Genre: Fantasy / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Vanaf zondag 15 februari in 2 bioscopen
Plot El Laberinto del Fauno
"What happens when make-believe believes it's real?"
In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Das Labyrinth des Fauns (BoekMeter)
- El Laberinto del Fauno (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Garcés
Serrano
El Tarta
arno74
Adembenemende film waar je stil van wordt, met mooie scenes en landschappen, uitstekend acteerwerk, en een originele, zeldzaam sterke en diepe verhaallijn.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog. Ofelia, een 12-jarig meisje, creërt haar eigen fantasiewereld om met die harde realiteit om te kunnen gaan.
Realiteit en fantasie lopen in de gedachten van het kind, en in de film, bijna ongemerkt in elkaar over, en geven je een kijk door haar ogen. Aan de echte wereld en wat zich daarin voltrekt kan Ofelia niet ontsnappen, maar zij geeft die wrange werkelijkheid een plaats in haar eigen fantasiewereld.
Zo creërt Ofelia een fantastisch verhaal om daarin te ontsnappen aan de beangstigende elementen uit de realiteit, die echter stuk voor stuk het verloop van haar fantasieverhaal beïnvloeden en domineren.
Indrukwekkende, mooie film. Topper.
MovieKnower
Prachtige film, mooie scenes, goed uitgewerkt, dus deze film krijgt van mij een 4.5*
Elke91
Deze film is echt zeker een aanrader! Toen ik de beschrijving las dacht ik: o nee hier heb ik echt geen zin in (ik hou niet echt van zo'n soort films) Af en toe een beetje kinderlijk maar het is zeker geen kinderfilm. Sommige scenes waren echt bijna horror. Echt prachtig gemaakt!
dvdfreak123
Wat een verrasend goeie film is dit.
Na de trailer gekeken te hebben dacht ik dat deze film niet veel ging worden. Enja ik dacht een sprookjesverhaal niets voor mij.
Maar deze film is veel meer dan een sprookjesverhaal. Deze heeft een betekenis. Ofelia die de harde werkelijkheid ontvlucht in haar fantasywereld. Die trauwens prachtig uitgewerkt is door del toro.
De harde werkelijkheid waar Ofelia en haar moeder in leefden heeft me echt van het begin tot het einde geboeid steeds weer gebeurt er iets nieuws in de film waardoor je echt meegaat in de film en je wil weten hoe het verder zal gaan.
De fantasywereld is echt prachtig gedaan, de faun is echt schitterend om te zien. Net zoals in de gewone wereld van Ofelia, wou ik steeds weten hoe het nu verder ging gaan in haar fantasywereld (bv. toen ze de druif opat die ze niet mocht eten)
Prachtige scenes, goed geacteerd van de cast, soundtrack past perfect bij de film en liet me op het einde nog net iets meer meeleven. Geef deze nu een dik verdiende 4.5 en ga deze zeker nog eens herkijken (kan mss nog 5.0 worden na herkijkbeurt en mss zelf plaatsje in mijn top 10) want heb echt ongelofelijk genoten van deze prachtige film.
Deze dan toch verhoogd naar 5.0 en dan ook in mijn top tien gezet want voor mij is dit toch echt meesterwerk.
sofripa
Zo, dit is even andere kaas. De film ontrolt zich als een even schitterend als huiveringwekkend verhaal. Hele fraaie vervlechting van 2 werelden van enerzijds de rauwe realiteit van een burgeroorlog en anderzijds een sprookje met bizarre elementen.
Acteur die wat mij betreft alle aandacht naar zich toetrok was Lopez. Wat een zeldzame sadistische ploert speelt hij. Zeker geen hapklare brok deze film maar wel 1 die blijvende indruk achterlaat. Zekere 4 sterren.
black swallow
Fantastisch!
Toen ik de film voor het eerst zag, wist ik helemaal niet wat ik in huis had gehaald.... - dat is een gekke ervaring.
Nu voor de derde keer gezien, blijft kippenvel... wat goed gedaan, wat een prachtige film, en wat bitter.
