Genre: Fantasy / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Vanaf zondag 15 februari in 2 bioscopen
Plot El Laberinto del Fauno
"What happens when make-believe believes it's real?"
In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Das Labyrinth des Fauns (BoekMeter)
- El Laberinto del Fauno (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Garcés
Serrano
El Tarta
dave
Te weinig fantasie, te veel (oorlogs)drama. En dat is in dit geval een zeer spijtige zaak, daar de onfrisse wezens en de lugubere sfeer die ze met zich meebrengen in mijn ogen tot de beste behoren in hun categorie. De scène met de 'blinde', naakte menseneter is makkelijk één van de meest volmaakte momenten in de algemene filmgeschiedenis. Een nieuwe hoofdzonde aldus dat er werd beslist het wel en wee van een meute soldaten in de kijker te zetten. Niet dat de gebeurtenissen van laatstgenoemden dermate vervelend waren, maar in vergelijking met de sprookjeselementen voelden ze aan als een regelrechte afknapper.
Kon een meesterwerk zijn.
3,00 (3,25)
disneystore
Guillermo Del Toro heeft maar 1 goeie film gemaakt en dat is deze pan's labyrint!
Del Toro is echt een goede regisseur als je het mij vraagt. Heb je Hellboy gezien? De fantasie en personages in die film zijn geweldig! Hij heeft El Orfanato geproducet, tevens een prachtfilm! Don't Be Afraid Of The Dark met de dochter van Tom Cruise dacht ik, wil ik ook echt gaan zien. Ziet er me toch goed uit, ondanks de wat zwakkere recensie's. In 2013 brengt hij een nieuwe film uit, science-fiction.
JustMarc
Ik vind het geen Meesterwerk. Ten eerste heb ik me het eerste halfuur gestoord aan de spaanse taal , waardoor ik niet goed in de film kwam! buiten dat om vond ik het oorlogs gedeelte beter dan het fantasy gedeelte, De kapitein acteerde ijzersterk. Ook vond ik het een beetje een grauwe film met een nare sfeer. Maar dat zal wel de bedoeling zijn geweest.
Leuke film voor een doordeweekse avond.
Gon1234
Een groot nadeel bij mij is dat ik maar een beperkte hoeveelheid tijd heb, en daardoor keuzes moet maken tussen bepaalde films. Die keuzes maak ik door op moviemeter/imdb te kijken naar wat voor score de film krijgt. Het nadeel daarvan is dat ik bij de meeste films vanwege de hoge score al gelijk hoge verwachtingen krijg, en tijdens de film telkens verwacht dat het steeds mooier en mooier wordt, en al helemaal als de film op nummer 58 staat van beste films ooit gemaakt!
Ik had verwacht dat de film -net als Alice in Wonderland- zich voornamelijk in de fantasie wereld zou bevinden, maar helaas was dit niet het geval. Nu moet ik zeggen dat het verhaal in de realiteit ook erg mooi en boeiend was, maar toch had ik liever wat meer van de fantasie wereld gezien.
De fantasie-wereld in deze film was namelijk erg mooi gemaakt! Het had een duistere sfeer die op een erg creatieve manier wordt weergeven. Ook waren de overgangen van fantasie naar werkelijkheid erg mooi weergeven, al moet ik zeggen dat het na een tijdje wel iets teveel van het zelfde trucje was.
Mijn hoogtepunt van de film was op het moment dat Ofelia met een krijt een deur in haar slaapkamer tekent, en zo terecht komt bij een monster die gewoon fantastisch verzonnen en gemaakt is! Dat gedeelte was voor mij het hoogtepunt qua alles! creativiteit, spanning, sfeer,... beter kon het gewoon niet! Op dit moment verwachtte ik ook dat het verhaal echt zou beginnen en alleen maar beter zou worden, maar helaas was dit niet het geval... dat wil natuurlijk niet zeggen dat de rest van de film slecht was, maar ik had verwacht dat ik eindelijk eens de volle 5sterren uit kon geven, en een film ontdekt had die op alle vlakken perfectie uitstraalt, een film die ik kon fascineren en bewonderen. En ik moet gewoon eerlijk toegeven dat ik een klein beetje teleurgesteld ben in het feit dat dat weer niet gelukt is.
