hij die 2 elfjes soldaat maakte.

De film presenteert zich haast als een kinderfilm, maar wordt vaak erg grof. Nu is dit uitgangspunt natuurlijk niet nieuw, maar wel voor het eerst dat zo'n soortgelijk contrast echt effect op mij had.

4,5* wil ik hier zeker wel aan kwijt.

avatar van Chr.s

Chr.s

Je kan het eind ook als minder happy interpreteren, volgens mij.

avatar van Edie

Edie

Een mooie fantasyfilm!

Het begin van de film moest ik even inkomen en ik vond het tempo wat laag liggen, later werd het steeds beter.. Mooie muziek, prima special effects (vooral die wang-scene vond ik een van de hoogtepunten wat betreft sfx). En dan dat einde

avatar van appelsapgodin

appelsapgodin

Je kan het eind ook als minder happy interpreteren, volgens mij.

Dat klopt, maar dat wil ik niet.

Daarbij vind ik zelf persoonlijk dat er genoeg hints in de 'echte' wereld zijn om ervanuit te kunnen gaan dat Ofelia's wereld echt is. Zoals de scenes met de mandragora wortel baby en het krijt op de muur. Ik weet natuurlijk ook wel dat het ws de bedoeling van Del Toro is geweest om dit allemaal een beetje vaag te houden.

@Devilsarea: Dat je een film 1 ster geeft, okay, niet iedereen heeft dezelfde smaak. Maar je zou iets intelligenter overkomen als je deze ene ster onderbouwde met een redelijk argument. Ik ben namelijk wel beniewd waarom iemand een zeer hoog scorende film zo beoordeeld.

avatar van Phoenix

Phoenix

Al bekend in hoeveel zalen deze in NL gaat draaien? Ik twijfel namelijk om deze film op het AFFF te gaan zien. Ik woon op anderhalf uur reizen van Amsterdam en de film kost ook nog eens 10 euro omdat het de openingsfilm is... Dan zou ik hem liever gewoon in de bios zien na de release, maar ik kan nergens vinden of hij hier in de buurt gaat draaien.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Hoe kan deze film nou 296 stemmen hebben...?

Zijn dat dan allemaal downloaders?

Of Belgen. Over Nederlanders die dichtbij België wonen. Of gewoon downloaders. Zo speciaal dan ?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

jordybeukeboom schreef:

Hoe kan deze film nou 296 stemmen hebben...?

Zijn dat dan allemaal downloaders?

Nee, vast niet allemaal.

De film is al lang verkrijgbaar op dvd op het net. Gewoon regio 2. Ik heb hem ook al klaarliggen.

En in België kwam hij volgens mij al eind 2006 uit in de bioscopen.

avatar van AHWA

AHWA

Mooi filmpje. Interessante mix van burgeroorlog en geweld met sprookjesachtige scenes. Mooie scene aan het overvloedige diner en natuurlijk ook het slot is erg aangrijpend.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Een hele mooie film waarbij fantasy goed gemixt word met een harde en rauwe realiteit.

Ik had er zeker hoge verwachtingen van, maar die zijn dan ook allemaal waargemaakt in deze ontzettende mooie film.
Vanaf het begin heeft de film gelijke een goede snelheid, er gebeurd veel zowel als in de realiteit als in de fantasywereld waarin Ofelia leeft.

De effecten zagen er waanzinnig mooi uit, maar toch jammer dat we niet iets meer van de fantasywereld gezien hebben, zoals dat 'monster' die aan de tafel zat, die erg mooie gecreeert is met die ogen in zijn handen en die gruwelijke nagels.
Daar had ik wel meer van willen weten en meer van dat soort creatures willen zien

Qua fantasywereld is er wel minder te zien dan dat ik verwacht had, en hoopte eigenlijk want op een gegeven moment komt het fantasy ook een lange tijd niet terug en leeft de film alleen in de realiteit.

Ivana Baquero zet een goede rol neer als Ofelia die van de harde wereld probeert te ontsnappen en zo dus haar eigen fantasywereld opzet in haar gedachtens.
De rest van de cast vond ik ook goed bezig in hun rol, al was die vader heel ergelijk op een gegeven moment, maar dat was natuurlijk om de rol die hij speelde.

De rauwe realiteit kreeg je al snel in beeld, en kwam bij mij erg heftig over mede ook door de eerste schokkende scene waarbij je vol in beeld ziet dat een gezicht platgeslagen word
Dat vond ik nogal heftig ineens, maar voor de rest viel het gelukkig nog wel mee.
Het einde vond ik heel erg mooi en ontroerend, je kan het zowel een slecht als goed einde vinden, maar persoonlijk vond ik het gewoon een erg mooi en ontroerend einde waarbij ik geen rot gevoel had nadat de film was afgelopen.

Ik vond het echt een hele mooie film, en krijgt dus ook 5 verdiende sterren en een plaatsje in mijn top 10.

avatar van mr.shhh

mr.shhh

Rianneke_Dan schreef:

Nou ik had het persoonlijk niet beter kunnen zeggen.

ook van mij krijgt deze film 5 sterren alleen al voor z'n diepgang