Hoe bitter het is, om er als een klein kind weer achter te komen, dat sprookjes niet bestaan.
host
Pluspunten:
- De fantastische scenes zien er erg mooi uit.
- Fascinerend gegeven.
Minpunten:
- Veel zinloos geweld: het had voor mij sterker gewerkt als er meer gesuggereerd, en niet expliciet in beeld gebracht werd. Sommige vecht-scènes zien er in mijn ogen erg clichématig uit. Meer effect dan inhoud?
- Karakters blijven vrij vlak: wat zag/ziet de moeder eigenlijk in die Capitan? Hoe is de Capitan zo wreed en meedogenloos geworden? De hoofdpersonen blijven een beetje sjablonen. Ik had dat graag verder uitgediept gezien.
Mjin conclusie: Mooie vormgeving, vlak verhaal.
arno74
Ze is puur uit nood bij hem, dit wordt volgens mij wel duidelijk gemaakt. Verder speelt het zich af tijdens de (Spaanse burger)oorlog, waardoor wreedheid tegen de vijand helaas er gewoon bijhoorde.
Ik vond het verhaal ook juist heel erg veel diepgang hebben (de relatie tussen die twee, de bedienden, de (hulp aan) verzetstrijders, de wreedheid van de oorlog, het narcisisme van de kapitein, de ethiek van de dokter, de geboorte van het kind en het sterven van de moeder, de fantasie van Ofelia, hoe fantasie en werkelijkheid elkaar raakt, de getekende deuren waardoor ze ontsnapt aan de werkelijkheid, het spillen van onschuldig bloed, en natuurlijk het einde van de film, etc. etc, etc.), waar ook telkens heel erg op details is gelet.
Ik begrijp dan ook niet dat je dit een vlak verhaal vindt. En de hoeveelheid geweldscenes in de film vond ik ook heel erg meevallen, vrijwel elke hollywoodfilm heeft meer geweld dan dit, en het tonen van geweld is ook niet echt een doel van deze film, het is eerder een noodzakelijke bijzaak voor het verloop van het verhaal.
N23
Deze review draag ik op aan Maithe
door haar ben ik deze film gaan kijken.
Mensen die me een beetje kennen weten dat ik een film van 2u te lang vind om in 1 ruk door te bekijken. Een kleine plaspauze doet dan al snel wonderen. Maar bij deze film had ik dat niet nodig en dat zegt genoeg.
De film begint heel teder en zeker met het fantasy gegeven dacht ik dat het daar voornamelijk in zou blijven. En integenstelling tot andere fantasy verhalen had ik dat bij deze dat gevoel niet.
De faun en de elven zagen er zeer 'realistisch' uit, in hoeverre dat kan natuurlijk. Terwijl ik dat niet had bij de gevechten zelf.
Dat de karakters niet goed uitgediept worden, daarin kan ik me wel wat vinden, maar daar kijk je snel overheen gezien het tempo van het verhaal. En ook het 'zinloos' geweld? Ook niet echt iets waar ik me in kan vinden.
Zelf had ik niet het gevoel dat zij het was die haar fantasy maakte. Maar dat ze inderdaad een princes is, en dan bedoel ik niet van het acteren.
De spaanse taal zat me, integenstelling tot ik wel had verwacht, totaal niet dwars.
krizzz
Nog los van het verhaal, wat ik ijzersterk vind, is deze film visueel gezien, zeker wat betreft de sfeer, briljant.
bozzy
Waanzinnig mooi sfeertje in dit mooie sprookje.
2 uur genieten geblazen!
notsub
Mooie film met twee gezichten, een sprookje en de harde wereld van een gruwelijke oorlog. De contrasten zorgen voor een mooi tweeluik binnen de film. Toch had ik liever meer sprookje gezien, dat aspect verbaaste me echt. Het oorlogsverhaal neigte teveel naar een standaard drama, waardoor ik niet direct geraakt werd. Onder de streep is deze film zeker onderhoudend, maar miste ik een echte punch.
Vullero
In 1 woord: een prachtige Spaanse Guillermo Del Toro productie.
Je weet dat dit 7 woorden zijn toch?