De echte wereld vond ik erg interessant en spannend, maar de fantasie wereld vond ik toch net even wat spannender. Hierdoor hadden sommige dingen in de echte wereld niet zoveel impact op me (zoals het overlijden van haar moeder) doordat ik telkens vol spanning zat af te wachten wanneer de fantasiewereld nou weer in beeld zou komen, en hoe het daarmee af zou lopen. Ik vond trouwens de verwondingen erg mooi in beeld gebracht! Ik voelde en zag de pijn gewoon en leefde thuis op de bank helemaal mee! De beelden brachten de pijn erg goed over, zonder al te ranzige (saw-achtige) beelden te hoeven laten zien.
Het einde vond ik echt super! Dat Ofelia uiteindelijk sterft en in haar eigen hemel terecht komt is natuurlijk een prachtig dubbelzinnig eind! Ook vond ik het erg mooi dat het in het midden gehouden wordt of het nou haar eigen fantasie was, of dat werkelijkheid is. Dat zorgt er namelijk voor dat het een erg mysterieus verhaal blijft, die ik graag nog een keer opnieuw wil zien!
Doordat ik verwacht had dat de film zich grotendeels in een fantasie-wereld zou bevinden, had ik verkeerde verwachtingen van deze film en zat ik telkens te wachten op een grote climax in de fantasie-wereld, vol spanning en creaties. Helaas kwam dit ik er niet. Uiteindelijk heb ik het gevoel dat de film zich toch te veel op de 'echte wereld' richtte, terwijl ik juist veel fantasie gehoopt en verwacht had. Uiteindelijk heeft dit mijn stem wel beïnvloed, maar dan alsnog verdiend deze film een volle 4*!
horizons
Kitsch heb ik nog nooit als commentaar gehoord. Verklaar je nader (die 'punt' is niet zoveel zeggen mbt een mening
puckb96

rox91
Ik weet niet goed wat ik van deze film moet denken.. Het verhaal wat er inzit is wel mooi. En de omstandigheden rond die tijd worden ook goed weergegeven. Ik vond het in bepaalde opzichten wel meer drama dan fantasie. En bah! wat is die kapitein een schoft zeg! Daar kon ik mezelf echt aan ergeren tijdens de film. Het einde vind ik wel triest, maar het mooie is datOfelia dan weer herenigd wordt met haar ouders
eRCee
- 1980 stemmen
Dat viel tegen. Ondanks de aardige beelden en muziek wil dit sprookje maar niet tot leven komen. Daarvoor ontbreekt het aan inspiratie binnen de fantasy-gedeelten (die opdrachten ook, wat zouteloos zeg), en subtiliteit in de meer dramatisch getinte scenes. Ik snap op zich nog wel dat de karakters zwart-wit worden neergezet gezien de setting, maar doe het dan op z'n minst met een knipoog of wat humor. Verder bevat het verhaal teveel elementen die erg voor de hand liggen of ongeloofwaardig zijn. Ook hoe die generaal met twee messteken in de borst plus nog een flesje vergif op gewoon doorloopt alsof er niks aan de hand is.
Nee, goed was het niet. Het einde redt de film nog een beetje gelukkig.
Stijn B.
Blijft een sublieme kijkervaring en de referenties naar de harde realiteit van de burgeroorlog in de fantastie van het meisje zijn hard en aangrijpend. De muziek, het acteerwerk, de regie, de kostumering,... maken dat deze film ook na drie keer bekeken te hebben even imposant blijft. Het einde blijft ook nu nog naar de keel grijpen.
MartiN_
Prachtige film, technisch ook helemaal prima. Ben het wel eens met de mensen hier die de verhouding realiteit/fantasy wat meer in balans hadden willen zien, maar dit maakt de film zeker niet middelmatig, blijft een pareltje wat mij betreft.
hanskeller
Meestal kan ik me wel vinden in de gemiddelde beoordeling van films op MM, maar ik snap echt niet waarom deze film zo hoog in de top 250 staat. Wat mij vooral stoorde is dat ik geen enkele natuurlijke connectie kon ontdekken tussen het sprookjesachtige verhaal van het meisje en het historische verhaal over de soldaten onder het Franco regime. Misschien mis ik ergens iets (?), maar bij mij blijft nu vooral het gevoel achter dat de regisseur twee verhalen wilde vertellen en die op gekunstelde wijze heeft geprobeerd te combineren. Toch nog 2 sterren voor de soms mooie beelden, goed acteerwerk en originaliteit.
Gon1234
Hanskeller, in deze film laten ze tijdens een oorlog de harde 'grote mensen' wereld zien die eigenlijk veel te volwassen is voor het kleine meisje. En de enige manier om hier aan te ontsnappen is door in haar fantasie-wereld te leven. Ik denk dus ook dat er bewust is gekozen voor een groot contrast tussen beide werelden zonder een natuurlijke connectie. Zonder dat contrast was het namelijk een totaal andere film geweest.
arno74
Helemaal mee eens. Het meisje vlucht volgens mij weg van de harde realiteit door een fantasiewereld te creëren waar ze alle gebeurtenissen (het zwangerschap, haar eigen bloedvergieten, etc.) probeert te plaatsen. Zo tekent ze bijvoorbeeld ook een deur waardoor ze in verbeelding uit de kamer kan ontsnappen.
horizons
aha! Maar is deur fantasie of echt... want ze is plotseling toch echt bij de baby en haar kamer werd bewaakt. Da's het mooie in deze film. Het kan beide kanten op.
Er zijn ook parellellen tussen fantasie & realiteit zoals de eettafel van het gezelschap en de eettafel vd pale man
Ik vond de connectie realiteit-fantasie en uitwerking daarvan hele mooi en geslaagd.
Geen idee wat ik van de film moest verwachten. Het idee van Pan en een fantasiewereld sprak me niet onmiddellijk aan, maar toch wou ik de film een kans geven. Guillermo del Toro heeft me al meer pleziert en enkele teasers uit de film vielen best wel mee. Ik heb er in elk geval geen spijt van. Een mooi rustig verteld sprookje dat niet geforceerd overkomt. Een probleem dat bij sommige fantasiefilms wel eens voorvalt. Geen overdosis gelukkig, maar een harde wereld met een soort vluchtheuvel voor fantasie. Ook ruimte voor een lach en een traan met de nodige spanning waar tijd voor genomen is. Zo is de film meer geworden dan een 'ooohhh'-moment voor mooie beelden, maar ook een stevig verhaal dat boeit tot het einde. Misschien bij herziening de volle 5, maar toch even laten bezinken. Ik heb er in elk geval van genoten.
Nog eens herzien en eigenlijk is dit echt wel een geweldige film. Prachtige fantasie op een mooie manier weergegeven met de harde burgeroorlog daar stijlrecht tegenover. Scènes waarbij rebellen meermaals in het hoofd geschoten om zeker te zijn dat ze dood zijn versterken dat alleen maar. Del Toro is een meester in dit soort films en dat bewijst hij echt wel met El Laberinto del Fauno. Waar veel fantasiefilms verzakken in een vorm van slechte SF, absurdisme of een drugstrip is dit een sprookjesachtige fantasie vanuit het oog van een kind. Sommige gebruikers hier maken de bedenking of het verhaal van de burgeroorlog wel nodig was, maar dit is net essentieel om het contrast van wereld waarin het kind vlucht. Het wisselen van emoties tussen dood en verderf enerzijds en een sprookjeswereld anderzijds versterken die emoties alleen maar met een climax op het einde.
Het blijft geweldige cinema en de film behoudt zijn positie in mijn top 10.
Hollywood007
Voor mij is deze film een beetje tegengevallen. Omdat ik te veel en ook het verkeerde verwachte.