On-topic: Verrassend mooie, de film is toch al ruim 5 jaar oud, en aangrijpende film die iedereen eigenlijk toch wel een keer gezien moet hebben.
HoneyRyder
nog gezien, maar ik ken dat enge wezen met die ogen op handen, dus ff kijken!
Dreiecke
Een prachtig uitgevoerde film. De fantasie van een meisje is groter dan de grauwe werkelijkheid en daardoor kan zij ontsnappen (en bv haar moeder helpen). Is het wel fantasie? Ik vraag mij af waar de (wijsheid van de) aluinwortel eigenlijk vandaan kwam. En hoe kun je ontsnappen door een gesloten deur? Dit kan dus alleen maar fantasie zijn en ze kon de kamer niet uit. De betekenis en functie van het labyrinth bleef aan de oppervlakte. Zelf vond ik verder de wezens een tikje te eng om door een meisje van die leeftijd liefgehad te worden. Ik geloof het dus eigenlijk niet (het verhaal is niet kloppend te maken én in fantasie én in realiteit).
Goed om deze film een keer gezien te hebben, vnl voor het uiterlijk, maar ik hoef 'm niet nogmaals te zien.
Ik heb in het genre (qua verhaal + uitvoering) bv 'A pin for the butterfly' veel hoger staan. Of La Vita e Bella.
Decec
Een prachtig mooi Fantasyfilm...
Uitstekende mooi gemaakte film...
Prachtig elfje, sprookje...
Uitstekend mooi verhaal, behalve oorlog ....
Uitstekend acteerwerk...
Prachtig mooi HD kwaliteit...
Uitstekend mooi geluid (Dolby Digital)...
Het is echter moeite waard...
Achilles
Sfeer, muziekkeuze, acteerprestaties...ik zat er vanaf het begin in.
Enorm genoten. Sterke film.
neysen1985
helemaal met decec eens.
pan's labyrinth is een prachtig, duister en fantasierijk epos, hoewel ik veel negatieve reacties over de film heb gehoord dankzij het zielige en harde geweld.
Naar mijn mening een prachtige en realistische vertolking van ivana baquero.
Ook word het sprookjesepos met elfjes toch in een realistische omgeving neergezet.
En dan wat dat geweld betreft (in een sprookje), het wordt ook maar eens in beeld gebracht zoals het werkelijk gaat, in plaats van in die kinderlijke sprookjes.
En voor zover ik weet was de Spaanse Burgeroorlog ook wreed.
Pan's Labyrinth is echt een mooie film
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik vond dit een hele aparte film. Iets wat eigenlijk alleen maar door een Europese regisseur gemaakt kan worden. Weinig bombarie, maar toch genoeg spanning en dat gewikkeld in een mooi fantasie-jasje. De jonge hoofdrolspeelster speelt erg goed. Ook Kapitein Vidal wordt briljant neergezet. Meestal kennen we dit soort martelpraktijken van de 2e wereldoorlog, maar hier ging het er ook niet erg jofel aan toe. Wat ik vooral erg sterk vond is dat de verwondingen die worden toegebracht zeer expliciet in beeld worden gebracht. Niks wegdraaien van camera's e.d., maar gewoon kogelgaten door gezichten, flessen die hersenpannen tot pulp slaan, messen door de wang heen. De faun moest ik wel om lachen. Die kop en dat Spaanse taaltje. Mooie manier om de gedachtegang van een kind zo verfilmd te zien worden. Het eindigt ook nog relatief goed. De muziek was trouwens helemaal top en het kleurgebruik was ook apart blauw/groenig de hele film. Verder vond ik het soms wel wat eentonig en saai worden. Vandaar dat ik 3 sterren voorlopig wel voldoende vind.
neysen1985
Guillermo Del Toro heeft maar 1 goeie film gemaakt en dat is deze pan's labyrint!

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008

Brand upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters
Drama / Sciencefiction, 2006
spanjeweerstandservantanti herofeesprookjefranco regime (francoism)legerprinsesliefdebossenkoningcrueltyhidinglabyrinthmagisch realismemythologicaldark fairy tale children in wartimebrutal violencepost spanish civil warfaun