Ik had gedacht dat het meer een soort van rare fantasiewereld zou zijn. Een beetje zoals alice in wonderland. Het andere deel van het verhaal, het 'oorlog' deel moet er wel bij, omdat dit een deel is van het verhaal dat ze willen vertellen. Ik had gewoon meer magie en mythische wezens verwacht. Degene die in de film te zien zijn, zijn dan weer super gemaakt. Ook het acteerwerk is prima.
Al bij al is dit wel een goede film. Je moet er gewoon niet met de verkeerde verwachtingen aan beginnen. Maar door de trailer en de foto's op internet wordt je eigenlijk een beetje op het verkeerde been gezet.
disneystore
Ben als 11 jarige naar de videotheek getrokken in de hoop een real-life Alice In Wonderland te zien (die was toen nog niet uit) en wat keek ik raar toen deze onder art-house stond in plaats van fantasie. Toen ik klaar was met kijken had ik ook gemengde gevoelens, maar na een jaar geleden te herzien ben ik echt helemaal overtuigd dat dit de ultieme drama/fantasy film is met een prachtig einde!
Insignificance
Doorstaat met gemak een herkijk. Sowieso is het wel eentje die zich daarvoor leent. Zo zitten er redelijk wat details in bijvoorbeeld de achtergronden die het voor liefhebbers de moeite waard maken. De hoofdmoot blijft ook stevig genoeg voor een kleine twee uur genieten. Het blijkt toch een bijzonder sterke mengeling van fascisme en fantasie.
Het laatste brengt het beste in de film naar boven, maar del Toro verslikt zich niet in een omvangrijke geschiedenis. De verzetsstrijd is redelijk simpel van opzet, maar daarom erg effectief, terwijl Vidal als onverbiddelijke kapitein een schot in de roos is, waarbij een aantal gruwelijke, gemene momenten niet worden geschuwd. Hard en grimmig op z'n tijd.
Soepel hoe beide lijntjes langs elkaar schuiven en uiteindelijk in elkaar kronkelen. Met doordachte overgangetjes, kleurencontrasten die de verschillende werelden benadrukken en een sounddesign dat het piepende en krakende sfeertje versterkt. De pluisjes zorgen voor een dromerig accent. en Ofelia's opdrachten zijn de krenten in de pap.
En daar is The Pale Man het absolute hoogtepunt. Er zit verhaaltechnisch eigenlijk een slippertje, maar zijn vormgeving en introductie zijn te indrukwekkend om daar verder nog bij stil te staan. Zonder meer een klassieker, die scène. De dubbelzinnigheid van het slot en het epiloogje vormen een waardige afsluiter van een nog altijd voortreffelijk sprookje.
Masterbrain
Een perecte Mix van fantasie en realiteit dacht ik in het begin, maar toen de film de Finish
bereikte zakte alles volledig in , had een beter einde verwacht , en waarom nou een burgeroorlog in een sprookje. Ze hadden het beter Alice in Wonderland achtig moeten maken , ik bedoel een pure sprookje.
Katharina
Wat een prachtige, ontroerende film! Mooi verhaal dat mooi in beeld is gebracht, mooie muziek. Het enige minpuntje (vind ik) is dat gewelddadige scènes zo expliciet in beeld worden gebracht, niet echt mijn smaak. maar verder echt een toppertje!!
Ik hoop trouwens dat ik dit soort films nog steeds kan waarderen als ik 51 ben
wihu61
Mensen, dit is écht een slechte kitschfilm.
Ik heb sowieso een hekel aan dit soort miserabele fantasyfilms...
sorry, het is gewoon een slechte film.
soit, en de groeten.

missl
Te veel oorlog, te veel geweld en enge beesten. Kreeg mij totaal niet mee als sprookje zijnde.

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008

Brand upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters
Drama / Sciencefiction, 2006
spanjeweerstandservantanti herofeesprookjefranco regime (francoism)legerprinsesliefdebossenkoningcrueltyhidinglabyrinthmagisch realismemythologicaldark fairy tale children in wartimebrutal violencepost spanish civil warfaun